04-08-2022, 16:38
Quote:M-am mai prins si care-i treaba cu prajitorul, nu mi-a luat deloc mult, 1 luna si 160 prajiri mai tarziu.

salutari
Izzo Alex duetto 2, mazzer super jolly, cuptor cu gaz home-made
|
critica prajirii pure :)
|
Quote:M-am mai prins si care-i treaba cu prajitorul, nu mi-a luat deloc mult, 1 luna si 160 prajiri mai tarziu.

(05-08-2022, 15:41)hadriano Wrote: cafea lbf groupDe cafele dintrastea la 18 euro/kg "te plângi" că e fadă și te "nemulțumește" oarecum ?
media cam 18 euro pe kil cu transport cu tot

(05-08-2022, 18:33)hadriano Wrote: Nu de cea cumparata acum, cea din poze ma plangeam. nu am apucat sa prajesc, de cea dinainte, am o columbia si o guatemala.
Nu inteleg ce te sperie la ce am scris. Eu personal asa stiu, cat mai putin aer cu atat mai bine. Tu sti altfel?
Unii fac pizza si pun busuiocul pe mozzarella la inceput, baga la 350 de grade temperatura deasupra si asta este. Ce crezi ca se intampla cu compusii aromatici spalati de curentul de aer la 200 de grade?
Eu asa am ROR 10-12 grade Celsius . Si dupa FC tin 1 min 45 secunde -2.00 minute. PENTRU ESPRESSO.
si am 16% pierdere . La 1 min 30 secunde am cam 14. Sub 14% pot sa ii fac slujbe, ma deranjeaza aciditatea. Si mie imi place cafeaua acida, atat cat trebuie. Aici 99.9% din bautorii de cafea nici nu vor sa admita ca o cafea are o oarecare aciditate.
Eu sunt toma necredinciosul, nu cred ca la prajire 30% din caldura se transmite prin conductie si 70% prin convectie, prin curentul de aer. Asa scrie pe niste siteuri, daca ai un prieten bun prajitor o sa afli ca nu e chiar asa. Daca ar fi asa prajitoarele pe pat de aer fierbinte ar fi campioane, dar desi cafeaua arata perfect la teste a iesit ca e inferioara celei prajite pe tambur. In fine,tot felul de teorii :)
(05-08-2022, 17:20)sorinetta Wrote:(05-08-2022, 16:54)Darsidius Wrote: Daca intrebi la falcon iti zice si data recoltarii, si umiditate si toata informatia.
Am eu o ethiopia naturala de la ei de sparge topurile.
Aceasta e cafeaua cu pricina? https://www.falcon-micro.com/shop/europe...o-natural/
(05-08-2022, 19:31)hadriano Wrote: prajesc 350 de grame. Un 333 ca sa fac 3 sarje dintr-un kil cu aceiasi incarcare, daca vrei sa fiu exact.
Aici este vorba de nuante, de ambiguitati. " cu cat mai putin aer" nu inseamna ca "cu atat aer". Eu daca as putea as masura cati litri de aer trece prin tambur la un prajitor, apoi la altul, etc. Nu pot, nici macar la mine.
Daca doresti sa iti spun cum procedez eu, spun, nu este un secret. Unii spun ca aer off la uscare, chiar off nu, un curent acolo, un vanticel dupa nasul meu cred ca trebuie. Ca briza marii mediteraneene...Apoi dau focul mare, cum am scris pe topicul prajitorului lui Radu, conform teoriei ca daca bagi mana in foc la inceput poti suporta 5 secunde, apoi 3 secunde, apoi 1 secunda fara sa te nenorocesti.(am citit pe undeva si am adoptat ideea) Asa suporta si cafeaua. Deci focul mare si aerul mai mare. Cat de mare este greu de spus, atat de mare cat sa aduci caldura in tambur, prin gaurile din spate si sa cresti rapid ROR in cafea.DAR atat de mare cat sa nu scoti caldura din tambur, ca de aia te trezesti ca ai ET mai mic ca BT, ca aerul raceste tamburul. paranteza deschisa...daca ai un tambur bun...poate trebuie sa dai aerul mai mic. Ai un tambur si mai bun, il dai si mai mic si ai acelasi ROR. Pai cum vine asta? Pai daca ai multe lamele puse destept in interior, aia inseamna tambur mai bun, transmite la bobitze mai multa cadura in acelasi timp. Cand imi fac timp desfac cuptorul, stau ca ganditorul de la hamangia si ma gandesc cum sa mai pun lamele de 3 mm in interior. Si il fac mai "bun". Si asa folosesc mai putin aer. Si ma mai gandesc cum sa cresc masa termica la cuptor. Am avut o captuseala facuta din bucati de gresie, trebuie sa mai pun si masa termica si izolatie. De ce crezi ca sunt cuptoare de 1 kg de 80-100 kg si altele de 40 de kile pe muchie? Crezi ca noul cuptor al lui Radu Carutasu este doar 3xhotgun? nu nu. Gata. am scris destul azi, ma injura lumea. Ca sa citez iar din clasici, cum a spus colegul Fane acum 11 ani, ca sa faci carnati in casa este mai dificil decat se crede. Sincer, e complicat cu prajitul, eu nu am nici cunostinte nici tehnica, dar doar asa prajund acasa reusesc sa beau o cafea acceptabila. Pare ciudat dar asa este. Voi face o tura pe la Gardelli aia si mai am unii pe aici Ristretto, am descoperit azi, probabil la ei este cafea ca lumea, de la 50 de euro in sus pe kilogram.
https://ristrettocoffee.com/store/?wmc-currency=EUR
(05-08-2022, 19:31)hadriano Wrote: prajesc 350 de grame. Un 333 ca sa fac 3 sarje dintr-un kil cu aceiasi incarcare, daca vrei sa fiu exact.
Aici este vorba de nuante, de ambiguitati. " cu cat mai putin aer" nu inseamna ca "cu atat aer". Eu daca as putea as masura cati litri de aer trece prin tambur la un prajitor, apoi la altul, etc. Nu pot, nici macar la mine.
Daca doresti sa iti spun cum procedez eu, spun, nu este un secret. Unii spun ca aer off la uscare, chiar off nu, un curent acolo, un vanticel dupa nasul meu cred ca trebuie. Ca briza marii mediteraneene...Apoi dau focul mare, cum am scris pe topicul prajitorului lui Radu, conform teoriei ca daca bagi mana in foc la inceput poti suporta 5 secunde, apoi 3 secunde, apoi 1 secunda fara sa te nenorocesti.(am citit pe undeva si am adoptat ideea) Asa suporta si cafeaua. Deci focul mare si aerul mai mare. Cat de mare este greu de spus, atat de mare cat sa aduci caldura in tambur, prin gaurile din spate si sa cresti rapid ROR in cafea.DAR atat de mare cat sa nu scoti caldura din tambur, ca de aia te trezesti ca ai ET mai mic ca BT, ca aerul raceste tamburul. paranteza deschisa...daca ai un tambur bun...poate trebuie sa dai aerul mai mic. Ai un tambur si mai bun, il dai si mai mic si ai acelasi ROR. Pai cum vine asta? Pai daca ai multe lamele puse destept in interior, aia inseamna tambur mai bun, transmite la bobitze mai multa cadura in acelasi timp. Cand imi fac timp desfac cuptorul, stau ca ganditorul de la hamangia si ma gandesc cum sa mai pun lamele de 3 mm in interior. Si il fac mai "bun". Si asa folosesc mai putin aer. Si ma mai gandesc cum sa cresc masa termica la cuptor. Am avut o captuseala facuta din bucati de gresie, trebuie sa mai pun si masa termica si izolatie. De ce crezi ca sunt cuptoare de 1 kg de 80-100 kg si altele de 40 de kile pe muchie? Crezi ca noul cuptor al lui Radu Carutasu este doar 3xhotgun? nu nu. Gata. am scris destul azi, ma injura lumea. Ca sa citez iar din clasici, cum a spus colegul Fane acum 11 ani, ca sa faci carnati in casa este mai dificil decat se crede. Sincer, e complicat cu prajitul, eu nu am nici cunostinte nici tehnica, dar doar asa prajund acasa reusesc sa beau o cafea acceptabila. Pare ciudat dar asa este. Voi face o tura pe la Gardelli aia si mai am unii pe aici Ristretto, am descoperit azi, probabil la ei este cafea ca lumea, de la 50 de euro in sus pe kilogram.
https://ristrettocoffee.com/store/?wmc-currency=EUR
Quote: daca o sa cauti ce se intampla cu temperatura unui gaz cand iese de la presiune mare la presiunea atmosferica o sa vezi ca ajunge la inghet, desigur ca nu ne ingheata boabele sau tamburul dar se raceste.
Quote:Poti sa faci sa arate boabele demential iar gustul cafelei sa fie total prost, deci parerea mea cum arata boabele intre ele pe exterior nu valoareaza nimic.

Quote:BC2 cuptorul lui Radu are senzorul ET pozitional prost si nu acea este temperatura de mediu din interiorul tamburului.posibil, dar ciudat. ca nici aia nu e prosti, stie sa faca cuptoare.
Quote:Sau varianta 2, ceea ce am facut si eu cand mi-am luat prajitorul, a fost sa prajesc sarje mici la 50% din capacitate, motiv pentru care senzorul de BT citea putin din temp boabelor, si arata valori apropiate de ETposibil, dar normal boabele sunt impinse spre usa si stau acolo cat de cat gramada peste sonda. In orice situatie citirea este un pic relativa, o sa pun o poza la sfarsit
![[Image: H8i0SPp.jpg]](https://i.imgur.com/H8i0SPp.jpg)
Quote:Pierderea de greutate de la un prajitor la altul nu se poate transpune.
(06-08-2022, 09:12)RaduCarutasu Wrote: Foarte interesanta dezbaterea!Poza aceasta arată exact care este problema cu ET-ul. La 160 BT trebuia să ai minim 200 ET
Zilele asta am tot citit despre circulatia aerului intr-un cuptor, pa durata prajirii si sunt la fel de confuz ca inainte de a aprofunda subiectul.
Mai mut aer, mai putin aer par niste notiuni relative, atata timp cand peste tot unde am citit concluzia era aceeasi: experimentati si vedeti ce se potriveste cuptorului vostru.
Un lucru era valabil pentru toti si anume, acela ca prajire fara circulatie corecta de aer nu se poate. Sau, se poate dar rezultatele nu vor fi ok.
Acum, cuptorul meu masoara circulatia aerului pe baza diferentelor de presiune in tambur, cu ajutorul unui instrument Magrfhelic (destul de precis si de bun din ce am citit).
Majoritar am citit ca aerul e bine ca sa circule permanent prin tambur.
Am gasit doua abordari:
1- se identifica un nivel optim pentru nivelul de presiune/aer din tambur si nu se mai umbla la aceasta pe toata durata prajirii, actionand doar asupra gazului
2- se creste treptat circulatia aerului, constant pana dupa uscare, se creste dupa aceasta in mai multe etape, cu un maxim la FC.. Am gasit si niste repere, max 30% de la start pana la DE, 40-50% pana la FC si peste dupa FC pana la final.
In aceasta situatie sunt mai multe variabile de luat in calcul.
Am vorbit cu cativa prajitori cu experienta si cu validari de la clienti si am regasit in practica lor ambele abordari ca fiind cele pe care le folosesc.
La mine, am vazut caderea de ET dupa faza DE cand, de la 30% duceam aerul spre 40%.
Clar, 30% in faza se uscare si 40%% dupa sunt valori orea mari.
Cred ca la cuptorul meu, la sarja optima, aerul nu va trebui sa fie peste 50% pana la final
Dar, ma tenteaza sa experimentez varianta cu aer si presiune constante si modificare doar la gaz.
Acum studiez si experimentez cu acest instrument Magrfhelic, l-am calibrat la 0, ca sa realizez si eu unde sunt la 30%….50%…
Greutatea cuptorului meu este de vreo 50kg fara partea de racire iar turatia tamburului este reglabila, de la 0 la 100 rot/min
Am prajit initial cu 60-70 rot/min si cu gazul actionat cam ca la fostul cuptor electric.
Nu se potrivesc abordarile si nu intelegeam de unde chestia cu Et care cadea sub Bt.
Am vorbit cu reprezentantul producatorului si mi-a recomanda sa meg cu 80-90 rot/min, ca sa imbunatatesc circulatia prin boabe si sa reduc valorile la care urc aerul.
Urmeaza sa experimentez, cat de putin aer e prea putin si cat de mult este prea mult, ca sa am permanent ET peste BT si sa prajesc intr-un cuptor nu intr-un frigider.
Interesant este ca nu e rea deloc cafeaua prajita chiar si asa si, in profilare, cu preinfuzie lenta, lungita spre 20-25 de sec, la temperaturi ridicate, 93-94 gc, livreaza niste shoturi deloc de trecut cu vederea. Cafelele astfel prajite le-am dezvoltat mai lung, spre 20% si 2 min in prajiri normale de pana in 10 min.
Deloc bitter, dulceata suficienta, aciditate redusa spre mediu (echilibrata) arome, claritate ok si retrogust placut. Una peste alta niste prajeli light baubile, cu rezultate maxime la 3 saptamani de degazare.
Pentru espresso prajesc majoritar Ethiopii iar pentru lapte sud americane, insulare….
Sunt multumit ca am rezerva mare de gaz si de aer, atunci cand merg pe sarja optima, care e intre 600 si 700 grame in verde.
Am bagat si 900 de grame si a fost bine dpdv aer, gaz, timp total 12 min)
Cuptorul vine din fabrica cu echipamentul de comunicare cu Artisan ( intreba Hadriano) dar toate afisarile sunt in legatura cu cele doua masurari de temperatura, citiri realizate cu doua sonde Omron de 3mm.
Curba ET, BT, DET, DBT, statistici, rapoarte, evolutia in timp a curbelor, traseul acestora daca nu as mai modifica aerul, gazul, rotatia tamburului……
Una dintre prajirile unde am scapat ET sub BT, dar din care a iesit o cafea buna pe espresso.
Inca invat si descoper cuptorul. Voi obtine in curand si curbele corecte!
Prajesc insa destul de rar, avand in vedere ca nu consumam prea multa cafea. Acum s-a alaturat noua si baiatul cel mare, student deja.
![[Image: 64fb80fd55e454ba4a1b7bcaf5656e09.jpg]](https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220806/64fb80fd55e454ba4a1b7bcaf5656e09.jpg)
![[Image: 4c2b20d2b4b53527fffcbb6f7ed4e238.jpg]](https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220806/4c2b20d2b4b53527fffcbb6f7ed4e238.jpg)
Quote:Ai experienta limitată cu cafeaua