Hello There, Guest! Login Register


World’s Largest Coffee Tasting v2

#1
Salutare,

Daca e cineva interesat de aceasta degustare virtuala a lui James Hofman, sa-mi dea de stire sa ne adunam sa facem o comanda de grup pt chituri.

Ce e: https://www.youtube.com/watch?v=j5uCK3OhlKM
Ce a fost anul trecut: https://www.youtube.com/watch?v=JI7PQu-i578
Cat costa: https://shop.squaremilecoffee.com/collec...ee-tasting

Nu e nevoie de mare lucru, caci se va face un cupping, un fierbator, un termometru si 5 cani/boluri si, desigur, un timer Smile
Lelit PL162T Bianca + Hedone Honne
 
Reply
#2
Doamne, ma ingrozesc pentru faptul ca am uitat sa scriu aici despre intamplare!

Am fost luat prin surprindere de catre un coleg espressoman, Vlad, care mi-a dat un mesaj ca a comandat un kit suplimentar pentru aceasta degustare. Cumva ma mira faptul ca nu am bagat mai deloc de seama acest eveniment pe forum, in afara de acest topic al lui @slavic1983, a carui deschidere cred ca m-a prins prin munti pe undeva caci mi-a scapat. 

In sine ideea nu este una complicata, iar participarea weekend-ul trecut mi-a creat impresia ca putem reproduce si noi in Romania acest lucru pe Espressoman si la o alta scara o vom face cat de curand, revin cu vesti. Nu cred ca se pune la categoria "furaciune" Smile caci spre exemplu MihaiB chiar m-a rugat sa facem ceva online inca de acum cateva luni, el avand infrastructura mai buna de asigurare a transmisiei online. Acum ca se ingroasa gluma in covid, cu atat mai determinat sunt sa gasim o cale de intalnire online.

Ce s-a intamplat?



Oamenii au fost invitati sa cumpere un kit de participare ce continea 5 cafele anonimizate, o mostra a gradului de macinare necesar, doua plicuri de 3rd wave water si instructiuni. Pentru cei care nu stiu, aceste pliculete constau intr-o cantitate de minerale sub forma de praf ce trebuie pus in 3.8l de apa distilata / osmozata sau proportional in alte cantitati mai mici. Astfel toti oamenii de pe planeta au in fata aceeasi apa, stiut fiind ca o apa incarcata diferit in minerale va oferi gusturi diferite cafelei deci e o treaba foarte serioasa sa pornesti de la aceleasi premise de degustare.
Ar mai trebui sa avem pregatit un kettle electric, de preferinta cu posibilitatea reglarii sau aflarii temperaturii pentru un cupping se face cu apa la 93 de grade. Daca nu aveti cred ca merge fixat espressorul pe 93 de grade si scoateti apa din el. Iar in lipsa de orice astfel de mijloc merge si un fierbator electric normal sau in caz de lipsuri profunde de instrumente de cupping, o apa fiarta si lasata putintel la racit. Important este sa invatam si sa descoperim cafele, dar anumite instrumente mai precise ne vor usura cu siguranta aceasta misiune. Pe deaspura am printat si un fisier PDF trimis de ei, in stilul fiselor de cupping clasice dar ceva mai simplificate as spune.
Apoi am inceput sa desfac pe rand pungutele notate de la A la E, am fixat rasnita pe o macinatura specifica V60, am folosit 11g de boabe, iar dupa rasnire si adulmecare de aromem am trecut la turnatul apei, 200ml. Nu retin daca James a avut un protocol usor diferit, eu am mers pe calea batatorita.

A urmat spargerea crustei, exact ca in orice cupping si degustarea. Tot ce am simtit am notat pe foaie, apreciind corpul, aciditatea, dulceata, aroma etc., atat cantitativ cat si calitativ. La final am notat si pariul meu in privinta originii si procesarii. Am nimerit 3 din 5, ultima fiind usor de identificat prin prisma caracteristicilor mirobolante de....robusta Smile))

Au participat cam 10.000 de oameni simultan, ceea ce este un record mondial in privinta celui mai vast cupping din lume, insa neomologat.

Unii colegi mi-au spus ca nu e mare lucru ce am facut, ca nu se poate astfel sa adopti si sa verifici un protocol perfect dar eu cred ca a fost un exercitiu educativ binevenit, care a trezit o scanteie si in planurile comunitatii in pandemie. Sunt convins ca putem realiza asa ceva si noi, intr-o masura adaptata si  mai restransa, cu participarea a cat mai multor espressomani. Trebuie doar sa planificam totul si sa gasim cea mai buna metoda de o face. 

[Image: 6RfQTnE.jpg][Image: smwMHma.jpg][Image: 2pcAEXq.jpg]
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#3
Gand la gand cu bucurie.
Cred ca pana la urma au fost totusi cativa colegi care si-au comandat ei kitul independent Smile

Ideie taman potrivita pandemiei si vremii care ne tintuiesc din ce in ce mai mult indoors.

Cand putem sa ne apucam sa vorbim de logistica si din astea?

Doar cateva idei ca sa nu le uit Smile:
- sfoara in tara si poll pt interess pe forum
- cautam un (sau 2) prajitor cu care sa stabilim un pret echitabil pt kituri
- voluntari pt pregatirea kiturilor
- stabilirea unui scoring/tasting card
- alegerea perioadei si locatii din care se v-a transmite
- scule pt video si audio

ahh da,

Negociat cu importatorii pt pliculete de TWW
Lelit PL162T Bianca + Hedone Honne
 
Reply
#4
O sa le punem pe hartie in scurt timp. Totusi nu m-as complica cu TWW neaparat desi RazvanMB cred ca ar avea destule stocuri. Asta pt ca apa de amestec ar trebui sa fie o sursa de apa osmozata, eu unul si multi altii neavand incredere in apa distilata de la magazinele auto sau pe unde se gaseste. Pur si simplu nu ai nicio garantie ca a strabatut doar instalatii food safe. Asa ca pentru Romania cred ca este mult mai simplu sa nominalizam o apa plata anume, eventual sa o mai schimbam ca sa nu fie prea mult accent pe o singura apa (era o sinteza pe topicul dedicat, facuta de @eugenm am impresia, voi cauta) iar in ziua Z fiecare sa aiba de la supermarket x litri de apa Y.

Foaia de cupping poate fi cea a lui James.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#5
O sursa de apa osmozata ieftina foarte ok este punga de gheata 2 kg de la Lidl.

Pe ambalaj este scris ca este osmozata (și de la gust se simte, fiind ca eu nu o suport).

In plus este disponibil în toată țara.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#6
[Image: qqLXQ1G.jpg]
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#7
Aqua Patratica it iz Smile
Lelit PL162T Bianca + Hedone Honne
 
Reply
#8
https://www.globalcoffeefestival.com/Tickets

Pofta buna la (de)gustari virtuale...
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)