Welcome Back Log In Create Account

Staresso Mirage

Nimic nu sta in loc. Peste tot isi baga Michiduta coada si face din curiozitatea omeneasca o unealta, unealta care a facut  civilizatia sa evolueze. 
Daca il folositi numai la iesiri in vacante, raman la ce am afirmat atunci. Daca aveti curiozitati si va place sa experimentati, atunci parerea mea este ca merita cu prisosinta sa investiti intr-un sistem cu sita nepresurizata. Daca curiozitatea persista, merita sa incercati si sistemul cu compresor de aer auto, ai asa si presiuni controlate.
 Sigur ca atunci apare si diferenta intre rezultate. :23:
AeroPress,Cafflano Kompresso,Staresso Mirage SP300,Eureka Mingnon Specialita 15BL,1Zpresso Q2 7 core burr 

Reply
(08-12-2022, 08:48)HORATUCU Wrote: .....sistemul cu compresor de aer auto, ai asa si presiuni controlate....

Asta ar fi un dezavantaj pentru stresso ca nu stii cat e presiunea. Ma gandeam sa cumpar un Flair pentru un posibil control al presiunii, dar acum daca ai spus de compresor .... poti detalia cum ai adaptat compresorul? De "pressure profilling" nu mai intreb :D

Reply
Am mai spus in posturi anterioare. Am cumparat de aici: 
https://shopee.co.th/Air-lid-%E0%B8%9D%E...4965134477 .
Cu sau fara manometru. Al meu este cu.
AeroPress,Cafflano Kompresso,Staresso Mirage SP300,Eureka Mingnon Specialita 15BL,1Zpresso Q2 7 core burr 

Reply
(08-12-2022, 00:00)Dan_R Wrote: ... La vremea aceea nu era un vanzator direct la noi in tara.

Era, era... de la eco a trecut primul prin mana mea meteoric cu aproximativ un an inainte de acest topic... in vara lui 2020... si apoi prin toamna am inceput popularizarea

Reply
Ai dreptate Renato, dar eu ma refeream la vanzator roman (ecocapsule este slovac, parca). Exprimarea mea a fost ambigua.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.

Reply
Mie mi-a venit din RO pachetul... si returul tot aici, pentru ca prima experienta a fost cu retur :)
Si acum cine este furnizor, mai local decat eco ?

Reply
Edream.ro La ei am vazut si rasnita Eureka Libra, de care intreba un coleg cand va aparea la noi. A aparut. Au showroom in Bucuresti si poate fi vazuta si probata.

Reply
Au si stand tampare, la 69 lei, daca vreti sa fie de la aceasi firma dotarea completa

Reply
(08-12-2022, 00:00)Dan_R Wrote: Nu in ultimul rand, multumesc Renato, pentru faptul ca ai fost primul care ne-a adus in atentie acest Staresso Mirage si ai facut foarte bine. ...

Din pacate moderatorii nu au reactionat la solicitarea mea de a muta acest topic la espresoare, acolo unde merita sa stea, si au topice alte masini mai putin capabile.
Nici macar la "metode alternative de preparare..." vad ca nu se ostenesc sa il mute...

Reply
In primul rand iti multumesc si eu @renatoa pentru ca ai fost deschizator de drumuri atat pentru Staresso, cat si ca ai fost pentru mine o sursa de inspiratie si pe multe alte ponturi in ale cafelelor.  :77:  
In al doilea rand,eu spun ca isi va castiga locul si acest topic la un moment dat. Eu sper sa fie mai repede decat intrarea in Schengen. :az:

Reply
Stati linistiti, cine doreste sa achizitioneze Kaflano sau orice alta alternativa portabila, sigur va citi acest thread.

Reply
A aparut un model nou: STARESSO MIRAGE SP300 PLUS. Mari modificari nu pare sa fie, partea de prindere a sitei, sita care este tot presurizata, dar modificata, cu supapa centrala detasabila.In afara de faptul ca se castiga ceva spatiu intre espresor si paharul de extractie, eu nu vad. Probabil se vor putea adapta site nepresurizate mai corect d.p.d.v. al etansarii? Deocamdata doar pe Shopee Tailanda, dar si acolo are sold out:  https://shopee.co.th/%E0%B9%80%E0%B8%84%...0324f89cb1

Reply
Si pe Staresso Thai sunt niste imagini... si frimituri de info...

https://www.instagram.com/staresso.thailand/?hl=en

Reply
A ajuns pe la mine un Staresso Mirage si l-am incercat cu o sita de 51 primita de la vdub, Saeco sau Delonghi, el stie mai bine ce mi-a dat...  Confused
Vizual se aseamana izbitor cu cea de aici:
https://edream.ro/produs/sita-dubla-ims-...-delonghi/

Se aseaza bine, fara nici un joc, in locul celei presurizate, si cu 14 grame macinate pe Arco la gradatia 31 pare sa isi faca treaba bine.
Nu am facut comparatii, nu ma intrebati care extrage mai bine, pentru ca nu voi avea ocazia sa trag 2 cafele una dupa alta in zilele cat il voi tine.

Reply
Nu fii zgarcit, trage doua, trei, patru cafele una dupa alta, cu sita presurizata si cu cea primita si gusti doar o gura, doua ca la cupping. Daca ti-e frica de prea multa cofeina ia inainte o pastila sau doua de carbune medicinal.Absoarbe bine cofeina.

Reply
Si cum rasnesc pentru presurizata?

Reply
9 clickuri pe Comandante.  :D ​​​​​​
Incerci un pic mai fin sau mai grosier decat la nepresurizata, pana gasesti cea mai buna varianta. 
Eu am renuntat la ideea de nepresurizata din cauza ca am primit de la Aliexpress coletul destinat altei persoane. Momentan sunt multumit de presurizata pentru ca fac doar capuccino si flat white, ori cand torni peste espresso 3X lapte, doar un q grader mai poate face diferenta. Good enough, stii tu cine zice asta.

Probabil cu nepresurizata poti obtine o cafea un pic mai buna, nu mult, dar creste substantual si riscul de eroare.

Reply
Sa fiu sincer eu eram mai curios de diferenta dintre sita nepresurizata de 54 si cea de 51. Continui sa am ideea fixa, ca o sita cu diametru mai mic, dar la cantitate asemanatoare, va oferi un espresso mai bun decat sita cu diametru mai mare.

Reply
Mai prin primele pagini se intreba cineva cum o fi Staresso pe post de brew comparativ cu Kompresso, in modul picurare gravitationala adica...
Nu am ajuns sa compar astea, dar maine dimineata comparatia va fi versus... Aeropress.
In timp ce luam cina imi cazu privirea pe pistonul de aeropress... apoi pe staresso... apoi strafulgerarea... ca in Highlander  :D  si... rezultatul il aveti in imagine. Difera printr-o fractiune de mm doar.

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Tanar si nelinistit... :23:

Reply
(02-01-2023, 19:26)Dan_R Wrote: Sa fiu sincer eu eram mai curios de diferenta dintre sita nepresurizata de 54 si cea de 51. Continui sa am ideea fixa, ca o sita cu diametru mai mic, dar la cantitate asemanatoare, va oferi un espresso mai bun decat sita cu diametru mai mare.

Si cum definim "cantitatea asemanatoare"?  Confused

Daca totul, ar fi la fel, teoretic eu vad extractia depinzand decat de grosimea pucului, marimea nu ar trebui sa mai conteze, la grosimi ale paturilor de cafea identice si cantitati de apa proportionale cu cafeaua, ar trebui sa obtinem extractii identice.
Proportionalitatea cu cafeaua se traduce in proportionalitate cu aria pucului. 54 este cu 12% mai mare decat 51, adica aproximativ 11.2 grame in sita de 54 ar da un puck la fel de gros ca 10g in sita de 51mm.
Doar ca mai intervine un factor care nu poate fi la fel, pentru ca nu cred ca exista fabricant sa faca toata gama de site gaurite in acelasi fel. 
Asta schimba totul, si face orice comparatie irelevanta.
Numarul de gauri, dimensiunea, forma si aranjamentul lor poate duce la situatii paradoxale, de genul ca o sita de 54 sa opuna o rezistenta mai mare decat una de 51, si atunci comparam mere cu pere.

Nu mai zic ca unele site au o usoara conicitate, ca rotunjirea de la baza variaza de la un model la altul...

Reply
Eu ma gandeam exact la ceea ai spus la inceput, adica extractia sa depinda de grosimea pucului.
Daca ma hotarasc sa-mi iau o sita nepresurizata, va trebui sa aleg intre cea de 51mm si cea de 54mm (la care trebuie polizata marginea pentru a se incadra bine in filtru). De aici decurgea si dilema mea : care dintre ele sa aleg.

Reply
Cu cat creste diametrul pucului, sansele de a il sparge apa aiurea si de eroziune cresc.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(03-01-2023, 01:12)Mihai L Wrote: Cu cat creste diametrul pucului, sansele de a il sparge apa aiurea si de eroziune cresc.

La fel gandesc su eu. De aceea ma intrebam daca apare la Staresso vreo diferenta intre sitele de 54 si 51mm. Oricum se pare ca sita de 51mm se potriveste fara a mai fi necesara vreo prelucrare ulterioara.

Reply
Nu orice sita de 51mm se potriveste fara prelucrare ulterioara. "Gulerul" sitei originale de 53mm are aprox. 58.8mm. O sita IMS de 51mm cu diametrul de 61.4mm nu s-a potrivit cum trebuie. Nu am ajuns inca la un polizor ca sa o ajustez. O alta sita de 51mm, cu diametrul "gulerului" de 59.2mm se potriveste fara probleme. Am avut noroc ca a doua sita comandata s-a potrivit. In functie de geometria sitei difera si cantitatea de cafea care incape (intre 19 si 23 grame).

Reply
Mersi de informatie @edri. Cand ma decid sa cumpar sita, o sa ma duc cu Staresso sa fac proba pe loc.

Reply
La exemplarul care e la mine am masurat 61mm dimensiunea maxima a unui filtru care sa intre acolo.
Iar sita originala are 59.6, un pic mai mult decat scrie mai sus...  Confused
Deci cea IMS, care pare sa semene cu ce am eu, de fapt e mai mare, la guler cel putin.

Reply
Probabil sunt tolerante de fabricatie. Am remasurat in mai multe puncte si sita mea originala pare oarecum ovala, cu diametrul gulerului intre 58.8 si 59.2 aproximativ. Posibil ca nici sublerul chinezesc sa nu mai fie ca sublerele de alta data. ;)

Nu mi-a trecut prin minte ca "pistonul" de la aeropress s-ar putea combina cu staresso Smile Am testat la functionarea in gol Smile si merge destul de greu, se pare ca diametrul cauciucului aeropress este putin mai mare decat ar trebui pentru staresso.
Dar pana la urma, ce ar aduce in plus utilizarea "pistonului" aeropress? Sensorial pressure profiling  Huh Wink

Reply
Nu pentru espresso ma gandeam la pistonul Aeropress, ci pentru brew.
Oricum am renuntat rapid la idee, de a face brew aeropress style, datorita fundului curbat ramane semnificativ de multa apa in rezervor la final.

Pentru espresso nici nu ai putea creea presiunea necesara, decat daca ai apasa cu vreo 150 kg, pentru 6 bari.
S-au facut calculele in topicul de aeropress, la inceputuri, cand au debutat ideile astea cretze.

De la firma aia "razboinica" care a bagat Z-ul in espresso  :D, vine o masina similara, mult mai ieftina, dar fara nici un detaliu constructiv, probabil full plastic.

https://www.aliexpress.com/item/1005004799840652.html

Forma anormal de plata a PF-ului mie imi sugereaza ca ar fi pentru pod-uri... nu se arata nicaieri in imagini cum se alimenteaza cu cafea.

Reply
(03-01-2023, 13:05)renatoa Wrote:  

https://www.aliexpress.com/item/1005004799840652.html

Asta este numai standul. Aparatul trebuie cautat in alta parte.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)