Ca de obicei a fost un eveniment tare frumos care ne-a lipsit anul trecut si pe care eu unul l-am asteptat cu mare nerabdare. Chiar eram trist la final ca s-a terminat, desi vocea era deja praf
Vor veni si multe fotografii inclusiv de la MihaiL pe care l-am vazut pandind cu obiectivul fiecare moment interesant dar si de la organizatori.
Ce as vrea sa remarc este setea oamenilor de socializare si de cafea buna, poate ca side effect al pandemiei dar si ca marca inregistrata a fanilor infocati ai cafelei de specialitate. Oriunde te uitai vedeai discutii zambitoare in jurul cafelei, vizitatori dornici sa afle detalii direct de la prajitori, oameni care isi spuneau povestea cafelei lor de acasa si care cereau confirmari ori sfaturi, standuri cu produse conexe care erau asaltate si ele...un adevarat tratament pentru suflet.
Prajitoriile prezente au fost Mabo, Guido, Origo, Papajaques, Sloane, Meron (sper ca nu am uitat pe nimeni). Alaturi de acestea (pe langa standuri nu neaparat interesante gen Vodafone, vaccinarea mobila etc) amintesc si de Kofiti unde Cosmin a mai inventat cateva bauturi interesante dar si de Energovita, brand-ul de catina bio al lui Radu Carutasu, rezultatul multor ani de crestere si ingrijire a plantelor, stand unde m-am energizat continuu cu diverse "bombe catinologice"
De asemenea un foarte misto stand a fost cel al Institutului International al Ciocolatei si Cacao unde s-au putut degusta ciocolate de origine, fiecare cu gustul sau in functie de tara de provenienta, destul de asemanator cu domeniul cafelei. Am invatat acolo ca ciocolata adevarata nu se mesteca ci se lasa la topit in gura ca sa-i simti aromele.
Cafele bune in espresso s-au baut peste tot, trend-ul fiind clar pe fermentate / anaerobe, iar pe brew nu as putea sa ma pronunt caci nu e pasiunea mea insa demonstratia de maiestrie in Syphon a lui Andrei Tecau de la Tekafe Brasov, din standul Guido, mi-a placut mult, ce-i drept ajutat si de caisele acelea evidente din Columbia pink bourbon. I-am vazut pe prajitori usor nemultumiti de faptul ca se calibrasera in cafenea pe apa lor iar festival au avut o alta apa ce adauga ceva aciditate suplimentara, desi nu pot sa ma plang de asa ceva, din ce am degustat
Anul acesta au fost doua zile, una dedicata educatiei (sambata) si alta dedicata competitiei (duminica), ambele cu prezenta standurilor partenere de care aminteam. Ideea mi se pare foarte ok pentru ca in alti ani workshop-urile nu prea s-au bucurat de succes plus ca s-au tinut cumva separat. Acum eu i-am incurajat sa intervievez invitatii chiar la scena, in mijloc, pentru a ne putea bucura cu totii de informatii pretioase. Din pacate abia pe la mijlocul zilei de sambata am reusit sa remodelez configuratia boxelor pentru ca le-am gasit montate prost, la inaltime, ecoul fiind masiv. Am discutat cu Bogdan al nostru de la Mabo despre cum sa iti deschizi o prajitorie (cu interventii interesante ale Teodorei de la Sloane), cu Maria de la FNC Columbia despre cultivarea cafelei in Columbia, procesari, atitudinea fermierilor etc., cu Ciprian de la Friddi despre inghetata lor minunata, cu Afshin despre cum sa deschizi un coffeeshop, cu o agentie de advertising despre cum sa popularizezi brand-ul tau de cafea. Pentru la anul merita clar mentinuta si diversificata partea asta de educatie.
"Minusul" de care ma voi ocupa personal la anul este faptul ca a lipsit berea artizanala
Foodtrack-ul prezent acolo cica ar fi trebuit sa aiba dar la fata locului au spus ca nu au si uite asa in semn de protest am venit cu masina la eveniment. Adica ori craft ori deloc
Locatia (Combinatul Fondului Plastic), o hala mare reabilitata si reamenajata in stil industrial cu pastrarea unor elemente din epoca muncitoreasca, m-a fascinat prin faptul ca desi era plasata extrem de prost ca accesibilitate (undeva in spatele engross-ului Flora din zona Casa Presei Libere), fara metrou in apropiere sau legaturi facile cu tramvaie ori autobuze, a fost plina. Se pare ca pasionatii de cafea au masina si pentru un scop nobil vin si in gaura de sarpe, ceea ce poate da de gandit pentru urmatoarele eveneimente la modul in care nu e nevoie sa fii in centrul istoric ci poti gasi locatii misto si in alte zone ale orasului. Deci alta data, daca va fi cazul, sa nu-si mai gaseasca cineva scuze in zona locatiei daca evenimentul de cafea a iesit prost.
Planurile celor de la Artisan ar fi sa duca la anul competitia si in alte orase din tara, ceea ce ar fi un lucru cu adevarat extraordinar, mai ales ca (si) datorita forumului avem multi amatori de cafea de specialitate in toate orasele mari si nu numai.
Castigatorul competitiei de aeropress a fost o surpriza, un outsider as putea spune, cu doar 3 luni de experienta in cafenea, Claudiu de la Spite Oradea, asa cum spunea MyR mai sus, care a invins in finala un fost campion din 2018 si inca un barista experimentat. Dovada ca la acest tip de competitie pot veni cu incredere si espressomanii nostri care isi prepara acasa constant o cafea la aeropress. Zic asta fara a minimiza eforturile si pregatiurea lui Claudiu, doar va incurajam sa va ganditi mai bine data viitoare in caz ca sunteti pasionati.
Pe masura ce apar fotografiile si filmarile o sa va rog sa le dam un share si aici.