Hello There, Guest! Login Register


Tehnica latte art si obtinere crema lapte

cana din prima poza are cam 175ml (relativ mica) , cafea aproximativ 32g , restul lapte
ECM Synchronika | Ceado E37s | Niche Zero | Comandante | Kalita
 
Reply
Acum cu tehnica de frotare la 120 grade, mi se pare ca latiera de 350 este prea mica Smile), are o putere.. Si îl făcea prea rapid, în aia de 500 mi se pare mai ok. Tre sa ma obișnuiesc Smile
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
Salut
Cand prepar laptele ptr un singur capuccino imi face crema prea repede si nu e cald cat ar trebui. Laptele e cremos, cum trebuie nimic de zis dar mi se pare cam rece. Oare se intampla asta deoarece fac intr-o latiera mica? Cum as putea face sa ii pastrez cremozitatea dar sa fie si cald fara a-l da in fiert?. 
Frotez cum am citit/vazut, teava de abur putin bagata in lapte si ridicata pe masura ce se umfla laptele
Lelit PL91T Victoria  Lelit PL72 William
 
Reply
Lași aburul la o temperatură mai mică și după ce îl 'umfli' un pic bagi țeava de tot în lapte.
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
(04-05-2020, 10:28)pacapaca Wrote: Frotez cum am citit/vazut, teava de abur putin bagata in lapte si ridicata pe masura ce se umfla laptele

Sper că te referi că ridici latiera și nu țeava. Dacă mai ridici țeava, adaugi aer în continuare.
După exprimare aș înțelege că ridici țeava de abur și atunci e de înțeles de ce ai acea problemă.

După ce ai adăugat cantitatea de aer dorită de tine se lasă țeava mai jos în lapte sau mai corect spus se ridică puțin latiera, pentru a nu se mai introduce aer, ci doar pentru a "amesteca" aerul introdus deja și pentru a încălzi laptele la temperatura dorită.
 
Reply
(04-05-2020, 10:28)pacapaca Wrote: Oare se intampla asta deoarece fac intr-o latiera mica? Cum as putea face sa ii pastrez cremozitatea dar sa fie si cald fara a-l da in fiert?

Latiera e ok, o alegi în funcţie de cât lapte foloseşti.

Ideea este că ai câteva etape. În prima, creezi vârtejul şi bagi aer. Cantitatea de aer o estimezi pe baza a cât creşte volumul laptelui în latieră.
Când ai băgat suficient, opreşti aerarea şi continui vârtejul până când se încălzeşte laptele. E bine să nu îl duci la limită (care e undeva sub 70*C), dacă te opreşti la 50*C e suficient. Pentru asta testezi latiera cu un deget şi când a devenit prea fierbinte să ţii degetul pe fundul latierei, închizi aburul.

Aerarea o opreşti cufundând suficient de mult vârful ţevii în lapte. Cum faci asta, că ridici latiera, că umbli la ţeavă etc ţine de rutina fiecăruia. Însă este o chestie dinamică, deoarece nu cufunzi prea mult, ci rămâi de fapt cât mai aproape de suprafaţă, ca să fie vârtejul frumos şi să asimileze bine aerul. Atenţie că te poate păcăli şi vârtejul: dacă acesta devine mai puternic, se va adânci vortexul şi iarăşi auzi sunetul acela când absoarbe aer.
Cel mai uşor te poţi ghida după zgomot dar trebuie înainte să ştii care e; din ce e pe YouTube la mine nu a mers, a trebuit să aud la altcineva.
BPlus Apollo, La Pavoni Europiccola, Cafelat Robot, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini
 
 
Reply
salut!
Eu am un Isomac Millenium si la capitolul frotare nu am fost prieteni deloc. A mers in vizita la Nickso si s-au imprietenit, l-a bibilit, dar nu a gasit ceva in neregula privind frotarea. Am incercat de cateva ori sa frotez, dar nu a fost chip. In loc de crema de lapte a iesit ceva apos si fierbinte, dar fara consistenta si bun de facut un latte sau capucino ceva. M-am lasat pagubas, intrucat, oricum eu am fost si sunt focusat pe espresso, iar cand vreau adaug niste lapte si gata. 
Va doresc cafele pe gustul si sufletul domniilor voastre si o zi minunata!!!
Jucaria preferata<Isomac Millenium>
 
Reply
Ce lapte folosești? De exemplu, folosind un lapte mai bun, gen Artesana, eu am mari dificultăți. Dar dacă mergi pe Napolact 3.5% bio, obțin o crema de lapte foarte bună.


Oricum, parte cea mai importat este tehnica și este nevoie de timp. Încerca să te uiți pe YouTube tutorial-uri despre frotare. Idea este sa reușești sa mantii vortejul pana la capătul și sa nu încălzești prea mult laptelui.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
AAAAA!!! asta e foarte tare. Chiar Napolact folosesc de vreo 2-3 ani incoace...ba de 1.5, ba de 3.5, dar acum sa fiu sincer nu imi aduc aminte cand am frotat, cu care din ele am facut-o. Chiar m-a facushi curios. O sa incerc cu unul de 3.5. Merci mult de sfat si o sa ma uit mai mult la filmulete pe youtube. O saptamana excelenta!
Jucaria preferata<Isomac Millenium>
 
Reply
Si eu tot Napolact 3.5 si mai nou am incercat si Dorna de 3.5% si am facut niste spume de lapte superOK din ele cu al meu Lelit 41TEM.
Lelit Bianca PL162T V2(Lelit PL 41 TEM), Eureka Atom Specialty 75 (Lelit PL 43 MMi)
 
Reply
Va recomand sa incercati Olympus. Mi se pare extrem de apropiat de bardezzi, nu se simte gustul de lapte de vaca tipic (sincer nu stiu dacă asta e un lucru bun sau nu dar cu siguranță lasă cadeaua sa strălucească).
Eu inainte foloseam napolact bio, inca mai iau pentru consum sau dulciuri dar la cafea altereaza gustul. Nu o spun eu ci beneficiarii preparatelor. Mai beau si eu din cand in cand dar nu mai retin exact diferentele. Un lucru este clar, l-am vazut in cafenele si mi s-a confirmat ca in lipsa de bardezzi sau ce foloseau ei de obicei cauta Olympus sau raraul.
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
(27-06-2020, 21:47)micrenda Wrote: Ce lapte folosești? De exemplu, folosind un lapte mai bun, gen Artesana, eu am mari dificultăți. Dar dacă mergi pe Napolact 3.5% bio, obțin o crema de lapte foarte bună.


Oricum, parte cea mai importat este tehnica și este nevoie de timp. Încerca să te uiți pe YouTube tutorial-uri despre frotare. Idea este sa reușești sa mantii vortejul pana la capătul și sa nu încălzești prea mult laptelui.
Cred ca la mine e ceva lipsa pe la teava de aburi, caut sa o schimb, daca gasesc completa
Isomac Tea II, Sette 30, Kinu Phoenix, OCD Lelit
 
Reply
Olympus și Pilos de la Lidl (cel la bidon de plastic) sunt îmbuteliate de aceiași fabrică, pe la Brașov parcă. Că o fi sau nu diferențe, aia nu știu, dar la gust nici într-un caz.
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
De la Cum arata cafeaua ta de azi? vin aici.
@Raducanu (sau cine e mai priceput în latte art) Dacă nu deranjez sau nu e vreun secret Smile , consideri că ar fi mai potrivit un milk pitcher între 400-600 ml pentru a turna laptele într-o ceașcă de ~ 200-210 ml din care 35 g este espresso (fără prea multă cremă)?
Am 2 pitchere de 350-360ml și nu sunt sigur dacă m-ar ajuta unul puțin mai mare, măcar de 400-450ml.
 
Reply
(6 hours ago)sochaux_ Wrote: De la Cum arata cafeaua ta de azi? vin aici.
@Raducanu (sau cine e mai priceput în latte art) Dacă nu deranjez sau nu e vreun secret Smile , consideri că ar fi mai potrivit un milk pitcher între 400-600 ml pentru a turna laptele într-o ceașcă de ~ 200-210 ml din care 35 g este espresso (fără prea multă cremă)?
Am 2 pitchere de 350-360ml și nu sunt sigur dacă m-ar ajuta unul puțin mai mare, măcar de 400-450ml.


Cred ca depinde și de aburul se care dispui la aparat.Dacă e sănătos, pitcherul mai mare îți da timp. In cele mici dacă ai băgat prea mult aer nu ai timp sa îl amesteci in deajuns. La espresorul vechi nu foloseam decât cel de 350 umplut cam la 180. Acum folosesc doar cel de 500.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
am vazut recent un videoclip (cred ca recomanda chiar de pe un topic al acestui forum) despre cana si cantitatea de lapte care sa o folosesti in functie de tipul de bautura pregatit - https://www.youtube.com/watch?v=YJZzNcjBx7w. poate te ajuta Smile

ca si idee - eu folosesc o latiera de 350ml pentru o cana de 300ml (cana pentru latte). in general e ok, dar cum zicea si @N3cks, daca bag prea mult aer, e mai greu de amestecat dupa frotare si ma aleg cu spuma mai multa in partea de sus a latierei inainte de a turna. in cateva zile o sa imi ajunga si latiera de 500ml...revin cu impresii Smile
Lelit Elizabeth PL92T, Kinu M47 Phoenix
 
Reply
pentru o ceasca in jur de 150-220ml e suficienta o latiera de 350-400ml 
pentru o ceasca de 300ml ai putea sa folosesti o latiera mai mare

Daca vei folosi o latiera prea mare vei fi obligat sa pui mai mult lapte pe care il vei arunca, altfel distanta de la duza de abur pana la fundul latierei va fi prea mica si nu vei frota cum trebuie (conteaza deci si puterea steamer-ului)

La campionatele mondiale pentru partea de latte se folosesc (de obicei) cestile loveramics de 300ml iar concurentii au de obicei o latiera mare de tip 600ml din mai multe motive (balans, sa nu aplece prea mult latiera, obisnuinta, etc).

@Raducanu: stie cel mai bine aici, poate intervine Tongue

dar raspunsul pentru tine @sochaux_ ar fi ca e clar nevoie de una mica.
eu frotez doar in motta de 350ml si torn in cesti de 150ml sau 200ml (loveramics) iar cantitatea de lapte pusa in latiera este de 150ml lapte
ECM Synchronika | Ceado E37s | Niche Zero | Comandante | Kalita
 
Reply
(6 hours ago)sochaux_ Wrote: De la Cum arata cafeaua ta de azi? vin aici.
@Raducanu (sau cine e mai priceput în latte art) Dacă nu deranjez sau nu e vreun secret Smile , consideri că ar fi mai potrivit un milk pitcher între 400-600 ml pentru a turna laptele într-o ceașcă de ~ 200-210 ml din care 35 g este espresso (fără prea multă cremă)?
Am 2 pitchere de 350-360ml și nu sunt sigur dacă m-ar ajuta unul puțin mai mare, măcar de 400-450ml.

Foloseste-l cu incredere pe cel de 350ml, este potrivit pt cestile tale de 200ml si chiar si pt cea de 300ml daca nu vrei sa ai waste sau sa faci modele. Injecteaza aer doar la inceput, 2-3 secunde, dupa care ridica milimetric latiera ca sa formezi vortexul. Pitcherul mai mare il poti folosi daca vrei sa frotezi pt doua cappuccino de-o data. Succes!
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)