Hello There, Guest! Login Register


Wega Mininova

#1
Pentru ca nu este nici un topic pentru acest espressor am sa-l deschid eu.
M-am pricopsit de curand cu un HX Wega Mininova cu grup E61.

Nu ultimul model, un pic maricel fata de HX urile noi mai compacte, dar functional si revizionat.

Vreau sa intreb o chestie.
Duza de abur este cred ca cea originala cu 4 gauri.

Presiunea in boiler este setata la 1bar pe manometru.
Cand dau drumu la abur la maxim aceasta scade la 0.6 si parca dupa cateva secunde incepe sa scuipe si apa dar asa foarte putin. De la ce este scaderea asta asa mare in presiune, e normala ?

* Mentionez ca espressorul este incalzit cel putin 1 ora, deci are timp sa ajunga la temperatura de functionare optima.
Wega Mininova, Mazzer SJ
 
Reply
#2
Salut. Cauta presostatul si ridica presiunea la 1.3 bari. Presostatul este sub tava de incalzire cesti in stanga
La Marzocco GB5, La Marzocco Volcano, Eureka Mythos
 
 
Reply
#3
Parca n-as vrea sa ii cresc presiunea.

Oare sa fie prea mare duza cu 4 gauri ( care sunt si acelea destul de mari ) si sa nu aiba timp elementul sa recupereze incalzirea ?
Wega Mininova, Mazzer SJ
 
Reply
#4
Blocheaza 1-2 gauri cu scobitori
La Marzocco GB5, La Marzocco Volcano, Eureka Mythos
 
 
Reply
#5
robo374 Wrote:Pentru ca nu este nici un topic pentru acest espressor am sa-l deschid eu.
... Duza de abur este cred ca cea originala cu 4 gauri.
Presiunea in boiler este setata la 1bar pe manometru.
Cand dau drumu la abur la maxim aceasta scade la 0.6 si parca dupa cateva secunde incepe sa scuipe si apa dar asa foarte putin. De la ce este scaderea asta asa mare in presiune, e normala ?

e un topic cu ceva ruda a acestui espressor, se dorea un termometru de grup dar E61 nu era asa vizibil ca sa se monteze cel traditional;

caderea 1 bar -> 0,6 bar nu e un motiv de ingrijorare, daca presiunea in boiler nu continua sa scada pe masura ce epuizezi frotarea laptelui, iar acesta e macar un 300ml...
ar trebui sa cresti presiunea, asa cum ti s-a spus, la macar 1,2 spre 1,3 bar!
asta va face masina mai activa, cu timp de recuperare pentru urmatorul shot, mai scurt;
o duza cu 4 gauri de cel putin 1 mm diam (probabil, din ce spui ca-s mari) e lesinata la o presiune de 1 Bar si un boiler mic totusi (e mai mare de 2 l?)

nu cunosc masina, nu stiu ce volum are boilerul, dar asta e un parametru important in aprecierea randamentului in general; la un 2l, cam cat e volumul optim la o masina de casa, mi se pare potrivita o duza cu 2 gauri (fiecare, cam 1,2-1,3 mm diam); citeam de un model wega cu 1 gr care vine standard cu duza cu 5 gauri (!)
altii or fi intelegand dece...
ceea ce conteaza este capacitatea de a genera abur a sistemului boiler de aburi, nu?
si aceasta, trebuie corelata cu suprafata insumata a gaurilor din varful de abur;
la o anume putere a rezistentei de incalzire, la un volum al boilerului, al apei in el, la o anume presiune in boiler, rezulta - pentru orificiul cu suprafata insumata - o anume cantitate (in litrii/ora) de abur etc.
cel mai bine e pe incercate, nu cu calcule pe hartie - acestea cel mult iti dau o orientare foarte generala;
cu apa in pitcher si ochii pe manometru...

un alt parametru, practic ignorat de majoritatea, este nivelul apei din boiler: cu cat e mai ridicat (bine, pana la un maxim rezonabil ca sa nu scuipe apa) cu atat vei avea un abur mai stabil in presiune (da, e invers decat pare intuitiv...), dar ceva mai lung raspunsul de recuperare masina pentru urmatorul shot;
cu cat nivelul e mai scazut (masina mea, o bezzera, are si senzor de nivel minim) cu atat aburul va fi mai slab ca persistenta, dar masina va avea un raspuns mai rapid in recuperarea pentru urmatorul shot;
vorbim de boilerul de abur al masinilor HX, reglat la o presiune rezonabila 1-1,3 bar...

sigur, pentru a te juca cu nivelul apei din boiler, circuitul de autolevel (catre brainbox) trebuie sa fie ok functional; la asta ajuta decalcifierea tijei sensor (se scoate si se curata cu o solutie slab acida de acid citric, otet etc.)

daca masina e SH, 'revizionata', are multe ore de functionare la activ, si trebuie considerata starea sa de decalcifiere, pentru ca o rezistenta de incalzire in boiler, acoperita cu piatra, da un timp de raspuns lent la incalzirea apei, comandata de presostat...
__________________________________________________________________________
strega, pavoni pro, sette, macap, casadio, v60, prajitor diy
 
Reply
#6
Aparatul a fost desfacut si curatat piese cu piesa. Am vazut pozele cu operatiunea. Pana am sa iau o duza cu 2 gauri care sigur e mai potrivita pentru frotarea de cantitati mici cum folosesc eu am sa ii astup 2 din gauri cu scobitori si am sa ii maresc presiunea la 1.2

Boilerul este de 2L. Daca dau drumu la abur scade aproape instant la 0.6 dar ramane acolo nu se duce mai jos si dupa ce opresc isi revine destul de repede inapoi la 1.

Senzorul de nivel al apei nu stiu ce e cu el, daca merge sau nu, am da ii fac o proba cand desfac sa modific presiunea.
Wega Mininova, Mazzer SJ
 
Reply
#7
Il gasesti in partea de sus a boilerului. Este o tija metalica ce are un papuc de plastic la exterior. Scoate tija, curat-o si impinge-o pana la capat in boiler
La Marzocco GB5, La Marzocco Volcano, Eureka Mythos
 
 
Reply
#8
I-am marit presiunea la 1.25-1.3 aproximativ.
I-am infundat cu scobitori 2 din gauri.

Alta treaba acuma.

Cand dau drumu la maxim presiunea scade la 0.95 aproximativ si scade dupa foarte foarte incet.
Acuma am si eu aburi Smile). Daca dau drumu la aburi deasupra tavii de scurgere se face abur intens in bucatarie.

Am incercat si sa frotez niste lapte. Alta treaba. Nu zic ca perfect, ca mai am de experimentat, dar oricum mult peste ce aveam. Nu reuseam eu in veci sa frotez la presiunea de 1 si cu toate cele 4 duze. Iesea spuma la suprafata si in rest lapte lichid, nu se ingrosa deloc.

Zilele astea astept si sper sa montez si termometrul pe grup.
Fac si niste poze cu masinaria cu ocazia asta.
Wega Mininova, Mazzer SJ
 
Reply
#9
Bravo! Felicitari!
La Marzocco GB5, La Marzocco Volcano, Eureka Mythos
 
 
Reply
#10
Dupa cum am promis revin si cu poze:

[Image: IMG_20171004_1828321.jpg~original]
[Image: IMG_20171004_1828421.jpg~original][Image: IMG_20171004_1828561.jpg~original][Image: IMG_20171004_1829171.jpg~original][Image: IMG_20171004_1829061.jpg~original][Image: IMG_20171004_1854421.jpg~original]

Dupa vreo ora de functionare termometrul arata 99.5C.
Fata de termometrul Thermapen si sonda K de la Fluke arata cu un grad mai mult.

Pentru varsta lui functioneaza bine. Singurul lucru mai nasol e ca e cam crapat capacul de plastic, dar na ...
Wega Mininova, Mazzer SJ
 
Reply
#11
Voiam sa-l iau eu, dar plasticul ala lipsa m-a facut sa renunt. Oricum nu regret.
 
Reply
#12
Poti daca vrei sa-i faci panouri mai ieftine sau scumpe:

-ieftine comanzi foi de aluminiu de 1mm sau maxim 2mm, le tai la ghilotina, le trimiti la eloxat in ce culoare vrei tu, si apoi le gravezi cu loggo, sau orice.

- scump - inox indoit si sudat cu mare atentie sa nu se traga/sa se deformeze, dupa care se matiseaza inoxul exact ca si portile de la metrou.

- retro- lemn, insa e greu de lucrat cu el, si daca nu e finisat corect arata nasol.
 
Reply
#13
Sa nu ne intelegem gresit. Plasticul nu lipseste si doar e crapat pe ici colo. Nu e cel mai estetic si nici cel mai micut dar isi face treaba cu brio si se ridica la pretentiile pentru care a fost fabricat.

Eu unul sunt foarte multumit de el.
Wega Mininova, Mazzer SJ
 
Reply
#14
Ce tare sa vad acest aparat aici! Si eu am fost interesat, dar pana m-am hotarat - a disparut anuntul Smile Si chiar am regretat.

Sa-l stapanesti sanatos!
Espresso: Lelit Bianca, Macap MXD Xtreme Chrome, Baratza Encore
Brew bar: Aeropress, V60 2, French Press, Wilfa WSCG-2, Aergrind, Hario Skerton
 
Reply
#15
Este normal sa porneasca/opreasca presostatul la intervale de 25-30sec?

Creste presiune la 1.3 aproape si in 25sec aproximativ ajunge la 1.15 cand intra se activeaza presostatul.

Espressorul este pornit de cateva ore deci e cald si in idle.

Parca nu facea asa, e normal ?

L-am lasat sa se mai raceasca si sa iasa aburul un pic.

Se pare ca face picatura pe unde intra in boiler teava de la abur si manometrul.

Cu ce e mai ok de izolat, calt sau banda teflon ?

Bun. Am scos mufa aia T din boiler si am infiletat-o iar. Era cei drept neinsurubata bine.

Acuma pare ca nu mai curge pe acolo nimic.

Cum s-ar mai putea verifica pe unde pierde abur?

Vizual nu se vede nimic si nici nu sasaie nimic, dar pierde presiune incet, incet.
Wega Mininova, Mazzer SJ
 
Reply
#16
Mda. Se pare ca iese pe la vacuum breaker.

L-am desfacut si am vazut ca erau puse 2 oringuri unde vine in contact cu piesa din teflon. Din ce am vazut in poze sunt mai mici ca cel unic original.
Cred ca o sa trebuiasca sa iau toata piesa, ca nici prin inauntru nu arata prea bine.

Deci mi se urca sangele la cap cand vad ce inseamna la unii revizii !!! 

Angry Angry Angry
Wega Mininova, Mazzer SJ
 
Reply
#17
Nu vrea si nu vrea.

I-am gasit garnitura originala pentru vacuum breaker, 3.68 x 1.78.
Tot scapa aer pe acolo. Am curatat tot ce era inauntru dar tot nu vrea sa stea inchis.
Mai mult, acuma si sasaie.

Doua saptamani de acuma pana o veni piesele trecem pe Aeropress Big Grin.
Wega Mininova, Mazzer SJ
 
Reply
#18
Din cate stiu eu e normal sa sasaie pana cand boilerul ajunge la presiunea optima si inchide valva. Daca si dupa 1-2 minute continua sa scape aer/abur inseamna ca ori presiunea nu e suficienta pentru a inchide valva, ori axul nu culiseaza pana sus, ceva ii limiteaza cursa.
Daca o tragi de motz cu un patent mai sasaie? Smile)
 
Reply
#19
Se inchide la 0.2bar, urca pana la 1.3bar cat e setat si dupa incepe sa scada presiunea din boiler.

La 1.3bar ar trebui sa fi fost tapan acolo. El sasaie la 1.3bar, deci e clar ca pierde presiune pe acolo.
Axul culiseaza pana sus doar ca nu izoleaza oring-ul din inauntru cum trebuie si scapa aer.

N-am ce sa-i mai fac, oring nou aceeasi dimensiune cu cea din carte, restul pieselor curatate.
Trebuie altul, n-am ce sa mai reconditionez la asta.
Wega Mininova, Mazzer SJ
 
Reply
#20
Daca mai ai o-ring-ul vechi incearca sa-l montezi impreuna cu cel nou. Nu se intampla nimic, doar va inchide mai devreme si probabil mai bine decat acum.
 
Reply
#21
Oringul vechi era format din 2 oringuri alte mai mici decat cel original.

Am sa incerc sa i mai adaug un oring acolo, tot din asta nou.
Wega Mininova, Mazzer SJ
 
Reply
#22
Deci la fel a gandit si mesterul care a carpit-o initial. A rezolvat problema cu ce a gasit prin atelier Smile
 
Reply
#23
Da, pai cum sa dai 45 lei pe o piesa noua cand poti sa faci o improvizatie. Noroc ca existam ca popor.

Alama viiietiii.

E al 2 lea filet care se strica cand il insurubez pe boiler.
Cred ca is un pic invechite si crapa cand le strang.

Posibil sa scape si pe acolo. Trebuie sa ajung pe la Romstal sa procur altul.
Wega Mininova, Mazzer SJ
 
Reply
#24
Deci cred ca toate problemele au inceput de cand am scos tija. Am scos-o cu tot cu suport din boiler.

Sunt filetele duse rau si am insurubat normal fara sa fortez, dar s-au mancat filetele si pe surubul de 1/8 care intra in boiler de la proba de nivel si cel de 1/8 de la anti-vac.

Am vazut pe unde curge in felul urmator.

Am scos firul catre proba de nivel, am lasat sa se umple boiler-ul si sa fara presiune pana la 1.5bar pe manometru. Fiind rece boilerul nu s-a mai evaporat apa imediat si am vazut pe unde curge.

De acuma asteptam frumos sa se stranga toate piesele si sa il inoim.
Ma bucur acum ca am tras de pret cat am putut cand l-am luat, ca am asa bani sa schimb si ce trebuie la el.
Wega Mininova, Mazzer SJ
 
Reply
#25
Antivacuum valve se schimba integral anual ca si safety valve. Nu incercati sa schimbati doar soclul din teflon fara sa lustruiti si axul supapei.
La Marzocco GB5, La Marzocco Volcano, Eureka Mythos
 
 
Reply
#26
Am comandat toata piesa inclusiv partea ce intra intra in boiler noi.

La mine multe dintre filetele de 1/8, de la suruburile ce intra in boiler, cred ca s-au slabit ca si material din cauza temperaturilor si cand le-am scos si pus la loc, filetele practic au s-au desprins fasii.

Maine cred ca imi vin toate piesele si trec la montaj.

Axul supapei nu prea mai aveai ce lustrui la el. L-am fiert in niste apa cu sare de lamaie si se curatase foarte bine, dar avea pe el niste punctulete in material ( ori defect de fabricatie, ori de la vechime ). Totusi nu cred ca aburul se pierdea pe la anti-vac si iesea pe la sonda de nivel.

Mna, filetele imbatranite.
Wega Mininova, Mazzer SJ
 
Reply
#27
Ajunge de domeniul SF-ul de acuma.

Am inlocuit piesele si tot pierde presiune.

Cu boilerul rece si plin cu apa la 1.5 bar presiunea scade dar picatura de apa nu apare nicaieri.
Nu inteleg cum poate sa scada presiunea fara sa se umezeasca vreo zona.
Wega Mininova, Mazzer SJ
 
Reply
#28
Spre hx...vezi sa nu fie spart.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#29
il lasi sa se infierbinte la presiune de lucru, pui sita blind si pornesti pompa.
daca HX e spart, ar trebui sa ai fluctuatii pe manometrul boilerului de abur, zic eu.
amator home-barista, level 80. echipament La Marzocco (Slayer mod), Mazzer, Sette.
 
Reply
#30
Daca e HX spart ar trebui sa fluctueze manometrul si cand e rece tinand cont ca ar trebui sa creasca presiunea si in boilerul de abur, nu ?
Wega Mininova, Mazzer SJ
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)