Hello There, Guest! Login Register


Un espressor mai altfel.

#1
Salut! Sunt în căutarea unui espressor semiautomat care sa nu aibă și partea de abur. Sa fie cât mai simplu și sa facă un singur lucru: espresso. O sa fac un espresso pe zi si foarte rar (de 3 ori pe luna) o sa îl fac și pe al doilea în aceiasi zi. Oricât am cautat nu am gasit asemenea espressor. Dacă ați întâlnit ceva asemănător va rog sa imi dați o sugestie. Multumesc!
La Pavoni Europicola, Kinu m47, DF64 HB,  Staresso Mirage Pro SP 300, 1Z Presso Q2, Moka Pot, V60. 
 
Reply
#2
https://www.perfectespresso.ro/ro/produs...ika--1488/
Acs Evo leva - Kinu m47 - V60
 
Reply
#3
linia Flair, sau Staresso Mirage
 
Reply
#4
Interesant! Poate sa fie o soluție.
La Pavoni Europicola, Kinu m47, DF64 HB,  Staresso Mirage Pro SP 300, 1Z Presso Q2, Moka Pot, V60. 
 
Reply
#5
Practic de la Gaggia classic in sus. Recomandat ceva cu pid. Iar de aici lista e lunga. Faptul ca au țeavă de abur nu înseamnă că sunt neapărat potrivite pentru asta. Majoritatea espressoarelor mici sunt SBDU (Single Boiler Dual Usage) si ce fac în primul rand e cafea.


Asa, cu grup e61 ai ceva variante:
Puristika de mai sus
Quick Mill Carola
Bezzera Unica PID

Cu boilere, sa zicem, saturate ai (menționez cele cu pid, pentru stabilitate termică):
Lelit pl41tem sau 81t - grup de 57
Lelit 91t, profitec go, - grup 58


Fără pid:
Gaggia classic, rancilio Silvia, parca si bezzera avea ceva

Ideea e ca ai o grămadă de opțiuni. Faptul ca un sbdu are si funcție de abur înseamnă că mai are o ieșire și pid-ul ridica temperatura pana la 120+°.
Nu e nevoie sa îl folosești dacă nu îți trebuie si nu cred ca îți complica viata prea mult faptul ca e acolo.

De voiaj, nu am încercat staresso dar pare sa aibă succes, kompresso, Flair.

Important este sa te decizi ce anume vrei.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
#6
Hm! Espressor clasic ca cele enumerate mai sus nu prea ma încântă. Tocmai unul din asta vreau sa schimb. Cele care nu au si parte de încălzit apa de genul Flair mi se par o complicație inutila. Dacă altceva nu găsesc interesant poate ca o sa încerc un levier.
La Pavoni Europicola, Kinu m47, DF64 HB,  Staresso Mirage Pro SP 300, 1Z Presso Q2, Moka Pot, V60. 
 
Reply
#7
https://www.strietman.net/ct2
Expobar Leva Hx, Eureka Atom, Kinu Phoenix, Wacaco Picopresso
 
Reply
#8
Da, da! La prețul ala găsesc o cafenea cu cafea de specialitate care îmi aduce zilnic cafeaua acasă.
La Pavoni Europicola, Kinu m47, DF64 HB,  Staresso Mirage Pro SP 300, 1Z Presso Q2, Moka Pot, V60. 
 
Reply
#9
L-am avut eu pe asta
https://m.aliexpress.com/item/33031793718.html
 
Reply
#10
Cafelat robot ar putea fii o soluție pentru tine
 
Reply
#11
Solutia eleganta pentru aceste cerinte e Flair 58 (are incalzire pe grup) Nu la fel de eleganta precum Strietman, care sunt convins ca face toti banii, dar oarecum pe undeva pe aproape. Sunt in conflict de interese, pt ca am un anunt de vanzare de asa ceva, insa, pt cine are aversiune la proceduri de preincalzire, ca mine, Flair 58 mi se pare superior fata de ROK, Robot, 1zpresso Y3 (adica un fel de Staresso) sau fata de alte pseudo-espressoare. Daca nu as fi gasit o oferta foarte buna de un Pavoni, probabil ca nu l-as fi pus la vanzare si probabil ca o sa il mai tin ceva timp, la cati doritori am avut pana acum, la pretul fix cerut Smile

Nou, as recomanda importatorul Cafeteca, chiar daca nu il au mereu in stoc. Ecocapsule au si ei, dar eu am preferat sa comand de la cafeteca.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#12
După mai multe săpături și fupa ce am întors problema pe toate părțile cred ca ma îndrept către un La Pavoni cu levier. Multumesc pentru sfaturi.
La Pavoni Europicola, Kinu m47, DF64 HB,  Staresso Mirage Pro SP 300, 1Z Presso Q2, Moka Pot, V60. 
 
Reply
#13
Dezavantaje Pavoni fata de Flair 58.

- imposibil de ajuns la brew ratio de 1:3 fara o investitie suplimentara de 120 EUR (air buster); Chiar si cu air buster, inca nu stiu cat se poate lungi un shot;
- manometru de grup aprox 120 EUR;
- imposibil de extras doua shot-uri consecutive cu aceeasi temperatura, fara sa pui un element de racire pe grup; altfel, temp surfing, temp strips;
- greu de gasit unul la un pret bun.

Avantajul felului cum arata va fi eclipsat de faptul ca, daca ii pui toate accesoriile astea (air buster, manometru de grup, cooling fin), frumosul Pavoni care este si exponat intr-un muzeu de design va arata ca un pom de Craciun.

Restul diferentelor sunt evidente.

Nu zic ca nu e fain de folosit, dar e o alegere care e bine sa fie facuta in cunostinta de cauza.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#14
As vrea sa contrazic.
Eu pot face ratie de 1:3 cu putin under-dosing 13g in 39g out, pe grupul pre-mil. Daca apas levierul pana opune putina rezistenta si apoi il ridic din nou se lungeste si mai mult.
Cu bong-isolator si temp strips extragi la orice temperatura iti propui.

Altfel este foarte satisfacator sa il folosesti atunci cand te concentrezi la el. Nu este genul de aparat cu care sa obtii consistenta, mai degraba vei surprins la fiecare ceasca.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#15
Da, poti obtine 1:3, pt ca mai curge lichid dupa ce ajungi cu levierul jos, dar de pe la br 1:1.5 simti in levier ca nu mai ai unde sa apesi, nu mai ai presiune in grup. Si manometrul de grup poti vedea ca nu mai ai presiune in grup foarte repede, ceea ce nu prea e placut pt prajiri light

Despre bong isolator, dpmdv nu stiu daca vreau sa izolez grupul de boiler, din mai multe puncte de vedere, eu nu as pune .

Nu zic ca nu poti avea shot-uri bune si asa, dar te limiteaza si mai scade din extractie (EY) si din mouthfeel.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#16
Asta ar explica de ce nu am "textură" în extracțiile cu La Pavoni. La fel de bine, când țintești 1:3, trebuie să sacrifici ceva.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#17
Pai cum sa ai textura când faci micro pumps? Smile

Extrage dintr-un singur pull ca e mult mai ok. Și ai grija la temperatura grupului.
Acs Evo leva - Kinu m47 - V60
 
Reply
#18
De ce trebuie sa gasesti un pavoni la pret bun?
Orice second hand chiar foarte nou, in stare imbecabila, e pe la 4-500, clar sub 600 Euro cat e Flair58.
Asta nu inseamna ca as inclina catre vreunul... doar ca pretul de nou favorizeaza Flair, iar cel de second Pavoni.
As lua si eu un Flair cu grup de Pavoni, daca ar apare... Smile
 
Reply
#19
Un BR de 1:3 ramane la nivel de dorinta chiar si cu un post mill (fara un underdosing puternic), cel putin in ceea ce ma priveste. Nu am incercat AirBuster (nu-mi place cum arata masina cu el instalat) dar cu o valva mecanica montata impreuna cu PPK, se poate ajunge la 1:2,5 folosind 14 gr. de cafea (fara constanta insa).
[Image: AC0-A88-DB-7937-4-A11-AA77-E2-FA0-FE6-ABE7.jpg]
Procesul implica apa fierbinte eliberata sub presiune dar cu o laveta umeda este controlabil.
Personal prefer solutia acesta cand vreau un BR mai mare de 1:2
 
Reply
#20
Stiu ce spui despre Buster, nici mie nu imi place aspectul, insa creste putin flexibilitatea. 14 g e sweespot-ul si pt mine si, la curgere, pana la 28 g am presiune in levier, restul pana pe la 32 e presiune "reziduala" dupa ce ajung cu levierul la sfarsitul cursei.

[Image: xpDBBAx.jpg]
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#21
Inclusiv cu AirBuster? Am facut un shot acum 14 in 32,5 out probabil cu 2-3 stropi la final proveniti din presiune reziduala…
Care e max yield pe care il poti scoate cu AirBuster?
 
Reply
#22
(24-02-2023, 18:13)AlterEgo Wrote: Inclusiv cu AirBuster? Am facut un shot acum 14 in 32,5 out probabil cu 2-3 stropi la final proveniti din presiune reziduala…
Care e max yield pe care il poti scoate cu AirBuster?

Da, variaza, e dificil de spus un volum exact si repetabil, dar voi urmari si revin.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#23
(24-02-2023, 18:13)AlterEgo Wrote: Inclusiv cu AirBuster? Am facut un shot acum 14 in 32,5 out probabil cu 2-3 stropi la final proveniti din presiune reziduala…
Care e max yield pe care il poti scoate cu AirBuster?

14 in, 38 out cu picaturile de la presiunea reziduala incepand sa curga de pe la 30 g. Explicatia este ca valva folosita impinge aerul afara, dar ca in grup ramane si abur sub presiune. Acesta impinge elementul de blocare a valvei, insa ramane ceva abur in grup si cresterea lichidului din grup pare sa nu fie semnificativa.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#24
Acelasi lucru l-am observat si eu. Ca si solutii, inainte de a face un espresso purjez o parte din abur dar nu suficient de mult cat presostatul sa comande repornirea incalzirii. Opresc apoi espressorul si pornesc extractia. Cu valva mecanica eliberez aerul ramas in camera de brew si apoi cobor levierul. Avantajul valvei mecanice fata de valva folosita la AirBuster este ca eu pot controla cand o inchid.
 
Reply
#25
O sa incerc si eu sa fac un half-pump inainte, sa vad dc am vreo imbunatatire. Practic, aburul de care vorbesc e strict cel aflat pe teava pe care vine apa si cel din grup, pt ca, altfel, teava e imersata in apa. Acest abur banuiesc ca inchide supapa "prematur". Sper ca, facand un half-pump, sa mai scap din el, ca AirBuster-ul sa poata sa gestioneze mai bine umplerea grupului.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#26
Eu nu am avut rezultate bune cu half pumps sau mini Fellini sau orice alt giumbușluc de genul. As proba buster dacă nu ar fi așa scump…
Acs Evo leva - Kinu m47 - V60
 
Reply
#27
(15-01-2023, 18:36)DanCo Wrote: Salut! Sunt în căutarea unui espressor semiautomat care sa nu aibă și partea de abur. Sa fie cât mai simplu și sa facă un singur lucru: espresso. O sa fac un espresso pe zi si foarte rar (de 3 ori pe luna) o sa îl fac și pe al doilea în aceiasi zi. Oricât am cautat nu am gasit asemenea espressor. Dacă ați întâlnit ceva asemănător va rog sa imi dați o sugestie. Multumesc!

Ai pm!
 
Reply
#28
În ultima vreme observ o invazie de utilizatori și iubitori de masini automate pentru băuturi cu gust de cafea care încearcă din răsputeri sa promoveze și sa recomande aceste masini. ELE NU SUNT ESPRESSOARE SI NU POT FACE ESPRESSO. Revenind la subiectul topicului eu cautam un espressor simplu, fiabil și care face foarte bine espresso, dacă este posibil fără partea de frotare lapte. Momentan oscilez între Flair și levier La Pavoni, cu o preferinta pentru Pavoni pentru ca și încălzește apa și arata foarte bine.
La Pavoni Europicola, Kinu m47, DF64 HB,  Staresso Mirage Pro SP 300, 1Z Presso Q2, Moka Pot, V60. 
 
Reply
#29
(09-04-2023, 12:42)DanCo Wrote: În ultima vreme observ o invazie de utilizatori și iubitori de masini automate pentru băuturi cu gust de cafea care încearcă din răsputeri sa promoveze și sa recomande aceste masini. ELE NU SUNT ESPRESSOARE SI NU POT FACE ESPRESSO. Revenind la subiectul topicului eu cautam un espressor simplu, fiabil și care face foarte bine espresso, dacă este posibil fără partea de frotare lapte. Momentan oscilez între Flair și levier La Pavoni, cu o preferinta pentru Pavoni pentru ca și încălzește apa și arata foarte bine.

Espresor simplu, fiabil si fara partea de frotare - ECM Puristika
ECM Puristika + DF64 SSP MP
 
 
Reply
#30
Cand te uiti la tevaraia din toate cele enumerate, care implica automat cuplaje la patrat, toate potentiale puncte de pierderi de caldura, plus corodare si scurgere, plus partea electrica si comutatoare, stau si ma intreb daca se cunoastea definitia reala a fiabilitatii, si factorii care o influenteaza...

Cel mai fiabil espressor nu are nici o teava, are un singur subansamblu, care este si boiler si grup si tot ce vreti, all-in-one, un singur comutator, nici o electronica, nu necesita incalzire mai lunga de 10 minute, dupa care poate trage 100 cafele in 8 ore, la o cadenta dictatat de prepararea pucului, fara sa ii scada temperatura un grad.
Exista asa ceva ? Evident, altfel nu m-as obosi sa scriu atat... de ce nu domina piata si probabil multi din cei ce citesc nu au idee despre ce vorbesc... ei, de abia asta e intrebarea reala care ar trebui sa v-o puneti, boieri dumneavoastra...
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)