Welcome Back Log In Create Account

Staresso Mirage

A ajuns si frectia de la joe, alta marie cu aceeasi palarie.
De la stanga la dreapta: sita originala presurizata, joe frex, pavoni, delonghi, sita nepresurizata de la homebarista.coffee.  Sita Joe Frex se potriveste ca si celelalte, e ceva mai mica decat altele dar nu pare de doar 14g.

[Image: 6mK1alcl.jpg]

[Image: W6SZVacl.jpg]

Reply
Toate sunt de 51, corect ? Mai putin cea stoc, presurizata.

Reply
Cea stoc presurizata si cea nepresurizata de la homebarista sunt 53 (cele din capetele sirului).

Reply
Cu Joe Frex am luat o teapa cu un termometru de la Barshaker care merge din doi in trei. Daca nu sunt in stare sa faca un amărât de termometru cum sa ma gandesc ca pot face o sita pentru espressor?

Reply
Joe Frex nu produce absolut nimic, face doar "branding".
Au produse in general destul de bune, pacat ca si la ei mai exista cateva scapari.
In ultima vreme scot mai putine produse noi din pacate... Sad
--Only God Can Judge Me--

Reply
Am testat sita Frex de 14g. Tamperul meu se "intepeneste" in sita la cantitatea asta, ar trebui cam 15-16g pentru  tampare corespunzatoare. Sita Pavoni este mai ok, in ea intra tamperu aproape pana la capat si daca-i goala. Uneori as vrea sa prepar un espresso simblu din 7-9 grame cafea, asa ca la cafenea.

Cred ca o sa-mi cumpar un levier care accepta numai sitele dedicate si am scapat de incercat nu stiu cate alte site :D

Reply
Pentru 7-9 grame ma tem ca e necesara o sita mai speciala... ceva care are in mijloc format prin presare un cilindru in jur de 40 mm, cam asa ceva:
https://www.bluestarcoffee.eu/en/La-Marz...-3440.aspx
... si evident ca va necesita un tamper dedicat de 40...

Probabil nu intamplator dimensiunea asta de 40 mm este aceasi ca la Flair classic... cred ca e singurul levier cu sita dedicata, care nu poate fi schimbata, care ti-ar indeplini dorinta.

O conica nu este o solutie satisfacatoare, chiar si cea mai ingusta/ascutia conica... una ca asta, desi e vanduta ca de 7g, ma indoiesc sincer ca poti tampa acolo cantitatea asta, e aproape identica cu ce am eu, si in care daca nu indes 12g ajung cu tamperu in zona conica.

La una cilindrica o cantitate asa mica iti impune un pat prea subtire, deci macinare prea fina, ca sa poti realiza o presiune minimala.

Banuiam ca sti ca... "la cafenea" daca ceri o single ei prepara o dubla, si o impart in doua... sunt articole scrise de profesionisti care argumenteaza de ce nu e viabila prepararea "pur-single" intr-un mediu comercial.

Reply
Diametrul exterior maxim pentru astfel de site e undeva pe la 60mm, nu am gasit ceva care sa se potriveasca.
Mai este si robotul de la cafelat, functioneaza numai cu sita dedicata. La unele cafenele fac pe bune cu 9g.

Reply
Daca ai chef de cheltuit 55 lei pe experimente, inca o solutie ar fi sita de la... kompresso, ca sa ne invartim in loc tot in jurul subiectului asta :D
E o sita de 46mm, in care 12g ar forma un puc de grosimea unuia de 16g in sita de 53mm.

Corpul ei, cu diametrul de 54mm, intra in partea de sus a inelul PF (56mm), iar buza de sus se aseaza suficient de bine pe garnitura sitei de dus originala Mirage. Nu mai e nevoie de sita de dus Kompresso.
Inelul PF ar presa sita asta pe garnitura dusului prin intermediul a celor doua cioturi de urechi pe care trebuie sa le lasi, preferabil prin prelucrarea pe un strung, dar merge si manual cu cutter/pila, daca ai indemanare.

Reply
(10-09-2023, 10:53)renatoa Wrote: Daca ai chef de cheltuit 55 lei pe experimente....

Spre norocul meu e stoc epuizat  Smile

Reply
L-am pierdut pe @alin1970... nu a rezistat aromei tari de espresso... :)
Si Mirage-ul lui a plecat spre alt espressoman.

Reply
Da.
Diin pacate, se pare ca espresso de calitate nu este pe gustul meu.
Am incercat, dar nu m-am obisnuit cu gustul acru al cafelei proaspat prajite ptr espresso si nici cu gustul amar/ ars al cafelelor prajite in stil italian. Fara lapte si zahar nu am reusit sa beau espresso. Staresso Mirage nu are nici o vina, el prestaza excelent dar papila mea nu se lasa educata.
Totusi am intrat in aceasta lume si nu plec usor. Din espressoman am devenit filtroman. Am reusit sa beau cafeaua preparata la filtru V60 sau Melitta fara zahar sau lapte. Asta era de fapt telul meu. Sa renunt la zaharul din cafea. Inainte sa intru pe acest forum consumam aprox 6-8 lingurite de cafea solubila nescafe brasero, amigo etc cu tot atatea lingurite de zahar zilnic. De cand v-am cunoscut consum cafea proaspat prajita fara pic de zahar.
Va multumesc pentru sfaturi si rabdare.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
Puteai sa nu-l vinzi, conform acestui forum cu Staresso Mirage nu faci espresso ci alte moduri de preparare a cafelei. Huh

Totusi  Staresso Mirage s-a vandut ca painea calda. :ay:

Intre timp am mai comandat o sita mica ... inca una si ma duc :D

Reply
Salutari! Revin cu un update la problema pompa.

E posibil ca pompa sa nu fi avut nimic, doar ca rasneam eu prea fin. Intamplator am ales sa macin cateva liniute mai grosier (kinu) si nu am mai avut probleme. Colac peste pupaza, gustul e mai bun! Asa ca atentie la rasnire!
Staresso Mirage + Kinu M47 Simplicity

Reply
Ce setare aveai la Kinu inainte si acum? La macinari prea fine mie nu mi s-a intamplat ca pompa sa nu mai produca presiune ci sa mearga foarte foarte greu.

Reply
Eu cred ca abia acum s-a decalcifiat pompa. Ma bucur ca acum merge. Nu uita putina apa calda cu otet din cand in cand face minuni. Daca revii la setarile initiale ale rasnitei,
se mai produce fenomenul ?
Incepusem sa am mustrari de constiinta ca te-am deocheat in urma extractiilor extraordinare prezentate aici de tine. De curios, gustul cum e la tine ? Acru sau nu ?
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
Cand am facut prima proba cu rasnita manuala cumparata, am setat prea fin si la un moment dat efectiv pompa s-a blocat, nu mai puteam apasa pe piston. Am lasat ca presiunea formata sa impinga treptat apa prin puc si apoi dupa de au curs primele picaturi, am reusit sa pompez din nou. Concluzia : la rasnit prea fin se blocheaza pistonul. Daca merge in gol, este datorita supapei de sens din capatul pistonului, care nu isi mai face treaba corect.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.

Reply
Sunt destul de ocupat si nu am prea mult timp, insa am vorbit prea repede, problema nu e disparuta complet :scratch:. Daca pucul e prea dens sau prea fin macinat, in loc ca pompa sa mearga greu, cum ziceti voi, incepe sa mearga in gol. In mare merge, dar astept sa vina pompa noua de pe garantie si revin cu detalii.

Alin, gustul e putin mai bun (nu mai e asa acru cel putin la cafeaua care o folosesc acum) pt ca daca pompa merge bine atunci si curgerea e relativ constanta. In cazul tau, e clar din ce zici, nu esti pt espresso.
Staresso Mirage + Kinu M47 Simplicity

Reply
[quote=edri;196916]
Puteai sa nu-l vinzi, conform acestui forum cu Staresso Mirage nu faci espresso ci alte moduri de preparare a cafelei. Huh

Da @edri, asta e o nedreptate pentru Staresso. Cred ca merita pe deplin un loc la espressoare nu la ,, Alte moduri de preparare a cafelei ,,
Imi mentin opiniile (chiar daca eu l-am vandut pe al meu), Staresso Mirage este un espressor adevarat chiar daca pentru unii pare o jucarie. Incă cred că Staresso este cea mai accesibila metoda de a te bucura de un espresso adevarat. Combinat cu o rasnita manuala ieftina si capabila espresso ( eu folosesc KinGrinder K2 ) este o varianta excelenta pentru deplasari, concedii etc si nu numai. In bucatarie incape intr-un sertar si el si rasnita nu ocupa jumatate de blat ca altele. Apa fierbinte vine in contact doar cu piese din inox ( rezervor inox, sita inox, cap de dus inox) si Staresso suporta site duble nepresurizate si cap de dus de espressor ,,adevarat,, de 51mm sau 53 mm (vezi Pavoni post mill si IMS pavoni) si are un rezervor de apa suficient de mare. Faptul ca are un rezervor deschis usor de curatat, este extraordinar pentru ca vezi ce bei de fiecare data. Faptul ca are o pompa manuala si nu una electrica nu il face pe Staresso Mirage mai putin espressor decat altele.Staresso Mirage livreaza in ceasca un espresso de calitate, deci... este ESPRESSOR, indiferent de cum e conceput. In plus, a polarizat o comunitate mare aici pe forum si are deja peste 670 de postari oare nu merita si el un loc langa celelalte Espresoare ? Cu ce este inferior Staresso Mirage altor espressoare ?

Reply
Ca si idee, mie imi pare ca Staresso Mirage este foarte asemanator cu CoffeeJack.

https://m.youtube.com/watch?v=hnSUFXfRddE

Reply
L-am "pomenit" la vremea respectiva in topicul de proiecte KS
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid148521

Reply
Eu am vazut pomenit de voi mai inainte, prin 2019 . La acea data era aparut Staresso ? Daca exista deja, nu vad de ce s-au apucat de acest proiect KS, CofeeJack.
Eu doar am sesizat asemanarea izbitoare de principiu.
Poate stii cumva cine a fost primul, oul sau gaina ?
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...tia?page=4

Reply
Dragi espressomani, sunt in plin proces de a-mi defini un setup de calatorie si in urma research-ului am ajuns la Mirage-ul de la Staresso. Dar se pare ca nu-i prea popular pe youtube sau reddit( unde fac de obicei research).

Mare bucurie pe capul meu cand am dat peste thread-ul asta, l-am citit pe tot si m-am convins ca e ce-mi trebuie mie.

Dar, pare ca indiferent ca iau de pe edream sau ecocapsule ambele vin fara sita nepresurizata si o sa vreau sa iau una. Probleme e ca nu stiu pe care, am vazut mai multe variante menționate aici dar nu mi-e clar care e alegerea cea mai ok. 

Prefer una in care sa incapa 15g de cafea. In functie de ce iau si ce diametru are ma ajuta sa stiu ce dimensiune de tamper, inel de dozare si (eventual) puck screen am nevoie.
Ascaso Steel Duo PID / Niche Zero ----- Gaggia Classic 2015 / Mazzer Super Jolly

Reply
@Solozaur,
la Staresso Mirage SP-300, se potrivesc perfect sitele de precizie IMS de 51 mm si capul de dus IMS de 54 mm. Tamperul pentu sitele astea ar fi indicat sa fie de 51,5mm ( eu am cumparat un Joefrex de 51,5mm).
ai pm de la mine pentru o oferta de ,, trusou,, complet.

Reply
Nu orice sita IMS de 51mm se potriveste. Eu am una competition care ar mai trebui polizata putin. E mai bine daca poti sa cumperi una deja verificata de altii Wink . Exceptand sita de la homebarista care e pe 53mm (se livreaza si cu port filtrul propriu), restul sunt pe 51mm. Cei de la Staresso nu vand separat, ofera doar cadou in anumite conditii.

Reply
eu astea le-am cumparat si se potrivesc perfect, fara prelucrari ulterioare.
[Image: pw2VNuL.jpg]
[Image: TtNxBMJ.jpg]
[Image: Pqs2LV7.jpg]
[Image: AutCy2h.jpg]

Reply
Dupa cateva incercari cu Staresso, pot sa spun ca sunt multumit.
Inca nu am ritualul format, dar comparat cu espressor Lelit entry nu as spune ca este mai dificil sau mai usor. 
Pasul in plus cu incalzitul apei si preincalzire aparat vs apasat pe buton la espressor semiautomat - ca timp similar, poate chiar mai rapid la Staresso.
Riscurile cu apa fierbinte de care zicea cineva pe acest thread... da bineinteles este ceva mai riscant, mai ales daca ai 2 maini stangi. Dar consider ca poti sa iti formezi ritualul sa fie safe si scapi de toate riscurile.
Daca vrei neaparat sau ai copii mici, poti sa il lasi in chiuveta in timpul operatiunilor cu capac deschis + apa fierbinte.

Fata de Lelit-ul meu cu sita 57 ascaso , aici poti folosi site diverse, si mai mari si mai mici, am pus 19 grame fara problema dintr-o cafea medium roast.
Presiunea si extractia este oarecum "blind" in varianta standard, presupun ca este mai dificil sa extragi constant acelasi shot daca iti doresti asta.
Adica obiectivul sa fie prima picatura dupa 10 secunde, cu frecventa 1 pompa pe secunda.
Pana acum nu am avut rezultat rau, ba chiar mai dulce decat aceeasi cafea pe Lelit, dar nici cafea pretentioasa pana acum nu am testat.

La a 2-a cafea back-to-back te cam arzi la degete cand golesti sita, asadar, daca ai pielea fina poate este o problema.
Ce ma nelamureste, este ca ma asteptam ca rasnirea sa fie ceva mai mare decat la Lelit + sita 57, considerand ca patul de cafea este mai inalt, dar poate presiunea mai mica face curgerea diferita ?
Am reusit sa scot rezultat bun cu aceasi rasnire, iar ceva mai mare nu iesea la fel de bun.
Lelit 42EM+PID, Kinu Simplicity, Aeropress, Staresso Mirage Pro, FR SR800

Reply
Ce sita ai folosit si ce versiune de aparat ai 2012 sau 2013?

Reply
@Solozaur, nu te complica cu nepresurizata, mai ales pentru calatorii, nu ai timp de bibileala la puc cand esti in camping, si e chiar posibil sa nu simti diferente in rezultat.

Reply
(20-09-2023, 05:15)Eugen16 Wrote: Ce sita ai folosit si ce versiune de aparat ai 2012 sau 2013?

Site am 2 duble de 51mm. Una este aparent Pavoni, cealaltă no-name, si as spune ca o prefer pe cea chinezească.
Versiunea este mirage plus 3

Pentru călătorii nu știu dacă l-aș folosi, sigur nu la cort, ai totuși nevoie de ceva spațiu pentru desfășurare și nu este la fel de compact ca un aeropress de exemplu.
La apartament tip Airbnb, poate merge, dacă îți dorești gust de espresso și mergi până acolo cu mașina, sau stai mai multe zile..
Cu tamper, sită blind, cântar sare de 1 kg. Mai pui și o râșniță + cutie și ai pe la 2 kg și vreo 3 litri volum.

O întrebare, eu folosesc preîncălzire cu apă, este vreo problema să tampezi direct în sită? Sita așezată pe un prosop mic de bucătărie
Lelit 42EM+PID, Kinu Simplicity, Aeropress, Staresso Mirage Pro, FR SR800

Reply

Forum Jump:

Browsing: 4 Guest(s)