Hello There, Guest! Login Register


Vinars (distilat de vin)

#1
Din păcate nu știu unde sa prestez întrebarea. Nu am vrut sa calc cu papucii murdari nici in casa vinului și nici la whisky (topicuri deschise deja)
Socrul meu face vin de casa. Și totodata a făcut și distilat de vin - adică sa ii zicem pe nume vinars. Din joaca cu ceva boabe de cafea, vanilie, zahar și ceva fructe a făcut o esența care a amestecat-o cu distilatul de vin. A ieșit ceva foarte bun! Din păcate rețeta a fost o joaca, acum greu de “reconstituit”.
As dori sa valorific acel distilat de vin și as încerca atât prin metode de a face o esența pentru aroma, cât și depozitarea pe durata mai lunga, dar nu știu exact cum sa procedez la niciuna din ele. Sa zicem ca ar fi mai ușor sa fac un “sirop” pentru aroma. Am început sa citesc pe ici pe colo, dar e greu sa aduni bucăți de informație. Poate are vre-un coleg cafegiu deja acest hobby și împărtășeste din experiența sa.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#2
Poate ai facut din greseala rom si nu stii Smile
 
Reply
#3
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#4
Nereusind sa consumam intreaga productie de vin de la un an la altul (nu vita nobila ci o vie “de bolta”) mama - da, mama Wink - a inceput sa distileze ceea ce ramane si sa se joace cu distilatul de vin.
Pune la infuzat seminte de struguri care au fost anterior uscate si usor trase la tigaie ca sa inceapa sa-si elibereze uleiurile esentiale. La 10 litri distilat de vin mama adauga 30 linguri de samburi de struguri, 30 de linguri de zahar brun, 1 pastaie de vanilie, 1 anason stelat, 15 boabe de cafea. Daca mai ai rabdare sa o invechesti intr-un butoi de stejar sau dud iese ceva baubil.
Folosind aceeasi baza de distilat din vin insa infuzand fructe de ienupar si porumbe (Prunus Spinosa) ambele culese din spatele gradinii (inspirat de https://www.craftginclub.co.uk/ginnedmag...gin-recipe ) am facut un sloe “gin”. E prima iteratie dar a iesit ceva tare interesant.
Spor la incercat!



(17-01-2021, 16:20)N3cks Wrote: Din păcate nu știu unde sa prestez întrebarea. Nu am vrut sa calc cu papucii murdari nici in casa vinului și nici la whisky (topicuri deschise deja)
Socrul meu face vin de casa. Și totodata a făcut și distilat de vin - adică sa ii zicem pe nume vinars. Din joaca cu ceva boabe de cafea, vanilie, zahar și ceva fructe a făcut o esența care a amestecat-o cu distilatul de vin. A ieșit ceva foarte bun! Din păcate rețeta a fost o joaca, acum greu de “reconstituit”.
As dori sa valorific acel distilat de vin și as încerca atât prin metode de a face o esența pentru aroma, cât și depozitarea pe durata mai lunga, dar nu știu exact cum sa procedez la niciuna din ele. Sa zicem ca ar fi mai ușor sa fac un “sirop” pentru aroma. Am început sa citesc pe ici pe colo, dar e greu sa aduni bucăți de informație. Poate are vre-un coleg cafegiu deja acest hobby și împărtășeste din experiența sa.
Expobar Brewtus IV Rotary Pump | Macap M42M
In WE: Flair Signature Pro Black | Kinu M47 Classic
 
Reply
#5
La 10 litri tuica din vin, 10 boabe de cafea dark, de a lui @Levo nu omiroast de a lui @Bogdangeor, baton sau batoane de vanilie taiate de a lungul sa se elibereze aroma, stafide albe si stafide negre, tata le tine in damigene de sticla ca nu avem butoi de stejar  si iese o tentativa de coniac. Cateodata f reusit, altadata doar reusit.  Wink
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#6
Un bob la litru, nu e cam prea putin ? Huh Confused

La bere se pune 6g de cafea macinata foarte brut la litru...  Confused
 
Reply
#7
Nu e putin. Cand a pus mai mult a capatat gust de cafea. Culoarea o ia si de la stafidele negre. Acum nu face el stiinta. Dar imi amintesc coniacul cu gust de cafea si nu mi a placut. 
Acum se poate jongla cu reteta. Se poate incerca si trei sau patru boabe la litru, desi mi se pare mult.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#8
(17-01-2021, 19:11)R4du Wrote: Nereusind sa consumam intreaga productie de vin de la un an la altul (nu vita nobila ci o vie “de bolta”) mama - da, mama Wink - a inceput sa distileze ceea ce ramane si sa se joace cu distilatul de vin.
Pune la infuzat seminte de struguri care au fost anterior uscate si usor trase la tigaie ca sa inceapa sa-si elibereze uleiurile esentiale. La 10 litri distilat de vin mama adauga 30 linguri de samburi de struguri, 30 de linguri de zahar brun, 1 pastaie de vanilie, 1 anason stelat, 15 boabe de cafea. Daca mai ai rabdare sa o invechesti intr-un butoi de stejar sau dud iese ceva baubil.
Folosind aceeasi baza de distilat din vin insa infuzand fructe de ienupar si porumbe (Prunus Spinosa) ambele culese din spatele gradinii (inspirat de https://www.craftginclub.co.uk/ginnedmag...gin-recipe ) am facut un sloe “gin”. E prima iteratie dar a iesit ceva tare interesant.
Spor la incercat!

 
(17-01-2021, 16:20)N3cks Wrote: Din păcate nu știu unde sa prestez întrebarea. Nu am vrut sa calc cu papucii murdari nici in casa vinului și nici la whisky (topicuri deschise deja)
Socrul meu face vin de casa. Și totodata a făcut și distilat de vin - adică sa ii zicem pe nume vinars. Din joaca cu ceva boabe de cafea, vanilie, zahar și ceva fructe a făcut o esența care a amestecat-o cu distilatul de vin. A ieșit ceva foarte bun! Din păcate rețeta a fost o joaca, acum greu de “reconstituit”.
As dori sa valorific acel distilat de vin și as încerca atât prin metode de a face o esența pentru aroma, cât și depozitarea pe durata mai lunga, dar nu știu exact cum sa procedez la niciuna din ele. Sa zicem ca ar fi mai ușor sa fac un “sirop” pentru aroma. Am început sa citesc pe ici pe colo, dar e greu sa aduni bucăți de informație. Poate are vre-un coleg cafegiu deja acest hobby și împărtășeste din experiența sa.

Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Am stiut unde sa intreb Smile


Pare destul de inchegata reteta.
De ce zici "Daca mai ai rabdare sa o invechesti intr-un butoi de stejar sau dud iese ceva baubil."? E asa de nebaut?!
E interesanta chestia cu sloe gin. Deocamdata am doar 2L de distilat... si vroiam sa le dau un rost. Smile
Cat ar trebui sa se invecheasca in butoi?

(17-01-2021, 19:29)rob8402000 Wrote: La 10 litri tuica din vin, 10 boabe de cafea dark, de a lui @Levo nu omiroast de a lui @Bogdangeor, baton sau batoane de vanilie taiate de a lungul sa se elibereze aroma, stafide albe si stafide negre, tata le tine in damigene de sticla ca nu avem butoi de stejar  si iese o tentativa de coniac. Cateodata f reusit, altadata doar reusit.  Wink

Ai idee cam cate g de stafide?
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#9
Dimpotriva, e baubil imediat. Doar ca pastrarea in butoi ii ofera gustul lemnos. Mie imi place mai mult dupa 2-3 luni.
Butoiul nu e un must, e doar nice to have...
Pt 2 litri, imparte totul la 5. BTW, poti folosi si cuisoare.
Sa ne spui cum a iesit!

(18-01-2021, 00:31)N3cks Wrote:
(17-01-2021, 19:11)R4du Wrote: Nereusind sa consumam intreaga productie de vin de la un an la altul (nu vita nobila ci o vie “de bolta”) mama - da, mama Wink - a inceput sa distileze ceea ce ramane si sa se joace cu distilatul de vin.
Pune la infuzat seminte de struguri care au fost anterior uscate si usor trase la tigaie ca sa inceapa sa-si elibereze uleiurile esentiale. La 10 litri distilat de vin mama adauga 30 linguri de samburi de struguri, 30 de linguri de zahar brun, 1 pastaie de vanilie, 1 anason stelat, 15 boabe de cafea. Daca mai ai rabdare sa o invechesti intr-un butoi de stejar sau dud iese ceva baubil.
Folosind aceeasi baza de distilat din vin insa infuzand fructe de ienupar si porumbe (Prunus Spinosa) ambele culese din spatele gradinii (inspirat de https://www.craftginclub.co.uk/ginnedmag...gin-recipe ) am facut un sloe “gin”. E prima iteratie dar a iesit ceva tare interesant.
Spor la incercat!

 
(17-01-2021, 16:20)N3cks Wrote: Din păcate nu știu unde sa prestez întrebarea. Nu am vrut sa calc cu papucii murdari nici in casa vinului și nici la whisky (topicuri deschise deja)
Socrul meu face vin de casa. Și totodata a făcut și distilat de vin - adică sa ii zicem pe nume vinars. Din joaca cu ceva boabe de cafea, vanilie, zahar și ceva fructe a făcut o esența care a amestecat-o cu distilatul de vin. A ieșit ceva foarte bun! Din păcate rețeta a fost o joaca, acum greu de “reconstituit”.
As dori sa valorific acel distilat de vin și as încerca atât prin metode de a face o esența pentru aroma, cât și depozitarea pe durata mai lunga, dar nu știu exact cum sa procedez la niciuna din ele. Sa zicem ca ar fi mai ușor sa fac un “sirop” pentru aroma. Am început sa citesc pe ici pe colo, dar e greu sa aduni bucăți de informație. Poate are vre-un coleg cafegiu deja acest hobby și împărtășeste din experiența sa.

Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Am stiut unde sa intreb Smile


Pare destul de inchegata reteta.
De ce zici "Daca mai ai rabdare sa o invechesti intr-un butoi de stejar sau dud iese ceva baubil."? E asa de nebaut?!
E interesanta chestia cu sloe gin. Deocamdata am doar 2L de distilat... si vroiam sa le dau un rost. Smile
Cat ar trebui sa se invecheasca in butoi?

(17-01-2021, 19:29)rob8402000 Wrote: La 10 litri tuica din vin, 10 boabe de cafea dark, de a lui @Levo nu omiroast de a lui @Bogdangeor, baton sau batoane de vanilie taiate de a lungul sa se elibereze aroma, stafide albe si stafide negre, tata le tine in damigene de sticla ca nu avem butoi de stejar  si iese o tentativa de coniac. Cateodata f reusit, altadata doar reusit.  Wink

Ai idee cam cate g de stafide?
Expobar Brewtus IV Rotary Pump | Macap M42M
In WE: Flair Signature Pro Black | Kinu M47 Classic
 
Reply
#10
(18-01-2021, 01:25)R4du Wrote: Dimpotriva, e baubil imediat. Doar ca pastrarea in butoi ii ofera gustul lemnos. Mie imi place mai mult dupa 2-3 luni.
Butoiul nu e un must, e doar nice to have...
Pt 2 litri, imparte totul la 5. BTW, poti folosi si cuisoare.
Sa ne spui cum a iesit!


Cu siguranța! Caut acum ceva butoi de stejar mic. As prefera sa fac din cei 2L aceeași rețeta și pt 1 L sa pun in ceva butoiaș de stejar.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#11
Un pumn de stafide albe, unul negre. Pt gust de lemn si culoare mai punea aschii de dud in damigeana de sticla, nu e ca si cu butoiul, dar e ok.
Cum spuneam, tata nu face dupa o reteta ci din ochi. 
La un moment dat folosea si plicuri de ceai negru, ceva cu un tigru pe cutie, dar nu ne a placut. Am renuntat la ceai.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#12
(18-01-2021, 14:37)rob8402000 Wrote: Un pumn de stafide albe, unul negre. Pt gust de lemn si culoare mai punea aschii de dud in damigeana de sticla, nu e ca si cu butoiul, dar e ok.
Cum spuneam, tata nu face dupa o reteta ci din ochi. 
La un moment dat folosea si plicuri de ceai negru, ceva cu un tigru pe cutie, dar nu ne a placut. Am renuntat la ceai.


Multumesc pentru informații.
Da... așa aveam și eu rețeta după ochi. Ori nu prea ma mulțumește după ochi. Nici cele 18 g de cafea ce le bag in râșnița nu le cântăresc după ochi Smile. Nu ma înțelege greșit... indicațiile ajuta sa găsesc “rețeta”.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#13
semințele de struguri sunt de evitat in producția vinului pt ca dau gust astringent. asta afli din orice carte despre vinificație. faptul ca sunt prăjite înainte nu mă încurajează să încerc. dacă vrei să obții un coniac curat folosești distilat din vin cu granule de lemn de stejar, pe care le găsești la magazinele specializate in vinificație. granulele pot fi ușor dozate. in rest poți adăuga alte arome, așa cum fac distileriile de brandy, fiecare având rețetele sale. eu am folosit frunze de ceai negru și-l învechesc cel puțin un an. eu mai prepar și Grappa care este distilat din coji de struguri nobili, fermentat anaerob fără prezența codițelor sau a sâmburilor.
Dalla Corte-super mini, Rancilio miss Lucy, Bezzera BZ99S, Gino Rossi CC45s, Ascaso I-steel1, Sette270 , i-Roast2, dieckmann rostmeister, tamper cps/z evolution1. 
 
Reply
#14
Aici nu se vb doar de coniac ci de orice se poate obtine din tuica de vin (nu din strugurii intregi sau comina) desi s ar putea vb si despre asta. 
Si eu sunt interesat sa experimentez cu cat mai multe. 
In ceea ce priveste samburii de struguri prajiti si a amintit si tata ca facea bunica. 
​​​​​​Sper ca aici sa impartasim si experiente si experimente reusite sau mai putin reusite. E ca la cafea ce nu ii place unuia s ar putea sa fie preferata altuia.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#15
(18-01-2021, 17:40)lisimah Wrote: semințele de struguri sunt de evitat in producția vinului pt ca dau gust astringent. asta afli din orice carte despre vinificație. faptul ca sunt prăjite înainte nu mă încurajează să încerc. dacă vrei să obții un coniac curat folosești distilat din vin cu granule de lemn de stejar, pe care le găsești la magazinele specializate in vinificație. granulele pot fi ușor dozate. in rest poți adăuga alte arome, așa cum fac distileriile de brandy, fiecare având rețetele sale. eu am folosit frunze de ceai negru și-l învechesc cel puțin un an. eu mai prepar și Grappa care este distilat din coji de struguri nobili, fermentat anaerob fără prezența codițelor sau a sâmburilor.

Probabil ca acele granule de stejar "aduc" a butoi de stejar.
Cum utilizezi frunzele de ceai negru? Si ca, respectiv cat?

Am inceput sa "contorizez" sfaturile sa gasesc i linie de mjloc de unde sa pornesc.
Un element ce lipseste e timpul. Am inteles ce ingrediente se pun de preferat dar nu a precizat nimeni un timp cat se lasa acele ingrediente (stafide, vanilie etc). 
Pornesc de la ideea ca acele ingrediente se pun nu in toata cantitatea de distilat, ci se calculeaza la toata cantitatea, dar se adauga in a 5-a parte sa zicem. Adica la 10 litri iei 2 litri si faci aroma acolo, iar mai apoi amesteci cu restul si lasi o perioada sa se omogenizeze.

(18-01-2021, 19:30)rob8402000 Wrote: ...
​​​​​​Sper ca aici sa impartasim si experiente si experimente reusite sau mai putin reusite. E ca la cafea ce nu ii place unuia s ar putea sa fie preferata altuia.
...

77
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#16
Distilat... de cafea Smile

https://dailycoffeenews.com/2021/01/29/g...fee-fruit/
 
Reply
#17
(30-01-2021, 13:48)renatoa Wrote: Distilat... de cafea Smile

https://dailycoffeenews.com/2021/01/29/g...fee-fruit/


2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#18
Update:
Mi-a sosit alcoolmetrul. Recomand cu termometru sa puteți verifica abaterea. Masurearea se face la 20 C. Iar dacă nu ai cei 20 va indica greșit. De precizat ca abaterea de alcool e de 0,3 grade la 1 grad se deviație a temperaturii.
Acum pot sa diluez pt un 40 %.
Ce ziceți: plata sau distilată?! Am reținut ca la plata devine tulbure...

[Image: 1009700bd030808186692b7e019aa9c5.jpg]
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#19
Apa distilata,evident
Dar daca il bagi la butoi baga-l nediluat,la 50-60 grade,si la sfarsitul perioadei de invechire se dilueaza,mai ales ca mai pierde ceva din tarie pe parcurs
Gaggia classic,mazzer-super-jolly, Jura ena 7
 
Reply
#20
(06-02-2021, 00:21)soze Wrote: Apa distilata,evident
Dar daca il bagi la butoi baga-l nediluat,la 50-60 grade,si la sfarsitul perioadei de invechire se dilueaza,mai ales ca mai pierde ceva din tarie pe parcurs

Nu am butoi (inca). 
Ma gandeam sa fac o reteta din indicatiile de mai sus si sa aromatizez in acest fel undeva la 300 ml si apoi sa folosesc acest "sirop" pt aromatizare.

Daca/dupa ce am butoi... de principiu de stjar. sa pun alcoolil singur in butoi, fara adaosuri de fructe si alte nebunii, si sa isi ia de acolo tot ce are nevoie in materie de gust?
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#21
ideal din ce am vazut pe afara ar fi un butoi in care a stat vin,stejar obligatoriu
daca il pui simplu la invechit obtii in citiva ani traditionalul cognac;cealalta varianta nu am incercat pina acum
Gaggia classic,mazzer-super-jolly, Jura ena 7
 
Reply
#22
Și ai pus in butoi se stejar in care a fost vin, sau in unul curat?
Și... citisem undeva ca aceste butoaie trebuiesc curățate între utilizări. E adevărat? Bănui ca se desfac și se curata... dacă chiar o fi așa.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#23
Butoaiele in care tineam vinul, le clateam cu apa oparitta in fiecare an bagi apa, pui dopul si il agiti pana te saturi. Faci procedeul de doua trei ori. Nu se desface butoiul. 

Altii puneau si detergent praf de haine si repetau procedeul de mai sus pana nu se mai simtea mirosul de detergent, acum nu stiu cat de indicata e varianta doi. 

Eu vb de oameni simpli. Nu de producatori care presupun ca au alte tehnici.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#24
(06-02-2021, 09:21)rob8402000 Wrote: Butoaiele in care tineam vinul, le clateam cu apa oparitta in fiecare an bagi apa, pui dopul si il agiti pana te saturi. Faci procedeul de doua trei ori. Nu se desface butoiul. 

Altii puneau si detergent praf de haine si repetau procedeul de mai sus pana nu se mai simtea mirosul de detergent, acum nu stiu cat de indicata e varianta doi. 

Eu vb de oameni simpli. Nu de producatori care presupun ca au alte tehnici.


Mulțumesc de clarificare.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#25
Ideal ar fi sa găsești un baric de la o crama. Ei le schimba destul de des și poți găsi de vânzare. Referitor la curățat - dacă e de la crama și nu a stat "pe bara" nu îl clăti - poate câștigi mai multe. Oricum îi poți ruga sa îl curețe.  Știu ca în 2019, la o crama "prietena" se vindeau cu 200 - 300 lei baricurile
DC Studio, Bentwood Vertical 63, Bravo Tools, Acaia Pearl, brew stuff, apa BWT & Zepter
 
 
Reply
#26
(06-02-2021, 10:25)Elian_CT Wrote: Ideal ar fi sa găsești un baric de la o crama. Ei le schimba destul de des și poți găsi de vânzare. Referitor la curățat - dacă e de la crama și nu a stat "pe bara" nu îl clăti - poate câștigi mai multe. Oricum îi poți ruga sa îl curețe.  Știu ca în 2019, la o crama "prietena" se vindeau cu 200 - 300 lei baricurile


mersi de pont
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#27
https://adevarul.ro/stiri-interne/societ...23507.html
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)