06-05-2016, 16:01
Ma aflu in locul unde de-a lungul aleilor ce separa discret cochetele case panameniene de sinuasele sosele ale regiunii Boquete creste frumoasa planta a cafelei, o aparitie aproape banala, o 'tufa' omniprezenta, cu frunze ovale bine conturate, unele mai mici altele mai mari, unde cirese verzi stau ingramadite dezvoltand aromele viitoarei recolte.
Este usor incredibil pentru un pasionat de cafea care toata ziua vorbeste despre asta odata ajuns intr-un loc care produce printre cele mai bune cafele din lume sa mearga prin sat si sa se vada plante de cafea care cresc pe post de gard natural.
M-am plimbat prin plantatii, am 'mangaiat' geishe, am vorbit cu fermieri, am prajit cafea, am fost in centrele de procesare.
Sunt inca in Panama si internetul este putin capricios, asa ca inca nu pot posta poze, dar vreau sa astern la rece urmatoarele ganduri :
1. A trai ca producator de cafea nu este deloc un lucru usor si aici nu este vorba de munca ci de multele alte probleme, cum ar fi dezvoltatorii imobiliari care cumpara terenuri arabile, rad intreaga cultura decafea si construiesc ansambluri rezindentiale pentru gringo care brusc au descoperit ce 'misto' este sa traiesti in Panama
2. Cea mai nasoala cafea pe care am baut-o a fost cinci trepte peste cea mai buna cafea de la Starbucks (sau George Clooney coffee cum glumesc fermierii). Si din spusele celor de la ferme, este vorba de cafea categoria 2, nesortata, cu destule defecte, prajita peste medium si macinata
3. Singurele varietati care se culeg individual sunt Pacamara si evident Geisha, restul este un amestec de Catuai, Caturra, Typica. Mai cultiva si Mundo Novo, Bourbon, Maragojipe
4. Lupta cu ciupercile daunatoare, insectele care rod ciresele si depun larve, rugina cafelei, este una continua si care necesita grija permanenta de-a lungul intregului an
5. La moda este procesarea naturala si honey, motiv pentru care mai toti fermierii s-au adaptat si incearca cel putin pentru sortimentele premium sa proceseze in acest fel. Nu este usor deoarece frumosul vulcan Baru din Boquete este intr-o permanenta ceata, iar precipitatiile sunt semnificative, facand astfel procesarea naturala mai complicata. Sunt teorii si teorii fiecare fermier avand propria parere.
6. Germania, Japonia si SUA, inghit cele mai mari cantitati de cafea.
Am nimerit o perioada foarte scurta de-a lungul unui an care dureaza 2-3 zile si anume momentul in care plantele infloresc. Este greu de povestit cum se vede un deal cu varietati diferite de cafea plantate unde florile albesc intrega zona
Este usor incredibil pentru un pasionat de cafea care toata ziua vorbeste despre asta odata ajuns intr-un loc care produce printre cele mai bune cafele din lume sa mearga prin sat si sa se vada plante de cafea care cresc pe post de gard natural.
M-am plimbat prin plantatii, am 'mangaiat' geishe, am vorbit cu fermieri, am prajit cafea, am fost in centrele de procesare.
Sunt inca in Panama si internetul este putin capricios, asa ca inca nu pot posta poze, dar vreau sa astern la rece urmatoarele ganduri :
1. A trai ca producator de cafea nu este deloc un lucru usor si aici nu este vorba de munca ci de multele alte probleme, cum ar fi dezvoltatorii imobiliari care cumpara terenuri arabile, rad intreaga cultura decafea si construiesc ansambluri rezindentiale pentru gringo care brusc au descoperit ce 'misto' este sa traiesti in Panama
2. Cea mai nasoala cafea pe care am baut-o a fost cinci trepte peste cea mai buna cafea de la Starbucks (sau George Clooney coffee cum glumesc fermierii). Si din spusele celor de la ferme, este vorba de cafea categoria 2, nesortata, cu destule defecte, prajita peste medium si macinata
3. Singurele varietati care se culeg individual sunt Pacamara si evident Geisha, restul este un amestec de Catuai, Caturra, Typica. Mai cultiva si Mundo Novo, Bourbon, Maragojipe
4. Lupta cu ciupercile daunatoare, insectele care rod ciresele si depun larve, rugina cafelei, este una continua si care necesita grija permanenta de-a lungul intregului an
5. La moda este procesarea naturala si honey, motiv pentru care mai toti fermierii s-au adaptat si incearca cel putin pentru sortimentele premium sa proceseze in acest fel. Nu este usor deoarece frumosul vulcan Baru din Boquete este intr-o permanenta ceata, iar precipitatiile sunt semnificative, facand astfel procesarea naturala mai complicata. Sunt teorii si teorii fiecare fermier avand propria parere.
6. Germania, Japonia si SUA, inghit cele mai mari cantitati de cafea.
Am nimerit o perioada foarte scurta de-a lungul unui an care dureaza 2-3 zile si anume momentul in care plantele infloresc. Este greu de povestit cum se vede un deal cu varietati diferite de cafea plantate unde florile albesc intrega zona