Hello There, Guest! Login Register


TVA-ul, inger sau demon? :)

#1
Am uitat sa precizez ceva foarte important aseara.

Cand faceti calculul de mai sus, dar mai ales cand faceti comparatie cu preturile din Germania, va rog luati in consideratie ca in Germania, TVA-ul este 7% pentru cafea.
Astfel:

Un prajitor neamt care vinde 1 kil de cafea cu 22 de euro (=100 lei), plateste TVA la stat in suma de 1,43 euro (=6,43 lei).

Un prajitor roman care vinde 1 kil de cafea cu 100 de lei (=22 euro), plateste TVA la stat in suma de 19,35 lei (=4,3 euro).
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#2
Bravo Radu !
Sa stie toata lumea ca 24% din banii pe care ii luam ii dam lui ponta si ATENTIE noi , prajitorii , nu recuperam TVA-ul
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#3
Dvs. il recuperati de la clienti, noi nu-l recuperam, pentru ca il bem. Wink
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#4
Noi punem TVA , marfa o cumparam fara , daca dati 100 lei /kg , 24 se duc la guvern dar cand cumparam luam la pret fara TVA deci pretul real este de 76lei/kg
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#5
Pai daca nu il platesti la cumparare, nu ai ce recupera. Eu as spune ca TVA-ul e un plus de cash venit de la clienti, care se poate reinvesti in achizitia de cafea verde de exemplu, si care o data la 3 luni sau o luna (in functie de cifra de afaceri), se returneaza la stat, pastrand valoarea corespunzatoare cheltuielilor facute (chirie, consumabile, investitii etc.) Eu de exemplu am ales de buna voie sa fiu platitor de TVA, ca si PFA, caci lucrez doar cu persoane juridice. Dar avand in vedere ca orice prajitor roman are acelasi TVA (pe marfa din acte), doar consumatorul final persoana fizica se poate plange de o cheltuiala in plus. Gresesc?
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#6
(03-03-2014, 14:28)Lyvyoo Wrote: ...Eu as spune ca TVA-ul e un plus de cash venit de la clienti, care se poate reinvesti ...
Care client poate renunta la consum daca pretul devine deranjant...Confused Si uite asa devine un minus de cash.

(03-03-2014, 14:28)Lyvyoo Wrote: ...doar consumatorul final persoana fizica se poate plange de o cheltuiala in plus. Gresesc?
Relativ... In general cand cresc preturile se evita cresterea concomitenta sau la paritate, pentru evitarea socurilor. Prin urmare o parte din aceste cresteri cred ca este suportata si de lantul de productie/vanzare.
Quamar M80DR, M47 Phoenix, ex-M38, ex-PL043MMI, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#7
Liviu , nu ma pricep la contabilitate dar eu daca , spre exemplu , vand de 1000 lei , 240 dau la buget TVA automat calculele le fac pe 760 , nu te gandi cu recuperari si alte dastea ca daca ma duc sa cer bani de la stat a doua zi am control si vorba aia " amenda ca ai caciula , amenda ca n-ai caciula " . Teoria ca teoria dar practica ne omoara .
Cand ai un spatiu de vanzare si platesti chirii , salarii , etc nu este acelasi lucru cu a face un contract de prestari servicii una este sa ai activitate in vazul tuturor si altceva este sa fi intr-un birou sau in spatele curtii si sa vinzi online . Mai ales in Romania . Intamplare : Vin 2 fufe din aparatul de control al tarii , platite din bani publici , verifica registrul de control si spun " Vad ca nu a venit nimeni in control de la noi asa ca trebuie sa va dam amenda " De ce " zic eu , "Ca asa trebuie " zic ele . Asta este Romania , ca femeia daca nu ai probleme cu ea parca nu mai este la fel de frumoasa
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#8
(03-03-2014, 14:15)honciucmihai Wrote: Noi punem TVA , marfa o cumparam fara , daca dati 100 lei /kg , 24 se duc la guvern dar cand cumparam luam la pret fara TVA deci pretul real este de 76lei/kg

Ceva este gresit. Mai bine nu intram in amanunte.
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#9
Mihai, am vrut sa spun legat de TVA, simplificand, ca tu iei o cafea cu 10E (fara sa platesti TVA) din Germania sa zicem si adaugand cheltuielile de rigoare + adaosul comercial, o vinzi aici de exemplu cu 20E la care adaugi TVA-ul Romaniei. Deci TVA-ul acela e suportat de catre consumator (pe spatele muncii tale, e drept), iar tu incasezi in mana cu 24% mai mult decat ai cere pe cafea, bani pe care ii poti folosi saptamana viitoare intr-o achizitie de cafea verde (deci ai un plus de bani in bzunar). E drept, la o luna sau trei va trebui sa returnezi statului acel TVA. Dar tu platesti chirie de exemplu de 100 lei + 24 lei TVA, iar acel TVA de 24 de lei nu il vei da din buzunar, ci din TVA-ul incasat de la clienti pe cafea, fara sa il mai dai statului. E o discutie sterila, nerelevanta si complicata , dar vroiam sa spun ca TVA-ul nu este marea povara a prajitorului, ci pretul international al cafelei, chiriile, salariile, investitiile, pierderile la prajit etc. etc.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#10
Mihai ,
TVA este o taxa , nu adaos comercial .
Are doua componente : colectata si dedusa .
Vanzatorul tau de cafea ( daca este din UE ) cere TVA de la statul lui pe marfa vanduta tie , in alt stat al UE . Acesta cand a importat-o a platit , cu siguranta , o TVA in vama lui . Deoarece nu ti-a facturat cu TVA el va recupera ce a platit in vama de la tara lui .
La randul tau , ceri TVA clientului , desi nu ai platit la achizitie si atunci il dai statului , aici , la tine acasa .
Daca ai importa marfa intr-o tara non UE , atunci , la intrarea in tara ai plati TVA in avans pe toata marfa . Acum poti vorbi de recuperarea TVA , dupa ce incepi sa vinzi, deoarece l-ai platit .
Ai importat cu 1 leu platesti in vama TVA 0,24 lei .
Vinzi in tara cu 2 lei incasezi de la noi TVA 0,24x2 = 0,48 lei .
Compensezi ( recuperezi ) 0,24 lei platiti in vama si dai la buget restul de 0,24 lei .
Deci asa iti recuperezi TVA .
Daca mai cumperi si alte acareturi , sau servicii , la care platesti TVA ti-l deduci tot din TVA-ul de la cafea ( daca de aici ai singurele venituri ) .
In cazul in care cumperi si platesti mai mult TVA decat incasezi din vanzarile de cafea atunci faci cerere de recuperare a diferentei .
Simplu .
In concluzie TVA este o taxa , o plateste utilizatorul final si este a statului .
Am explicat ca un inginer Huh
Cum se cheltuieste dupa ? Angry
 LM GS/3-AV, EK43-S, Honne, Acaia, Bravo tools, Duomo, Hottop Artisan Edition
 (anterior: Lelit PL41TEM, Expobar DB, VBM Super2B-PID / Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68, K30 VArio)
 (vacante: Kinu M47, Flair, Cafflano)
 
 
Reply
#11
Cu toate ca aceasta discutie ar sta mai bine la "Cafeneaua Off-topic", vreau sa fac urmatoarele precizari:

@honciucmihai, la 100 de lei platiti de consumator valoarea TVA este de 19,35 lei, cum a spus Papa Jaques mai sus. Regret dar de data aceasta are dreptate. Smile

(03-03-2014, 23:52)Lyvyoo Wrote: ... dar vroiam sa spun ca TVA-ul nu este marea povara a prajitorului, ...

Nu doar a prajitorului.

(03-03-2014, 23:57)RaduCarutasu Wrote: .....................
Am explicat ca un inginer Huh
Cum se cheltuieste dupa ? Angry

Ai explicat foarte bine, mai elocvent decat un inginer. Wink
Ar fi interesant de observat ca se aplica TVA si la salariile angajatilor, acesta fiind nedeductibil.
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#12
(04-03-2014, 00:23)Evolution Wrote: Ar fi interesant de observat ca se aplica TVA si la salariile angajatilor, acesta fiind nedeductibil.

Se plateste TVA la tot adaosul pus !
Structura adaosului este complexa si includepe langa cheltuielile aferente marfii , profitul si toate taxele ce urmeaza a fi platite .
Deci din adaos va trebui sa achitam toate taxele si impozitele .
Da TVA-ul , in acest sens , se plateste la absolut tot !
 LM GS/3-AV, EK43-S, Honne, Acaia, Bravo tools, Duomo, Hottop Artisan Edition
 (anterior: Lelit PL41TEM, Expobar DB, VBM Super2B-PID / Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68, K30 VArio)
 (vacante: Kinu M47, Flair, Cafflano)
 
 
Reply
#13
Oameni buni , nu ma pricep la contabilitate dar cand contabila imi da ordinul de plata la TVA se rupe sufletul in mine !
O caruta de bani !
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#14
Nu ma asteptam sa starnesc o asemenea avalansa de posturi la acest subiect. Si eu cred ca de la un punct incolo discutia apartine de Cafeneaua off-topic.

Chestiunea cu TVA-ul as spune ca devine extrem de usor de inteles atunci cand ti se dezvaluie mecanismul care sta in spatele ei.

Orice produs pe care il putem cumpara are o valoare si un pret. Valoarea este data de necesitatea pe care acest produs o are in mintea cumparatorului. Daca unui cumparator nu ii este necesar un produs, nu il cumpara, indiferent de pretul acestuia. De fapt, nici nu se gandeste la actiunea de a-l cumpara.

O sa incerc sa fac doua exemple. Sper sa ma exprim suficient de bine astfel incat sa fiu inteles corect.

1. un cumparator cu foarte multi bani s-a ratacit in desert de 3 zile si nu mai are un strop de apa. Intamplarea face sa ajunga la o oaza unde se gaseste apa de vanzare. Apa costa 1000 euro pe litru. Eu sunt absolut convins ca acel cumparator va plati imediat pretul. In acest caz, valoarea unui litru de apa este foarte mare, mult mai mare decat pretul cerut. Daca omul nostru nu cumpara apa, el va muri de sete.

2. acelasi cumparator cu la fel de multi bani merge pe Magheru. Indiferent ce pret are o sticla cu apa plata in magazinul alimentar pe langa care el trece, omul nostru nu va intra in magazin sa cumpere acea sticla pentru simplu motiv ca nu se gandeste ca ii este sete.
Sa presupunem insa ca mai merge 10 metri apoi i se face sete. Se intoarce si intra in acel magazin. Cere o sticla de jumate cu apa plata. Vanzatorul ii spune ca apa costa 100 de lei. Cumparatorul iese imediat din magazin indignat ca i s-a cerut acest pret. In acest caz, valoarea unei sticle cu apa este mult mai mica in comparatie cu pretul cerut. Cumparatorului nu ii este atat de sete incat sa cheltuie 100 de lei pe o sticla de jumate cu apa. Mai mult decat atat, el are si alternative. Stie ca poate cobori la magazinele de la metrou unde gaseste aceasi sticla de apa la pretul de 2,5 lei.

Atunci cand un comerciant isi stabileste pretul pentru produsele sale, el incearca sa echilibreze valoarea produselor (asa cum o percep clientii sai) cu pretul. Daca cere un pret prea mare, clientii nu vor mai cumpara. Daca cere un pret prea mic, exista pericolul ca el sa nu mai poata continua pentru ca adaosul lui este prea mic ca sa sustina afacerea.

Un alt exemplu:
Pentru a trece acelasi desen de mana din schita pe hartie in format CAD, un furnizor mi-a cerut 250 euro iar un alt furnizor mi-a cerut 60 de euro. Care este pretul corect in conditiile in care finalitatea ar fi aceeasi? Care dintre furnizori isi echilibreaza mai bine valoarea serviciului pe care il ofera cu pretul pe care il cere?

Revenind la chestiunea TVA-ului.
O persoana fizica plateste un pret de 100 de lei pentru 1 kilogram de cafea pentru ca respectiva persoana considera ca 100 de lei reprezinta o valoare corecta pentru acel kilogram de cafea. Nimeni nu se gandeste cat inseamna TVA-ul din 100 de lei sau ce se intampla cu acel TVA mai departe. Lucrurile sunt mai nuantate in cazul persoanelor juridice pentru ca acestea deconteaza acel TVA in decontul lunar de TVA si platesc diferenta in plus la stat sau solicita statului sa le vireze diferenta in minus. Dar tot din munca lor vor plati acel TVA.

Foarte multi oameni confunda valoarea unui produs cu pretul acestuia. De cele mai multe ori, valoarea si pretul sunt doua lucruri diferite. De aici si confuzia referitoare la TVA.

Cel mai grav loviti de TVA sunt cei care sunt producatori. Un om care produce un bun cumpara materie prima din Europa (fara TVA), o prelucreaza, o ambaleaza si apoi o vinde. Din pretul obtinut, el da statului 24%. Statul ia cei 24%, scade din ei TVA-ul corespunzator pentru materia prima (7%) si ii vireaza neamtului care l-a platit atunci cand a importat cafeaua verde din Brazilia iar restul ii baga frumusel in buzunar. Daca producatorul nostru se imbolnaveste sau i se strica mijlocul de productie sau ii cade o caramida in cap, statul nu mai incaseaza nimic.

Sa presupunem ca un om importa din Brazilia o foaie de tabla groasa de otel cu 100 lei (incl. TVA). Din aceasta foaie de tabla, omul nostru isi pune mintea, munca, ambitia, energia si banii lui la contributie si face un espressor pe care il vinde in Romania cu 10.000 lei. El trebuie sa dea statului inapoi urmatoarea suma de bani: 1935 lei (TVA-ul incasat de pe masina) - 19,35 lei (TVA-ul de pe foaia de tabla). Statul nu l-a ajutat cu nimic pe omul nostru. Nu i-a dat nici un fel de facilitate de credit, nici un fel de scutire la profitul reinvestit ba chiar mai mult decat atat ii da amenda ca n-are mot la basca de fiecare data cand il intalneste samd. Daca omul nostru n-ar fi avut ambitia si mandria de a face acel espressor in Romania, statul n-ar fi incasat nici praful de pe toba.

Ca regula generala: cu cat prelucrarea este mai complexa, cu atat statul incaseaza mai multi bani din TVA.

Din pacate, in Romania, statul este foarte lacom. Mult prea lacom chiar si pentru propria bunastare a cetatenilor sai.

Prima data cand am platit TVA la stat, eu am fost mandru. M-am gandit ca pun si eu umarul la bunastarea concetatenilor mei, ca imi aduc si eu contributia, mica ce-i drept, la o Romanie mai buna.
Acum imi vine sa-mi dau cu pumnii in cap pe 25 ale lunii, mai ales cand ii vad pe astia cum se cearta la TV si cum, din TVA-ul pe care eu il muncesc cu mainile mele ca nu vine nimeni sa mi-l dea de pomana, se va construi o autostrada spre Alexandria.

Pe vremea iobagiei exista zeciuiala. Trebuia sa platesti boierului 10% din roadele pamantului pe care il munceai. In toate cartile de istorie, se deplangea soarta iobagului.
Acum, in vremurile moderne exista TVA. Trebuie sa platesti "boierului" 24% din roadele muncii tale.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#15
Departe de mine de a lua apararea unui stat putred si gaunos.

Dar, de ce este gresita abordarea ca deducerea TVA este o facilitate si nu o pacoste? Marele dezavantaj ar fi ca pretul marfii tale va fi mai mare cu 24%, si la un moment dat, daca se tot scumpeste materia prima, vei incepe sa suporti din acel TVA caci altfel, intr-adevar, omul va percepe dezechilibrat balanta valoare/pret, apropo de discutia de mai sus.

Concret, bazandu-ne pe exemplele de pe topic:

- daca TVA-ul Romaniei ar fi 0 pentru cafea, la pretul de import 10E fara TVA, prajitorul isi pune adaosul si vinde cafeaua cu 20E. Urmatoarea achizitie de cafea verde o va face din vanzarile sale si nu va trebui sa returneze nimic la stat, in materie de TVA. E utopic, dar relevant in exemplu.

- daca TVA-ul este de 24%, consumatorul final ii va plati comerciantului 4.8E pentru fiecare kg de cafea, bani in buzunar pe care in varianta cu TVA 0, comerciantul nu i-ar fi avut, si pe care poate sa-i investeasca in alt transport de cafea verde sau in utilaje/chirii etc., pana la decontul de o luna sau trei luni. Deci timp 30-90 de zile, in functie de cifra de afaceri (pe spatele muncii lui, clar) comerciantul va fi creditat de catre consumatorul final cu 4.8E/fiecare kg de cafea.

Iar viziunea aceasta a paharului plin, in materie de TVA, se vede mai clar atunci cand statul iti anuleaza dreptul de deducere (in anumite situatii reglementate), moment in care nu mai deduci acel TVA, desi il adaugi la pret.

Deci, Mihai, in varianta plina a paharului, nu ar trebui sa ti se rupa inima la decont Smile pentru ca ai incasat in plus fata de pretul cerut, 4.8E/fiecare kg, bani pe care i-ai putut folosi in interesul firmei tale si pe care nu i-ai fi avut in firma daca TVA-ul era 0.

Clar ca o sa mut discutia despre TVA pe aria offtopic
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#16
Asa este Lyvyoo !
Este simplu pentru cei care vand si incaseaza in acelasi moment . Practic firmele sunt agenti de colectare ale unor taxe adunate de la populatie in numele statului .
Nu scot nimic in plus din buzunar .
Apare insa o falsa iluzie de " abundenta " si tentatia unor cheltuieli sau a unor investiii devine mai mare . Se cheltuie , astfel din acesti bani ( care sunt o taxa colectata ce trebuie varsata la buget ) si la data scadentei platii apare imposibilitatea achitarii sumelor datorate .
Vin in avalansa peste comerciant , majorarile si dobanzile datorate . Multi considera ca acesti bani li se cuvin doar pentruca i-au incasat .
Categoric nu ar fi pus ei pretul cu 24% mai mare , deoarece concurenta ar fi sanctionat imediat acest lucru ( de asta si legislatia antimonopol , cartel etc .. )
In momentul in care intr-un anumit domeniu marjele sunt mari este clar ca piata sufera de un deficit pe acea directie . Imediat apare oportunitatea si noi agenti vor fi interesati sa intre pe acel segment , canibalizeaza competitia si isi face loc pe piata .
Atita timp cat toti platim aceleasi taxe si aprox. acelasi pret pe marfa ramane flexibil doar adaosul comercial al fiecaruia .
Deci preturile nu pot creste oricat , asa cum bine a exemplificat Papa Jaques
Problema mare apare la cei ce desfasoara activitati comerciale si acorda termene de plata ( 30, 60 , 90 , 120 ......zile ) si TVA devine bun de plata in luna in care s-a emis factura .
Abia acum se pune problema recuperarii TVA . Firmele respective trebuie sa aiba o putere financiara suficienta sa achite din bani proprii aceasta taxa ( si nu numai ) si sa o recupereze abia cand incaseaza !

Complet in afara preocuparilor noastre legate de cafea !
Se cere mutat , categoric !
 LM GS/3-AV, EK43-S, Honne, Acaia, Bravo tools, Duomo, Hottop Artisan Edition
 (anterior: Lelit PL41TEM, Expobar DB, VBM Super2B-PID / Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68, K30 VArio)
 (vacante: Kinu M47, Flair, Cafflano)
 
 
Reply
#17
(04-03-2014, 16:53)Lyvyoo Wrote: Dar, de ce este gresita abordarea ca deducerea TVA este o facilitate si nu o pacoste? Marele dezavantaj ar fi ca pretul marfii tale va fi mai mare cu 24%, si la un moment dat, daca se tot scumpeste materia prima, vei incepe sa suporti din acel TVA caci altfel, intr-adevar, omul va percepe dezechilibrat balanta valoare/pret, apropo de discutia de mai sus.
...
Greseala ta este ca socotesti ca vanzarea merge struna... Nu cred deloc ca este constanta.
Ce te faci daca vanzarile stagneaza (ca doar ai crescut pretul), iar statul vine si cere bani pe care nu ai apucat inca sa-i incasezi???
Ca sa fie mai usor de inteles, putem merge la limita: ai investit in materia prima dar nu ai apucat sa incasezi nimic. Si trebuie sa versi taxele la stat.
Quamar M80DR, M47 Phoenix, ex-M38, ex-PL043MMI, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#18
..aplici sistemul "nou" de TVA la incasare, estimand cat mai corect vanzarile in acea luna.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#19
(03-03-2014, 14:28)Lyvyoo Wrote: doar consumatorul final persoana fizica se poate plange de o cheltuiala in plus. Gresesc?
Nu.
La PJ e discutabil pentru ca (virgula) cafeaua intra mai curand la protocol decat la cheltuieli. Si daca nu ai profit nu (cred) ca poti deduce TVA-ul.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#20
Hai sa facem o mica glumita apropo de TVA.

Iohan traieste in satul Deutsch. El are un cal si o caruta. Iohan transporta saci de ovaz. In caruta incap 100 de saci. La fiecare transport, primarul din Deutsch ii percepe lui Iohan o taxa de 7 saci de ovaz dar Iohan e multumit pentru ca el castiga 20 de saci. Lui Iohan ii raman suficient ovaz ca sa-i dea calului de mancare. Calul e puternic si trage cu nadejde la caruta in fiecare zi. Iohan pune saci cu ovaz deoparte ca vrea la anul sa-si mai cumpere un cal si o caruta.

Vasile traiesti in satul Flamanzi. Are si el un cal si o caruta. Face si el carausie cu saci de ovaz. In caruta lui incap tot 100 de saci. Primarul din Flamanzi ii percepe lui Vasile o taxa de 20 de saci la fiecare transport iar Vasile castiga 7 saci. Vasile vinde 4 saci ca sa-si cumpere roti la caruta pentru ca drumurile sunt proaste, mai da un sac la veterinar ca i s-a imbolnavit calul de la praful pe care l-a inghitit de pe drumurile proaste, politia ii mai luat un sac cand l-a prins radarul. Lui Vasile ii mai ramane 1 sac ca sa dea calului de mancare. Calul lui Vasile e slab, ii numeri coastele iar Vasile se gandeste sa se mute in Deutsch.
_________________________________________________________________________________________________________

Revenind la treburi serioase, Valoarea Adaugata depinde de creativitatea, inteligenta si determinarea unei persoane de a produce un bun sau serviciu plecand de la o idee pe care a avut-o la un moment dat.

Cu cat produci mai multa Valoare din munca pe care tu o faci, cu atat platesti mai mult Taxa pe Valoarea Adaugata.

Cu cat un Stat taxeaza mai mult Valoarea Adaugata, cu atat de fapt inabusa atat initiativa unei persoane de a produce (produse cu) Valoare Adaugata (mare) cat si dorinta unei persoane de a consuma (produse cu) Valoare Adaugata (mare). De exemplu, va puteti imagina un TVA de 48%, dublu fata de cat este acum?

Va rog nu mai confundati Pretul cu Valoarea pentru ca intrati intr-o capcana mentala. Pretul n-are nimic de a face in toata chestiunea asta, ca-i 100, 1.000, 10.000 sau cat o fi. Daca o firma cumpara un Produs cu 9.999 lei si il vinde cu un Pret de 10.000 de lei, Valoarea Adaugata este 1 leu iar Taxa pe Valoarea Adaugata o sa fie 20 de bani.

Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#21
Realitatea la glumita ta e ca primarul lui Iohan din cei 7 saci mai foloseste cativa pentru sa intretina drumul, sa-l subventioneze pe Iohan cu un sac daca produce ovaz (ca pana produce ceva calu' tre sa manance ceva, nu?)etc. Vasile nu primeste nimic din toate astea si ce va face el: va declara doar 30 de saci, 10 ii foloseste la ungerea carutei sistemului si ii vor mai ramane 10 pentru el. Nu de alta dar doar in visele-i cele mai roz va produce la fel ca si Iohan... Tongue
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#22
Eu am incercat sa explic mecanismul TVA. As vrea sa nu facem politica aici.

Odata ajuns in Deutsch, Vasile va produce la fel de mult sau chiar mai mult ca Iohan. Va munci mai mult pentru ca il va motiva frica de a ajunge inapoi in Flamanzi.

Romania a pierdut mai mult de 10 % din populatie in 20 de ani. Toti oamenii aia traiesc si muncesc in Deutsch. Sunt cei mai productivi, inteligenti si creativi dintre romani.

As vrea sa va abtineti sa-mi dati exemple negative cu romani care incalca legea in strainatate. Sunt un procent foarte mic raportat la cei peste 3 milioane de romani care au emigrat pana acum.

Si as mai vrea sa vina odata ziua aia in care SA NU MAI AUD cum unul sau altul incepe sau sfarseste o conversatie denigrandu-si neamul si Patria. E acelasi lucru cu a iti injura parintii.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#23
In cazul meu Vasile (cumnatul meu!) chiar a plecat in Germania si taie nemti pe masa de operatie.Big Grin

Din pacate am totusi o veste proasta si pentru tine (sau mine): exemple negative sunt si aici. MULTE
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#24
Apropo de povestea de mai sus cu sacii de ovaz , era un banc cu iepurasul si ursul ...

Prinde iepurasul cincizeci de pesti , dar nu avea tigaie in care sa-i friga . Singurul din padure care avea tigaie era ursul . Ce sa faca , ce sa faca iepurasul… ia pestii intr-un rucsac si o ia prin padure spre casa ursului sa-l roage sa friga pestii in tigaia lui . Tot mergand prin padure cu rucsacul in spate , se gandeste ... daca ii cer tigaia , il cinstesc cu zece pesti pe urs , ca deh tigaia lui , uleiul lui … In fine , merge ce merge prin padure cu rucsacul cu pesti in spate si isi zice : da' daca ursului ii este foame ?… Ii mai dau zece pesti ca de tigaia lui , uleiul lui … imi raman treizeci de pesti si e ok . Pleaca mai departe , si merge ce merge prin padure spre casa ursului , tot gandidu-se la acesta si la un moment dat isi zice : da' daca ursului ii este foame , foame ? Ca deh este mare , mananca mult si nu se stie niciodata … ii mai dau zece pesti , ce sa fac , mai raman cu douazeci de pesti si tot e bine , ca deh tigaia lui , uleiul lui … In fine tot mergand spre casa ursului , ingandurat si cu rucsacul in spate se mai opreste o data pe drum si isi zice : da' ursul asta e mare , mare si cine stie de cand n-a mai mancat… ii dau lui patruzeci de pesti , imi raman zece pesti deh uleiul lui , tigaia lui … In fine , pleaca mai departe si tot mergand prin padure , cu rucsacul in spate , obosit si plin de ganduri ajunge la usa ursului , suna la sonerie , iese ursul :
- auzi ursule , sti ceva ?
- ce sa stiu mai iepurasule ?
- imi bag picioarele in tigaia ta !
 
Reply
#25
http://www.gandul.info/financiar/guvernu...e-14110478
Intra si cafeaua la alimente?

O vom cumpara cu 15% mai ieftin?!
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#26
Lightbulb 
TVA de 9% la toate alimentele şi serviciile de alimentaţie publică, din 1 iunie. Reducere generală a TVA la 20%, din ianuarie 2016, probabil...
Poate sa spuna cineva cum se compenseaza pentru producator faptul ca el achizitioneaza cu 24%(diverse servicii, curent,  gaze, ace, bice si etc) si vinde cu 9% ???
Cafeaua intra la 9%? Idea
  ꟼPro 800//vario home & Sette Wi //man at work
 
Reply
#27
Producatorul va da statului 9% si nu 24% ca pana acum... Ce sa compenseze?
Pentru un produs achizitionat cu 24% pentru a face cafea, TVA-ul il va varsa furnizorul lui catre stat...
Quamar M80DR, M47 Phoenix, ex-M38, ex-PL043MMI, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#28
daca TVA scade cu 15%, pretul scade cu 12%
dar ma indoiesc ca o sa considere cafeaua aliment
Lelit Bianca + Compak E8, Bravo Tools, Acaia Pearl, V60+Xeoleo 200W Ghost Burrs, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
#29
Poate da! Orice scadere de preturi e de salutat pana la urma.
LELIT Bianca ,Honne,ibric Soy, Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
#30
(07-04-2015, 15:33)vladdooo Wrote: ...dar ma indoiesc ca o sa considere cafeaua aliment

pai, ca ce sa se considere cafeaua? Din cite stiu eu, in alte tari EU este aliment si este taxata ca atare.

Vlad Smile
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, MK K30 V
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)