Welcome Back Log In Create Account

cutite si alte taioase

@Laddu 
Cutitul e un Teruyasu Fujiwara Petty Nashiji  de 135 mm. - cel mai ieftin cutit de pe site, 8.800 JPY, transport EMS inclus. Vama, la oficiul postal, de la intrarea in oficiu a durat cam 30 min., cca. 10 persoane asteptau deja.  Nu sunt taxe vamale pentru trimiterile postale extracomunitare primite in Romania, cu o valoare de pana la 150 euro. Se plateste doar TVA.
https://www.posta-romana.ro/cnpr-data/_e...20CNPR.pdf
Pentru alte eventuale detalii, rog pm, sa nu incarcam ”inutil” topicul.

@CatalinH
Am ales Teruyasu după ce am citit acest thread, postarea ta #112  m-a orientat in aceasta directie, iar dupa ceva cautari si documentare am ales acest petty. Prima impresie este ca raportul pret/calitate este unul foarte bun. Dupa ce voi vedea si comportarea in timp, probabil ca va urma un gyuto sau un santoku, poate din gama maboroshi (denka e mult prea scump fata de necesitatile mele).  Multumesc pentru informatii si sfaturi, sunt binevenite. 

Nu am cunostintele, abilitatile si nici instrumentele necesare ascutirii. Cred ca, atunci cand va fi cazul, voi lasa asta pe seama profesionistilor. Daca aveti vreo sugestie in acest sens, multumesc.
Expobar Brewtus IV, Lelit PL81T, Hedone Honne, Baratza Sette 270, Kinu M47.

Reply
(06-12-2019, 01:22)pmircea Wrote: Nu am cunostintele, abilitatile si nici instrumentele necesare ascutirii. Cred ca, atunci cand va fi cazul, voi lasa asta pe seama profesionistilor. Daca aveti vreo sugestie in acest sens, multumesc.

Asa incepe... cu un cutit. Cel mai frumos aspect, dupa parerea mea, cand treci la cutite de calitate, in special cele japoneze care au un profil diferit de cele vestice, este subtierea, alaturi de ascutire. Sa pui zgarieturi pe tais cat si in spatele lui, aduce un caracter aparte lamei, indiferent daca esti incepator sau nu in ale ascutitului.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
(06-12-2019, 01:22)pmircea Wrote: Nu am cunostintele, abilitatile si nici instrumentele necesare ascutirii. Cred ca, atunci cand va fi cazul, voi lasa asta pe seama profesionistilor. Daca aveti vreo sugestie in acest sens, multumesc.

Eu te incurajez sa iti iei pietre ude japoneze si sa incepi sa ascuti singur.
Pentru inceput ia o piatra combinata 1000/6000 sau 1000/8000,gasesti o gramada de tutoriale pe internet despre ascutitul pe pietre ude.Eventual stropping mai tarziu cand capeti experienta
Cutitele Teruyasu Fujiwara sunt convexate asimetric si ascutite asimetric;il asezi pe pietre si iei unghiul original ca ghidaj.Ascute cu mana libera,fara nici un fel de dispozitiv de tinut unghiuri.
Oricat de intimidant iti poate parea la inceput,plimbatul cutitelor pe pietre ude este o experienta senzoriala aparte,vei simti imediat cand ai facut o treaba buna.
Cutitul tau se ascute foarte repede,asa ca ai noroc Smile .

[Image: k7ZK6yE.jpg]
Uite ce s-a intamplat cu un Yu Kurosaki Aogami Super Gyutoh de 240mm cand o mana grea il forteaza sa taie un peste mare Sad .

Reply
Dupa ce am tot rascolit netul dupa un sistem de ascutit cat mai comod, nu am reusit (inca  Smile ) sa trec pragul psihologic a celor peste 3200 lei pentru un Tormek T8.
Asa ca, tinand cont si de sfaturile primite pe aici, m-am decis sa dau o sansa lucrului cu mana libera si am comandat Shapton 320 si Cerax 1000/6000.
Inca nu detin niste "taioase" de invidiat, ma voi juca la inceput pe ceva chinezarii si un Victorinox Fibrox Carving Knife plus un Zwilling Pro Chef's Knife.
Am urmarit ceva tutoriale, in special ale tipului asta, dar orice sfat din partea voastra e binevenit.
De asemenea, daca apreciati ca ar exista combinatii sau branduri mai bune de pietre, cam in acelasi buget, ar fi bine de stiut pt ca inca mai pot face modificari la comanda, pana joi.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

Reply
(10-12-2019, 20:57)KrisssKros Wrote: Dupa ce am tot rascolit netul dupa un sistem de ascutit cat mai comod, nu am reusit (inca  Smile ) sa trec pragul psihologic a celor peste 3200 lei pentru un Tormek T8.
Asa ca, tinand cont si de sfaturile primite pe aici, m-am decis sa dau o sansa lucrului cu mana libera si am comandat Shapton 320 si Cerax 1000/6000.
Inca nu detin niste "taioase" de invidiat, ma voi juca la inceput pe ceva chinezarii si un Victorinox Fibrox Carving Knife plus un Zwilling Pro Chef's Knife.
Am urmarit ceva tutoriale, in special ale tipului asta, dar orice sfat din partea voastra e binevenit.
De asemenea, daca apreciati ca ar exista combinatii sau branduri mai bune de pietre, cam in acelasi buget, ar fi bine de stiut pt ca inca mai pot face modificari la comanda, pana joi.

Sunt OK pietrele pe care le vrei tu.
Cutitele europene din inox se ascut mai greu decat cele japoneze din carbon steel si nici nu pot lua si mentine taisuri pe masura celor japoneze. Ca si oteluri stainless japoneze usor de ascutit:vg10,R2,Ginsan.

https://youtu.be/60f7ab0yRPg

https://youtu.be/ozZF2EgnYm0
Rutina mea e combinatie intre cele 2 video.Partea finala de polish the edge am imprumutat-o de la Murray Carter...doar ca nu pot ascuti eficient pe pietre deformate si din cand in cand aplatizez pietrele ca in primul video.

Reply
Primul sfat pe care ti l-as da eu, este sa mergi in Ikea sa iei un cutit marca 365+ care nu numai ca este decent pentru acest pret, dar iti va folosi ca unealta de antrenament. O sa-l zgarii, o sa mergi in unghiuri diferite pe lungimea taisului, o sa apesi prea tare sau prea incet, mai tarziu o sa te joci cu subtierea, etc. 

Cele doua cutite pe care le ai, par a fi foarte faine, deci ar fi pacat sa iti dai mana direct pe ele.

Apoi, as considera un set de angle guides. Este extrem de dificil ca incepator sa stii sau/si sa simti un anumit unghi. Acestea te vor ajuta sa iti creezi memoria unui anumit unghi si sa-ti fie mult mai usor sa-l mentii pe parcursul ascutirii. 

Piatra de 320 nu iti este utila momentan, deci daca esti la buget restrans, o poti elimina si ramane cu combo-ul ales. Sau o poti lua si folosi initial pe post de piatra de aplatizare (sau iti iei una dedicata). Dar e musai sa aplatizezi pietrele periodic, preferabil o data la 2-3 ascutiri.

Ca tot s-a mentionat de Carter, acum ceva vreme am cumparat de la el, Blade Sharpening Fundamentals, daca vrei poti sa-ti imprumut filmul sa vezi si de la el niste sfaturi. Ricky de pe youtube e ok, dar nu prea vorbeste de subtiere, din pacate.

Reply
(11-12-2019, 09:47)Laddu Wrote: Piatra de 320 nu iti este utila momentan

Pastreaza piatra de 320,ea te ajuta sa repari usor micile/mai marile ciobituri ce apar pe taisul unui cutit dur ajuns pe mainile unui casnic neexperimentat.
(11-12-2019, 09:47)Laddu Wrote: Dar e musai sa aplatizezi pietrele periodic, preferabil o data la 2-3 ascutiri.

Din experineta mea consider ca nu e nevoie sa faci asta atat de des. In momentul in care constati ca nu poti da un edge uniform atunci aplatizezi,cel mai des piatra de 1000,cea de 6000 de polish doar in eventualitatea in care o deteriorezi accidental.
(11-12-2019, 09:47)Laddu Wrote: Ricky de pe youtube e ok, dar nu prea vorbeste de subtiere, din pacate

Subtierea este necesata doar dupa multiple ascutiri ,realist vorbind un cutit japonez de buna calitate cu duritate peste 62HRC folosit in mediu casnic nu va necesita subtiere.
(11-12-2019, 09:47)Laddu Wrote: Cele doua cutite pe care le ai, par a fi foarte faine, deci ar fi pacat sa iti dai mana direct pe ele.

Sa nu eziti sa ascuti si sa nu ai regrete.Incepe fara ghidaj cu calm si incredere si cu viteza mica Smile Vei progesa surprinzator de repede(exceptie persoanele cu deficite neurologice sau locomotorii).

Reply
Multumesc mult pentru sfaturi!

Voi pastra piatra de 320, am destule cutite proaste prin casa, cu care vreau sa ma joc putin, macar sa vad ce inseamna sa repari o ciobitura, etc.

Pentru planeizat nu am comandat inca nimic, crezand ca o buna perioada de timp nu voi avea nevoie, la "volumul" meu de lucru Smile . Dar va veni si aceea daca va fi necesara mai repede decat ma asteptam. Ma gandeam la o Atoma 140, pentru a o putea folosi si la repararea vreunei lame, daca va fi nevoie. Oricum, voi mai cerceta pana la achizitie, poate totusi voi merge pe ceva dedicat pentru planeizare.

Referitor la ghidaje, as prefera sa incep fara ele, am vazut ca este recomandarea multora de pe youtube. Gasesc eu un raportor prin casa sa imi dau seama cam in ce pozitie sa tin lama..
Regrete nu voi avea cu siguranta, tinand cont ca nu am cutite de mii de lei / euro si oricum am vazut ca aproape orice stricaciune mica/medie se poate repara destul de usor de catre un profesionist.
Asa ca, daca dau buleala pe vreun cutit mai acatarii, vin pe capul unuia dintre voi Smile

Are cineva experienta directa cu Cerax 1000/6000 si / sau cu Shapton 320 pentru a imi spune cam care ar fi perioada optima de lasat la inmuiat in apa? Am vazut ca unor pietre nu le place daca le lasi prea mult in apa, altora invers, etc. Oricum, o sa mai caut si eu informatie in acest sens.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

Reply
@KrisssKros Nu am experienta cu pietrele acelea, deci nu pot sa spun cat trebuie lasate la inmuiat. Daca scot bule cand le scufunzi in apa, ar trebui lasate pana nu mai iese nicio bula. Eu folosesc pentru aplatizare un DMT D8C, pe care am mai facut mici reparatii, deci are dublu rol, asa cum ai sugerat si tu.

(11-12-2019, 10:50)CatalinH Wrote: Subtierea este necesata doar dupa multiple ascutiri ,realist vorbind un cutit japonez de buna calitate cu duritate peste 62HRC folosit in mediu casnic nu va necesita subtiere.

Te contrazic. Duritatea nu are nicio lergatura cu subtierea. Ascutirile repetate vor modifica profilul taisului, devenind din ce in ce mai obtuz in raport cu ce se afla in spatele lui. Realitatea e, ca un pic de subtiere ar trebui facuta la fiecare ascutire, mai ales la cele japoneze care sunt super subtiri in spatele taisului si au un profil foarte agresiv.

John de la JKI, caruia poti sa-i trimit mail-uri cu intrebari sau proleme si este extrem de amabil are 2 filme, unul teoretic si unul practic despre subtiere

Reply
Nu iti trebuie raportor, ai "clinometru" pe orice Android... si cred ca si pe iOS sunt app similare.
Si ghidaj de unghi faci usor cu putina trigonometrie ... 0.17 e raportul laturilor la 10 grade, si de aici extrapolezi.
Adica la o orizontala de 1 cm, trebuie sa ai o verticala de 1.7 mm pentru 10 grade.

Reply
Ca sa-ti faci o idee despre cum vor arata cutitele dupa subtiere, poza de mai jos de la stanga la dreapta:

- Nakiri - asa a venit din fabrica. Nu a fost ascutit sau subtiat, se vede finisajul nashiji original
- Gyuto - subtiat acum cateva luni, la care m-am straduit sa imit finisajul original (care e facut prin sablare), cu niste rust erasere si pietre de degete. Se vede patina pe otelul carbon white #2
- Bunka - subtiat acum cateva saptamani, si fara sa incerc sa polisez finisajul. Arata asa dupa 4-5 ore (prima subtiere) de progresie pe 200, 400 si 800 grit. Cred ca am subtiat prea mult, partea imediat deasupra taisului flexeaza cand apas cutitul pe unghie. O sa se rezolve in 2-3 ascutiri viitoare, fara subtiere.

Ambele au o usoara concavitate, de aici zgarieturile inegale pe zona claddingului (trecerea de la otelul carbon la otelul inoxidabil care imbraca carbonul)

[Image: USagXKl.jpg]

Ambele taie bine. Bunka agata putin, mai ales in rasparul ziarului, probabil din cauza subtierii exagerate. Se poate mai bine? DA, evident. Smile

(11-12-2019, 12:32)renatoa Wrote: Adica la o orizontala de 1 cm, trebuie sa ai o verticala de 1.7 mm pentru 10 grade.

Sa vedem cum sta cu "clinometru" mai ales la un gyuto/chef knife sau sanotku care se ingusteaza de la coada la cap.

Reply
(11-12-2019, 11:44)Laddu Wrote: Te contrazic. Duritatea nu are nicio lergatura cu subtierea. Ascutirile repetate vor modifica profilul taisului, devenind din ce in ce mai obtuz in raport cu ce se afla in spatele lui. Realitatea e, ca un pic de subtiere ar trebui facuta la fiecare ascutire, mai ales la cele japoneze care sunt super subtiri in spatele taisului si au un profil foarte agresiv.

Tu ai dreptate din punct de vedere puristic si in context restrans cu subtierea.
Daca ai un cutit cu primary bevel plat atunci poti subtia fara probleme la fiecare ascutire.
Daca primary bevel este convex,subtierea trebuie facuta doar in zona de unde se termina convexul.Operatiunea asta necesita ceva experienta de ascutire.
Majoritatea cutitelor scumpe de la maestrii fierari cu multa experienta au primary bevel convex ,asta asigura inaintarea usoara prin taietura si eliberarea rapida a alimentelor.
Cutitele subtiri si plate(laser) taie usor doar alimente moi,sunt fragile si alimentele se lipesc rau de ele.
Aplatizarea convexului unui cutit scump din exces de zel de ascutire e dovada de neadaptare a informatiei citite la realitatea practica

Reply
Clinometru folosit doar initial ca sa masoare unghiul, pentru a-si construi un ghidaj custom, nu in timpul ascutirii, unde nici un raportor nu era utilizabil.

Reply
Aveam eu o idee ca nu intelegi...cine iti convexeaza tie in Romania Masakage?
L-ai facut laser...merge si asa...

Kazuyuki Tanaka R2 240 gyutoh folosit zilnic de 4 ani acasa,fara nici o subtiere in 5 minute de ascutire e razor sharp. Fara subtirea convexului va rog!
Un cutit bun nu isi pierde performantele dupa cateva ascutiri in mediul caznic.[Image: fkOY4ZX.jpg]

Convexul bevel-ului principal are rolul de a prevenii inchiderea taieturii pe peretii laterali ai cutitului,reduce rezistenta la inaintate prin alimente, iar asta impacteaza experienta de taiere enorm,el face diferenta dintre un cutit ce trece fara efort prin alimente mari si unul care se tot impiedica mereu.

https://youtu.be/SM6SR53ManE

Reply
(11-12-2019, 11:34)KrisssKros Wrote: am destule cutite proaste prin casa, cu care vreau sa ma joc putin, macar sa vad ce inseamna sa repari o ciobitura, etc.

O chestie pe care am uitat sa o scriu, e ca aliajele moi se ascut greu si mananca mult din pietre, producand mai mult frustrari decat taisuri bune. Ai grija la "tablele" cu care vrei sa te antrenezi.

@CatalinH Masakage e concav (hollow grind ca urmare a pietrelor rotunde folosite la polisare), nu convex. Hai sa o lasam asa. Face fiecare cum crede cu cutitele lui. Faptul ca tai parul de pe mana spune asolut nimic despre performanta cutitului in alimente. Tai cu briciul firul de par de pe mana de la jumatatea lui, nu mai zic de cel de pe fata taiat la baza, in schimb intr-o ceapa nu intra nici daca e calita.

Reply
Laddu,nonsalanta cu care comiti greseli e dezarmanta.
In poza ta cele 2 cutite din dreapta au suferit aplatizarea convexului(daca era concav nu il zgariai)
Iarta-l te rog pe cel din dreapta.
Ma opresc aici din a te certa ,desi o meriti din plin(cutitele astea au fost facute de niste oameni care au dedicat o viata intreaga lucrului asta).
Si da-mi voie sa te asigur ca un cutit cu grinding original care te mai si barbiereste pe deasupra taie lejer mai mult decat o ceapa fiarta.

Reply
Pe cuvantul meu ca pe langa faptul ca proiectezi experientele tale, fara legatura cu ceea ce intreba colegul intial, dovedesti in repetate randuri ca te afli complet pe langa subiect, fara intentia de a intelege sau de a asculta ce spune interlocutorul tau. 

Zona dintre linia shinogi si tais este CONCAVA la acest cutit cu "wide bevel" (ca la multe altele de altfel, in diverse grade de concavitate). De asta zgarieturile sunt mai pronuntate (accentuate) in zona liniei shinogi si imediat deasupra taisului. Zgarieturile produse intre ele, adica in zona de hollow grind, au fost facut de mazga creata pe piatra. Daca as fi tinut pietrele complet curate, atunci nu ar fi fost nicio zgarietura in aceasta zona de concavitate. Vezi mai jos mai multe poze.

Bunka :
[Image: B3spJz3.jpg]

[Image: Ue4zX3Y.jpg]

Si asa arata Gyuto imediat dupa ascutire
[Image: eb9rVoA.jpg]

[Image: kEV3FT3.jpg]

[Image: BABFrxL.jpg]

Ce poate fi mai elocvent de atat in a arata ca e CONCAV. 

Dar inca o data, tu proiectezi pe baza Tanaka pe care il ai, care nu e "wide bevel", si care, da, e convex. Dar e alt cutit, alta geometrie, la fel cum cele doua cutite ale lui KrissKross sunt complet diferite ca geometrie de cele pe care le avem noi. Si da, are nevoie si al tau Tanaka de subtiere. Nesubtiat in 4 ani de folosire, s-a schimbat complet profilul taisului.

Reply
Voi ce folositi pe post de dressing-stone sau ce ati recomanda in categoria "best of dressing stone"? Smile

Reply
La Naniwa SS pe care le am eu, nu e neaparat nevoie, de asta eu nu folosesc decat mazga care se face in urma ascutirii.

Reply
Asteptam cu interes primul sepuku, pentru a dovedi care o are mai ascutita... dar sa fie live :D

Reply
Hmm... nu te contrazic pentru ca inca detin cu brio statutul de profan in domeniu Smile
Dar din ce am apucat eu sa citesc, intelesesm (posibil gresit) ca tocmai acea mazga cu micropilitura incarca piatra...

Reply
Nici eu nu te contrazic, desi stiam ca pietrele sintetice nu au nevoie de nagura, aceasta avand ca rol principal indepartarea imperfectiunilor din pietrele naturale.

(11-12-2019, 16:44)renatoa Wrote: Asteptam cu interes primul sepuku, pentru a dovedi care o are mai ascutita... dar sa fie live :D

Cu ocazia asta mi-ai facut pofta de space balls, mai ales ca iese acum ultimul Star Wars :)))

Reply
Am gasit un video destul de interesant despre curatatul pietrelor, la Ricky
Se pare ca doar pietrele de polish, de pe la 4000 in sus au nevoie reala de curatare. Cu exceptia Naniwa, care conform spuselor lui R., sufera de incarcare rapida, indiferent de granulatie (pe la minutul 14:25)

Reply
(11-12-2019, 11:34)KrisssKros Wrote: Referitor la ghidaje, as prefera sa incep fara ele, am vazut ca este recomandarea multora de pe youtube. Gasesc eu un raportor prin casa sa imi dau seama cam in ce pozitie sa tin lama..

Cel mai probabil m-am exprimat ambiguu si incomplet. Nu sugerez sa tii ghidajul legat permanent de piatra sau de cutit. Eu procedez asa: Pun ghidajul pe piatra si cutitul peste ghidaj, ca sa-mi fac mana asupra unghiului pe care trebuie sa-l tin. Indepartez ghidajul si apoi ascut. Repet de fiecare data cand simt ca am pierdut memoria unghiului.

Reply
(05-12-2019, 11:14)Laddu Wrote: 20? eu as merge lejer pe 10. Pun 13 grade pe Masakage Yuki pe care le am, white #2, si as putea merge mai ascutit. M-as mira sa vina din fabrica cu un unghi mai mare de 15 grade.

Cum stabilesti tu la ce unghi ascuti?
Cum si cu masori 10, 13 sau 15 grade?

KrisssKros, eu iti recomand in continuare un sistem ieftin de ascutit cutite https://www.facebook.com/ascutitoare.cutite/

Odata ascutite cutitele la unghiul dorit, aparatul este reglat si trebuie doar sa ii pui o piatra fina cu care dai de 10-15 ori si gata ai reascutit cutitul. Fara lasat piatra la inmuiat 10-15 minute, fara sa faci mizerie, fara sa iti afecteze pielea mainilor. Simplu, util si foarte eficace.
Pietre iti poti lua de pe aliexpress in configuratia dorita de tine. 
Intradevar nu iti da aerul ala de mare mester care freaca cutitul de piatra in schimb obtii constant rezultate foarte bune cu foarte putina munca.
Recomand cu toata taria un sistem de ascutit cu ajutorul caruia poti ascuti la unghiul dorit de tine.
Iar pretul iarasi inclina balanta in favoarea unui sisem de ascutit.
Toate cele bune.

Reply
(12-12-2019, 11:37)danrogo2001 Wrote: Cum stabilesti tu la ce unghi ascuti?
Cum si cu masori 10, 13 sau 15 grade?

Performanta versus durabilitate. Daca am ascutit la 15 grade si nu-mi place cum taie, ascut mai ascutit. Personal stabilesc unghiul cu  un set de angle guides. Evident ca exista ceva variabilitate, fiind frecate la liber pe piatra.

Reply
https://www.youtube.com/watch?v=wH5sWvyoKhY&t=158s
 la minutul 2

Reply
danrogo2001, initial am cautat ceea ce si tu recomanzi, un sistem precis si poate si rapid pentru ascutit. Doar ca nu am gasit ceva care sa corespunda pretentiilor mele, intr-un buget acceptabil. Ceea ce am gasit ar fi Tormek T8, dar nu m-a lasat inima sa dau 3-4000 lei, doar ca sa ascut cateva cutite de bucatarie, de calitate si valoare medie si usor peste medie. Poate ca as fi dat totusi, daca sistemul s-ar fi pretat la ascutirea oricarui cutit, inclusiv a celor japoneze, din care cred ca voi achizitiona si eu in viitor. Dar pentru ca Tormek ascute usor concav, nu se preteaza oricarui tais. La niste europene de pana in cca 100euro merge, dar la un japonez din otel dur, dar casant, la care s-a muncit mult, parca nu prea imi vine sa il transformi din (sa zicem) convex in concav, slabindu-i fiabilitatea si riscand sa il ciobesc prea usor.

Cu tipul din Brasov de pe facebook indicat de tine am luat legatura si am fost chiar la el acasa, pentru a vedea sistemele de ascutit pe viu. El este un tip foarte ok, dar sistemele construite de el au inca multe hibe constructive si sunt foarte "flimsy" / subrede / imprecise, fiind printate 3d, inclusiv toate prinderile subansamblelor. Ca sa ascuti un briceag mic si usor, merg cat de cat, daca nu ai mari pretentii si lucrezi atent si usor, fara a solicita sistemul. Am stat destul de mult de vorba cu el si are in plan sa scoata un sistem ceva mai stabil, dar nu stiu daca se va intampla prea curand, conform spuselor lui. (are alta meserie, face asta doar din pasiune)

Pietre de ascutit iti recomand sa nu cumperi de pe aliexpress, 99% fiind de o calitate total inacceptabila. Imi cumpar multe lucruri de pe aliexpress, dar lucruri de la care imi doresc standarde ridicate nu mi-as lua niciodata din China. Am lunar 1-2 colete din China, cam stiu ce spun cand vorbesc despre "calitatea" chinezeasca. :D

Reply
NU stiu ce sa zic. Fiecare cu impresiile lui.
Chiar daca sunt printate 3D eu spun ca sunt ok. Bucsele alea crestate strang cu surub rulmentii. Eu am dispozitivul si il folosesc. Il prind de masa cu o clema rapida de tamplarie si este stabil.
Prinderea cutitului cu magneti este ferma si rapida. Doar la cutitele mici gen de  6 cm trebuie sa acorzi mai multa atentie deoarece prinderea va fi facuta doar de un singur magnet.
Eu am incercat si varianta cu pietre de ascutit si nu am obtinut rezultatele pe care le obtin cu dispozitivul. Poate trebuia sa mai insist, nu stiu.

Reply
Cand spun stabilitate, ma refer in special la stabilitate in mentinerea unghiului de ascutire, mai ales la un cutit greu de bucatarie, cu lama lunga. Am avut in mana toate cele 3-4 variante facute de el, inclusiv un prototip si nu m-au convins deloc. In fine, e normal sa fim diferiti, cu asteptari si pretentii diferite, etc. Oricum, fii linistit, stiu ca eu sunt cel care exagereaza de multe ori cu pretentiile  Smile
Daca tu ai unul dintre ele si esti multumit, restul e can-can. Conteaza sa iti ofere tie ceea ce iti doresti, nu altora...

(12-12-2019, 13:13)danrogo2001 Wrote: Eu am incercat si varianta cu pietre de ascutit si nu am obtinut rezultatele pe care le obtin cu dispozitivul. Poate trebuia sa mai insist, nu stiu.
Sunt sigur ca este capitala calitatea pietrelor, de aceea mi-am si luat de la inceput pietre bune, chiar daca putin mai scumpe. Dar nici nu te contrazic, din seara asta incep si eu distractia lucrului manual si voi concluziona dupa Smile

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)