Am lasat putin sa treaca timpul pentru a se mai sedimenta ideile si da, se poate spune ca SCF a trecut la alt nivel, mai comercial sa-i spunem asa, in zona CoffeeEast. Insa era normal, cum am mai spus, e victima propriului succes si se intampla asta din vina noastra ca bem multa cafea buna :) Suna ciudat, dar asa este, cota de piata pe proaspat prajita a crescut la aprox. 10%, din ce in ce mai multa lume consuma cafea buna sau "mai buna" si din ce in ce mai multa lume este interesata sa vina la festivaluri. Cum expansiunea ofera si ocazia crearii de nise in nise, se poate face oricand (si cred ca se va face) inca nu festival in Bucuresti, poate in locatia veche a SCF (Combinatul Fondului Plastic) cu o nisare mai clara, asa cum era la inceput acest festival. Poate sa ai creme de la creme si atat, eventual jumatate / jumatate cu producatorii de bere artizanala, care nu au un festival nici in ziua de azi (in afara de un eveniment mare la Timisoara). E o idee..
Mutarea SCF intr-o locatie si mai mare aduce cu sine costuri mult mai mari, de unde si nevoia de a le acoperi din chirii, care cresc si ele, totodata fiind nevoit sa aduci si alte entitati craft sau nu, adiacente (bauturi nonalcoolice, cesti, bijuterii, gym etc. Toate astea evident ca scot festivalul din purismul de odinioara, iar numarul imens de oameni care viziteaza intr-un weekend o asemenea manifestare (30-40.000), te obliga sa cauti locatii din ce in ce mai mari. La cum s-au desfasurat lucrurile cred ca vor ramana aici pentru urmatorii ani.
Altfel, printre prezentari, personal m-am bucurat sa (re)descoper prajitorii foarte bune din Slovenia, Polonia, Slovacia, Cehia, Viena, pe langa cele romanesti deja cunoscute, insa mai toti (in afara de una din Slovacia daca nu ma insel unde lucra un baiat din Rep Moldova si care aveau doar spalate) au trecut la procesari noi, aceasta fiind directia catre valul al patrulea al cafelei, zic eu. I-am intrebat de ce si mi-au spus ca nu au ce face, daca vecinul vine cu astfel de cafele cu procesare complexa, fructate, e cam greu sa vina cu spalate sau naturale simple pentru ca oamenii deja apuca sa deguste chestii tari in alte standuri si nu ar mai simti nimic din aromele unei cafele "normale". Exact genul de explicatie dat anul trecut la SCF de catre un fermier din Columbia, "daca vecinul fermier fermenteaza si proceseaza prin tehnici noi, castigand dublu / triplu, ce rost mai are ca eu sa vand cafea spalata sau uscata natural?!"
Mi-a placut ca au venit ceramisti priceputi de unde puteai sa iti alegi cesti extrem de frumoase, am plecat si eu cu una facuta artizanal de cei de la Perfect Simplu. Anul acesta nu putea lipsi matcha, noul hype prin cafenele, dar nu are rost sa facem discriminari atat timp cat unele bauturi chiar sunt bune, spre exemplu noua matcha lemon a celor de la kofiti. Pana la urma, vazand ce dubiosenii bea elevii pe cafenelele de masa de la colt, pline de frisca, zahar, siropuri si alte prostii, mai bine sa bea o matcha latte...
Ne vedem la anul!
Link-ul de poze de la festival, facute de catre echipa lui @
Mihnea.ratte il gasiti aici:
https://mihnearatte.smugmug.com/Work/Slo...tival-2025