Hello There, Guest! Login Register


critica prajirii pure :)

Ok. Am inteles. Rotirea boabelor era pt mine singurul argument pt popcorn. In rest este de la sine inteles ca temperatura va fi mai uniforma si mai controlata in cuptor. Multumesc Renato. Dupa primele experimente “fac un review” !? Nu ai spus nimic despre friteusa cu tambur rotativ (mie mi se pare foarte aproape de sistemul pt incepatori). Din cate am vazut, are in interior un tambur rotativ (in care se pot pune boabele) iar temperatura si timpul pot fi programate.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
(21-08-2021, 11:00)Dan_R Wrote: Am inteles perfect ce imi sugerezi ca dispozitive de amestecare, dar cum vezi tu asta in timpul prajirii?
Din cand in cand deschid cuptorul si amestec?

Nope, Hive este pentru prajit afara, la flacara, nu la cuptor... vezi cum te-am prins ca nu te-ai uitat la clip macar... Sad 
(21-08-2021, 11:00)Dan_R Wrote: Eu incerc sa ma gandesc la ceva mai automatizat. Imi place sa mesteresc si ma pricep, nu asta ar fi problema. Am vazut si friteusa pe care vrea sa o cumpere colegul @soranca2000. Am remarcat ca are un tambur care se roteste si posibilitatea de reglare si setare a temperaturii si a timpului. Crezi ca ar ajuta mai mult folosita asa ?

Repet recomandare care i-am scris-o si lui ... cercetati intai experiemntele facute acum 5-6 ani cu Delimano, care e cam identic. Va lamuriti si va decideti daca mergeti mai departe pe calea aia, sau incercati altceva.

Timpul la genul acesta de masini este o valoare de terminare, la final se taie caldura de tot.
Nu este permisa creerea unui program/profil, gen setari de intervale de timp/temperaturi, utilitatea lui este cel mult ca timer de alarma, sa nu il uiti pornit si sa ia foc.
Asa ca automatizare la care speri este cam ... lipsa... de un pic de butonat cel putin 2 puncte de temperatura nu scapi.
 
Reply
Da, recunosc la Hive, uitandu-ma pe telefon nu am dat scroll in jos si nu am vazut ca exista si un filmulet. Mea culpa!!!
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
Marea problema (mai ales la un incepator) este lipsa unor profile. Nu poti modifica mare lucru cu exactitate si sa ai repetabilitate.
Adica poti sa scoti o sarja OK si 50 nu. Si nu stii de ce, nu poti aduce mici modificari si sa verifici ulterior.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Ai dreptate Mihai, dar totusi ma risc si incerc. Mai mult decat acreala bine-mi cunoscuta, ce poate sa fie !? Dar daca “iese experimentul” imi iau Gene.!!??
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
(21-08-2021, 12:24)Mihai L Wrote: Marea problema (mai ales la un incepator) este lipsa unor profile. Nu poti modifica mare lucru cu exactitate si sa ai repetabilitate.
Adica poti sa scoti o sarja OK si 50 nu. Si nu stii de ce, nu poti aduce mici modificari si sa verifici ulterior.
Te înșeli.
Trebuie doar sa citești f mult.
Este vorba despre timp + grade.
Ai 3 faze principale de care tragi pe + sau - in funcție de gust .... Pleci de la ceva basic ... notezi timpii și gradele .. faci Cupping ... Îți place....repeți identic , nu-ți place o iei puțin pe + sau - în funcție de concluziile trase în urma lecturării , iarăși notezi .. faci cupping .. îți place/nu-ți place ...etc.
Înafara de a lungi sau scurta faza de Dry , Browning sau FC nu prea ai ce modifica pt un începător.
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
(21-08-2021, 12:27)Dan_R Wrote: Ai dreptate Mihai, dar totusi ma risc si incerc. Mai mult decat acreala bine-mi cunoscuta, ce poate sa fie !? Da si daca iese !!!
Si nu te opri la un singur experiment chiar daca nu iese ce-ti doresti din prima. Cu perseverenta poti scoate ceva decent. Nu te arunca din prima la cantitati mari si la temperaturi extreme.
DeLonghi Dedica EC 680.BK, Graef CM 800, Hario mini.
 
Reply
Eu zic ca e mai cinstit sa cauti ceva de-a gata pe gustul tau.
Nu ai repetabilitate deloc, asa ca de ce fugi nu scapi.

(21-08-2021, 12:30)umarianos Wrote:
(21-08-2021, 12:24)Mihai L Wrote: Marea problema (mai ales la un incepator) este lipsa unor profile. Nu poti modifica mare lucru cu exactitate si sa ai repetabilitate.
Adica poti sa scoti o sarja OK si 50 nu. Si nu stii de ce, nu poti aduce mici modificari si sa verifici ulterior.
Te înșeli.
Trebuie doar sa citești f mult.
Este vorba despre timp + grade.
Ai 3 faze principale de care tragi pe + sau - in funcție de gust .... Pleci de la ceva basic ... notezi timpii și gradele .. faci Cupping ... Îți place....repeți identic , nu-ți place o iei puțin pe + sau - în funcție de concluziile trase în urma lecturării , iarăși notezi .. faci cupping .. îți place/nu-ți place ...etc.
Înafara de a lungi sau scurta faza de Dry , Browning sau FC nu prea ai ce modifica pt un începător.


In tava, la cuptor…?
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
(21-08-2021, 12:31)Mihai L Wrote: Eu zic ca e mai cinstit sa cauti ceva de-a gata pe gustul tau.
Nu ai repetabilitate deloc, asa ca de ce fugi nu scapi.

(21-08-2021, 12:30)umarianos Wrote:
(21-08-2021, 12:24)Mihai L Wrote: Marea problema (mai ales la un incepator) este lipsa unor profile. Nu poti modifica mare lucru cu exactitate si sa ai repetabilitate.
Adica poti sa scoti o sarja OK si 50 nu. Si nu stii de ce, nu poti aduce mici modificari si sa verifici ulterior.
Te înșeli.
Trebuie doar sa citești f mult.
Este vorba despre timp + grade.
Ai 3 faze principale de care tragi pe + sau - in funcție de gust .... Pleci de la ceva basic ... notezi timpii și gradele .. faci Cupping ... Îți place....repeți identic , nu-ți place o iei puțin pe + sau - în funcție de concluziile trase în urma lecturării , iarăși notezi .. faci cupping .. îți place/nu-ți place ...etc.
Înafara de a lungi sau scurta faza de Dry , Browning sau FC nu prea ai ce modifica pt un începător.


In tava, la cuptor…?
Exact, cum de ai ghicit?
DeLonghi Dedica EC 680.BK, Graef CM 800, Hario mini.
 
Reply
(21-08-2021, 12:31)Mihai L Wrote: Eu zic ca e mai cinstit sa cauti ceva de-a gata pe gustul tau.
Nu ai repetabilitate deloc, asa ca de ce fugi nu scapi.

(21-08-2021, 12:30)umarianos Wrote:
(21-08-2021, 12:24)Mihai L Wrote: Marea problema (mai ales la un incepator) este lipsa unor profile. Nu poti modifica mare lucru cu exactitate si sa ai repetabilitate.
Adica poti sa scoti o sarja OK si 50 nu. Si nu stii de ce, nu poti aduce mici modificari si sa verifici ulterior.
Te înșeli.
Trebuie doar sa citești f mult.
Este vorba despre timp + grade.
Ai 3 faze principale de care tragi pe + sau - in funcție de gust .... Pleci de la ceva basic ... notezi timpii și gradele .. faci Cupping ... Îți place....repeți identic , nu-ți place o iei puțin pe + sau - în funcție de concluziile trase în urma lecturării , iarăși notezi .. faci cupping .. îți place/nu-ți place ...etc.
Înafara de a lungi sau scurta faza de Dry , Browning sau FC nu prea ai ce modifica pt un începător.


In tava, la cuptor…?
Dc nu ?
Cuptorul nu functionează tot pe timp+grade?
Cu un cititor gen acesta cu sonda K notezi temperatura (din Aer cat mai aproape de boabe) și cu datele culese îți faci "profilul pe hârtie" , poza 2- în stânga sunt timpii , minutul : 1, 1:30, 2 , 2:30 ....etc și în dreapta temperatura.
[Image: c23b48e990f475368fa50c2488c84670.jpg][Image: 7901ea865e68a409adbb083c8b6b2d9f.jpg]
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
Repet, vorbim de tava?
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
(21-08-2021, 12:42)Mihai L Wrote: Repet, vorbim de tava?
Mna ... Nu mă forța să zic "da"
Eu as putea face treaba asta și in tava da, chiar daca nu sunt de acord decât în scop experimental cu metoda.
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
Ce relevanta are citirea temperaturii in aerul de deasupra boabelor? Este exact temperatura data de grill.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Sunt sigur ca nu e neaparat nevoie sa faci ceva atat de complicat, dar de dragul artei o poti face. Diferenta la cuptor ar fi lispa miscarii boabelor. Daca ar exista cuptoare si cu cos rotitor deja te-ai apropia de perfectiune. Cuptorul meu are incalzire sus+jos plus ventilatie care si ea la randul ei da aer cald (am incercat si prajire doar cu ventilatie, insa asta a insemnat o prajire prea lunga), ca un 3D (lipseste doar miscarea boabelor). Ideal ar fi un cuptor cu vantilatie 3D sau 4D, cu cos rotitor. Cuptor cu ventilatie 3D cred ca am vazut.
DeLonghi Dedica EC 680.BK, Graef CM 800, Hario mini.
 
Reply
De asta e considerat Gene etalonul perfecțiunii...

Nici nu visau prăjitorii casnici că un coș găurit e perfecțiunea întruchipată.
 
Reply
Deci partea de control a temperaturii lipseste.
Evident ca poti face mecanic treaba asta, 3 minute la 150 grade, inca 3 la 100, etc, dar neavand date de la vreo sonda, lucrezi in orb.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Cine are o curte disponibilă, poate incerca o metoda banal de simpla și eficientă:

https://youtu.be/5JVCXLMSfNc
 
Reply
(21-08-2021, 12:57)Mihai L Wrote: Deci partea de control a temperaturii lipseste.
Evident ca poti face mecanic treaba asta, 3 minute la 150 grade, inca 3 la 100, etc, dar neavand date de la vreo sonda, lucrezi in orb.
Mai pune , mai pune grade că nu ajungi nici la DryEnd cu gradele alea.
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
Nu prajesc.
Tocmai pentru ca am citit. Prefer sa iau cafea care imi place.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
(21-08-2021, 13:06)Mihai L Wrote: Nu prajesc.
Tocmai pentru ca am citit. Prefer sa iau cafea care imi place.

Cred ca ai citit prea putin. Oricum, daca nu a propria experienta cu ceva nu vei vorbi decat din amintiri(le altora).

(21-08-2021, 12:54)dev Wrote: De asta e considerat Gene etalonul perfecțiunii...

Nici nu visau prăjitorii casnici că un coș găurit e perfecțiunea întruchipată.

Nu era vorba doar de cos.
DeLonghi Dedica EC 680.BK, Graef CM 800, Hario mini.
 
Reply
Adica trebuie sa fac o centrala nucleara ca sa inteleg ca este o treaba complexa?
Mi-e suficient cat am citit. Plus probleme cu sursele de cafea verde, plus calitatea, plus limitarile in a accesa destule loturi/sortimente (nu cumperi cu sacul de 20-30kg).
Eu zic ca de ceva ani avem suficienti prajitori la care sa gasim orice tip de cafea/prajire.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Mihai, tu prajesti ? din cate am discutat in privat stiu ca nu...

Atunci de unde iti iei informatiile care le raspandesti aici, partial eronate? Povesti la... o cafea ?
Prajirea pare sa fie o religie, care unii au interesul sa o mentina cat mai inchisa si confuza, numai pentru initiati, ca orice religie... si care chiar multi care se considera initiati o propaga dand mai departe ce au inghitit, fara sa para ca au inteles prea bine ce e in scriptele alea. 

Este foarte simplu sa realizezi o prajire corecta.
Orice profil e definit de 3 puncte, invatam prin unele scoli... Fara ecuatii diferentiale Wink

Cat despre repetabilitate, ea este data de repetabilitatea controlului de care dispui... care nu e necesar sa fie de nivel de centrala nucleara.
Nici macar de mijloacele de masura nu e nevoie, crede-ma, doar de un control precis si reproductibil.
 
Reply
(21-08-2021, 13:12)Mihai L Wrote: Adica trebuie sa fac o centrala nucleara ca sa inteleg ca este o treaba complexa?
Mi-e suficient cat am citit. Plus probleme cu sursele de cafea verde, plus calitatea, plus limitarile in a accesa destule loturi/sortimente (nu cumperi cu sacul de 20-30kg).
Eu zic ca de ceva ani avem suficienti prajitori la care sa gasim orice tip de cafea/prajire.

E un punct de vedere, este alegerea ta si o respect. Intr-adevar ai de unde alege, dar uita-te si ce pret are o cafea proaspat prajita, plus ca si in acest caz, e o poveste lunga pana dai de cafeaua care-ti place. Deci mii de lei cheltuiti pana ajungi la un liman. Si cand ajungi acolo te poti trezi ca prajitoaria visurilor tale a dat faliment. Si o iei de la capat.
Am incercat si eu ceva cafea proaspat prajita si pot sa spun ca nu am fost impresionat (am cumparat cafea la un pret de 20-28 lei 200g), probabil o cafea care sa ma impresioneze ar fi cea care costa de la 150 kg in sus. Cafeaua pe care o cumperi prajita la 80-100 kg este un echivalent de clasa cu cafeaua verde de 40-50 kg. Oricum, sunt multe argumente in favoarea fiecarei parti. Daca banii nu sunt deloc o problema, poti experimenta cat vrei cu cafea cumparata de la prajitorii.
DeLonghi Dedica EC 680.BK, Graef CM 800, Hario mini.
 
Reply
(21-08-2021, 12:54)dev Wrote: De asta e considerat Gene etalonul perfecțiunii...

Nici nu visau prăjitorii casnici că un coș găurit e perfecțiunea întruchipată.

Cu 300 grade pe intrare si 250 pe iesire, si boabe care odata la 6 secunde basculeaza intre aceste extreme, e departe de orice definitie a perfectiunii...
Noroc ca nu exista o metoda de masurat exact conditiile de prajire la Gene, daca ai avea un grafic la care ET sa oscileze intre 250 si 300 pe toata durata, si tu sa incerci sa tii un RoR atza... cred ca ai cadea in depresie...

(21-08-2021, 12:48)Mihai L Wrote: Ce relevanta are citirea temperaturii in aerul de deasupra boabelor? Este exact temperatura data de grill.

Am mai zis-o odata... follow the heat... 
Fara sa precizezi sursa de caldura si metoda de transfer, intelegerea functionarii unei masini termice este foarte probabil eronata.

Am reactionat la remarca asta, pentru ca, intamplator, la a mea temperatura de deasupra boabelor, la 1-2 cm este cel mai corect ET care se poate masura in conditiile date. Evident trebuie sa ma crezi pe cuvant, nestiind de ce masina vorbesc.
In contextul in care ai postat tu, banuiesc ca te refereai la un cuptor cu grill... doar ca @sorance2000 nu a precizat daca avea grill-ul pornit sau nu, si nici distanta pana la tava, care conteaza enorm.
 
Reply
Tava o pun totdeauna pe treapta 2 a cuptorului (incepand de jos). Prajesc cu toate 'motoarele' pornite: cald sus+jos+ventilatie cu aer cald (este la mijlocul cuptorului dispus mai la stanga). Exsita cuptoare care au dispus vantilatorul perfect pe centru.
Atasez si o poza cu cuptorul ca sa intelegeti exact despre ce vorbesc.


Attached Files Thumbnail(s)
   
DeLonghi Dedica EC 680.BK, Graef CM 800, Hario mini.
 
Reply
Așa arată blendul meu de ieri (pe HGBM)
2 Columbia (Narino&Supremo) + Rwanda
Fiind toate spălate, am ales sa le fac în același batch.
[Image: 2010ac50306488d38ae1d69a37bcf4d3.jpg][Image: 20cd78b909f2797df09398c87d0ccc67.jpg]
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
(21-08-2021, 13:27)sorance2000 Wrote: E un punct de vedere, este alegerea ta si o respect. Intr-adevar ai de unde alege, dar uita-te si ce pret are o cafea proaspat prajita, plus ca si in acest caz, e o poveste lunga pana dai de cafeaua care-ti place. Deci mii de lei cheltuiti pana ajungi la un liman. Si cand ajungi acolo te poti trezi ca prajitoaria visurilor tale a dat faliment. Si o iei de la capat.
Am incercat si eu ceva cafea proaspat prajita si pot sa spun ca nu am fost impresionat (am cumparat cafea la un pret de 20-28 lei 200g), probabil o cafea care sa ma impresioneze ar fi cea care costa de la 150 kg in sus. Cafeaua pe care o cumperi prajita la 80-100 kg este un echivalent de clasa cu cafeaua verde de 40-50 kg. Oricum, sunt multe argumente in favoarea fiecarei parti. Daca banii nu sunt deloc o problema, poti experimenta cat vrei cu cafea cumparata de la prajitorii.

E foarte usor sa traiesti intr-o realitate paralela in care sa crezi ca ceea ce faci tu acasa e mai ieftin si mai bine.

In realitate, o cafea proaspat prajita de peste 150 lei/kg, s-ar putea sa te dezamageasca crunt pentru ca e foarte diferita de ceea ce bei acum, mult mai greu de extras si nejustificat de scumpa.
 
Reply
Ce fel de aparat folosesti la prajire? Din poza pare o prajire light spre mediu (tinand cont ca e un blend arata ok).

(21-08-2021, 13:58)dev Wrote:
(21-08-2021, 13:27)sorance2000 Wrote: E un punct de vedere, este alegerea ta si o respect. Intr-adevar ai de unde alege, dar uita-te si ce pret are o cafea proaspat prajita, plus ca si in acest caz, e o poveste lunga pana dai de cafeaua care-ti place. Deci mii de lei cheltuiti pana ajungi la un liman. Si cand ajungi acolo te poti trezi ca prajitoaria visurilor tale a dat faliment. Si o iei de la capat.
Am incercat si eu ceva cafea proaspat prajita si pot sa spun ca nu am fost impresionat (am cumparat cafea la un pret de 20-28 lei 200g), probabil o cafea care sa ma impresioneze ar fi cea care costa de la 150 kg in sus. Cafeaua pe care o cumperi prajita la 80-100 kg este un echivalent de clasa cu cafeaua verde de 40-50 kg. Oricum, sunt multe argumente in favoarea fiecarei parti. Daca banii nu sunt deloc o problema, poti experimenta cat vrei cu cafea cumparata de la prajitorii.

E foarte usor sa traiesti intr-o realitate paralela in care sa crezi ca ceea ce faci tu acasa e mai ieftin si mai bine.

In realitate, o cafea proaspat prajita de peste 150 lei/kg, s-ar putea sa te dezamageasca crunt pentru ca e foarte diferita de ceea ce bei acum, mult mai greu de extras si nejustificat de scumpa.

Cu timpul, experimentand, ajungi sa faci mai bine. Nu este nicio realitate paralela. Si da, ies mai ieftin pentru o calitate superioara. O braziliana banala poti sa o prejesti cum vrei tu ca nu ma va satisface (cu foarte rare exceptii), motiv pentru care prefer blends. Ar fi valabil pentru multe soiuri, care singure sunt banale, daca nu chiar nebaubile (as putea face si o lista de soiuri si/sau origini single nebaubile, in opinia mea desigur).

Din ce am consumat pana acum, africanele mi se par singurele candidate pentru a fi baute single origin (poate si unele columbiene).
DeLonghi Dedica EC 680.BK, Graef CM 800, Hario mini.
 
Reply
[quote="sorance2000" pid='163149' dateline='1629543579']
Ce fel de aparat folosesti la prajire? Din poza pare o prajire light spre mediu (tinand cont ca e un blend arata ok).



https://photos.app.goo.gl/ucm8bexbFSFxyQNx6

Acesta este "aparatul"
100 Ron Mașina de făcut pâine
65ron HotGun ul
40 Ron variatorul
+Automatizarea care o am de la celălalt prăjitor (OZN) dar aici o folosesc doar pe post de "citit" .
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
Calitate superioara cui?

Ai opinii extrem de decise bazate pe un spectru foarte ingust de date. Nici macar cei care au incercat zeci de prajitorii si sute de sortimente de cafea, nu fac generalizari atat de largi.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)