Welcome Back Log In Create Account

cutite si alte taioase

Am citit si eu destule, dar cred ca avem filtre diferite.
Ar fi bine sa precizezi la ce anume te referi, la recenzii cumparatori pe Ali, sau review-uri "independente" pe alte site-uri ?

Dintre recenziile celor care au cumparat de la acelasi vanzator ca cel la care am dat eu link, pe mine m-au pus pe ganduri doar cei carora le-au venit incomplete, suspicios de multe ca sa fie ignorate.
E un risc care mi l-am asumat.
Sunt si vanzatori al aceluiasi divais care nu au nici una de genul asta.
Daca aveau perechi de discuri care sa ma aranjeze mai bine, poate luam de la ei.

E bine de filtrat cautatorii de nod in papura care posteaza doar ca sa demonstreze ca doar originalul Horl este scula adevarata, nu si copiile chinezesti.

In fine, mai e o saptamana si vom vedea...

Reply
E vorba de finisaje, de discurile abrazive care se desprind dupa 2-3 utilizari… Destul de multe defecte clasice la marfurile chinezesti. Ieftine, nu zic nu, dar daca nu iei 10 bucati sa le schimbi daca se strica n-ai facut nimic. [emoji23]
Pana la urma o piatra devine mai decenta si mai sigura in exploatare.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Te asigur ca poti dezarma si sa renunti de prea bun... este motivul pentru care am renuntat sa imi iau o lama japoneza.
De atata perfectiune in executie, nu suporta nici o atingere neconforma cu destinatia ei... se ciobeste din orice, parca ar fi de sticla. Sunt pline forumurile de exemple.
Si nu imi pare rau, constat ca cea mai ieftina lama, dupa ce o ascuti bine taie... ca in reclame... reclamele altora.
Doar ca trebuie ascutita la 2-3 zile.

Reply
Pai asta este de cand lumea. Otel mort, nu se rupe, nu se sparge, nu tine taisul. Il ascuti de fiecare data ca daca ai taiat o paine s-a tocit.
Un otel dur vine la pachet cu riscul ruperii lamei.
Dar stim asta, folosim si tigai/ceaune de fonta fara probleme stiind ca sunt casante. Sau tigai cu teflon stiind ca se zgarie daca folosim unelte metalice.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Pare'se ca al meu colet a ajuns în Românica
online: ACS Vesuvius EVO Leva / Niche Zero
offline: Aeropress / Kinu M47 Phoenix

Reply
Yep, mine too

Quote:Received by local delivery company
Aug 29, 11:26 (GMT+3)

Sa speram ca se misca destul de vioi sa il livreze maine... Confused

Reply
Sperante desarte, la pachetul anterior a clocit 5 zile la livratorul local...

Package delivered Aug 26, 15:16 (GMT+3)
Out for delivery Aug 26, 08:45 (GMT+3)
Received by local delivery company Aug 21, 13:06 (GMT+3)

... si nici nu a fost un weekend in astea 5 zile...
Sa zic merci daca il vad luni.

Reply
macar la voi s-au miscat mai repede putin:
 Import customs clearance complete
Aug 29, 2024, 8:6
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro

Reply
Apropo... azi nu e voie cu taioase, pentru cine nu a apucat sa se uite in calendar Tongue

Reply
Ba chiar din contra, as zice.
Ca sa-ti taie capul cu un cutit sau o sabie boante e cam rau… [emoji23]

Reply
Al meu a ajuns... intreg.
Ambalaj minimal, intre 4 preti de spuma de un deget grosime, infasurati in scotch. Mai light nu se putea, doar in punga cu zip poate.
Nici vorba de cutia "deluxe" care se vede prin unele clipuri.
Il pun la treaba dupa pranz, suportul pare cam mic, nu il vad capabil sa tina un cutit mare de 24 cm...
3000-ul ala pare cam coarse, la deget... Confused

Reply
de abia asteptam!
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
Chiar nu ma asteptam sa fie asa simplu de folosit...
De rezultate, nimic spectaculos, la cutitele care le am eu... doar ca acum il poate folosi si sotia Smile
Discul de 3000 pare degeaba, curge din el praf ca o creta... sau nu le am eu pe astea cu finetzurile, poate asa e normal... o fi pasta de polishat acolo... Confused
Prevad ca in curand o sa ii aplic un petec de hartie abraziva de 1500, sa vad daca ii place si asa.

Suportul tine bine si cutite mari, daca te prinzi ca la ele nu mai tii se suport, ci de manerul cutitului Tongue
Altfel, daca sunt mai late de 3cm si apesi cu discul un pic mai tare, se desprind de magnet... dar revin la loc cand apasarea inceteaza.
La cutitele prea mici in schimb, daca taisul coboara sub latura de sus a suportului, nu mai ai ce face... nu le atinge discul.

Reply
Adica practic din doua discuri doar unul e OK, ascuti cutite strict intre 2cm si 3cm latime…? [emoji1787]

Reply
Asta era evident de la prima ochire, cand evaluezi vizual dispozitivul, ca ai niste limite... dar plaja nu e asa de mica cat o bagatelizezi matale.
Acopera practic orice cutit de bucatarie din comert, parerea mea.

Cel mai mic cutit al meu are lama de 10 cm si latime de 20mm, taisul sta la vreo 3mm peste marginea suportului, deci poate fi ascutit.
Asta nu inseamna ca suportul ar avea 17 mm inaltime, e ceva mai inalt, dar acolo tine magnetul o lama de 20 mm latime. As zice ca si una de 15 mm ar merge la limita, dar nu posed asa ceva ca sa confirm.
Oricum nu l-am luat pentru bricege Tongue

Discul are 50 mm diametru, plus cativa mm rola de cauciuc, asta ar dicta latimea lamei maxime.
La 50mm latime o lama nu prea mai aduce a cutit... nu de bucatarie.
Cea mai lata lama a mea o am la Santoku, de 40mm. Cutitul bucatarului are 36 mm la maner.

Discul ala nu e degeaba, nici o piatra nu rezista vesnic, e perfect ca suport pentru altceva in viitor.

Reply
mai puneai cativa bani si luai asa ceva si ascuteai ce voiai si la ce unghi doreai. da' tu Batman - Batman...

cu putin efort puteai ascuti si sabiile concetatenilor... Tongue
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
De cate ori sa repet ca nu eu sunt destinataru... Jokerilor Tongue
Cu asa ceva, cum ai dat link, care necesita prindere de masa, ca masina de tocat... am pierdut clientul din secunda 2.
Crezi ca de 40 lei economie am mers pe rolleru asta ? Pentru ca exista chestii ca mai sus si cu 95 lei, nu era nevoie sa imi dai link la versiunea scumpa.

Si nu ai dreptate... cu ruixinu in special chestiile lungi nu le ascuti corect !
Pentru ca piatra descrie un arc de cerc, rezultand un unghi variabil scazator cu distanta fata de punctul central.
La o deplasare laterala egala cu jumatate din distanta de la lama la articulatie, deja nu mai ai 15 grade, ci 10 grade.

Reply
O observatie, dupa cateva sedinte de ascutire...
Luat de valul informatiilor nedigerate si date mai departe drept cuvant de lege pe youtube, nu intelegeam la inceput de ce nu pare sa se ascuta... "as seen at TV" ... pentru ca insistam sa ascut la 15 grade... cutite de bucatarie obisnuite.

Pana cand am trecut la testul cu marker-ul, ca sa aflu ca eu ascuteam de fapt zona 4 din imaginea de mai jos, in loc sa ascut varful... adica zona 5

Asta pentru ca un cutit european, cum cumparam din supermarket, se ascute de facto la 20 grade, asa cum se povesteste in locuri un pic mai ... cu carte.

Am trecut pe fata de 20 grade si se simte din prima, cum se aseaza discul pe tais corect, si taie asa cum ar trebui.

Quote:Adica practic din doua discuri doar unul e OK,...
Si din doua fete doar una e utila, daca nu ai cutite japoneze... asta e, csf... [emoji12]

Reply
Observând dispozitivul menționat precedent am decis sa iau și eu o varianta. A venit cu doua fete diamantate 400/1000 și am mai luat o ceramica 3000. A fost bine ambalat, a ajuns astăzi.
Pe cuțitul bucătarului ascutirea a fost decenta (tai coala de hârtie rezonabil).
Pe un cuțit de legume a fost mai complicat asta și pentru ca l-am cam ignorat. În schimb, chiar dacă e mic acel cuțit, fixarea e mai mult decât decenta și, pentru ca e în unghi, pot sa îl și sprijin cu degetele dacă este nevoie.
Ulterior am descoperit (cu marker ul) ca spre coada unghiul e stricat și mai am de lucru.
Ambele ascuțite pe 20°

Acasa mai am o piatră (wetstone) 1000/3000 și una mai dura 400/800 (parca).

Cu metoda asta parca lucrurile sunt mai simple. Nu prea am reușit sa mențin un unghi constant pe pietrele mari mai niciodată.

Am avut la un moment dat și un ruixin, a ajuns la un prieten, cred ca l-am încercat de 2x.
Mai văzusem ceva automatizare similara ruixin folosind pietre mari iar lama cutitului e fixata la un unghi anume. Numai ca, lama având o curbura, e mai complicat de păstrat unghiul.

Mulțumesc pentru recomandări, pentru moment ma declar mulțumit de jucărie.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
Ai fost mai inspirat ca mine cu alegerea discurilor, cel de 1000 iti va folosi mai mult decat imi foloseste mie cel de 3000.
Asta e, vor mai urma niste discuri in viitor, mai ales ca imi tot da ghes o lama mai de soi.

La mine testul de ascutime este sa taie rosia doar cu greutatea lamei, tinand manerul intre varfurile a 2 degete, fara sa apas de loc.
Taierea aia a hartiei nu imi spune chiar nimic... si nu imi iese nici cu o lama de ras cateodata Smile

Reply
Uite ca nu mai e nici o limitare la latimea lamei care o poti ascuti cu rotocolul asta...

https://www.youtube.com/shorts/q8SRY9EuzKY

... pui un tocator sub roller si s-a rezolvat Tongue

Reply
sabia ai reusit s-o ascuti?

Reply
Ma muncesc acum la a lui Baiazid...
Pentru cea a lui Stefan cel Mare stai la coada [emoji12]

Reply
oricum, prazul nu mai are nici o sansa…

Reply
Cum e ascutitoarea de pe Ali? Care sunt parerile dupa o perioada de folosire?

Din pacate al meu s-a intors inapoi, trebuie sa refac comanda...

Reply
"Auuu... iar m-am taiat... mai spune si tu cand ascuti cutitele ... "
Daca nu ai ghicit, a fost sotia Smile
Chiar daca misiunea nu a fost indeplinita, tot eu le ascut, desi scula a fost luat cu ideea de a o folosi si sotia, eu ma declar multumit, mai ales ca mi-a scos din cap prostia cu ascutitul la 15 grade pentru cutite de supermarket.

Reply
Am vazut azi in Lidl cutitele astea:
https://www.lidl.ro/p/cutit/p10026647?pageId=10056755

Chiar daca pe tzipla scrie design Fiskars Finland... nu prea aduc 100% cu cele din site-ul companiei... si sunt suspect de ieftine, nu gasesti Fiskars sub dublu prin alte parti.
Lama este ridicol de subtire, sub 1mm, clar se simt mai fragile decat cele vandute sub marca Ernesto, brandul propriu Lidl.
Dar totusi, poate ca au calitate Fiskars, care la pretul asta... Confused
Sa nu uit... mai scrie si japanese steel [emoji12] ... dar si made in China...

Pe mine cel mai mult m-ar aranja modelul din a 4a imagine in pagina Lidl, care "aduce" cu small chef de pe site Fiskars:
https://www.fiskars.com/en-us/cooking/pr...fe-1051749
...care costa 25 Euro... si e clar ca sunt lame diferite ca forma, plus ca pe alea de la Lidl nu scrie Hard Edge...

Reply
Mie nu mi se potrivesc de niciun fel mânerele celor de la Fiskars, nu-mi place materialul - cel puțin al celor pe care am pus mana până acum.

Reply
Pana nu dai de cutite serioase, sunt OK si astea.
Mai OK decat multe.

Reply
(09-10-2024, 11:13)sNap7 Wrote: Cum e ascutitoarea de pe Ali? Care sunt parerile dupa o perioada de folosire?

Din pacate al meu s-a intors inapoi, trebuie sa refac comanda...

Eu l-am comandat de pe Temu, a venit in cutiuta, cu "pietre" diamantate de 400 si 1000.
Chiar este foarte usor de folosit desi prima data trebuie sa treci de mai multe ori cu piatra grosiera pana aduci taisul cutitului la unghiul dispozitivului. Dupa aceea este joaca de copil.
Am ascutit la 15 grade urmatoarele:
- Zwilling Twin Pollux pentru feliat care are lama de 165 x 25 mm
- un cutit chinezesc Mokithand care are lama de 145 x 29 mm
- inca un cutit chinezesc Mokithand cu lama de 95 x 25 mm

Zwilling-ul pentru decojit este prea mic si nu poate fi tinut de magneti, are lama de 60 x 14 mm
Am pus  o poza in care am incercuit zona in care sunt cei 2 magneti rotunzi.
Acum mi-am comandat din alta parte inca 2 pietre, una de 280 si una de 3000.

Coala de hartie o taie fara probleme, aluneca foarte usor prin ea.
Eu sunt foarte multumit de acest dispozitiv deoarece din cateva treceri ai reimprospatat taisul cutitului.
Nu necesita instalare, reglaj cu inclinometru, etc.
Recomand produsul.[Image: m4uymsv.jpeg][Image: psklMBS.jpeg]
Lelit PL41E, Macap MC4, PL100,  masina de paine si heatgun Dewalt D26414

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)