Espressoman Administrator
Bucuresti
deci pui sau nu pui si cat daca da?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
miere, 10g la 240g cafea
sau 2 cuburi = 8g de Demerara
Espressoman Administrator
Bucuresti
Si eu am pus mult timp o lingurita, caci nu puteam consuma altfel espresso-ul fiind prea concentrat. De vreo doi ani cred, s-a produs un declick si am renuntat total. Dar intr-o bautura mult mai putin densa cum este cea filtrata, nu cred ca am pus nici inainte vreun pic de zahar. Gusturile nu se discuta, dar mai antreneaza-te putin, scazand doza de zahar treptat. Cu 8g la un aeropress iese cam siropel asa... :)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Craiova
Siropel, siropel... dar mai bine decat indoit cu clabuci de lapte :P
Acum doi ani inca mai consumam cafea de supermarket... dupa zeci de ani de "nechezol" ;)
Asa ca la mine deja declick-ul este un ditamai... boing...
Azi am pus doar un cub. Suportabil, dar nu mi-a adus ceva senzatii gustative evidente in plus... decat niste palpitatii :)
Aero...
Bucuresti
Cred ca secretul e in reducerea cantitatii de zahar...
Daca e dulce, nu simti mare lucru, nu-ti dai seama. Daca e doar putin dulce, am senzatia ca strica gustul si renunt la a mai pune zahar.
(testat de curand in varianta aeropress, eu o beau fara zahar, dar sotia prefera cu putin zahar)
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Craiova
Ca sa te lamuresti cat e gust si cat alte perceptii la cafea... trebuie sa fii racit cobza cum sunt eu acum... :@
Incredibil cum s-a putut schimba perceptia in dimineata asta, avand nasul inflamat si incapabil sa mai detecteze nici cele mai... "puternice" mirosuri... :D
Am baut ca pe vremuri, o zeama neagra... :(
Espressoman infocat
bucuresti
Pentru a simti cu adevarat savoarea se recomanda a fi consumata fara zahar,dar acum gusturile nu se discuta ;)
Espressoman infocat
tulcea
03-02-2016, 19:54
(Edited 03-02-2016, 19:57 by organon.)
Ce sa zic?Stomacul meu mai batran,fierea si mai ales pancreasul meu de diabetic,tip doi e drept,(probabil producator de insulina,dar cu un ficat mai gras si evident cu ceva fenomen de rezistenta la susamintita insulina,dar cu valori glicemice ok dupa tratamentul cotidian cu diaprel si siofor),doreste in mod pervers ceva zaharel in cafea.Nu mult,putin ,dar tot adaug atat cat sa nu fac vreo miericica,si sa nu-i stric gustul.Adica cat adaug nu alunga deloc aromele cafelelor.Prefer incriminatul zahar perversei zaharine,care pe langa faptul ca e o falsa ,mai are si alte efecte de dama usoara in consumatie.Dar nu ma sperii ,cunosc oameni care desi au tampenia asta de boala de zeci de ani ,o duc pe picioare foarte bine,fara a avea vreo dieta de ascet.Pe scurt, cred ca zaharul nu este de evitat neaparat,ci de folosit cu atentie.
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.
Craiova
daca brazilienii continua sa creasca productia de etanol din trestie si se mai duce mult in sus pretul la "brun"... poate ne apare si noua declic-ul de care zicea Liviu... :@
http://www.economica.net/pretul-zaharulu...15208.html
-
cj
(03-02-2016, 19:54)organon Wrote: Ce sa zic?Stomacul meu mai batran,fierea si mai ales pancreasul meu de diabetic,tip doi e drept,(probabil producator de insulina,dar cu un ficat mai gras si evident cu ceva fenomen de rezistenta la susamintita insulina,dar cu valori glicemice ok dupa tratamentul cotidian cu diaprel si siofor),doreste in mod pervers ceva zaharel in cafea.
Nu ai incercat stevia ca si indulcitor? Nu are zahar si e produs natural, si bunicii il foloseau :).
Espressoman infocat
tulcea
Ei hait!

Stevia merge la bors sau iahnie,vorbim de cafea totusi!
Craiova
24-02-2016, 10:04
(Edited 24-02-2016, 10:04 by renatoa.)
Espressoman infocat
Bucuresti
(24-02-2016, 10:04)renatoa Wrote: Stevia (rebaudiana) https://ro.wikipedia.org/wiki/Stevia_rebaudiana
:)
[i]Bezzera Strega / Ceado e37s[/i]
Espressoman infocat
Bucuresti
Salut,
Mie nu imi place stevia ca si indulcitor. Schimba gustul cafelei.
Dar cred ca e indicata celor care nu pot folosi zahar.
Expobar Brewtus IV, Fiorenzato F64e, Tamper Motta,ex.Vibiemme Domobar Lever, ex.Gaggia Espresso Pure, ex Mazzer Super Jolly,ex.La Cimbali Cadet
Espressoman fresh
Bucuresti
Eu folosesc Xylitol din mesteacan. Nu schimba gustul alimentelor!
Saeco 8432 :57: , [size=xx-large]Hario Skerton, tamper Motta 53mm[/size]
Espressoman infocat
tulcea
Scuze,lipsus evident din partea mea.Mea culpa.
Espressoman infocat
Bucuresti
Eu nu am pus niciodata zahar in espresso. Imi place foarte mult si ciocolata neagra (peste 80% cacao :D ) si probabil de aceea nu am simtit nevoia.
Paradoxal la inceput puneam putin zahar in cappuccino, cam jumatate de lingurita, dar de mai bine de un an am renuntat. Inainte mi se parea ca aduce un plus bauturii, acum e tocmai invers.
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Mignon XL, M47, VST 15g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Pitcher 400 ml
Craiova
19-10-2016, 13:36
(Edited 19-10-2016, 13:37 by renatoa.)
Azi am zis sa incerc si eu stevia... ca avea cineva prin preajma... BIIIG mistake !
Schimba gustul la un mod asa de radical si groaznic... brrr...
In schimb mierea de rapita, o descoperire recenta, o recunoasteti ca e alba si opaca, mult mai vascoasa decat cea poliflora, dar fara sa dea in zaharisire, nu schimba gustul chiar deloc ! Inclusiv aroma este spre nula...
Espressoman infocat
Großwardein
Eu nu am experienta voastră in espresso, dar cu modestele mele aparate scot shoturi extraordinare pentru mine si consider ca zaharul nu are ce căuta in această zonă, desi înainte de a cunoaste aceasta lume puneam cafea in zahăr si nu invers.
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI
Espressoman infocat
sibiu
De când beau un espresso real (nu ce se servește prin baruri, restaurante...), nu pun zahăr . Nu simt nevoia . Shoturile nu sunt amare .
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
Espressoman infocat
Bucuresti
22-10-2016, 19:04
(Edited 22-10-2016, 19:19 by mihneasusan.)
În general nu. Dacă mi-e pofta de o ciocolată dulce pun in cafea o linguriță de Billingtone brun. Are o densitate total diferită de orice alt zahăr brun. Si asta foarte rar, spre seară poate. Dimineața si la prânz fără. In latte nu e nevoie. Laptele frotat e suficient de dulce si in combinație cu un shoot bun obțin un latte suficient de dulce si aromat. Cafelele mele sunt dimineață tari si amărui. Nu mă deranjează deloc ba chiar cred că asta e aroma unei dimineți reușite. Spre seara, acum ca pot reduce temperatura de extracție cu pid-ul montat de Nickso, obțin un shoot dulceag, aromat dar fără tăria data de o extracție la 95 de grade, la care nu mai simt nevoia de zahăr.
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO
Espressoman infocat
Constanta
05-11-2016, 09:27
(Edited 05-11-2016, 10:07 by Costa79.)
Tipurile de zahar amintite mai sus : Dark Muscavado, light Muscavado si Demerara chiar nu se gasesc in comert, nici acum? I-am dat comanda fratelui meu care e acum in Mauritius cate 1 kg din fiecare! Dar daca nu se gaseste ma gandeam sa dublez cantitatea!
In general mai am putin si il elimit total din ecuatie, dar am multi prieteni care nu pot fara.
Gasesc excelente sfaturile lui Radu Carutasu ( zahar peste puc si frotare cu zahar).
Putin off-topic: cum faceti o cacao cu lapte frotat? Vreau sa-i bag si pe cei mici in ecuatie.
Lelit Bianca V3, Flair 58, Niche Zero, Kinu M47, Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II
Craiova
Demerara este peste tot, cel putin la kaufland am vazut.
https://www.shoogle.ro/cauti__zahar-demerara
Espresso Man
Rosu
05-11-2016, 10:03
(Edited 05-11-2016, 10:06 by RaduCarutasu.)
(05-11-2016, 09:27)Costa79 Wrote: Putin off-topic: cum faceti o cacao cu lapte frotat? Vreau sa-i bag si pe cei mici in ecuatie.
Pui in cana de 250-300 de ml 3 lingurițe de cacao (sau 2 lingurițe cacao+1/2 lingurița de scorțișoara) le amesteci cu 20-30 de ml de lapte, pana obții un "shot".
Separat, in latiera pui 150 de ml de lapte si, după gust, 2-3 lingurițe cu zahăr (poți adaugă aici si scortisoara, doar ca se va colora puțin crema).
Forțezi normal ca pentru late art sau pentru cappuccino, după care torni crema peste "shotul" preparat in cana. Poți sa faci si desene ( eu am pus, mai demult, ceva ursuleți la secțiunea "cum arată cafeaua de azi") sau sa torni pur si simplu.
Copii mei si ai musafirilor, sunt incantați de rezultate si mereu am comenzi speciale de la ei.
E o încântare sa ii vez cum au cu toții mustăți din crema sub nas si cum își ling degetele după ce scot crema lipita de peretele cănii. :D
Acum, cel mic își prepara singur "shot-ul" si crema folosind o presa Cilio.
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
Espressoman infocat
Constanta
Super, multumesc Radu, incercam sa-i fericim pe toti cu noua "jucarie" a lui tati!
on topic: Demerara jos de pe lista de bagaje excesive!
Lelit Bianca V3, Flair 58, Niche Zero, Kinu M47, Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II
Espresso Man
Rosu
05-11-2016, 11:30
(Edited 05-11-2016, 11:32 by RaduCarutasu.)
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
Espressoman infocat
Brasov
Pana in urma cu cateva luni nu concepeam cafeaua fara zahar, in prezent nu mai folosesc nici un fel de indulcitor. Desi incercasem cu diferite surogate, inclusiv miere, nu am gasit nimic potrivit. Am ajuns la aceasta concluzie: chiar si gusturile se educa...
Lelit PL41TEM \ Kinu M47 \ Ascaso I-steel i1 \ Gene Cafe CBR 101 \ L-Beans tamper holder
Espressoman infocat
Großwardein
13-11-2016, 15:23
(Edited 13-11-2016, 15:23 by Gozmin.)
Sincer, eu îi dau capuccino de vreo 3 luni la baietelul meu (10 ani) si ii place la nebunie (30 ml espresso + 60 ml lapte frotat). Il bea fara zahar. De multe ori le pregatesc si prietenilor lui si le place foarte mult. Nu au fost raportate efecte secundare.
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI
Espressoman infocat
Constanta
Nu stiu ce sa zic, chiar e o intrebare buna, cand ar fi OK sa permitem consumul de cafea la copii, ma refer ca varsta. Multi beau bauturi carbogazoase ( mult zahar, acid fosforic -am carat intr-o vreme pt coca-cola, cofeina).
Ma gandesc ca mai degraba la cafea decofeinizata pt copii mai marisori, dar apoi exista riscul ca pana la consumul de cafea reala sa fie doar un pas mic....In mintea mea, e ceva de genul, pana nu ajung la liceu ( 14-15 ani) Nesquick sa fie baza...
La fel si zaharul, redus cat mai mult....pt iei varianta cu miearea cred ca e cea mai indicata ( cu precautiile de temperatura stiute).
Am inteles ca zaharul este considerat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, noul inamic public no 1.
Citisem un articol , nu de mult, al unui renumit dr diabetolog de la un spital mare din Lontra ( imi cer scuze ca nu mai retin sursa) specifica ca diabetul e mult mai periculos decat virsul HIV. Explicatia oferita: HIV se mentine sub control cu medicatie corespunzatoara, diabetul e o boala care ucide lent, care nu poate fi stopata.
Ca de obicei preventia...e regula de baza.
Craiova
14-11-2016, 09:30
(Edited 14-11-2016, 09:32 by renatoa.)
Mitul cu temperatura la miere este inca unul exagerat, ca si cel cu
consumul de apa 2l pe zi.
Un gratar, sau orice aliment in care au loc reactii Maillard, de caramelizare, are de 100x mai multa [url=https://en.wikipedia.org/wiki/Hydroxymethylfurfural#Occurrence_in_food[/url] decat o lingurita de miere la 60 grade. Chiar si cafeaua in sine are mult peste nivelul unei mieri doar putin incalzite, nu ma intelegeti ca as zice ca e ok sa o fierbi... dar 60 grade este perfect suportabil.