Progresele pe care le fac sunt in sfarsit vizibile, si nu zic doar eu asta, ci si cei care imi mai dau feedback cand gusta cafeaua.
Ca sa usurez munca de a alerga dupa profile (care pe roest sunt usor de facut, automatizat, asa ca alergi dupa cai verzi) am decis ca cea mai sanatoasa abordare este urmatoarea:
- am descoperit care este valoarea optima de ET maxim la care pot sa prajesc ±100g fara sa le ard si fara sa le prajesc prea rapid (prajire prea rapida de obicei aduce arome dar interior usor ierbos pt ca dry scurt si exterior prea caramelizat- deci ai un fel de multi-dimensiuni de gusturi- Pt mine valoarea aia este 243C , asta e valoarea pe care o ating inainte de FC cu vreo 30 secunde inainte de crack si apoi o mentin acolo pe toata durata prajirii, nu cobor nu urc.
-in functie de boabe pe bob normal spre mare (columbia geisha, honduras anaerobic) cu 100g am crack dupa min 7:20-7:30
- daca am bob mic (ethiopia naturala sau spalata) am crack mult sub 6:30 cu 100g asa ca solutia este simpla de tot, daca am bob mic in loc de 100g bag 110g si am crack dupa min 7 si un gust foarte foarte bun.
De asemenea ethiopia bagata in sarje de 100g cu 243C ET max, iese usor arsa, insa daca maresc doza nu exista nici o urma in gust de arsursa, sau vizual, mai multe boabe absord mai multa caldura, deci e okay.
Si uite asa, mi-am creat un profil foarte bun, care imi da note foarte intense in miros si gust, cu un gust super clean, dulceata si aciditate cum imi place. boabele sunt devoltate, pierderea in greutate este mereu in jurul valorii de umiditate din bob (ethiopiile pierd 10-11% greutate)- cafelele anaerobe bob mare pierd 12-12.5%. Daca trec de 13% deja e omni-espresso iar aciditate si prospetimea de fructe se duce.
Ca si timpi sunt cam la 4-4:20 min uscare/ 3 min maillard/ 30-60 sec dezvoltare pe cafele spalate mai multe pe naturale/anaerobe mai putin.
Ethiopia naturala -110g in
Columbia geisha naturala anaerobic Quindio de la Col-spirits,
![[Image: VgqFyho.jpg]](https://i.imgur.com/VgqFyho.jpg)
o cafea foarte foarte buna, merge la competitii lejer. Daca ati avut vreodata geisha CGLE funky 90+ cam asa are gust, aceleasi note de kiwi/struguri negri/iasomie.