(23-11-2016, 10:22)maki Wrote: am vazut group-buy la site Espresso Parts HQ 14g si am incercat acolo sa intreb, insa fiind un topic dedicat cumparaturii de grup nu am mai insistat pe raspunsuri. totusi, ele ma intereseaza.
asadar, la moment am 2 intrebari:
1. sunt chiar asa bune sitele astea de se face group buy? in comparatie cu sitele standard nepresurizate de Gaggia Classic, desigur (nu cu VST, IMS mai scumpe de 2+ ori)
2. cum eu iubesc sa imi beau cafeaua matinala de ~28g (din 17g boabe), sa inteleg ca pentru mine ar fi bine sa o cumpar pe asta de 14g de la EP? sau de 21+?
3. la ce folosesc sitele de 21 si 21+?
cu respect
1. Am citit mult, am experimentat, la fel de mult si regret ca nu sunt acasa ca sa fac o poza la cutia mea cu sitele din dotare.
IMS-uri, VST-uri, LaMarzocco-uri dar si altele. La fiecare am variantele, pentru o doza de 7g, 9g sau 12g, si pentru doua doze de 15g, 18,g, 20g chiar si de 22 g. Am si ultimul model de sita single de la LaMarzocco.
Dupa cativa ani si cateva expresoare si rasnite schimbate scriu, mai jos, cam ce am inteles eu despre contributia unei site, asupra calitattii unei extractii.
Avand in vedere ca sita este, de fapt, un cos cu gauri la partea inferioara, in care se pune cafeaua rasnita destinata extractiei, ce are rolul de a forma pucul din acea macinatura si, datorita gaurilor sa asigure realizarea presiunii optime de extractie si curgerea corecta lichidului cu solubilele dizolvate pe durata extractiei.
Ce ar fi important, atunci, la o sita?
- forma acesteia
- numarul de gauri, dimensiunea si precizia in executie acestora
- repartitia uniforma a gaurilor, pe baza sitei.
Sper ca nu am omis ceva.
- forma este importanta pentru a asigura o inaltime suficienta a pucului si pentru a ajuta la indepartarea usoara a acestuia dupa extractie.
- numarul de gauri, dimensiunea si precizia acestora, au influenta asupra valorii rezistentei pe care sita , impreuna cu caracteristicile macinaturii, o vor opune apei sub presiune, venita din grup si vor genera presiunea si debitul optime de curgere. Deasemenea, vor impiedica migrarea fractiei fine din puc in ceasca.
- repartizarea uniforma a gaurilor pe baza sitei, contribuie la o repartizare uniforma a presiunii si creaza posibilitatea lichidului sa curga la fel, uniforn, prin toata suprafata gaurita, solubilele dizolvate extragandu-se si transferandu-se in ceasca corect si cat mai complet, din toata masa pucului.
Poate nu o fi 100% corect insa, eu, asa vad lucrurile
In concluzie, in acest moment, pe mine ma intereseaza ca o sita sa fie precis executata (cu tot ce implica aceasta), ce numar de gauri si dimensiune a gaurilor, are aceasta.
Dimensiunea si numarul de gauri dau o imagine asupra rezistentei pe care sita o poate realiza si dicteaza dimensiunea macinaturii aferente cantitatii de cafea dorite pentru o extractie.
In final, granulatia macinaturii influenteaza major gustul extractiei ( presupun ca ceilalti factori de calitate a macinaturii, temperatura, presiune, manopera... sunt controlati si stapaniti de catre operator).
VST si IMS au dimensiuni diferite ale bazelor, numere diferite de gauri deci suprafete de curgere diferite si, implicit, cer granulatii diferite ale macinaturii, pentru o aceeasi doza si conditii de extractie.
In opinia mea, daca noile site, despre care se discuta (EP HQ), au dimensiunea si numarul de gauri care sa insumeze o alta suprafata de extractie adica de curgere a lichidului, atunci cred ca ar putea reprezenta altceva fata de ce exista acum pe piata.
Daca nu, acestea nu sunt decat o alternativa.
Daca gaseste cineva date comparative intre EP, VST si IMS chiar as fi curios sa le citesc, diametru baza, diametru gauri, numarul acestora (eu am gasit nr de gauri doar la IMS si, nu am rabdare sa le numar pe cele de la VST; se vede la ochi ca sunt mai multe).
2. Valoare scrisa pe o sita este media intre cantitatea minima de macinatura (-2g) si maxima (+2g) pentru care se poate folosi aceasta.
Concret, sita de 14g, o poti folosi foarte bine si cu mai putina cafea, pana la 12g si cu mai multa, pana la 16g.
3. Sunt site duble, pentru doze mai mari.
Exista si picuratoare cu 3 jgheaburi si, atunci, astfel de site sunt foarte indicate.