Welcome Back Log In Create Account

Staresso Mirage

Si eu tampez la fel pun sita pe un prosop.Sunt pe Aliexpress niste piese rotunde din cauciuc pe care se pastreaza tamperul, dar cred ca ala mai lipsea din bucatarie. Preincalzirea o fac punand corpul peste ibricul in care incalzesc apa. Cand fierbe reduc caldura sa nu stric corpul sau sa nu-l imbatranesc prematur. Din comoditate folosesc sita presurizata, am vandut tot "trusoul" nepresurizat.

Reply
(20-09-2023, 10:39)unportocal Wrote:  este vreo problema să tampezi direct în sită? Sita așezată pe un prosop mic de bucătărie

Cum altfel s-ar putea tampa?

(20-09-2023, 12:20)Eugen16 Wrote: .Sunt pe Aliexpress niste piese rotunde din cauciuc pe care se pastreaza tamperul

Eu am cumparat piesa aia de la noi cu vreo 30 de lei. Inainte foloseam un suport pentru pahare (coaster) din silicon.

(20-09-2023, 12:20)Eugen16 Wrote: Din comoditate folosesc sita presurizata, am vandut tot "trusoul" nepresurizat.

Eu din comoditate folosesc sita nepresurizata :) Pentru modelul 2022, daca se foloseste sita presurizata, sunt mai multe piese mici de asamblat/dezamblat, curatat decat in cazul sitei nepresurizate. Cu presurizata parca iese un espresso ceva mai acid, dar se obtine spuma/crema de la suprafata pentru un domeniu mai larg de macinaturi si pentru cafea prajita de mai mult de o luna.

Parca la modelul 2023 este alt concept pentru presurizata, este mai comod de utilizat?

Reply
Si la modelul 2023 sunt destule piese la sita presurizata fata de cea nepresurizata.
Eu din cauza asta nu am folosit-o. Nu cred ca e ok sa ramana sita aia necuratata.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
Stiti vreo sita, mai buna, de 53-54 mm care se poate adapta, chiar si "luata la pila"? Tocmai am vandut tot setul de 51 mm. Pentru 53 am tamper, inel de dozare si puck screen. I-aș mai da o sansa sitei nepresurizate

Reply
Fara adaptari, sita de 53mm o am pe asta: https://www.homebarista.coffee/products/...8cfd&_ss=r  Pentru aceasta folosesc acelasi tamper si inel de dozare, utilizate pentru sita presurizata.

Avantajul e ca portfiltrul e "naked" total. Portfiltrul original nu este naked dupa eliminarea componentelor necesare pentru sita presurizata.
Dezavantajul este comunicarea greoaie cu vanzatorul.

Reply
Multumesc!
Am un portafiltru facut pe imprimanta 3d doar sita îmi mai trebuie.
Ce diametru are IMS de 53?

Reply
(20-09-2023, 09:08)renatoa Wrote: @Solozaur, nu te complica cu nepresurizata, mai ales pentru calatorii, nu ai timp de bibileala la puc cand esti in camping, si e chiar posibil sa nu simti diferente in rezultat.

Eu ce caut e un setup pe care il pot folosi pe la airbnb-uri, deci tot o sa fiu intr-o bucatarie.

Ce conteaza e greutatea totala incat sa nu-mi ia prea mult din greutatea bagajului de cala. 
Acum sunt inca prins inte Staresso Mirage si Wacaca Picopresso - al2lea are un mare dezavantaj ca vine fara stand.
Ascaso Steel Duo PID / Niche Zero ----- Gaggia Classic 2015 / Mazzer Super Jolly

Reply
Nu se compara, am un wacaco minipresso, care n-a mai vazut prafu (de cafea [emoji12] ) de cativa ani.
Nu poti scoate din capsula aia de 9g, chiar depresurizata, toata varietatea de extractii care ti-o permite Mirage.

(20-09-2023, 10:39)unportocal Wrote: O întrebare, eu folosesc preîncălzire cu apă, este vreo problema să tampezi direct în sită? Sita așezată pe un prosop mic de bucătărie

Incearca preincalzirea cu abur si o sa vezi diferenta. Poti face preincalziri fara numar cu apa fiarta, nu vei aduce apa de extractie peste 85 grade. Si, cel mai important, nu in locul in care trebuie, fundul si sita de dus vor ramane reci, sub 60 grade, am explicat mai in urma de ce.
Incalzirea la abur nu presupune mare efort suplimentar, apa oricum trebuie adusa la fierbere, daca nu e turnata fierband nu vei avea aprox 93 grade in rezervor imediat dupa turnare.
Tot ce ai de facut este un suport care sa tina rezervorul cu gura larga in jos, deasupra ibricului in care fierbe apa.
In timpul asta iti vezi de preparare puc.

Cu tampatul in sita nu ma prind... in ce altceva se mai tampeaza Huh :s

Daca te referi la suportul sitei ca sa stea dreapta pentru tampare... eu o asez in inelul PF.

Reply
(20-09-2023, 22:51)renatoa Wrote: Daca te referi la suportul sitei ca sa stea dreapta pentru tampare... eu o asez in inelul PF.
:)
Exact, sita așezată direct pe masă vs sita așezată in PF sau in alt suport. Pentru că încălzesc cu apă, PF este ocupat.
Momentan nu am nicio potrivire între ibrice si corpul espressor-ului, sa stea frumos. Îmi mai trebuie sa gasesc un suport in care sa stea aparatul.
Așa este, pe verificate, partea de jos este destul de rece, chiar sub 40 de grade.
O să mai experimentez, așa cum ziceam, cafeaua pe care o am acum nu este pretențioasă deloc, dar sigur cu o prăjire mai light nu va ieși ce trebuie.
Lelit 42EM+PID, Kinu Simplicity, Aeropress, Staresso Mirage Pro, FR SR800

Reply
(21-09-2023, 10:27)unportocal Wrote: ... dar sigur cu o prăjire mai light nu va ieși ce trebuie.

"Ce trebuie" e relativ, depinde in mare masura de perceptia senzoriala a fiecaruia.

Azi am facut espresso (evident cu Staresso Mirage Pro) din doua cafele diferite. O cafea Ruanda Ingcoma Naturala Bourbon Red, prajita medium dark in 12.08 si Columbia Paolo Trujilo Natural Pink Bourbon prajita in 7.09, medium light. Pentru Ruanda am rasnit ceva mai grosier, spre limita la care apare ici colo pleava, sita presurizata. Columbia am rasnit-o asa cum trebuie pentru espresso, sita nepresurizata de 53mm. In ambele cazuri 20gin/40gout in 25s, cu 5-7s preinfuzie dupa ce au aparut primele picaturi.

Le-am degustat/baut cam in acelasi timp, fiind diferenta de cateva minute intre finalizarea prepararii celor doua tipuri de cafea:
- Ruanda, un espresso sa-i zicem "corect" apropiat de cele italiene, predominanta fiind o anumita amareala, nu intensa dar suficienta incat sa nu fie pe placul meu.
- Columbia, o multitudine de arome, dominanta de migdale, nuci dar si ceva fructe nu neaparat cele de pe eticheta plus aciditate, nu foarte pronuntata, dar evidenta ... delicios espresso.

In acelasi timp, aceleasi cafele si pentru sotie:
- Ruanda, foarte buna
- Columbia, cum poate cineva sa bea asa ceva Smile

A fost nevoie rapid sa trecem si la capuccino, eu pentru cafeaua Ruanda, sotia pentru cafeaua Columbia. Smile

(Interesant ca in zilele anterioare la moka pot ambele cafele au fost bune pentru amandoi)

Incep sa ma gandesc si la un cafflano, cu care se pot prepara espresso din 10g in, ceea ce cu Staresso e mai greu. E adevarat ca e valabil si invers, cu cafflano nu merge un espresso dublu 40-50ml out.

Reply
(21-09-2023, 10:27)unportocal Wrote:
(20-09-2023, 22:51)renatoa Wrote: Daca te referi la suportul sitei ca sa stea dreapta pentru tampare... eu o asez in inelul PF.
:)
Exact, sita așezată direct pe masă vs sita așezată in PF sau in alt suport. Pentru că încălzesc cu apă, PF este ocupat.
Momentan nu am nicio potrivire între ibrice si corpul espressor-ului, sa stea frumos. Îmi mai trebuie sa gasesc un suport in care sa stea aparatul.
Așa este, pe verificate, partea de jos este destul de rece, chiar sub 40 de grade.
O să mai experimentez, așa cum ziceam, cafeaua pe care o am acum nu este pretențioasă deloc, dar sigur cu o prăjire mai light nu va ieși ce trebuie.

Aici am explicat cum e cu incalzirea fundului si a sitei de dus.
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid195174
Gasesti in zona aia +/- o pagina solutii cum aseaza unii colegi corpul pe ibric.

(21-09-2023, 12:02)edri Wrote: Incep sa ma gandesc si la un cafflano, cu care se pot prepara espresso din 10g in, ceea ce cu Staresso e mai greu. E adevarat ca e valabil si invers, cu cafflano nu merge un espresso dublu 40-50ml out.

Crezi ca esti primul/singurul care a vrut asta ? [emoji12]
Uite ce variante au gasit altii...
https://www.home-barista.com/tips/7-gram...28-40.html
..."martzoaga" bate cafflano :D
Si il gasesti la noi in tara, in stoc:
https://www.artisancoffee.ro/espressor/9...f3053.html
... discuti cu ei si ne spui cum e cu diametrul de 60mm, necesita polizare sau merge "as is"

Reply
Toate sitele astea de 7grame care le-am gasit, cautand pe internet, sunt pe 58mm, nu cred ca s-ar potrivi la Staresso.

Reply
Marzocco este sistemul pe 53-54 cel mai reprezentativ, doar ti-am dat link la site in sistemul lor, care 58... :s ?
Doar ca dimensiunea grupului/tamperului nu garanteaza diametrul exterior de 60 mm, care ne doare pe noi.
Aia ar fi prima grija de care sa intrebi ininte de a cumpara.

Reply
Oficial am intrat si eu in clubul select al detinatorilor de Mirage Smile 

L-am comandat ieri de pe edream, am mizat ca sunt din Romania si daca il comand de dimineata, m sanse sa ajunga azi. Si, chiar s-au tinut de cuvant si a ajuns azi la mine.

Pentru prima încercare am ales sa fac o comparatie directa cu ce folosesc acuma pe Ascaso: Etiopia Bizuneh Woman Project de la Dropshot -  prajire medie. Am rasnit 16g la Niche la gradația 16 - fix cat folosesc si la Ascaso. Asta pentu ca nu stiam exact cat ii trebuie - sa am un punct de plecare. Am folosit sita presurizata a lui. 

Mai greu a fost cu pregatirea pucului. Eu n-am decat scule la 58.5, asa ca am facut WDT, iar ptr tampat am folsit paharul de dozare de la Niche care vine aproape la fix dar e prea rotunjit pe margini. 

Am incerca si o preinfuzie, foarte placut surprins de crema si norocul meu e ca desi am turnat in cana fara cantar (al meu nu incape sub staresso) am reusit sa obtin 32g out.
Am pus in el 100ml de lapte spumat, asa cum il beau in general. Si mi-a placut la gust - putin mai amar decat ce iese la espressorul mare dar nu atat de mult incat sa ma declar nemultumit. 

Sincer nu stiu exact ce sa ii fac ptr ajustari la gust, dar oricum nu conteaza ca deja vorbim de dialing in functie de cafea. Cand o sa fiu in deplasare o sa folosesc o rasnita manuala deci alta treaba.

Concluzie:
- foarte multumit de gust chiar si cu sita presurizata. de la prima incercare
- workflow-ul de preincalzire nu-i chiar asa anevoios pe cat parea din discutiile de aici
- la partea de curatare e alta poveste, la sita asta presurizata sunt o gramada de piese de spalat si mai ales daca vreau sa fac 2 shot-uri consecutive pare ca o sa dureze mult 
- un minus mare e ca nu mai ai cum sa faci espresso in 2 cesti, chair nu inteleg ce branza au facut ei cu modificare asta la portafiltru - tot presurizata e doar ca acuma daca vrei sa faci ptr 2 persoane trebuie sa imparti tu cu lingurita. 

PS: in manual nu scrie nimic dar se poate folosi sita din cutie pe post de nepresurizata daca ii las in partea de jos doar discut metalic + garnitura de cauciuc?
Ascaso Steel Duo PID / Niche Zero ----- Gaggia Classic 2015 / Mazzer Super Jolly

Reply
Pt al evalua trebuie sa-l bei fara lapte,zahar,si un espresso ratat devine bun cu lapte

Reply
(22-09-2023, 19:43)nfs01 Wrote: Pt al evalua trebuie sa-l bei fara lapte,zahar,si un espresso ratat devine bun cu lapte

Ai dreptate, dar mi-e mai usor sa-l compar cu gustul pe care il stiu si il servesc mereu. Acela cu lapte. deci e shot dublu +100ml lapte la Ascaso vs Staresso mirage. 

Scopul acestui experiment, pentru mine, a fost sa incerc sa recreez cat mai aproape experiența de acasa. Pentru ca atunci cand sunt in alte tari, singura optiune e o cafenea unde poate ajunge si 5 euro un flat white. La 2 persoane care beau 2 cafele pe zi, nu-i nevoie de multe ca sa-mi acopar investitia initiala.

Acuma urmeaza rasnita si un nanofoamer.

Reply
In ce incalzesti laptele in calatorie? Ar trebui un recipient antiaderen,i sa ocupe volum redus in bagaj. In vacanta asta am luat nanofoamer-ul dar nu si recipent pentru incalzit 100-200ml lapte :D.

Reply
(22-09-2023, 16:32)Solozaur Wrote: - la partea de curatare e alta poveste, la sita asta presurizata sunt o gramada de piese de spalat si mai ales daca vreau sa fac 2 shot-uri consecutive pare ca o sa dureze mult 

PS: in manual nu scrie nimic dar se poate folosi sita din cutie pe post de nepresurizata daca ii las in partea de jos doar discut metalic + garnitura de cauciuc?

Nu ai de ce sa desfaci toata sita pentru curatare, este suficient sa o bati ca sa cada pucul si apoi o clatire/suflare.

Mai ales daca vrei sa inlaturi piesa de plastic labirint, de presurizare... chestie posibila, asa extrag eu... riscul de a ramane resturi sub sita este infim.

Reply
Intelege fiecare ce poate... :)

https://www.youtube.com/watch?v=z4c51k_zZQM

... si e pacat ca nu au traducere automata in "limba aceea"... OKA sunt printre cei mai urmariti si avizati evaluatori de echipament din Asia.

Reply
Eu nu mai pricep nimic.
Prezentarea asta e noua ? Oka a prezentat Staresso Mirage cu mult timp in urma. Au amnezie sau ce ? Si -au adus aminte acum de Staresso Mirage dupa ce in urma cu un an il modificau si ii puneau compresor si portafiltru ?
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
Quote:844 views 14 hours ago

Pare noua...

E vorba de 2003 plus, acum un an era modelul 2022.

Reply
Da, ai dreptate, dar cam tarziu deschide OKA cutia cu acest model de Staresso.

Reply
(22-09-2023, 20:59)edri Wrote: In ce incalzesti laptele in calatorie? Ar trebui un recipient antiaderen,i sa ocupe volum redus in bagaj. In vacanta asta am luat nanofoamer-ul dar nu si recipent pentru incalzit 100-200ml lapte :D.

Asta e si dilema mea, probabil un ibric mic..dar apoi e nevoie si de latiera. Am cautat una care poate fi folosita ptr incalzit, spumat si turnat dar n-am avut noroc. Cred ca doar aia de la Subminimal se incadreaza dar costa o caruta de bani. Scuzati micul offtopic. 

PS: ce parere ai avut despre sita de la joe frex? vad ca e la jumatate din pretul la aia IMS - e decenta si se potriveste ok?

(22-09-2023, 21:32)renatoa Wrote: Mai ales daca vrei sa inlaturi piesa de plastic labirint, de presurizare... chestie posibila, asa extrag eu... riscul de a ramane resturi sub sita este infim.

E bine atunci daca merge si asa, merci - o sa incerc sa vad cum iese.

Reply
Dupa ce inlaturi piesa de plastic, ai grija cum pui sita in garnitura, sa nu fie cumva invers, pentru ca atunci ti se va bomba si mai mult, de la tampare/presiune. Cum s-a inamplat celor cu Kompresso, sau chiar unele Flair.

Reply
(25-09-2023, 11:38)Solozaur Wrote: PS: ce parere ai avut despre sita de la joe frex? vad ca e la jumatate din pretul la aia IMS - e decenta si se potriveste ok?

Cafeaua rezultata nu mi s-a parut diferita de cele preparate cu celelalte site de 51mm, dar nu am facut teste sistematice pentru site. Sita IMS competition nu am folosit-o pentru ca nu am polizat-o ca sa se aseze perfect.

Pana la diferenta data de geometria sitelor mai am de lucru la prepararea pucului.

Ieri am facut o cafea de la Arusha:
"Honduras Iris, natural uscată și macerată anaerob 72h
Note de degustare: banane, rom, piersici, kiwi
Lot cu aciditate medie, corpolență medie-scăzută. Potrivit pentru filtru manual sau un espresso complex."

Cum nu mi s-a parut ca am preparat un espresso complex (romul lipsea cu desavarsire Wink ), asa cum am reusit cu alte cafele si mai ieftine, am verificat pucul cu metoda "Floating Puck Technique" https://thelevermag.com/blogs/articles/p...channeling

Dezastru, s-a scufundat imediat ca bolovanu :D  E posibil si ca pucul fiind mai umed la staresso sa nu se fi uscat cat trebuie pentru test.

Reply
Normal, nu vad cum sa aduci un puc de Mirage la gradul de biscuit cum il aduc unele espresoare... :s

Reply
A venit noua pompa pe garantie, plus un pumn de garnituri. A venit prin Fan Curier, apreciez modul profesionist cum au tratat problema cei de la Staresso!

Dupa 2 cafele pompa pare sa functioneze in parametrii!
Staresso Mirage + Kinu M47 Simplicity

Reply
Am cumparat sita A de aici https://www.aliexpress.com/item/10050031...1802hAW299
Se pot prepara fara probleme 9-10g de cafea. Are inaltimea totala putin peste 18mm, fata de 25mm+ cum au celelalte.

Reply
Nu inaltimea e problema, ci grosimea pucului... mie cel putin nu imi iese.
In sita de 51, dar usor conica, are 51 sus dar 49 jos... sub 12g nu am reusit ceva baubil.
Poate o avea asta gauri putin si mici, care o fac un fel de semi-presurizata, altfel nu vad cum... :s

Reply
Care o comite primu pe Mirage ? [emoji12]

https://www.youtube.com/watch?v=yYHhxyOsJAE

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)