01-12-2023, 13:33
Va salut!
De ceva vreme (ani) m-am uitat pe la ce scrieti voi pe aici, dar nu am avut curaj sa pornesc pe drumul asta, de frica esecului. Trecand de la ceea ce credeam ca e "un espresso" decent, constient fiind ca nu e ce trebuie dar e totusi mai bun decat altele, am facut un pas de la un aparat cu capsule Beanz (cafea de origini, alea alea) la un full automat Krups. Nu stiam sa gust o cafea, masuram spuma aia facuta de Beanz si ma cam ofticam, ca mie nu imi iesea pe Krups asa ceva, dar ma imbatam cu apa rece ca "e CEVA mai buna"... Au trecut niste ani de atunci, aproape 3, si de prin februarie, de cand a aparut, ma uitam cu jind la Breville Barista Express Impress, imi placea ca e semi-automat dar vine si te ajuta fix acolo unde mi se parea mie cel mai greu - rasnit si tampat. Iar acum doua luni mi-am calcat pe inima (si din cauza pretului deloc de neglijat) si cu un pic de curaj mi l-am comandat, cand pe un site tot extern se putea totusi livra si in Romania.
Eee, acum incepem sa stam de vorba! Nu pot sa va explic cum m-am simtit cand la al treilea shot am simtit gustul adevarat al unui ESPRESSO! Imi venea sa si rad de cum laudam eu Beanz ala :))) La primul a iesit acru (si inainte, ma gandeam cum naiba poate un espresso sa fie acru?), al doilea amar, iar la al treilea am simtit "ce vrea sa spuna poetul". Cand l-am comandat, aveam o punga de 1 kg de Brazilia de la Cafeo Direct, prajita cu o saptamana in urma (da, foloseam din asta in automat). O luna, aproape, cat m-a tinut punga aia, am avut extractii consistente, cu mici diferente la gust mai spre final, cand avea aproape o luna de la prajire. Ehe, ce vremuri! Ca, asa cum mi-e natura, am inceput sa experimentez, si de la o sursa locala, si de la alte surse, cantitati mici, 250 de grame, adica maxim vreo saptamana. Si iete cum mi s-a daramat imaginea asta ce mi-o formasem despre mine, ca ce mare barista sunt eu... Bun, back to basics - rasnite, tampare, dar ce-i ala portafiltrul bottomless? Cica scoate espresso asa cum trebuie, ca sita asta a mea desi nu e presurizata, portafiltrul are fund si mai presurizeaza el. Hm, pai ia sa imi iau si eu, si am mai citit undeva de WDT, si de sita de preinfuzie, ia sa punem tot pe o comanda. Meaaama, smecherie!
Si uite asa, de 2 luni o tin din aventura in aventura, din acru in amar, si ia-o de la capat dupa 3 cesti bune, ca s-a terminat batchul ala :))) Dar, am inceput sa ma prind cum sta treaba cu bottomless, cam ca mersul pe sarma la 200 de metri deasupra pamantului, Doamne-fereste sa faci un pas gresit! Am inceput sa ma prind ca pe portafiltrul "default" rezultatul este mai stabil, iar pe bottomless, care are cos mai mare (pot pune intre 21-23 de grame de pudra) cel mai bun rezultat il am pe FIX 22 de grame de cafea. Bine bine, dar de ce mai iese un pic acru cateodata? Pai e simplu, da gres cantarul, ca are saracul 'fo 17-18 ani, si nu e de cafea. Lasa ca dau comanda la salariu si de asta, ca sa nu mai dau gres, am pus ochii pe un model nu foarte scump dar care mai-mai ca nu face singur cafeaua espresso, ca nu ii mai zice cafea acum, ne-am emancipat!
Lasand gluma la o parte, consider ca pe de o parte mai am multe de invatat, dar pe de alta parte nu imi mai e frica, frica aia care m-a impiedicat sa fac pasul asta acum mai multa vreme, pierzand mult timp in contemplare a nemuririi in loc sa fac pur si simplu. Deja ma gandesc cum sa fac sa imi iau alt setup, cu rasnita, cu un manual reglabil, ehe, bani multi de cheltuit, avand in vedere ca nici nu am vandut automatul inca...
La mii de extractii fara probleme!
De ceva vreme (ani) m-am uitat pe la ce scrieti voi pe aici, dar nu am avut curaj sa pornesc pe drumul asta, de frica esecului. Trecand de la ceea ce credeam ca e "un espresso" decent, constient fiind ca nu e ce trebuie dar e totusi mai bun decat altele, am facut un pas de la un aparat cu capsule Beanz (cafea de origini, alea alea) la un full automat Krups. Nu stiam sa gust o cafea, masuram spuma aia facuta de Beanz si ma cam ofticam, ca mie nu imi iesea pe Krups asa ceva, dar ma imbatam cu apa rece ca "e CEVA mai buna"... Au trecut niste ani de atunci, aproape 3, si de prin februarie, de cand a aparut, ma uitam cu jind la Breville Barista Express Impress, imi placea ca e semi-automat dar vine si te ajuta fix acolo unde mi se parea mie cel mai greu - rasnit si tampat. Iar acum doua luni mi-am calcat pe inima (si din cauza pretului deloc de neglijat) si cu un pic de curaj mi l-am comandat, cand pe un site tot extern se putea totusi livra si in Romania.
Eee, acum incepem sa stam de vorba! Nu pot sa va explic cum m-am simtit cand la al treilea shot am simtit gustul adevarat al unui ESPRESSO! Imi venea sa si rad de cum laudam eu Beanz ala :))) La primul a iesit acru (si inainte, ma gandeam cum naiba poate un espresso sa fie acru?), al doilea amar, iar la al treilea am simtit "ce vrea sa spuna poetul". Cand l-am comandat, aveam o punga de 1 kg de Brazilia de la Cafeo Direct, prajita cu o saptamana in urma (da, foloseam din asta in automat). O luna, aproape, cat m-a tinut punga aia, am avut extractii consistente, cu mici diferente la gust mai spre final, cand avea aproape o luna de la prajire. Ehe, ce vremuri! Ca, asa cum mi-e natura, am inceput sa experimentez, si de la o sursa locala, si de la alte surse, cantitati mici, 250 de grame, adica maxim vreo saptamana. Si iete cum mi s-a daramat imaginea asta ce mi-o formasem despre mine, ca ce mare barista sunt eu... Bun, back to basics - rasnite, tampare, dar ce-i ala portafiltrul bottomless? Cica scoate espresso asa cum trebuie, ca sita asta a mea desi nu e presurizata, portafiltrul are fund si mai presurizeaza el. Hm, pai ia sa imi iau si eu, si am mai citit undeva de WDT, si de sita de preinfuzie, ia sa punem tot pe o comanda. Meaaama, smecherie!
Si uite asa, de 2 luni o tin din aventura in aventura, din acru in amar, si ia-o de la capat dupa 3 cesti bune, ca s-a terminat batchul ala :))) Dar, am inceput sa ma prind cum sta treaba cu bottomless, cam ca mersul pe sarma la 200 de metri deasupra pamantului, Doamne-fereste sa faci un pas gresit! Am inceput sa ma prind ca pe portafiltrul "default" rezultatul este mai stabil, iar pe bottomless, care are cos mai mare (pot pune intre 21-23 de grame de pudra) cel mai bun rezultat il am pe FIX 22 de grame de cafea. Bine bine, dar de ce mai iese un pic acru cateodata? Pai e simplu, da gres cantarul, ca are saracul 'fo 17-18 ani, si nu e de cafea. Lasa ca dau comanda la salariu si de asta, ca sa nu mai dau gres, am pus ochii pe un model nu foarte scump dar care mai-mai ca nu face singur cafeaua espresso, ca nu ii mai zice cafea acum, ne-am emancipat!
Lasand gluma la o parte, consider ca pe de o parte mai am multe de invatat, dar pe de alta parte nu imi mai e frica, frica aia care m-a impiedicat sa fac pasul asta acum mai multa vreme, pierzand mult timp in contemplare a nemuririi in loc sa fac pur si simplu. Deja ma gandesc cum sa fac sa imi iau alt setup, cu rasnita, cu un manual reglabil, ehe, bani multi de cheltuit, avand in vedere ca nici nu am vandut automatul inca...
La mii de extractii fara probleme!
Eureka Mignon Libra | Lelit Victoria PL91T