(03-01-2013, 13:53)sorin2505 Wrote: @David - cum procedezi ? Ca in filmuletul din postul #63 ?
Si raducarutasu spunea ca obtine o crema f. buna, dar incalzeste laptele la 60 de grade in prealabil.
Asa este , obtin o microcrema foarte buna cu ajutorul espressorului fie el Lelit sau Expobar . Temperatura o controlez cu termometrul in timpul frotarii , si am constatat , si eu , ca la 60-65 - max 70 grade laptele devine mult mai dulce . Nu se intampla acest lucru la temperaturi mai mici sau care depasesc cele 70 grade . Pe termomertele dedicate este marcat acest interval .
Legat de alte , diferite , dispozitive de spumat lapte .Am baut in Grecia un latte care arata foarte bine ( asa mi-a parut atunci ) . M -am dus la bar si am vazut ca foloseau on espressor Gagia cu 3 grupuri , dar cu capsule cu cafea ( aglomeratie mare si nu aveau timp de pierdut ) . Laptele era frotat intr-o cana , din inox , care provenea de la un astfel de dispozitiv de spumare . Dupa ce obtineau o crema bunicica cu Gagia mai bagau si pistonul canii si mai dadeau vreo 10-15 " pompe " si finalizau procesul . Rezultatul o spuma de statea lingurita in pozitie verticala .
Am cheltuit ceva bani si in timp am achizitionat o cana de la Bodum . Am procedat la fel si am obtinut ceva asemanator dar nu mi-a placut .
Mai tarziu am gasit in Austria ceva profi , totul inox , sita metalica , care poate fi pus direct pe flacara pentru a incalzi laptele ; ce mai bibelou , nu alta . Rezultatul ok , impresioneaza prietenii dar nu si pe mine .
Concluzia mea :
- microcrema obtin numai cu espressorul . Si cea de la Lelit este mult peste ce se obtine cu oricare din canile de spumat ( am luat si un dispozitiv din acela rotativ , tip Ikea , de la Villeroy&Boch ; slab , cu 2 simultan rezultatele sunt mai bune ).
- cu acele cani se obtine spuma , chiar clabuci din lapte , si care nu au nimic in comun cu microcrema pe care o realizeaza un espressor .
- diferentele sunt la nivelul gustului ( dulceata de care vorbeam ) , al impactului pe care sezatia de finete a cremei il creaza asupra papilelor .
Intr-un fel se amesteca si domina cafeaua o microcrema pe cand o spuma , din bule mari de aer , abia daca lasa cafeaua sa -si faca loc . De aici si diferentele semnificativa de gust si de placerea de a savura si nu de a bea o cafea.
-la espressor se obtine o crema umeda , deoarece bulele de aer formate sunt ff fine , iar la cana pentru spumat iese o spuma uscata , cu bule mari de aer , si de aici si modul diferit in care se combina cele doua tipuri de lapte cu impact asupra gustului , texturii si satisfactiei .
Ar fi multe de comentat pe acest subiect.
Deci , dpmdv , canile si alte dispozitive sunt ok daca nu avem alternativa corespunzatoare operatiunii .
Pe considerentele aratate mai sus eu nu mai folosesc niciun astfel de dispozitiv deoarece m-am convins , personal , de diferentele mari de rezultate , si care pentru mine chiar conteaza .