Welcome Back Log In Create Account

Timemore Sculptor

Ce poți să ne spui despre urmele alea? Freacă carrierul cumva sau ce se vede acolo ?
[Image: e758a50e78307ae77ea28ffbffc2d95c.jpg]
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
Nope, nu freaca nimic acolo pentru ca in zona respectiva este totul static. ca sa intelegi mai bine uita-te la video asta la min 5:  50

https://youtu.be/WsV_pP8U4Ko?t=350

Carrierul este impins la montaj tare dupa acea treapta incercuita de tina, si cand il scoti afara poate fi scos doar intr-o anumita pozitie prin cele 2 lagare decupate.

Omul din video scoate acea piesa prinsa cu 6 suruburi de rasnita, care are butonul de reglaj in fata cu filet care impinge pe carrier indirect, iar la contactul cu carrierul ai acel rulment care preia rotatiile axului si nu il transmite mai departe la butonul de reglaj. Sper sa fie usor de inteles.

Deci ca portcutitul/carrierul se invarte mult in spate fata de zona incercuita de tine, si nu ajunge niciodata acolo ca sa faca urme.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
M-ai lămurit. Acolo nu exista frecare rotativă dar ciudata urma aia și pare ca o au toate.

Mișto piesa aia care reglează măcinătura, poate o pozezi mai amănunțit cu prima ocazie.
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
Am gasit poza asta, nu cumva aia e o urma de fixare piesa in strung pt prelucrat? Daca dai zoom la poza, apare la fel pe 360 grade si pare care o urma de strangere la menghina strungului.

Nu pare o urma de rotatie ce oscileaza ci mai degraba are o textura cu dinti.

[Image: zKfZwVD.jpg]

[Image: F3EB4V2.jpg]

Reply
Prin reducerea vitezei de rotatii, pot sa rasnesc mai fin cu 3-4 unitati pe dial pt aceasi doza/cafea/ratie.

Cu viteza de rotatie la minim, rasnesc o kenya light pe la 6, iar cu viteza de rotatii la max o rasnesc pe la 9-10.

Ethiopia lui Timmy o rasnesc la 7-8 cu viteza mica, iar cu viteza mare pe la 11-12.

Priviti ce face rasnita la reglaj grosier (Gen kasuya ) versus ek43 sau lagom p64. Se stie ca rasnitele plate mai ales ssp sunt dezastru la macinaturi grosiere, ele functioneaza cel mai bine intre plaja de 450-550 microni distanta intre cutite.

https://www.home-barista.com/grinders/ne...ml#p898273

Cat despre static, miscarea mea favorita, evident, ca fractiile fine ce se aduna in teava de evacuare, le arunc dupa fiecare utilizare, folosind acel knocker.

[Image: fz0LcGr.jpg]

Reply
Cum era? capra manca varza? capra crapa piatra-n patru?  :ag:

20g de cafea, sitata timp de 3 minute, de acelasi om, cu aceasi cafea.

Evident, ca testul cu sita este fix pix dpdv al rezultatelor obtinute. Cifrele rezultate, mai precis procentele nu reprezinta realitatea, de ce:
- particulele fine se lipesc de particulele grosiere, daca mediul este uscat, va fi o diferenta mare intre o analiza sitata la 60% sau 30% umiditate.
- sitarea creaza abraziune, adica se aschiaza fragmentele de cafea si produc mai mult fines
- particulele au mai mult de 2 dimensiuni, ochiurile de la sita sa zicem ca au 100 microni. Daca o particula are pe o dimensiune 50 microni iar pe alta 150 microni, asezata corect va trece de sita de 100 microni, si tu o sa zici omg ce de fines am, dar defapt ala nu e fines, ca are 150 microni pe alta dimensiune, e o spagheta de 1 metru lungime.

Altfel spus, simplificat, sitarea nu este o metoda prin care sa ne dam seama de rezultatele teoretice corecte ale unei rasnite, daca prin sitare am obtinut 20% fines, aia nu sunt fines, nu sunt 20% nu e corect rezultatul.

Insa daca testul este facuta de aceasi persoana, pe aceasi cafea, sitand fix acelasi timp, cu aceasi miscare de brat, putem sa facem o comparatie intre rezultate. Si avem rezultatele, cu tot cu erorile mentionate mai sus, insa este clar ca timemore face knockout si pe comandante (o rasnita penibila parerea mea- cunoscuta doar prin marketing agresiv la competitii, altfel era zero) si pe Ode.

Nici o rasnita nu a fost aliniata, totul stock.

[Image: 3yViigk.jpg]

Reply
Careva observatii:
- spagheta de 1m va fi supraextrasa
- nu cred ca se produce abraziune, particulele sunt foarte mici si foarte usoare. Dar se pot rupe (se propteste un varf din spagheta in sita si cand vine valul de macinatura il rupe), rezultand mai multe fines.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Motivele conteaza mai putin, dar da, cernerea produce fragmentare suplimentara. 
Chiar si cu o sita, darmite cu 2-3...
Facuta analiza optica la o macinatura, cernut, reunit cele doua fractii, analiza optica din nou, rezultat mai multe fines.
Si macar nu agit violent cum arata prin clipuri, ca sa minimizez fragmentarea suplimentara, ci fac o miscare de nutatie a macinaturii, ca sa se rostogoleasca prin sita, nu sa se vanture.

Reply
Haideti sa nu gandim in termeni absoluti. Poate ca cernerea produce fines, dar, relativ la masa initiala de fines, cernerea cel mai probabil are rolul de a diminua proportia de fines din doza.

[Image: SNRIyx5.jpg]
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
Oh, nu ne referim aici la cernut sa scoti fines din cafea, ci la rezultatele obtinute si postate la rasnite prin cernere, nu sunt valide sau reale, au un factor de eroare masiv.

Deci daca vine gicu la noi si ne zice ca a cerut 2 grame din 20 stim ce avem de facut.

Reply
(19-01-2023, 11:49)127.0.0.1 Wrote: ...
Sculptor vad ca e de vanzare in UK: https://sigmacoffee.co.uk/products/timem...ulptor-078

Quote:Please note shipping will be estimated towards February due to the awaiting of CE certifications.

Reply
Ce sa mai, ajunge sa fie la nivel de eg1 echipata cu cutitele ULF.

Iar de ssp mp le sparge direct.

https://www.youtube.com/watch?v=u3_5i1QDXvU&t=1s

Reply
Certificarea mai dureaza 2-3 luni, deci nu va fi shipping luna asta la Sigma
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Lasati prostiile cu Sigma. Aia nu vor sa declare valoare mai mica pe colet, asa ca platiti rasnita integral cu luni inainte, si dupa platiti si taxe pe ea.

Mai bine vorbiti cu amicul meu pe aliexpress, spuneti numele meu Denis si va intelegeti cu el. Cateodata depinde cum vorbiti mai declara valori mai mici nu 600 -700$.

Am cativa amici din Austria, Portugalia, Spania care au rasnita de peste 1 luna de pe aliexpress.

Asta e magazinul, pe google gasiti coduri de reducere pt aliexpress.

exemplu OG022G9SVA4E

https://www.aliexpress.com/store/all-who...26924106.1

Reply
nu mai au rasnita in store momentan.
eu unul as prefera sa treaca de CE inainte
mi se pare usor dubios ca dureaza asa mult asta, avand in vedere ca produsul exista de luni bune
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle

Reply
Certificarea CE presupune proceduri birocratice si evaluari in diverse laboratoare autorizate pentru a testa indeplinirea anumitor standarde. Toate astea nu au legatura cu functionarea propriu zisa a rasnitei si pot dura mult timp pana la finalizare. E posibil ca nu toate standardele sa fie armonizate in UE si sa trebuiasca indeplinite conditii specifice in tari diferite. Faptul ca rasnita nu s-ar incadra intr-un standard, EMC de exemplu, nu inseamna ca nu rasneste cum trebuie, sau ca dupa rezolvarea certificarii respective ar fi rasnirea de calitate superioara.

Reply
Certificarea CE se face pe propria raspundere a fabricantului sau importatorului, doar la reclamatii se verifica.
A nu se confunda cu FCC-ul american, care inseamna testare pe bune de radiatii parazite, interferente si alte criterii. In laboratoare americane sau certificate de FCC. Cand treci sigla FCC pe un produs este automat insotita de FCCID, un cod cu care oricine poate verifica pe site-ul FCC ce rezultate a dat produsul si la ce teste.
Langa sigla CE nu e nici un cod, o pune singur fabricantul extern ca asa considera el, ca e conforma.

Poate se face confuzie cu productia proprie de electrice din interiorul EU, acolo e nebunia mare, practic suntem proprii nostrii dusmani, lasam sa treaca orice chinezism netestat, in schimb ceva fabricat in EU trebuie sa treaca niste teste de de te doare capul.
Si culmea magariei e ca daca echipamentul tau este compus 100% din subansamble care au trecut testele, nu este suficient, trebuie testat din nou si intregul...
Directorul laboratorului central de testare de la Brasov mi-a fost coleg de liceu, daca intreaba cineva de unde stiu.
Si am completat dosare de teste FCC pentru o firma chinezeasca in 2010.

Reply
(02-02-2023, 11:01)renatoa Wrote: Poate se face confuzie cu productia proprie de electrice din interiorul EU...

Despre asta stiam cum (nu) merg lucrurile. Pentru anumite produse japoneze se stia despre aceste certificari inainte sa fie lansate propriuzis. Daca produsele chinezesti trec asa de usor si acum, atunci nu mai au nici o scuza cei de la Timemore, poate inca n-au terminat petrecerea de anul nou Wink

Reply
Si stai asa... ca Sigma e UK... la ce le trebuie lor certificare CE ?  Confused Huh

Reply
Pregatiri si ajutor pt brewers cup si barista cup nationale la Norvegia (nu particip eu ci stimabilul multiplu participant si campion)participa si la brewers si la espresso, a luat deja locu 1 la amandoua pe regionale.

apa Bergen (4mg/50Ca/41 alk)  cafea Colombia La Bonita geisha prajita de Jacu profil custom pt competitie (foarte light dar dulce) are 2 saptamani de odihna cam in a 3a saptamana intra in gust maxim, prajita pe Loring evident.

Reteta folosita e un hibrid de hario switch cu bloom inchis, apoi deschis apoi inchis iar si deschis la final, un fel de drip+imersie pt a adauga dulceata si corp ca sa ai punctaj mare la balans.

Pe ODE v1 aliniata stock- dulce, corpolenta, balansata, extractie 22-23% range masurat pe difluid v2 si vst refractometer. Coconut oil mouthfeel, mure, afine, prune rosii mari, mar rosu, un pic de spice gen cuisoare, hibiscus, rose, si la final strugure negru, aciditate la temp camerei tartarica/strugure.

Timemore (retineti, aceasi apa, reteta, cafea, om ce prepara) - prima extractie unde rasnesc eu de obicei pe reteta lui 26%+ fara pic de biter sau astringenta. Aciditate uriasa (limonada cu miere) piersica/nectarina, mar verde, floral (ceai infuzat) strugure si mure. Aciditatea este de la inceput cand e foarte calda pana la final cand e la 22 grade. Corpolenta este altfel, nu neaparat redusa insa nu la fel de uleioasa ca pe ODE.

Dulceata nu este de zahar/compot ci de fruct proaspat. Cea mai mare diferenta aici este cat de juicy este cafeaua, pe ode este mellow ca un compot cu zahar iar aici e ca un fruct proaspat dulce si juicy, din care musti si iti face gura apa (mar rosu de ex).

Cam asta e diferenta intre ele. Pt competitie ODe castiga pt ca nu se doreste aciditate mare fara balans, pt noi (eu si Cristian) alegem timemore pt gusturile noastre. Acum l-am pus pe ganduri pt ca pe cafeaua lui nu a avut niciodata aciditate citrica in ea, doar tartarica, asa ca vrea sa scoata mai multa aciditate citrica pe ODE.

Se aliniaza cu ce zice Lance si cu ce am testat eu pana acum, mie imi aduce aminte timemore sculptor de ek43 pre 2015 dar cu mai multa extractie/eveness in macinare/si aciditate mai mare.

Am bagat si o panama geisha auromar washed la final dupa 6 brewuri de Colombia. Compot de piersici, cu citrice (eu zic portocala, el zice kumquat) iasomie.

[Image: 7y0kpgM.jpg][Image: Oj4KXbL.jpg]

Reply
Am inteles ca ar avea si un kit separat de schimbat cutitele pentru rasnire mai fina (pentru espresso)? Sau vor fi doua modele separate pe varianta de 68?
SBE BES875 // Timemore Sculptor 064s //
Hario V60 // 1Zpresso K-Max // Kingrinder K6

Reply
Avem un clip cu întreaga gamă sculptor!

https://www.youtube.com/watch?v=halO4CaUBe4

Cel mai probabil în cel mult jumătate de an vor fi comercializate și pe piața UE dar să vedem la ce preț.
Aș dori un exemplar pentru brew mai ales dacă ar preforma la capitolul uniformitate în zona grosieră pentru filtru.
Profitec Pro 800, Kinu M68 - M47, Lelit PL043MMI, Hario V60

Reply
Variantele "s" sunt si pentru espresso, dar oare va influenta geometria cutitelor de pe "s"-uri calitatea macinarii pentru brew? Imi place 064, ocupa mai putin loc pe blat.

Reply
Rasnita este foarte mica deja 078 nu inteleg de ce ar vrea cineva ceva si mai mic? Eu o tin intoarsa invers paralel cu peretele si ocupa mai putin decat un kettle, sau un cantar acaia pearl. In acelasi timp intoarsa asa imi permite sa torn boabele cu mana stanga ori dreapta mai usor, pt ca vii din lateral decat sa torni din fata. Capacul de pe hopper il deschid foarte putin 2cm aprox si asa pot sa torn boabele in timp ce rasnita merge. Daca torni boabele fara capac, iti sar afara 1-2 boabe pana pui capacul la loc.

Apoi 078 are ditamai motorul de 400W iar aia mica o sa aiba un motor anemic de 180 sau 150W, mult mai slab. Calitatea si puterea motorului influenteaza cat de uniforma o sa fie turatia la rasnire, daca variaza mult ca e slab motorul atunci calitatea macinaturii o sa fie in functie de duritatea boabelor, adica inconsistent.

Campania oferita pe kickstarter nu va avea preturi sub aliexpress, niciodata. Eu cand am luat rasnita era la promotie 610Euro am gasit un cupon pe google de 25euro si am mai avut eu de la alte cumparaturi o reducere si in total am tras in jos pretul cu 40 euro aprox. Transportul cu dhl a fost gratis, iar taxe  am platit putine pt ca a declarat o suma mica (100$ in loc de 600$).

Per total nu cred ca pe kickstarter rasnita 078 o sa fie sub 600$, si daca este sa zicem 450$ ceea ce mi se pare imposibil, cu transport, taxe si tot sare de 600$ deci? 

Pt cine nu stie rasnita este evaluata cam la 1000$ fara nici o reducere (078), cu promotii si reduceri va ajunge la 50-60% dar nicidoata la 30-40%.  Deci nu va asteptati pe kickstarer preturi de 300-400$ ca nu o sa fie.

+asteptat 6 luni sa vina poate si mai mult.

Rasnita performeaza bine in macinatura fina, intre 5 si 6 pe dial la rotatii ±1000rpm. Rasnita performeaza okay intre 7-8 cu rotatii la maxim (produce mai mult fines) insa comparativ cu ODE/kinu/ssp mp 64 sau ek43 cu ssp 98mm produce mult mai putine fines, si asta inseamna ca nu este buna pt brews tip kasuya, pt ca efectiv nu vei avea nici un corp, nici o dulceata, de asta macinatura mai uniforma trebuie rasnit mult mai fin.

Oricum mie kasuya mi se pare o tampenie, dupa ce inveti sa faci brew cum trebuie si compari cu kasuya, iti dai seama ce mult ratezi cand faci 4-5 turnari.

Reply
(04-02-2023, 14:24)Darsidius Wrote: Rasnita este foarte mica deja 078 nu inteleg de ce ar vrea cineva ceva si mai mic?
......
Oricum mie kasuya mi se pare o tampenie, dupa ce inveti sa faci brew cum trebuie si compari cu kasuya, iti dai seama ce mult ratezi cand faci 4-5 turnari.

OK, am vazut numai in imagini pe net cum arata. In functie de unghiul de fotografiere, pot fi inselatoare in aprecierea dimensiunilor. Nu m-am gandit ca e asa mare diferenta intre puterea motoarelor. Blush

Pai si Matt Winton, tot cu 5 turnari defileaza pe net. E mai OK cu 2 turnari cum se recomanda pentru April? Sau metodele acelea pe care le-ai prezentat pe alte topicuri, combinatii cu glowbeans sau hario switch (disponibil numai cu dripper de sticla Dodgy ) ?.

Reply
Alternativa la Hario Switch ar fi Clever Dripper

Reply
(04-02-2023, 14:44)edri Wrote:
(04-02-2023, 14:24)Darsidius Wrote: Rasnita este foarte mica deja 078 nu inteleg de ce ar vrea cineva ceva si mai mic?
......

OK, am vazut numai in imagini pe net cum arata. In functie de unghiul de fotografiere, pot fi inselatoare in aprecierea dimensiunilor. Nu m-am gandit ca e asa mare diferenta intre puterea motoarelor. Blush

Pai si Matt Winton, tot cu 5 turnari defileaza pe net. E mai OK cu 2 turnari cum se recomanda pentru April? Sau metodele acelea pe care le-ai prezentat pe alte topicuri, combinatii cu glowbeans sau hario switch (disponibil numai cu dripper de sticla Dodgy ) ?.

Matt Winton a castigat cu un blend din cafea prajita mai dark, da pe acele cafele poate sa mearga bine kasuya, insa pe prajiri light nici vorba, pierzi prea multe nuante. 

Adica sper ca nu te asteptai sa aiba prajiri gen Sey/TW si sa castige campionatul pe kinu cu asa ceva?

Reteta pt april functioneaza strict pe april brewer, nu pe altceva. Pe un v60 il infuzi direct daca faci ce face Patrcik pe april brewer. Plus reteta pt april e facuta pe cafelele lor, nu merge pe toate cafelele.

Pe hario switch poti sa bagi ce vrei tu, si o perie de buda daca vrei. Adica, hario switch nu e decat un plastic cu un manson de silicon in care e bagat un con de v60 sticla. Se poate scoate sa bagi ce con vrei tu, de titan.

Reply
Am vazut ca exista carcoteli cum ca acea teava de evacuare nu face nimic, si ca e fix ca un ODE sau un lagom pe care se electrizeaza pleava. Acu se vede si cat de minuscula este rasnita.

Hai sa vedem, o kenya prajita prea light cu chaff:

https://streamable.com/sgey17

Reply
As zice ca e partea care ma atrage cel mai mult la Sculptor... trebuie sa fac ceva similar la ghost-ul meu, ca sa nu mai amestece pleava asa uniform cu macinatura, de nu le mai pot separa prin suflare...

Reply
Rezultatele cu sculptor sunt mult peste cutitele ghost din xeoleo sau fuji. Mai bine faci upgrade.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)