(05-01-2016, 16:04)Lyvyoo Wrote: Daca lucrurile stau asa dpdv tehnic, probabil proiectantii Che ar trebui sa reconsidere inoxul ca material ideal.....
Asta este tema pe care incerc eu sa mi-o clarific !
DE CE AR FI INOXUL MATERIALUL IDEAL PENTRU CONSTRUCTIA BOILERELOR UNUI EXPRESOR? :-/
Am citit si articole care prezentau opinii contrare celor care cred ca un otel inoxidabil , fie acesta si din categoria 403 , alimentar , nu ar avea niciun efect cu potential negativ asupra sanatatii umane.
Ce este de fapt un 403 ?
Un aliaj , ce e drept foarte stabil dar nu inert , din cca 70% Fe , 20% Cr , 10% Ni cu elemente reziduale ca P , C , Si ,S si poate si altele.
Ca si cuprul si fierul , cromul , nichelul si fosforul in exces pot provoca tulburări de sanatate .
De fapt , organismul nostru are mijloacele necasare de a mentine constante valorile acestor elemente in organism si , de obicei , cantitatea care intra este si eliminată . Excesul provoaca dereglări , alaturi de componentele cu toxicitate ridicata .
Sigur , coclirea cuprului produce cea mai mare emoție si îngrijorare , fiind un fenomen cunoscut de toti , des pomenit si speculat in orice fel de situatii.
Cuprul coclește , insa la expuneri in atmosfera umeda si in prezenta unor factori favorizanți .
Un element obligatoriu in procesul de coclire este carbonul .
Cuprul electrolitic 99,99% NU CONTINE carbon iar , in consecinta , in mediul interior al unui boiler construit din acest metal nu ar avea cum sa se produce reactia de coclire , adica de obtinere a carobnatului bazic de cupru.
Mai mult , boilerul este un sistem inchis in care accesul oxigenului este limitat si in aceste conditii acțiunea concomitenta a oxigenului , a bioxidului de carbon ( care practic lipseste ) si a apei devine una , daca nu imposibila , macar foarte putin probabila .
Poate fi considerata la fel de putin probabila ca si crearea intr-un boiler a unui mediu propice pentru a genera reactii cu otelul inoxidabil si care sa favorizeze transferului in apa din boiler a cromului , nichelului sau a fosforului .
Crearea acelui mediu propice se poate realiza prin componenta care se adauga permanent , apa.
Aici cred eu ca trebuie sa acordam atentie maxima . Continutul de minerale din aceasta , PH-ul etc sunt de natura sa creeze in intrior un mediu care sa favorizeze reactiile de la contactul suprafetelor .
Deci riscuri zero , dpmdv , nu cred ca exista nici in cazul utilizarii cuprului dar nici a inoxului .
Riscul ar scadea si mai mult Daca s-ar utiliza la constructia boulerelopr a inoxului 316 sau 460 ( parca ) adica al celui pentru instrumentarul medical . De la acesta lipseste complet nichelul ! Oare de ce ?
Este elementul Ni cumva un factor de risc ?
Daca da , sa nu ignoram faptul ca cca 10-12 % din inoxul 403 este nichel , si el foarte toxic pentru organism , in concentrații ridicate !
Poate am emis opinii incomplete , poate doar parțial corecte sau eronate total dar acestea sunt informatiile si cunostintele mele la acest moment .
Sunt deschis la oricare alt punct de vedere argumentat si dovedit.
Poate Nickso sau altcineva ne-ar putea spune daca , atunci cand au desfacut boilere pentru decalcifiere au gasit in acestea un interior colorat in verde albăstrui ( carbonat bazic de cupru adica cocleala ) .
Am vazut expresoare realizate din tabla de cupru care , desi aveau ani buni de utilizare , străluceau de parca erau noi ! Electra imi vine acum in minte , dar si imaginea postata de un coleg cu acele instalatii pentru fabricarea berii ( tot Cu 99,99% ) , foarte des întâlnite in GB , Belgia , Austria, Germania si pe o partie de schi din Livignio Italia .
Am cautat pe net articole care sa prezinte dovezi care sa ateste ca exista persoane ce s-au îmbolnăvit datorita consumului de cafea preparata cu expresoare cu boilere din cupru . Nu am gasit nici macar unul.
Consider ca discutiile despre titan nu-si au rostul deoarece nu au la baza proiecte concrete ci doar ipoteze , ganduri , dorinte .