Welcome Back Log In Create Account

Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home

184 grade cred ca vrei sa zici... 180-181
Nu e relevant, au scris unii ca le aud si la 177.
Etalonarea sistemului de masura la prajitorul asta este ... lipsa cu desavarsire... ca zero-ul la Kinu.
Dar graficul singur este suficient sa te atentioneze vizual ca urmeaza...
Poti trage si un glont in gol, nu e nici o tragedie, daca vezi ca nu vine nici un pocnet mai apesi odata butonul si revii din Dev in Maillard. Si astepti urmatorul eveniment.

Reply
Scuze greseala 184 . Astazi am auzit la 184-185 pocnete mai consistente. Deci este ok valoarea estimata de 184 grade.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
Am o cerinta un pic mai neobisnuita...
Cineva dintre cei de aici, care si-a luat Skywalker prin toamna, a avut o discutie cu mine pe whats, si mi-a dat niste profile ale unei prajiri facute pe 6 ian, dupa cum arata numele fisierului...
20260106_140550_Default_Profile.csv
Fisierul era export HiBean.
Nu reusesc sa regasesc discutia in whats, cine isi reaminteste il rog sa ma contacteze.

Reply
[Image: s98SA81.jpeg][Image: lEFtJAI.jpeg]Prăjirea e ieri. Nu-mi dau seama de nu a ieșit mai light. Am făcut drop când încă mai pocnea.
Staresso Mirage Pro & De'Longhi ECP, Hario V60 & Aeropress, IBRIC, KINGrinder K6 & AVX CG301, NanoFoamer Lithium, Cocinare B6, Timemore Basic 3.0...Skywalker V1.

Reply
As aprecia gradul de prajire dupa gradele de temperatura petrecute in dezvoltare in primul rand, verificate apoi prin calcularea pierderii de greutate.
La prajirea radianta culoarea nu mai corespunde aprecierilor standard Agtron, suprafata este totdeauna prajita mai mult decat interiorul.
Daca ai colorimetru, fa un shift de scala cu 5-10 unitati Agtron ca sa ajungi mai aproape de realitate.

Reply
(03-06-2026, 11:25)renatoa Wrote: As aprecia gradul de prajire dupa gradele de temperatura petrecute in dezvoltare in primul rand, verificate apoi prin calcularea pierderii de greutate.
La prajirea radianta culoarea nu mai corespunde aprecierilor standard Agtron, suprafata este totdeauna prajita mai mult decat interiorul.
Daca ai colorimetru, fa un shift de scala cu 5-10 unitati Agtron ca sa ajungi mai aproape de realitate.

O simt la gust că e mai prăjită.

Găsesc un model mai accesibil sau ceva dye? Că Tonino sau DiFluid Omni sar din buget.
Staresso Mirage Pro & De'Longhi ECP, Hario V60 & Aeropress, IBRIC, KINGrinder K6 & AVX CG301, NanoFoamer Lithium, Cocinare B6, Timemore Basic 3.0...Skywalker V1.

Reply
~8 grade dupa fc e destul de light-medium... daca te duci mai jos o sa aibe gust de pamant din experientele mele. sau poate ai marcat gresit punctul fc si ai mai multe grade, nu 8...
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro

Reply
Cum zice @RazvaNNN... vizual e greu... mai ales ca sculele indicate masoara culoare de macinatura, nu de boabe in timp real la prajire.

Ce am scris de unitati Agtron mai sus era in ipoteza ca ai invatat din poze sa evaluaezi scorul fara nici un instrument.
Caci daca e sa ajungem la un analizor, pai macinatura, dupa racire, degazare si rasnire, arata la fel ca cea prajita clasic, pentru ca se amesteca coaja cu miezul, rezultand o mediere.

Referitor la aprecierea FC in timpul prajirii, daca imi aratai graficul fara sa fi avut FC marcat, eu il puneam mai sus, unde e varful ala care acopera punctul din 192.7

Daca zici ca la gust ti se pare prea prajita... ai mai avea posibilitatea de evaluare gustativa in timp real, arunci cateva boabe extrase cu samplerul in apa si sunt gata de mestecat instant.

Reply
https://rubasseroasters.com/direct-radia...ar-coffee/
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.

Reply
Da... stramosii... studiati indelungat poate chiar cu 10 ani inainte de Skywalker.
Inaintea lui a fost DigiRosto Imex 1500 pro, intalnit si sub alte denumiri:
https://library.sweetmarias.com/caffe-ro...p-roaster/
Pe acesta il am dar nu il folosesc, nu prajeste prea bine sub 1 kg.

In perioada 2015-2016 au aparut aproximativ simultan Rubasse si Cerroffee, al carui design pe mine m-a cucerit.
http://en.ceroffee.com/en/
E cel mai apropiat de skywalker.

La Rubasse nu imi place amplasarea centrala a radiantului... nu au castigat nimic, in ciuda afirmatiilor care le fac acolo.

Inca o observatie legata de tipul de radiatie: masinile echipate cu lampa cu filament de carbon, cum e Skywalker radiaza in plaja MIR (Mid), nu NIR (Near).
Pe la 1000 grade are loc tranzitia intre cele doua plaje, metalul incandescent are 7-800 grade, pe cand filamentul de carbon incepe de la 1200 grade.

Reply
Foarte ciudat ca pe final ei nu numai ca nu scad puterea, dar chiar o mai cresc un pic...
Posibil sa aiba un airflow mult mai viguros decat skywalker, care sa compenseze asta... altfel... chiar ei descriu foarte bine ce se obtine acolo:

Quote:...we know that under conventional coffee roasting wisdom, this profile is screaming “trash coffee” that’s probably ashy, burnt on the outside, and very underdeveloped on the inside.

Reply
Se discuta pe FB ca cineva a primit o placa de control relativ recenta, din sept 2025, comandata ca piesa de schimb, si nu s-a mai inteles cu controllerul original, din prima generatie, adica 2023-2024.
Investigand protocolul, cel care a raportat problema a gasit o schimbare in timingul impulsurilor, rezolvabila pentru adaptoarele de usb, printr-o singura schimbare in cod, dar care necesita inca un adaptor daca mai vrei sa iti folosesti vechiul panou de control.
Sau, adaptorul existent necesita rescriere ca sa produca pachete de protocol pe stil vechi pentru controllerul din fabrica.

In acelasi timp, altii au raportat ca folosesc noile placi fara probleme... dar si fara o detaliere exact a setupului: cu ce controlere/display folosesc noile placi, si alte detalii necesare intelegerii exact a fenomenului.
Pare destul de logic ca o masina noua, fabricata dupa sept 2025 va veni cu un display capabil sa inteleaga noul protocol, asa ca o reactie de genul "for me it works..." nu e de mirare... problema este cand incerci sa pui o placa nou intr-o masina veche...

De urmarit daca cei care primesc masini noi raporteaza probleme de conectare la Artisan sau HiBean.
Iar cei cu masini vechi, care din diverse motive veti fi fortati sa schimbati placa de baza, asteptati-va la surprize.

Atasat aveti o imagine cu versiunea si data de fabricatie a noului controller.

[Image: LhYmOUQ.jpeg]

Reply
Salutare, am comandat si eu Skywalker V1, produs in 2026, am facut prima prajire ghidat de ce am citit pe acest thread, Columbia Supremo Los Robles, washed, 1350-2200m, cu prajitorul inclinat in fata (rigla de 2cm asezata sub spatele prajitorului), am notat temperaturile si ajustarile din 30 in 30 de sec, am facut un grafic dupa prajire cu ajutorul lui Gemini.

Am si extras cateva espresso, la 24h dupa prajire, imi place ce a iesit: aciditatea este prezenta, dar echilibrata, se simt si ceva arome.

As vrea sa pot salva/reproduce profile, ce imi recomandati pentru interfata intre Hibean sau Artisan si Skywalker?

Alte sfaturi sunt binevenite!

[Image: GDwbAKs.png]
Lelit Bianca V3, Lelit PL41TEM, 1968 La Peppina V3.0 lever
DF64 gen2 SSP MP burrs, Kinu Simplicity

Reply
Felicitari!
Eu folosesc cu succes, de cativa ani aplicatia + adaptorul dezvoltate de colegul @renatoa pentru ptajirea in timp real si salvare profile. Prajirea automata dupa profile nu m-a interesetat. Consider ca fiecare sarja este diferita si prefer sa fiu eu la butoane de fiecare data.
[Image: iAuj4s2.jpeg]
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
Exista un adaptor diy HiBean Community Edition care se leaga cu ambele.
Nu cel vandut de Hibean pe Ali.

Am semnalat aici ceva nou... https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid232260
Ce nu am scris acolo este ca e foarte nou, domeniul siteului a fost creat pe 1 August, iar aplicatia a inceput sa curga saptamana trecuta.
Iar tot ce scriu ei acolo, (momentan, poate vor urma si alte masini...) este de fapt un studiu de caz asupra Skywalker... cea mai mare, cuprinzatoare si detaliata chestie care s-a scris despre prajitorul nostru... si ca orice lucru la inceput are si cateva gafe, pe langa multe lucruri bune care le spune, chestii care "altii" le-au zis de cand a aparut prajitorul, si la care una lume continua sa faca pe surdu si azi.
Ce ma cam supara este engleza folosita acolo, pur si simplu are "ceva" care ma incurca, nu reusesc sa citesc mai mult de 2-3 ecrane fara sa ma "deconectez". Nu, nu e sindromul "alta intrebare ?" Smile
Asa ca va necesita multe zile de lectura pana cand o sa pot zice ceva.
Va las si pe voi sa cercetati, si poate comentam ce aflati nou sau "va da cu virgula".

Reply
Jos palaria pentru promptitudine! Va multumesc pentru sfaturi!
Lelit Bianca V3, Lelit PL41TEM, 1968 La Peppina V3.0 lever
DF64 gen2 SSP MP burrs, Kinu Simplicity

Reply
A luat/testat cineva varianta 'Big Boy' de 1kg ?
Timemore Sculptor 078~Kinu M47 Phoenix + OreaV3~V60~Clever~Aeropress~Picopresso

Reply
Prima versiune nu a fost prea reusita, cam ca V1 la Skywalker.
Nu am urmarit sa vad daca Nirecue (Lloyd Galang pe FB) a testat V2, ca de primit a primit-o... si daca s-au rezolvat fail-urile initiale.
Problema care o vad este cum te asiguri ca primesti versiunea noua, ca nu prea spun ce ti se vinde... Confused

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)