(21-09-2023, 10:27)unportocal Wrote: ... dar sigur cu o prăjire mai light nu va ieși ce trebuie.
"Ce trebuie" e relativ, depinde in mare masura de perceptia senzoriala a fiecaruia.
Azi am facut espresso (evident cu Staresso Mirage Pro) din doua cafele diferite. O cafea Ruanda Ingcoma Naturala Bourbon Red, prajita medium dark in 12.08 si Columbia Paolo Trujilo Natural Pink Bourbon prajita in 7.09, medium light. Pentru Ruanda am rasnit ceva mai grosier, spre limita la care apare ici colo pleava, sita presurizata. Columbia am rasnit-o asa cum trebuie pentru espresso, sita nepresurizata de 53mm. In ambele cazuri 20gin/40gout in 25s, cu 5-7s preinfuzie dupa ce au aparut primele picaturi.
Le-am degustat/baut cam in acelasi timp, fiind diferenta de cateva minute intre finalizarea prepararii celor doua tipuri de cafea:
- Ruanda, un espresso sa-i zicem "corect" apropiat de cele italiene, predominanta fiind o anumita amareala, nu intensa dar suficienta incat sa nu fie pe placul meu.
- Columbia, o multitudine de arome, dominanta de migdale, nuci dar si ceva fructe nu neaparat cele de pe eticheta plus aciditate, nu foarte pronuntata, dar evidenta ... delicios espresso.
In acelasi timp, aceleasi cafele si pentru sotie:
- Ruanda, foarte buna
- Columbia, cum poate cineva sa bea asa ceva
A fost nevoie rapid sa trecem si la capuccino, eu pentru cafeaua Ruanda, sotia pentru cafeaua Columbia.
(Interesant ca in zilele anterioare la moka pot ambele cafele au fost bune pentru amandoi)
Incep sa ma gandesc si la un cafflano, cu care se pot prepara espresso din 10g in, ceea ce cu Staresso e mai greu. E adevarat ca e valabil si invers, cu cafflano nu merge un espresso dublu 40-50ml out.