Welcome Back Log In Create Account

Un espressor mai altfel.

Daca o luam asa, cele mai fiabile prajitoare sunt tigaia sau ceaunul... :D
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(10-04-2023, 11:32)renatoa Wrote: Exista asa ceva ? Evident, altfel nu m-as obosi sa scriu atat... de ce nu domina piata si probabil multi din cei ce citesc nu au idee despre ce vorbesc... ei, de abia asta e intrebarea reala care ar trebui sa v-o puneti, boieri dumneavoastra...

Nu sunt boier, dar imi pun intrebarea Wink Daca exista asa ceva se poate spune mai exact despre ce este vorba? Ar fi potrivit acel ceva pentru uz casnic, unde nu sunt necesare 100 de cafele/8 ore?

Reply
(10-04-2023, 11:32)renatoa Wrote: Cand te uiti la tevaraia din toate cele enumerate, care implica automat cuplaje la patrat, toate potentiale puncte de pierderi de caldura, plus corodare si scurgere, plus partea electrica si comutatoare, stau si ma intreb daca se cunoastea definitia reala a fiabilitatii, si factorii care o influenteaza...

Cel mai fiabil espressor nu are nici o teava, are un singur subansamblu, care este si boiler si grup si tot ce vreti, all-in-one, un singur comutator, nici o electronica, nu necesita incalzire mai lunga de 10 minute, dupa care poate trage 100 cafele in 8 ore, la o cadenta dictatat de prepararea pucului, fara sa ii scada temperatura un grad.
Exista asa ceva ? Evident, altfel nu m-as obosi sa scriu atat... de ce nu domina piata si probabil multi din cei ce citesc nu au idee despre ce vorbesc... ei, de abia asta e intrebarea reala care ar trebui sa v-o puneti, boieri dumneavoastra...

Foarte utila postare...
ECM Puristika, DF64 SSP MP, DF64V SSP HU.  Aeropress+Timemore C3

Reply
Asa mai altfel, deocamdata l-am gasit pe asta Wink

Open source espresso machine is one delicious rabbit hole inside another | Ars Technica

Reply
(10-04-2023, 13:17)edri Wrote:
(10-04-2023, 11:32)renatoa Wrote: Exista asa ceva ? Evident, altfel nu m-as obosi sa scriu atat... de ce nu domina piata si probabil multi din cei ce citesc nu au idee despre ce vorbesc... ei, de abia asta e intrebarea reala care ar trebui sa v-o puneti, boieri dumneavoastra...

Nu sunt boier, dar imi pun intrebarea Wink Daca exista asa ceva se poate spune mai exact despre ce este vorba? Ar fi potrivit acel ceva pentru uz casnic, unde nu sunt necesare 100 de cafele/8 ore?

Sigur ca exista, doar ca nu la edream, ci raritati care se vaneaza.
Exemplul cu utilizarea in scenariu de bar l-am dat pentru cei care beau stabilitate in loc de cafea.

Reply
De asta ce parere ai?

https://www.kickstarter.com/projects/meticulous/meticulous-espresso?ref=f4oo08&gclid=CjwKCAjwitShBhA6EiwAq3RqAx0ybvAc090LEuVn0q7_iGxPk-uYHK5CAk_Gdh3ZlxA7cx-w02C14xoChnoQAvD_BwE

Reply
Are topic dedicat si ne-am dat cu parerea acolo.

Reply
Întrebarea mea este de fapt o sugestie pentru @DanCo

Reply
(11-04-2023, 10:49)Eugen16 Wrote: De asta ce parere ai?

https://www.kickstarter.com/projects/meticulous/meticulous-espresso?ref=f4oo08&gclid=CjwKCAjwitShBhA6EiwAq3RqAx0ybvAc090LEuVn0q7_iGxPk-uYHK5CAk_Gdh3ZlxA7cx-w02C14xoChnoQAvD_BwE

Aparatul este foarte nteresant prețul nu.
Pana la urma, intr-o epoca a "evolutiei" si a tehnologiei digitale și pentru ca îmi place simplu și eficient (deh, varsta) o sa rămân la Kinu și La Pavoni Europicola. Eu nu găsesc ceva mai ok ca si raport calitate-preț-sumplitate. Or fi comode semiautomatele dar după DF64 și Lelit PL81T Grace vreau sa ma întorc la baza.
[font][font]Kinu m47, Staresso Mirage Pro SP 300, Presso Q2 1Z, oală Moka, V60[/font][/font]

Reply
(10-04-2023, 11:32)renatoa Wrote: Cel mai fiabil espressor nu are nici o teava, are un singur subansamblu, care este si boiler si grup si tot ce vreti, all-in-one, un singur comutator, nici o electronica, nu necesita incalzire mai lunga de 10 minute, dupa care poate trage 100 cafele in 8 ore, la o cadenta dictatat de prepararea pucului, fara sa ii scada temperatura un grad.

Stiu ca nu e vorba de Flair 58, dar mesajul tau de aici asta m-a motivat sa fac niste incercari de a incalzi apa in Flair. Continuu pe topicul Flair.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
https://www.youtube.com/watch?v=YI9ACWrbGUA&ab_channel=efachmauso

Reply
(10-04-2023, 13:17)edri Wrote:

O idee ar fi mini gaggia care indeplineste criteriile descrise mai sus: un singur ansamblu care indeplineste tot si grup si boiler cu incalzire, un singur intrerupator etc
http://www.francescoceccarelli.eu/Macchi...in_eng.htm
ECM Technika IV, Honne S, Mazzer SJ, Kinu m68.

Reply
Gaggia mini, peppina, caravel, arin, bruni, campeola, comocafe,zerowatt. 

Sunt o gramada, problema e ca au materiale foarte proaste.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Gaggia Mini e full bronz.
Arin e full inox, cel mai aproape de ideal, mai putin PF-ul, ciudat de nestandard, inclusiv sita.
Restul da, au boilere sau parti din aluminiu care prin corodare ajung sa fie toxice.

Reply
Arinul ce l-am avut nu imi amintesc sa fie de inox, parea ceva turnat (alu?) cu bavuri imense si culoare mata/oxidata. O fi avand si ceva piese de inox, insa boilerul inferior nu stiu daca e inox, se poate, ca inox poate fi de multe feluri.

Oricum metoda de lucru la el era hilara, se rasturna usor trebuie tinut cu mana ca Pavoni. Si materialele erau foarte foarte ieftine, adica lateralele erau mai ieftine decat cel mai ieftin tocator de plastic, si tabla era pur si simplu ceva ce puteai sa indoi cu mana.

[Image: iqSAErf.jpg]
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
(12-04-2023, 10:36)renatoa Wrote: Arin e full inox, cel mai aproape de ideal

si Vam/Caravel-ul este full inox, toate piesele care intra in contact cu apa sunt ștanțate cu indicativul inox.

Reply
Am nevoie de un mic ajutor. Știe cineva ce sita se potrivește la un La Pavoni Europicola post mileniul, portafiltru naked?  Ma interesează o sita de 18/20 grame. De fapt un ansamblu sita tamper.
[font][font]Kinu m47, Staresso Mirage Pro SP 300, Presso Q2 1Z, oală Moka, V60[/font][/font]

Reply
Cele codificate MP68. Au 51mm intern, la fel si tamperul.
P68 sunt pre-mill, si au 49mm.

Reply
Lucru dracului! Portafiltrul naked are 53 mm interior dar nu am avut subler sa il masor. L-am masurat doar cu un liniar. Pe tamper scrie 51 mm,  ceva Delonghi și are joc mare in sita. Undeva spre 1 mm.

Reply
Salut,

Eu am sita triple IMS 16-20gr si tamper mi am achiziționat de la Normcore v4, are diametrul 51.4 si lasa foarte putina cafea pe margini. Pana sa vina cel de la Normcore am luat un Motta de 51 dar are joc foarte mare (sita tripla) si lasa cafea pe margini destul de multa. Acum eu cred ca cel de 52mm nu intra in sita asta deci iti trebuie unul mai dedicat...nu fac reclama dar cei de la Normcore au varianta 51mm si 51.5mm, evident am ales 51.5. Eu am Professional post-mil dar ma gândesc ca e la fel. Sper sa te ajute!
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM

Reply
Sigur ma ajuta! Mulțumesc!

Reply
Pana la urma am luat un La Pavoni Europicola. Am însă unele nelămuriri. Am luat și o sita IMS 18-20 grame și tamper potrivit însă lucrurile sunt foarte diferite de vechiul espressor Lelit PL81T Grace. Cu un blend de la Drop Shot care ii prăjit dark și rasnind cu Kinu is la 0.6.0 ca gradație sa fie ok ca și curgere dar cafeaua nu are corp deloc, crema putina, gust relativ ok și la rasnire iasa un praf fin. Dacă ma duc pe o cafea prăjită light nu știu dacă îmi ajung gradatiile de la Kinu sa o pot rasni destul de fin. Cine poate sa îmi spună dacă asa este povestea cu Pavoni sau are  asta ceva?

Reply
De ce ai rasni mai fin, cand patul este mai gros decat la 58-ul cu care esti familiar ? :s
Mai exact, cu (58/51)^2 = 29% mai gros.
Asa ca, ai doua abordari... fie pui 29% mai putina cafea ca la 58, rasnita la fel, patul fiind de aceeasi grosime te astepti la o extractie similara, doar ca tragi proportional mai putin in ceasca... toate astea daca sita opune aceeasi rezistenta ca la 58...
... fie macini mai grosier, prin incercari, daca vrei sa mentii aceeasi cantitate de cafea.

Dar mai bine continui astea pe topicul de Pavoni.

Reply
Am observat că devine mai corpolentă dacă prelungești preinfuzia. Preinfuzia și maximizarea dozei ar trebui să te ajute, dar totodată sunt cafele care se potrivesc mai bine. Spre exemplu mie îmi iese foarte bine Abantu de la Mabo.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
(21-06-2023, 16:04)DanCo Wrote: Pana la urma am luat un La Pavoni Europicola. Am însă unele nelămuriri. Am luat și o sita IMS 18-20 grame și tamper potrivit însă lucrurile sunt foarte diferite de vechiul espressor Lelit PL81T Grace. Cu un blend de la Drop Shot care ii prăjit dark și rasnind cu Kinu is la 0.6.0 ca gradație sa fie ok ca și curgere dar cafeaua nu are corp deloc, crema putina, gust relativ ok și la rasnire iasa un praf fin. Dacă ma duc pe o cafea prăjită light nu știu dacă îmi ajung gradatiile de la Kinu sa o pot rasni destul de fin. Cine poate sa îmi spună dacă asa este povestea cu Pavoni sau are  asta ceva?

Nu e de la pavoni nici de la râșnița. E posibil sa fie râșnit prea fin și sa ai channeling masiv. Cât de tare apeși pe lever? Ai putea sa extragi aproape fără sa ții pavoni sa se răstoarne?

(21-06-2023, 16:04)DanCo Wrote: Pana la urma am luat un La Pavoni Europicola. Am însă unele nelămuriri. Am luat și o sita IMS 18-20 grame și tamper potrivit însă lucrurile sunt foarte diferite de vechiul espressor Lelit PL81T Grace. Cu un blend de la Drop Shot care ii prăjit dark și rasnind cu Kinu is la 0.6.0 ca gradație sa fie ok ca și curgere dar cafeaua nu are corp deloc, crema putina, gust relativ ok și la rasnire iasa un praf fin. Dacă ma duc pe o cafea prăjită light nu știu dacă îmi ajung gradatiile de la Kinu sa o pot rasni destul de fin. Cine poate sa îmi spună dacă asa este povestea cu Pavoni sau are  asta ceva?

Nu e de la pavoni nici de la râșnița. E posibil sa fie râșnit prea fin și sa ai channeling masiv. Cât de tare apeși pe lever? Ai putea sa extragi aproape fără sa ții pavoni sa se răstoarne?

Reply
Ceva similar se explica si aici:

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid192609

Quote:...contrary to theoretical predictions, beyond a cutoff point, grinding coffee more finely results in lower extraction.

Reply

Folosesc ocazional in weekend-uri un pavoni + kinu, cu cafele prajite light de obicei de la Mabo. Nu prea am dat atentie niciodata la cum functioneaza gradatia pe kinu, dar ma joc intre 7 si 8.5. Sub 7 nu pot sa trec apa prin puc si folosesc sita mica, cu 14 grame. Iti recomand sa folosesti sita mica, 18 grame pt la pavoni mi se pare foarte mult.

Reply
Cu o alta sita am încercat sa extrag 16 grame de cafea și sa apăs doar cât sa nu țin de espressor dar curge foarte repede și nu are nici un gust. Rasnita am pus-o pe 0.6 pe la 0.5 era mai realista poveste în sensul ca țineam de espressor dar nu am avut în nici unul din cazuri channeling. Dar nici cu 16 grame nu avea corp și consistenta cafeaua. Încerc și cu alta cafea.

Reply
Lipsa de corp poate fi un simptom al unui grup cu temperatura prea mare.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
Dar din 16g cât extragi? Dacă cu aparatul stock (fără airbuster) treci ușor de 30g atunci cu siguranța @cradun are dreptate, ești cu grupul prea fierbinte.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)