Welcome Back Log In Create Account

cutite si alte taioase

(03-08-2021, 16:36)renatoa Wrote: Merita vreo ascutitoare din astea?
https://www.lidl.ro/p/stii-ca-poti-cu-pa...tat/p57731

Oricum, granulatia e maricica. Ar fi buna probabil pentru cutite boante, ca sa ajungi rezonabil la o forma decenta.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Si eu ziceam sa iau o piatra de coasa, de 250... :D

Reply
Jucăria noua Wink [Image: KOaBFhi.jpg][Image: DjK2PVD.jpg]
Bugster / Lelit Bianca / EK43S(ssp hu,carrier) / 

Reply
(03-08-2021, 16:36)renatoa Wrote: Merita vreo ascutitoare din astea?
https://www.lidl.ro/p/stii-ca-poti-cu-pa...tat/p57731

se pot folosi, dar trebuie sa-ti faci mana la ascutit liber pe piatra si granulatia cea mai fina e totusi mare. sa zicem ca merg la cutite de 30 lei.

recomand jucaria asta:

https://www.aliexpress.com/item/4000128455410.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.7c5d1a467E7acy&algo_pvid=68069dfc-1173-4410-8651-66edfde08eb6&aem_p4p_detail=20210804083722342525099552390013849977&algo_exp_id=68069dfc-1173-4410-8651-66edfde08eb6-0

in varianta cu pietre diamantate daca sunteti mai comozi. puteti cumpara de la alti chinezi pietre de 3000 pt o finisare mai buna inainte de strop si eventual de 125 sau 80 pt reparat taisuri care au suferit accidente.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
Pietrele sînt bune pentru cuțitele japoneze. Pentru cuțitele normale de bucătăriseală cu HRC 54-58, cum sînt Zwilling, Dick, Wuhstof, Victorinox, cel mai bun este masatul. Am vreo cinci buc., de departe cel mai bun este un Dick Multicut. Un masat bun sub 70 de euro nu găsești, dar merită banii. Am un Dick și un Zwilling pe care le țin din masat de vreo cinci ani și taie brici. E bună și o piatră 200-400 pentru reparat tăișul în caz de avarie, dar dacă le dai pe masat înainte și după folosire, tăișul ține mult și bine. Niciodată și sub nicio formă un japonez nu trebuie dat pe masat! Pentru ele numai piatră de la 1000 pînă la 8000 grit.
ECM Technika V Profi switchable PID / Eureka Mignon Specialita 16CR / PL41TEM / PL043MMI / ibric Cu / ibric Ag / french press / spirtieră :D

Reply
Am scula asta si nu am reusit sa ma impac cu ea. I-am dat-o unui prieten acum ceva ani si la el a ramas, nici el nu s-a mobilizat sa faca ceva :).
Intre timp am cumparat o piatra cu doua granulatii: 1000 si 3000. Cred ca mergea si una de ceva sute desi niciodata nu ajung cutitele in halul ala.
Pana acum nu am ajuns la performanta sa tai hartia in stilul classic de testare dar memoria musculara incepe sa se dezvolte.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
(04-08-2021, 19:58)vlaicu Wrote: Pana acum nu am ajuns la performanta sa tai hartia in stilul classic de testare dar memoria musculara incepe sa se dezvolte.

neah. ma si barbieresc cu un cutit ascutit de mine. fara nici o exagerare. doar ca sunt incomode pt asa ceva. la opinel otel carbon am obtinut cel mai fin tais de pana acum.
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
(04-08-2021, 19:56)tase Wrote: Pietrele sînt bune pentru cuțitele japoneze. Pentru cuțitele normale de bucătăriseală cu HRC 54-58, cum sînt Zwilling, Dick, Wuhstof, Victorinox, cel mai bun este masatul. [...]

Eu pe Zwilling-urile mele nu am avut succes cu masatul. Și am două masate de la Dick, atât cu cât și fără striații.

E drept, nu sunt artist în ascuțitul cuțitelor, dar mă descurc.

Înțeleg că masatele ceramice sunt the sh.., dar momentan sunt super mulțumit de strop.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic

Reply
masatul e mai mult pt indreptat "botul" taisului intre folosiri. eu personal nu ma prea impac cu el.

toate cutitele se ascut pe piatra. stropul este pt finisajul final si pt dat jos ata. exista si o tehnica de dat jos ata cu ajutorul pietrei. totusi, pt 99% din utilizatori e ok si un ascutitor cu role. majoritatea se si sperie cand le vad ascutite ca briciul.

cutitele japoneze sunt ascutite de obicei in unghi mai mic decat cele europene, unele au tais asimetric si majoritatea sunt din otel carbon (nu inox) si necesita si din punctul asta de vedere o atentie mai deosebita. sunt din multe puncte de vedere diferite fata de cum suntem noi obisnuiti. n-am la colectie nici un japonez.

Reply
Să știi că merge îndreptat super bine tăișul și pe strop. Am unul pe suport de lemn, cu piele de 3 mm, dură. Este magic.

Reply
Pe strop se pune si o pasta de lustruit.

Reply
Exact. Am pastă verde de la Carbochim.

Reply
[quote=TVTVTV;161995]
[quote=tase;161898]
@TVTVTV Încearca un masat Dick Multicut, eu am luat unul de aici https://www.riado.ro/masate/masat-dick/m...04-28.html. unde l-am găsit la un preț rezonabil. Dacă apeși mai tare este mai agresiv și poți reface un tăiș mai uzat, cu apăsare mai lejeră întreții tăișul curent. Nu am folosit masat ceramic și nu știu cum se comportă, în schimb am un Victorinox diamantat care este cam rugos, e bun de refăcut tăișuri boante iar eu îl folosesc și ca să trag coasa pe el pentru că e mult mai bun decît gresia și este mult mai safe fiindcă că nu riști să te tai. Masatul polish (fără striații) nu ascute, face doar o polisare fină a tăișului.
ECM Technika V Profi switchable PID / Eureka Mignon Specialita 16CR / PL41TEM / PL043MMI / ibric Cu / ibric Ag / french press / spirtieră :D

Reply
Între timp am achiziționat un jig pentru ascuțit cuțite de la frații noștri chinezi și un set de pietre de ulei de la frații din Ukraina. Cost total, cu înclinometru = 380 de lei. Sunt super happy, am îndreptat tăișul tuturor cuțitelor din casă. Nu erau varză nici înainte, dar erau un pic convexe de la ascuțitul manual pe piatră.

Jig-ul este un Ruixin PRO. Pietrele sunt niște KosiM-uri.

Jig-ul are niște limitări:

1) din cauza unor jocuri, brațul are o abatere de +/- 0.2 grade;
2) dacă ai ghinion și prinzi un exemplar prost, clema de prindere a cuțitului necesită adăugarea de distanțiere (sau 5 minute de lucru la menghină) pentru a prinde cuțitul perfect pe centru (adică trebuie bricolat un pic).

Însă pt. ascuțit cuțite acasă își face treaba cu brio. Varianta superioară este un tsprof kadet, care bate-n 300 de EUR fără pietre și transport.

Una peste alta: 5/7, recomand cu căldură.

De menționat că jig-ul vine cu 4 pietre ceramice care-s decente ele, da-s pietre de apă și cam faci mizerie. Plus de asta nu-s montate pe forme, deci e mai incomod să le folosești. KosiM-urile au venit montate pe forme din AL.

Reply
Mi se pare cea mai corecta metoda de ascutire, nu te lasa sa gresesti si poate fi folosita si de cei care au mai putina indemanare. Doua intrebari pentru colegul @TVTVTV : 1. Exista pe tija verticala gradatii, sau cum stabilesti unghiul de ascutire ?
2. Cand vedem in "semnatura" ta, schimbata denumirea espressorului din dotare si pe cale de consecinta, pe cand un post cu impresii (review)?
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.

Reply
Holaaa!

1) Cu ajutorul unui înclinometru digital (ignoră prețul, am dat 50 de lei p-al meu de pe Ali). Merge aproape la fel de bine și c-un telefon, mai ales dacă ai Samsung cu butoanele p-aceeași parte. Vezi aici, min. 4.

Pentru cuțitele care au deja tăiș, nu ai neapărat nevoie de un înclinometru. Tragi un marker pe tăiș și te joci din unghiul brațului până curăță piatra markerul complet. Apoi te apuci de ascuțit.

2) Nu am mai luat Bellona. Nu eram oricum sigur că am nevoie de un upgrade, iar de BF a fost mai scump decât înainte (5300 vs 5000). Ca atare am lăsat-o baltă.

Reply
Pentr gasirea unghiului rapid, fara nici un instrument, reamintesc ca sinusul unui unghi mic exprimat in radiani este chiar unghiul in cauza (exprimat in radiani)
Caz concret, 15 grade = PI/12 = 0.2617 radiani. sin(0.2617) = 0.2588, adica aceasi valoare daca se rotunjesc ambele la a doua zecimala.
Ce facem cu 0.26 ? O folosim mai departe in calcule, daca avem 10 cm lungimea pietrei + suportul, de la punctul de rotire la lama de ascutit, inseamna ca trebuie ridicata 2.6 cm ca sa dea 15 grade.

Reply
Și rămânem și cu bani în buzunar.. Tare..
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
(20-11-2021, 21:06)renatoa Wrote: Pentr gasirea unghiului rapid, fara nici un instrument, reamintesc ca sinusul unui unghi mic exprimat in radiani este chiar unghiul in cauza (exprimat in radiani) [...]

Din păcate, pentru acest jig ai nevoie de înclinometru. Soluția ta este potrivită pentru ascuțitoarele care prind cuțitul perfect orizontal. Cele care-l prind în unghi adaugă variabile, cum ar fi lățimea lamei cuțitului și unghiul de ascuțire al tăișului primar. Plus că fiind un jig rotativ (și ieftin, din chinesium) trebuie să te asiguri că ai centrat bine lama-n jig, iar înclinometrul simplifică foarte mult lucrurile.

Erată. Evident că lățimea cuțitului afectează unghiul de ascuțire chiar și la sistemele cu fălci orizontale. Mea culpa.

Erată 2. Deci metoda expusă de Renato funcționează perfect, însă este foarte consumatoare de timp (necesită tot felu' de măsurători).

Reply
Salut,

Mi-am comandat un cu astfel de cuțit, https://www.wuesthof.com/en-us/cook-s-kn...025144816/
Știți ceva despre el, îl mai aveți careva?
M-ar interesa o metodă bună de ascuțire.
ECM Classika PID, DF64V, Kinu.

Reply
Salut!

Este un cuțitul bucătarului ștanțat, din oțel... bun. Are să-și țină gura bine. Este OK pentru un bucătar amator.

Îl poți ascuți fie pe piatră de apă (whetstone) + strop din piele cu pastă abrazivă sau cu un ascuțitor la unghi (vezi un pic mai sus).

Ideal ar fi să-l întreții. Mai precis, ar trebui tras de câteva ori pe piele după fiecare folosire mai serioasă (pentru a-i îndrepta tăișul). Apoi, la fiecare lună/câteva luni ar trebui tras pe o piatră de 2000 GRIT, pentru a-l apexa din nou.

Pentru chestiuni rapide, merge folosit și un masat diamantat.

Are și fabricantul câteva sfaturi pentru tine aici.

Reply
Pe langa ce s-a spus mai sus eu as adauga : daca nu ai mana formata, ar fi mai simplu si mai sigur sa folosesti pentru ascutire dispozitivul pe care tocmai l-a achizitionat colegul @TVTVTV si despre care a si scris un post. Mi se pare accesibil si precis in utilizare. O alta varianta, la fel de buna dar mult mai costisitoare (eu o folosesc de 2ani fara probleme), este dispozitivul de ascutit Work Sharp Ken Onion Edition. Oricum, ceea ce ai luat este un cutit de calitate, si daca lungimea te satisface, il vei folosi cu placere mult timp.

Reply
A propos de ascuțitorul Ruixin PRO RX-008 (pe care l-am menționat mai sus), există un learning curve. Sistemul este oarecum pretențios atunci când vine vorba despre prinderea cuțitelor. Trebuie mai întâi înțeles cum se face prinderea corectă a.î. cuțitul să fie perfect centrat în clemă și deci unghiul să nu se schimbe dramatic atunci când răsucim cuțitul în clema de prindere. Totodată, fiind un produs made in China există și ceva variație atunci când vine vorba despre CTC, deci s-ar putea să fie nevoie de un pic de DIY ca să aduceți sistemul la 100%.

Per total în prefer față de pietrele clasice, însă îl recomand strict pt. cuțite western și împreună cu un set de pietre de calitate.

Alternativa mai bună este, repet, un TSPROF la 1300-1500 de lei. Dar este deja overkill.

Reply
L.E. - Dacă vrea cineva Ruixinu' dar are dubii/întrebări, vă stau la dispoziție via PM. Am dobândit ceva experiență cu el și am ascuțit de la cuțite standard până la scandi grind-uri. I-am adus și câteva mici îmbunătățiri, care au costat cam 15 lei de pe Ali (înlocuit bila din plastic cu o articulație sferică + rulment liniar).

Reply
Îmi puteți recomanda inițial o bară (mai ieftină dacă se poate) de metal / oțel pentru întreținere? Ulterior o să iau și de ascuțire. Sau există un chit? Ustensilele mai complicate și pietrele sunt prea mari, nu mai am "loc" de ele.

Voi folosi cuțitul la o câte-o salată și niște felii de șuncă, deci nu sunt nici măcar bucătar amator...
ECM Classika PID, DF64V, Kinu.

Reply
Masatul simplu, din oțel, are strict rolul de a îndrepta "gura" cuțitului. Practic tăișul se subțiază foarte tare spre vârf, ceea ce-l face predispus îndoirii. Ca atare, cuțitul nu va mai tăia așa cum trebuie. În acest caz soluția nu este să ascuți cuțitul ci să-i îndrepți tăișul, ceea ce poți face lesne fie cu un strop din piele, fie cu un masat.

Eu îți recomand cu căldură un strop din piele. Costă cam 60 de lei și ocupă cam tot atâta loc cât un masat. Unde mai pui că te-nvață să folosești pietrele de apă (pt. pe viitor). Nu sunt mare OLX-ar, dar băiatul ăsta face treabă bună. OLX-ul are livrare moka până la finele lunii, deci acum e momentul dacă vrei să comanzi. Îți recomand un strop M, cu două fețe, și o bucată de pastă verde.

Dacă-ți iei totuși un masat, ia-ți unul lis. Cele rizate sunt mai rapide și lasă un tăiș mai aspru, mai agresiv, dar dăunează cuțitului în timp. Poți opta pt. un masat din oțel, ceramic ori pt. unul diamantat. Cel ceramic și cel diamantat îndepărtează și ceva material, deci poți și ascuți cuțitul cu ele. Dezavantajul e că-s ceva mai scumpe.

Reply
(06-12-2021, 16:59)TVTVTV Wrote: L.E. - Dacă vrea cineva Ruixinu' dar are dubii/întrebări, vă stau la dispoziție via PM. Am dobândit ceva experiență cu el și am ascuțit de la cuțite standard până la scandi grind-uri. I-am adus și câteva mici îmbunătățiri, care au costat cam 15 lei de pe Ali (înlocuit bila din plastic cu o articulație sferică + rulment liniar).

uite aici niste pietre diamantate pt ruixinul tau:
https://www.aliexpress.com/item/32829806...4c4dzwCaoC
https://www.aliexpress.com/item/32934795...4c4dzwCaoC

si uite un model care tine unghiul constant pe toata lungimea lamei:
https://www.aliexpress.com/item/1005002075246472.html?spm=a2g0o.detail.0.0.7ed21720yaj4OI&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.169870.0&scm_id=1007.13339.169870.0&scm-url=1007.13339.169870.0&pvid=b0beb78c-8142-4adb-b34f-933c61cdee7c&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreThisSeller,scm-url:1007.13339.169870.0,pvid:b0beb78c-8142-4adb-b34f-933c61cdee7c,tpp_buckets:668%232846%238108%231977&&pdp_ext_f=%7B%22sceneId%22:%223339%22,%22sku_id%22:%2212000018652975285%22%7D

am ruixin-ul si mi se pare suficient pt un utilizator obisnuit.

Reply
Idem aici.

Schimbarea de unghi este deranjantă pt. cuțite foarte lungi, ceea ce eu oricum nu dețin. Nu simt nevoia de upgrade la Ruixin.

Momentan folosesc niște pietre de la KosiM și-s hiper încâtat. Mușcă bine, nu se-ncarcă. Sunt de ulei.
Poate o să iau și niște diamantate pentru degroșare.

Reply
Asemanator cu ceea ce a luat @TVTVTV, este varianta aceasta : https://www.elanterna.ro/ascutire-cutite...anual.html. Mi se pare mai studiata si cu reglaj usor al unghiului si schimbarea rapida a pietrelor de ascutire. Work Sharp, firma americana, face lucruri de calitate si bine proiectate.

Reply
Iz good, dar ești oarecum limitat la capitolul pietre. Și e mult plastic acoloșa. Plus că nu prea ai stabilitate și nici nu se pretează prea bine la cuțite lungi (de bucătărie).

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)