(01-08-2012, 20:18)okayo Wrote: azi fara sa stiu am frotat lapte de 1.5% (de obicei o fac cu 3,5%). Nu stiam ce se intampla. A iesit o zeama mai mult sau mai putin cremoasa... ceva ce in ultima vreme nu am mai facut caci de obicei iese o crema ok. Apoi m-am uitat in frigider si m-am lamurit. Diferenta e mare. Laptele 15% e apa. Deci folositi doar 3,5% cum probabil recomanda mai toti.
Salut,
Interesant deoarece eu folosesc numai de 1,5 si asta , dupa ce am depasit faza incercarilor in care am invatat cum e cu frotarea, etapa in care am si stricat si aruncat o multime de lapte .
Am incercat atunci cu 1,5 cu 3,5 cu UHT cu pasteurizat cu toate brandurile de pe raft .
Dupa ce am ajuns la tehnica necesare am vazut ca aceasta este conditia nr 1 si nu , neaparat , tipul de lapte . Am vazut , in acest sens multe clipuri dar am si citit studii in care profesionisti , de aceasta data , faceau si ei comparatii de acelasi tip . Au folosit chiat si lapte de soia cu rezultate f apropiate , cu diferite presiuni ale aburului si cu 1 -4 gauri la duza tevii .
Rezultatele au fost asemanatoare deoarece responsabila pentru realizarea cremei este proteina din lapte . Importanta este marimea ecesteia ori , daca te uiti pe specificatiile de pe cutii , vei vedea ca aceasta , indiferent de nivelul de grasime din lapte , este in intervalul 3,2-3,4 g / 100ml .
Eu folosesc , cu aceleasi rezultate , ZuZU ( cel mai des ) Rarau , Dorna.