Welcome Back Log In Create Account

Tehnica latte art si obtinere crema lapte

Vreau sa iti spun ca la un eveniment in mall Banesa, barista champion Paul Ungureanu a facut cu putin efort, o crema mai mult decat decenta cu Gaggia Classic, scotand teava aia groasa si lasand doar plasticul spiralat. Asa cum in espresso rasnita dicteaza mare pare din extractie, in latte sunt sigur ca mana e motorul principal si nu laptele sau cana!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Te cred, dar eu momentan dau vina pe cana de inox inadecvata si pe lapte :) si putin pe espressor. Abia astept sa-mi iau latiera.... Motta. Sinecer de tamperul Motta, am fost foarte multumit chiar simt diferenta in bine fata de cel de plastic cu care nu puteam presa deloc si curgea apa chioara.

Aprp, ce dimensiune e recomandata? 350ml sau 500 ml? de obicei prepar 60ml espresso dublu cu 80-90ml lapte.
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr

Reply
intr-o cana de 500ml, 90ml vor fi prea putini. pt cantitati asa mici, cea mica e potrivita.
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  Synesso, Mythos 1

Reply
Am gasit unul din cele mai bune tutoriale pt montat "lapte" http://www.youtube.com/watch?v=KxAvYoymUbM&NR=1&feature=endscreen; apa cu sapun de vase in loc de lapte.

Un pitcher neobisnuit : http://www.milktoperfection.co.uk/gallery.php

In acest clip "mana" nu prea conteaza, aparatul face totul, minutul 4:20: http://www.youtube.com/watch?v=-sI3whEENGk&feature=youtube_gdata
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr

Reply
Nu am ce sa va arat, dar am o intrebare. Am facut azi pentru prima data cappuccino. Crema de lapte a iesit zic eu destul de bine, fara bule mari, ce a avut au disparut dupa cateva rotiri si trantiri. Era ca o frisca lichida foarte matasoasa, poate mai infoiata putin.Problema a fost la turnarea in espresso. Nu se ducea la fund, ramanea sus si forma un cerc alb, chiar putin mai sus de nivelul cafelei. E posibil ca fiind o cana nu tocmai de cappuccino, cu fund mare si plan, sa fie stratul de cafea subtire si sa nu aiba unde cobori laptele? Putei face in ea destule "tatuaje".
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Am vazut la Flori si la alti latte artisti - e un secret si la turnare, in sensul in care, daca torni mai de sus va curge mai mult lapte, iar daca apropii cana de inox de buza cestii, intr-o anumita inclinatie, va curge mai multa crema!
Aici dl. Ernest (logatul) ar putea sa ne lamureasca!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
cand se toarna de 'sus', crema de lapte intra sub crema espresso-ului, formand o baza. reducand distanta si venind foarte aproape, se obtin diversele 'desene'.
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  Synesso, Mythos 1

Reply
:) a sosit ieri latiera Motta de 350ml , am facut cateva incercari cu apa si sapun de vase si am ramas uimit ce crema de "apa" am obtinut, zici ca era lapte autentic. Apoi am trecut pe lapte, la fel fara sa aplic nici o tehnica decat am lipit teava abur de picuratorul latierei, am da jetul la maxim si in 12 secunde am obtinut sa zic 50% lapte si 50% micro foam fara macar o bula de aer. CHiar face toti banii latiera asta , parca lucreaza singura.

Ce ma enerveaza este ca, la urnarea in ceasca peste cafea crema/laptelel ramane sub crema cafelei :( .

Reply
Am separat discutiile de aici, ca sa nu le amestecam, intr-un topic dedicat pozelor cu realizarile noastre (deci cand vreti sa va laudati cu ceva, postati acolo) si altul, acesta, cu discutii despre tehnici de frotare.

Reply
azi fara sa stiu am frotat lapte de 1.5% (de obicei o fac cu 3,5%). Nu stiam ce se intampla. A iesit o zeama mai mult sau mai putin cremoasa... ceva ce in ultima vreme nu am mai facut caci de obicei iese o crema ok. Apoi m-am uitat in frigider si m-am lamurit. Diferenta e mare. Laptele 15% e apa. Deci folositi doar 3,5% cum probabil recomanda mai toti.
Expobar Office Leva + rasnita DIP DKS-65 + Vst 18gr + pitcher Motta + Hario Skerton Pro + Frenchpress Espro P5

Reply
(01-08-2012, 20:18)okayo Wrote: azi fara sa stiu am frotat lapte de 1.5% (de obicei o fac cu 3,5%). Nu stiam ce se intampla. A iesit o zeama mai mult sau mai putin cremoasa... ceva ce in ultima vreme nu am mai facut caci de obicei iese o crema ok. Apoi m-am uitat in frigider si m-am lamurit. Diferenta e mare. Laptele 15% e apa. Deci folositi doar 3,5% cum probabil recomanda mai toti.

Salut,
Interesant deoarece eu folosesc numai de 1,5 si asta , dupa ce am depasit faza incercarilor in care am invatat cum e cu frotarea, etapa in care am si stricat si aruncat o multime de lapte .
Am incercat atunci cu 1,5 cu 3,5 cu UHT cu pasteurizat cu toate brandurile de pe raft .
Dupa ce am ajuns la tehnica necesare am vazut ca aceasta este conditia nr 1 si nu , neaparat , tipul de lapte . Am vazut , in acest sens multe clipuri dar am si citit studii in care profesionisti , de aceasta data , faceau si ei comparatii de acelasi tip . Au folosit chiat si lapte de soia cu rezultate f apropiate , cu diferite presiuni ale aburului si cu 1 -4 gauri la duza tevii .
Rezultatele au fost asemanatoare deoarece responsabila pentru realizarea cremei este proteina din lapte . Importanta este marimea ecesteia ori , daca te uiti pe specificatiile de pe cutii , vei vedea ca aceasta , indiferent de nivelul de grasime din lapte , este in intervalul 3,2-3,4 g / 100ml .
Eu folosesc , cu aceleasi rezultate , ZuZU ( cel mai des ) Rarau , Dorna.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Vreau sa va spun ca eu an facut si cu lapte de 0,1% si am ramas :wow:
Gustul final, evident, era diferit, insa crema a fost senzationala

Reply
Pai hai sa vedem domnu' Ernest...o poza recenta pe topciul celalat :)

Reply
Dupa o luna, o luna si ceva de teste, ajunsesem sa-mi iasa o crema excelenta cu Gaggia Pure. Si-mi iesea de fiecare data, fara rateuri, trebuia doar sa folosesc lapte de 3,5 rece si cana o tineam tot in frigider.
Azi dimineata, primul test cu Lelitza ;)
Acelasi lapte, aceeasi cana, aceiasi mana....
Dezastru ! Ciorba calda.
Cand bagam duza in lapte scotea un suierat / fluierat destul de putermic, dar nu s-a "cremuit" absolut deloc.
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM

Reply
(24-11-2012, 13:54)sorin2505 Wrote: Dupa o luna, o luna si ceva de teste, ajunsesem sa-mi iasa o crema excelenta cu Gaggia Pure. Si-mi iesea de fiecare data, fara rateuri, trebuia doar sa folosesc lapte de 3,5 rece si cana o tineam tot in frigider.
Azi dimineata, primul test cu Lelitza ;)
Acelasi lapte, aceeasi cana, aceiasi mana....
Dezastru ! Ciorba calda.
Cand bagam duza in lapte scotea un suierat / fluierat destul de putermic, dar nu s-a "cremuit" absolut deloc.
Ai scos bine apa de pe teava? Eu asa "reusesc" sa fac ciorbitza.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Da, am scos apa, dar eu bagam varful tevii in lapte cam 1,5 - 2 cm ca la Pure. Daca am tinut-o mai la suprafata, a iesit mai bine, dar inca nu e ce obtineam cu Pure.
Ma gandeam sa vb cu un strungar sa-mi faca o duza cu 3-4 gauri, dar mai mici in diametru ;)
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS

Reply
Sorin2505 , crede-ma , nu ai nevoie . Putina rabdare si practica si ve vedea ca poti face si bezele din lapte cu Lelitul . Rezervorul este prea mic si vei pierde presiunea inainte de a termina frotarea .
Pune lapte pana in zona in care incepe profilul " ciocului " de la latiera sau f. putin sub acesta . Cu lapte putin nu reusesti deoarece se va infierbanta prea repede . De la acest nivel poti mari volumul pana da pe afara . Eu scurg potin lapte dupa asta si astfel fac loc sa invart si sa bat putin de blat crema in lattiera pentru a o aranja . Asa obtin o crema densa , foarte dulce , pe care o poti modela cu lingurita ( placerea sotiei ) ,improprie pentru latte art dar care noua ne place mai mult si care rezista pana termini de baut totul din ceasca ( si pentruca este atat de gustoasa la urma lingi peretii cestii ca un deliciu final )
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Exact asa ceva obtineam cu Pure. Nu era buna pt. ornat, dar avea un gust delicios si cel mai important, asa cum spui tu, rezista pana terminai cafeaua.
O sa iasa si cu Lelitza, mei trebuie practica. ;)

Reply
Subscriu la ceea ce a zis Radu.
Cu fostul meu Pure, dupa o perioada de obisnuire, imi iesea crema destul de regulat. La espressorul de acum, fiindca are teava cu 4 gauri, mi-a trebuit ceva vreme pana sa ma obisnuiesc (aprox. 1 luna). Dar acum obtin crema uniforma si delicioasa de fiecare data, net superioara fata de orice ce scoteam cu Pure.
Simpla putere superioara de frothare fata de Pure iti poate da batai de cap.
Perseverenta si nu vei mai vrea niciodata sa frothezi lapte la Pure :D
Espresso: Londinium-R
Râșnițe: Hedone Honne Slim, Kinu M47
Site: VST 18g ridgeless, IMS 21g
Duș: IMS Precision µ200
Brew: GOAT STORY GINA - Smart, Brewista Artisan Kettle, Aeropress
Misc: Motta Distribution Tool, Londinium Distribution Tool, Londinium Dosing Funnel, Espazzola

Reply
@anticristi si @sorin2505
Va referiti la Pure cu primul plastic scos?

Reply
(24-11-2012, 20:50)astinga Wrote: @anticristi si @sorin2505

Eu obtineam rezultate buna fara sa scot plasticul ala.
Am incercat o data cu plasticul scos si nu mi-a placut.

Reply

Eu ma refeream fara prostia aia de Pannarello. La un moment dat am vazut asa ceva dar, din pacate, in Romania nu am vazut sa aiba.
Teava aia de fier este, intr-adevar, micuta. Dar, tinand pitcherul inclinat, am reusit sa obtin ceva destul de cremos (in cele din urma).
Misc: Motta Distribution Tool, Londinium Distribution Tool, Londinium Dosing Funnel, Espazzola

Reply
(24-11-2012, 21:20)anticristi Wrote:

Eu ma refeream fara prostia aia de Pannarello. La un moment dat am vazut asa ceva dar, din pacate, in Romania nu am vazut sa aiba.
Teava aia de fier este, intr-adevar, micuta. Dar, tinand pitcherul inclinat, am reusit sa obtin ceva destul de cremos (in cele din urma).

Acel tip de pannarello l-am gasit si eu dar aici.
Eu folosesc primul plastic, cum a recomandat si @okayo. Obtin o crema pt. cappuccino dar nu si pt. latte. Este scurt ansamblul si in a doua parte a frotarii nu imi iese vartejul sa omogenizeze crema.

Reply
Eu am reusit sa obtin o crema foarte decenta pentru latte art. Am un prieten barman care a reusit sa faca niste rosette destul de frumoase cu crema aceea.
Oricum, cand am cumparat fostul meu Pure, a venit fara Pannarello (doar teava de inox) deoarece era modelul expus iar romanii sunt ... "colectionari" de obiecte care nu stiu la ce folosesc :D

Reply
(24-11-2012, 21:47)anticristi Wrote: Eu am reusit sa obtin o crema foarte decenta pentru latte art. Am un prieten barman care a reusit sa faca niste rosette destul de frumoase cu crema aceea.
Oricum, cand am cumparat fostul meu Pure, a venit fara Pannarello (doar teava de inox) deoarece era modelul expus iar romanii sunt ... "colectionari" de obiecte care nu stiu la ce folosesc :D

Exact cum se numeste si topicul. Pt. latte 99,99% e tehnica.

Reply
Stati sa vedeti cand treceti la un HX/DB, de la un espresor mic. Iti vine sa-l arunci pe geam si sa iti para rau de zecile de milioane cheltuite. Asta cateva saptamani, pana te prinzi cum sta treaba.

Reply
(24-11-2012, 16:41)raducarutasu Wrote: poti face si bezele din lapte cu Lelitul .

Buna comparatie Radu...cam asa ceva am obtinut azi dimineata.
Imi pare rau ca n-am avut aparatu la indemana sa-i fac o poza, de fapt mi-a venit ideea tarziu.

Reply
Deci ai reusit final, nu?

Reply
Pai nu mai sunt "incepator" am depasit faza aia :D
Difera mult tehnica intre Pure si Lelitza, e cu totul altceva.

Reply
(25-11-2012, 15:04)sorin2505 Wrote: Buna comparatie Radu...cam asa ceva am obtinut azi dimineata.
Cumva bezelele ies daca depasesti temperatura? Nu am stat niciodata si cu termometrul, sa fac cum scrie la carte.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)