Hello There, Guest! Login Register


Trip report - Panama Boquete

#1
Ma aflu in locul unde de-a lungul aleilor ce separa discret cochetele case panameniene de sinuasele sosele ale regiunii Boquete creste frumoasa planta a cafelei, o aparitie aproape banala, o 'tufa' omniprezenta, cu frunze ovale bine conturate, unele mai mici altele mai mari, unde cirese verzi stau ingramadite dezvoltand aromele viitoarei recolte.
Este usor incredibil pentru un pasionat de cafea care toata ziua vorbeste despre asta odata ajuns intr-un loc care produce printre cele mai bune cafele din lume sa mearga prin sat si sa se vada plante de cafea care cresc pe post de gard natural.
M-am plimbat prin plantatii, am 'mangaiat' geishe, am vorbit cu fermieri, am prajit cafea, am fost in centrele de procesare.
Sunt inca in Panama si internetul este putin capricios, asa ca inca nu pot posta poze, dar vreau sa astern la rece urmatoarele ganduri :
1. A trai ca producator de cafea nu este deloc un lucru usor si aici nu este vorba de munca ci de multele alte probleme, cum ar fi dezvoltatorii imobiliari care cumpara terenuri arabile, rad intreaga cultura decafea si construiesc ansambluri rezindentiale pentru gringo care brusc au descoperit ce 'misto' este sa traiesti in Panama
2. Cea mai nasoala cafea pe care am baut-o a fost cinci trepte peste cea mai buna cafea de la Starbucks (sau George Clooney coffee cum glumesc fermierii). Si din spusele celor de la ferme, este vorba de cafea categoria 2, nesortata, cu destule defecte, prajita peste medium si macinata
3. Singurele varietati care se culeg individual sunt Pacamara si evident Geisha, restul este un amestec de Catuai, Caturra, Typica. Mai cultiva si Mundo Novo, Bourbon, Maragojipe
4. Lupta cu ciupercile daunatoare, insectele care rod ciresele si depun larve, rugina cafelei, este una continua si care necesita grija permanenta de-a lungul intregului an
5. La moda este procesarea naturala si honey, motiv pentru care mai toti fermierii s-au adaptat si incearca cel putin pentru sortimentele premium sa proceseze in acest fel. Nu este usor deoarece frumosul vulcan Baru din Boquete este intr-o permanenta ceata, iar precipitatiile sunt semnificative, facand astfel procesarea naturala mai complicata. Sunt teorii si teorii fiecare fermier avand propria parere.
6. Germania, Japonia si SUA, inghit cele mai mari cantitati de cafea.

Am nimerit o perioada foarte scurta de-a lungul unui an care dureaza 2-3 zile si anume momentul in care plantele infloresc. Este greu de povestit cum se vede un deal cu varietati diferite de cafea plantate unde florile albesc intrega zona Smile
 
Reply
#2
frumoasa prezentare, daca ai baut geisha, este diferenta mare intre geisha fantastica importata la noi si geisha direct de la sursa?
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#3
Superb!
Sa faci poze multe si sa le pui si aici  Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#4
Mie mi-ai transmis din emotia ta [Image: smile.gif] . Si eu astept foto [Image: bf.png]
 
Reply
#5
Wow, si nu oriunde, chiar in Panama! Transmite salutari la Petersoni.  [Image: biggrin.gif]
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#6
@Mariano
Am fost atent la dezbaterea dintre PJ si Ecuator Cafe, dar din pacate eu nu am gustat din acel lot, iar aroma este singura care poate transa disputa. Singurele geishe pe care le-am baut la noi au fost de la dl. Florescu si la Claudiu Stavrica la Boutique du Pain, dar aceea era din Columbia prajita de Gardelli. Stilul de prajire al dl. Florescu nu este pe gustul meu, eu zic ca a scos foarte putin dintr-o cafea cu mult potential. Cea de la Gardelli a fost de vis.
Avantajul incontestabil aici la ferme este prospetimea. Este incredibil cat de iertatoare poate fi o cafea care nu a stat in saci cu lunile, care nu a calatorit ingramadita prin cine stie ce cala de vapor supusa la cicluri de condensare si vaporizare, cald/rece, tot felul de spori si ciuperci, etc.
Geisha aici este o desfatare pentru cei care iubesc aromele puternic florale, usor citrice si cu aciditate medie. In ceea ce priveste pretul, aici lucrurile sunt putin mai triste ... Este scumpa! Am platit 40$ pe 250g boabe prajire medie.
Eu sunt de parere ca odata ce ai degustat de cateva ori o geisha, aroma devine inconfundabila daca este un lot bun si corect prajit.

@Lyvyoo @Tito
Am o colectie superba (in opinia mea) de poze pe care deabia astept sa o impartasesc cu voi.

@zuluafonu
Salutari vor fi transmise si celor de la Finca Ruiz, Dos Jeffes, la Milagrosa Smile
 
Reply
#7
te cred Eugen, prospetimea nu ti-o mai reda nimeni, portocalele, bananele culese cu cateva ore inainte sa le consumi au un gust cu totul diferit de ce consumam noi din market.
Daca la Geisha ai confirmat si tu ca este atat de scumpa, inseamna ca nu am baut Geisha adevarata, dar oricum era ceva super la gust, cum naiba o fi ce ai gustat tu [Image: smile.gif] A fost un reportaj pe Travel unde plantatiile de cafea erau pazite cu gun-ul si colt-ul la bracinari[Image: smile.gif]
Vorba lui Tito, ai reusit sa ne transmiti din emotia ta!!!
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#8
Pana la urma ramanem la caltabosul nostru, ca pe ala ni-l facem noi proaspat Sad .
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#9
(07-05-2016, 08:12)Mariano Wrote: ...Vorba lui Tito, ai reusit sa ne transmiti din emotia ta!!!

Si din preturile adevaratei Geishe...  [Image: tongue.gif]
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#10
Este o situatie putin curioasa si anume Typica aici in Panama are un buchet de arome destul de diferit fata de ceea ce stiam eu. Si anume dezvolta arome citrice, note florale dar acestea fiind mute, dulce pe retrogust, intr-un fel aducand aminte de geisha pentru 'neantrenati'. Am mai intalnit in trecut situatii similare in care solul, in special cel vulcanic, isi pune amprenta in cireasa de cafea, in ciuda caracteristicilor generale ale subspeciei. Typica este deobicei echilibrata, ciocolatie, vezi Jamaica Blue Mountain de exemplu. In amestec cu Catuai si Caturra, se poate vorbi (ceea ce imi era greu sa cred pana acum) de un profil de gust al unei zone cum este Boquete Panama, unde subspecia adauga nuante mai mult sau mai putin pronuntate. Ma gandesc sa nu fi fost vorba despre aceasta situatie in cazul 'acelui' lot de cafea.

In ceea ce priveste prospetimea lucrurile nu stau chiar asa de rau. Anul trecut am fost in perioada verii in Londra si am vizitat un furnizor de cafea verde consacrat, Mercanta Coffee Hunters. 90% din sacii de cafea aveau folii de protectie GrainPro la interior, cafeaua era depozitata in conditii de microclimat controlat, iar legaturile comerciale stabilite de-a lungul timpului (vama, fermieri, procesatori, etc.) le permit sa aduca cafeaua intr-un timp relativ scurt de la fermier pana in depozit. Dar costul este de circa 8-9 Euro/kg pentru o varietate gen Bourbon din Rwanda, comanda minima fiind de cativa saci, lucru care in final se traduce intr-un pret de cca 40-50 Ron pentru 250g de boabe la prajitorii locali.

I-am mai intrebat pe fermieri ce cafele scumpe mai sunt la moda, si mi-au spus ca Jamaica Blue Mountain si Kona din Hawaii au pierdut mult in ultimul timp in favoarea Geishei care de la an la an este din ce in ce mai ceruta, pretul crescand pe masura, 'poop coffee' adica Kopi Luwak si mai nou au inventat thailandezii 'elephant poop coffee' : Black Ivory Coffee
 
Reply
#11
interesant, deci se poate si cu microclimat, cat accent se pune pe calitate in unele parti din Europa [Image: angry.gif]  Astept cu nerabdare urmatoarele postari.
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#12
Apropo de Panama Geisha.
Ieri, la Bucharest Coffee Festival, am avut ocazia sa gust o varietate a acestui soi de boabe, Panama Geisha.
V60, preparat de colegul rdumitrescu, la standul Papajaques, cu boabe puse la dispozitie de Ovidiu Codreanu (Florescu Delicatese) . Multumiri tuturor Big Grin !
Miros si gust excelente . La nicio cafea nu am simtit acel gust fresh, delicat, distinct si inconfundabil de struguri din soiul Hamburg Muscat.
Am vazut si cum au fost aprovizionate. Pungi in forma de paralelipiped dreptunghic, de 20 de kg, vidate si reambalate, fiecare separat, in cutii de carton inscripționate. .
Boabele mari, uniforme, fara urme de defecte.
Pret pe masura!
Deci exista calitate si pe la noi!
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#13
Stefan si cu mine am "executat" V60 din Gheisa... [Image: tongue.gif]
Si confirm si eu aromele interesante si gustul intens.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#14
(08-05-2016, 09:23)Mihai L Wrote: Stefan si cu mine am "executat" V60 din Gheisa... [Image: tongue.gif]
Si confirm si eu aromele interesante si gustul intens.

SCUZE !
CORECT SI RECTIFIC ! Blush Sad
La V30, MIHAAAAAAI si STEFAAAAAN DUMITRESCUUUUUUU ! Big Grin Heart
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#15
30 e de la K, rasnista, la brew e 60 Tongue  [Image: angel.gif]
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#16
E de la Gheisha respectiva si miresmele ei Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#17
Ma bucur sa aud, in acest caz o sa trec pe la dl. Florescu cat de curand. Daca este cineva curios si interesat putem sa ne intalnim si sa facem o comparatie intre ce am sa aduc eu si ce are dl. Florescu.

Va recomand tuturor sa mergeti la Boutique du Pain si sa il rugati pe Claudiu Stavrica (locul 2, din pacate, castigat cu truda ieri) sa va pregateasca un shot de espresso cu cafeaua lui de concurs. Este o Geisha din Columbia de la un fermier Camilo Merizalde care proceseaza atipic prajita in Australia de rostmasterul lui Sasa Sestic. Este foarte interesanta !
 
Reply
#18
(08-05-2016, 09:14)RaduCarutasu Wrote: Apropo de Panama Geisha.
Ieri, la Bucharest Coffee Festival, am avut ocazia sa gust o varietate a acestui soi de boabe, Panama Geisha.
V60, preparat de colegul rdumitrescu, la standul Papajaques, cu boabe puse la dispozitie de Ovidiu Codreanu (Florescu Delicatese) . Multumiri tuturor Big Grin !
Miros si gust excelente . La nicio cafea nu am simtit acel gust fresh, delicat, distinct si inconfundabil de struguri din soiul Hamburg Muscat.
Am vazut si cum au fost aprovizionate. Pungi in forma de paralelipiped dreptunghic, de 20 de kg, vidate si reambalate, fiecare separat, in cutii de carton inscripționate. .
Boabele mari, uniforme, fara urme de defecte.
Pret pe masura!
Deci exista calitate si pe la noi!
Cand eu va spun , mercedes la pret de logan NEVER 😎
Panama Gheisha Bouquete niciodata sub 40 euro / kg verde in HAMBURG , fara taxe , transport , prajire , basca profit .
Nu mai vorbim de Panama Gheisha Bouquete Finca Esmeralda .
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#19
(08-05-2016, 14:12)eugenm Wrote: Ma bucur sa aud, in acest caz o sa trec pe la dl. Florescu cat de curand. Daca este cineva curios si interesat putem sa ne intalnim si sa facem o comparatie intre ce am sa aduc eu si ce are dl. Florescu....

Eu voi fi interesat sa fac o comparatie intre soiul pe care l-am luat si ce vei aduce.
Te rog sa ma tii la curent si sa-mi spui daca vei avea de vanzare ceva.
Si, ca sa inteleg, spune-mi te rog daca vei aduce cafea doar pentru uz personal sau ve dori sa dezvolți un business in aceasta directie ?

Astept un semnal de la tine !

Asa este Mihai, am luat Mercedes-ul la pret de.... Mercedes !
Am reânceput sa citesc despre prajire si incerc sa aflu cat mai mult despre cum pot scoate cat mai mult din aceste boabe.
Nu as vrea sa avariez sau sa stric Mercedesul ! Huh
Deocamdata am facut pachete mai mici, le-am vidat si le tin la temperatura constanta .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#20
(08-05-2016, 15:00)RaduCarutasu Wrote:
(08-05-2016, 14:12)eugenm Wrote: Ma bucur sa aud, in acest caz o sa trec pe la dl. Florescu cat de curand. Daca este cineva curios si interesat putem sa ne intalnim si sa facem o comparatie intre ce am sa aduc eu si ce are dl. Florescu....

Eu voi fi interesat sa fac o comparatie intre soiul pe care l-am luat si ce vei aduce.
Te rog sa ma tii la curent si sa-mi spui daca vei avea de vanzare ceva.
Si, ca sa inteleg, spune-mi te rog daca vei aduce cafea doar pentru uz personal sau ve dori sa dezvolți un business in aceasta directie ?

Astept un semnal de la tine !

Asa este Mihai, am luat Mercedes-ul la pret de.... Mercedes !
Am reânceput sa citesc despre prajire si incerc sa aflu cat mai mult despre cum pot scoate cat mai mult din aceste boabe.
Nu as vrea sa avariez sau sa stric Mercedesul ! [Image: huh.gif]
Deocamdata am facut pachete mai mici, le-am vidat si le tin la temperatura constanta .
Ca o recomandare , dupa ce trece de city+ o mai lasati putin FARA FOC si ati scos-o , se raceste , o puneti intr-o punga de hartie , la intuneric si dupa 2 zile o preparati
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#21
(08-05-2016, 15:30)honciucmihai Wrote: .....
Ca o recomandare , dupa ce trece de city+ o mai lasati putin FARA FOC si a-ti scoso , se raceste , o puneti intr-o punga de hartie , la intuneric si dupa 2 zile o preparati

Idea Multumesc pentru sfat!
Voi praji o sarja si in acest mod si voi compara. Wink

Geisha conservată in vederea prajirii in lunile urmatoare:
   
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#22
@RaduCarutasu
Totul este pentru consum personal. Am cumparat cateva Geishe gata prajite, verde mi-a fost imposibil sa gasesc deoarece acestea sunt deobicei deja antamate. Dar am cumparat de la toate fermele in care am fost cafea verde, Typica, Caturra, Catuai. Sunt FOARTE curios ce o sa obtin dupa prajire. Am sa vorbes cu Sebastian Farcas si am sa incerc sa organizez ceva intre prieteni si espressomani la scoala in Banie (unde ai testat Che-ul cu Lyvyoo) in weekend. Am sa anunt saptamana viitoare din timp.

Revenind la alte detalii despre ferme :
Majoritatea plantatiilor in trecut era dominata de Typica, o varietate ce produce o cafea foarte buna si echilibrata dar cu doua dezavantaje, creste mult in inaltime ceea ce face culesul cireselor dificil si randamentul productiei este scazut.
In timp s-au adus varietati cu rezistenta mai buna la boli si randamnet foarte bun, precum Caturra (varietatea care reprezinta o mutatie naturala provenita din Bourbon si descoperita in Brazilia) si Catuai care este o incrucisare artificiala produsa in laboaratoarele braziliene intre Mundo Novo si Caturra. Productia este mult mai buna iar plantele sunt pitice. Cand am sa adaug poze o sa vedeti.
Am degustat acest omniprezent amestec intre Typica, Caturra si Catuai iar rezultatul amfost extraordinar. La majoritatea degustarilor avem atat o prajire medie cat si una spre arsa. Ceea ce m-a impresionat a fost faptul ca desi cafeaua arsa avea aciditatea complet 'extirpata', in ciuda gustului amar licoarea era foarte 'curata' in bolta palatina, acea caracteristica a texturii catifelate ramanand intacta si se putea bea fara zahar. Despre cea prajita mediu numai cuvinte de lauda, si era vorba de cafea pentru prezentari si tururi, loturile cele mai bune fiind deja in drum spre Europa, SUA, Asia.
 
Reply
#23
Pare ca ti-ai facut concediul pe plantatii! Extraordinar...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#24
Toate lucrurile frumoase se termina repede (putin prea repede dupa gustul meu), asa ca am revenit pe 'plantatiile' noastre.
Am vorbit cu Sebi de la scoala din Banie si am discutat sa ne vedem Duminica in jurul orei 14:00 la o sesiune de degustare cafea din Panama. Mai trebuie sa confirm cu el odata maine si mai trebuie sa cumpar cafea de la dl. Florescu. Cine este interesat si/sau curios este invitat cu drag la povesti, poze si cafele Smile
Am reusit cu ceva eforturi sa pun mana pe 115g de Geisha de la Esmeralda [Image: angel.gif]

Bine v-am regasit, sper sa am timp in seara aceasta sa pun poze !
 
Reply
#25
Printre primele ferme vizitate a fost Finca El Jardin de Cafe, cu o plantatie relativ mica, populata cu Typica, Catuai si putina Geisha. Este un loc unde se practica apicultura cu albine europene si africanizate.
Majoritatea plantelor trebuie sa se afle in ubmbra, de aceea in permanenta va exista un copac, fie el un bananier, papaya, avocado sau altceva. Umbra trebuie sa existe deoarece boabele de cafea trebuie sa dezvolte aromele in timp, altfel expuse direct in soare se coc repede si nu se obtine maximul de gust. Nici prea multa umbra nu este de dorit deoarece fiind vorba de o padure tropicala, mai exact un 'cloud forest', o zona unde in permanenta exista o ceata (umiditate excesiva in suspensie), plantele trebuie sa poata sa se si usuce altfel risca sa putrezeasca. Cu toate acestea motivul primordial al copacilor nu este umbra ci capacitatea acestora de a fertiliza pamantul prin adaos de azot.

Cateva instantanee din aceasta mica si frumoasa finca :
               

Ghidul nostru Smile :
   

Frumoasa floare :
   

Planta de cafea pe post de gard natural :
   
 
Reply
#26
Fac si eu tot posibilul sa ajung, felicitari pentru initiativa! O sa-mi calc o camasa buna! Vezi ca avem in nari si papile ceva Panama locala, reala. Daca nu miroase a Hamburg, ai incurcat-o  [Image: tongue.gif]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#27
Lyvyoo, adevarul este ca si eu sunt foarte curios, mai ales ca stilul de prajire este putin diferit comparat cu cel consacrat celui 'de-al treilea val'.
Sper ca fie o Duminica interesanta !

Pana atunci urmeaza Finca Ruiz Smile

Finca Ruiz, printre cele mai mari din Boquete, au in jur de 12 plantatii, la altitudini diferite, intre 1200m si 1700m. Exporta catre SUA (Sweet Maria, Intelligentsia, Stumptown, etc.), Germania, Anglia, Corea si Japonia. Batrunul se plimba de plantatie sau in cafenea, iar una din ficele sale ne-a fost sofer ca fapt divers.

Finca Ruiz :
   

Procesare naturala pe paturi africane, timp de uscare 35 de zile (ideal), daca vremea este ploioasa pot sta pana la 45 zile. Boabele se intorc periodic (cam de 4 ori pe zi) pentru ca fiecare cireasa sa isi primeasca portia de soare. Evident este un proces minutios si foarte cerut de pietele de cafea de specialitate. Mirosul este intoxicant, atat de dulce si ciocolatiu, incredibil :
         

Simpaticul Carlos :
   

Cateva boabe cu pulpa complet uscata ramanand doar pergamentul :
   

Geisha este in principiu greu de confundat, intrucat ramurile acesteia cresc in sus spre deosebire de restul varietatilor si deasemnea acesta au o simetrie perfecta astfel incat fiecare ramura este perfect opusa unei alteia (180gr, nu 170, nu 120), ceea ce iarasi o face unica :
   

Cum v-am mai spus am avut marea sansa sa prind acele foarte putine zile din an cand plantele infloresc timp de 2-3 zile :
         

Geisha in toata splendoarea ei :
   

Dupa cum se vede in poza sortimentul Catuai este unul mic de inaltime cu productivitate mare (se vade ca numarul de flori este semnificativ mai mare) :
   
 
Reply
#28
Ma straduiesc sa ajung si eu.
Multumesc !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#29
Cum ai prins si flori si boabe in aceeasi perioada, are mai multe cicluri de rod de-a lungul anului ? Confused
 
Reply
#30
(14-05-2016, 09:14)renatoa Wrote: Cum ai prins si flori si boabe in aceeasi perioada, are mai multe cicluri de rod de-a lungul anului ? [Image: confused.gif]

Sunt doua cicluri pe an: ciclul principal si ciclul mitaca sau fly.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)