Hello There, Guest! Login Register


Sfaturi reparatie Mara X

#1
Salut colegi, de 4 zile sunt posesor de MaraX si intampin o problema care sper ca nu fie de la espressor. I-am modificat presiunea din OPV la aprox. 8 bari, am dezactivat modul de standby, am folosit si sita VST si cea Lelit by IMS cu care vine, fac WDT corect, in pf naked nici vorba de channeling.
In prima zi shot-urile au fost foarte foarte reusite si bune, a doua zi de dimineata iar la fel, in schimb, din a doua zi dupa-amiaza nu reusesc sa scap de un gust destul de pronuntat de amar/ars/tonic pe retrogust desi nu am schimbat absolut nimic. Am incercat diferite ratii, timpi de extractie, diferita cafea etc. tot nu pot sa scap de acel amar. Sa aiba espressorul meu o problema si sa se supra-incalzeasca?
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#2
Ai probat cu o treapta de temperatura mai joasa?
 
Reply
#3
(01-01-2022, 20:06)Darsidius Wrote: Ai probat cu o treapta de temperatura mai joasa?

Da, primele cafele care au fost super bune au fost pe treapta 1 care ar trebui sa fie in jur de 94 cred. Am incercat dupa cu treapta 0 si iar cu treapta 1, l-am lasat totusi pe 0 intr-un final fara mari diferente in ceasca
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#4
Asa cum ti-am recomandat si in thread-ul despre accesorii, in continuare insist ca e nevoie de termometru de grup. N-o sa poti sa ai rezultate constante altfel.
#Lelit Mara X #Eureka Mignon XL #Duomo 8 #Bravo tamper #Felicita Arc
#AVX EM3202SW # Eureka Libra
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero)
 
Reply
#5
(01-01-2022, 20:10)RobertRo Wrote:
(01-01-2022, 20:06)Darsidius Wrote: Ai probat cu o treapta de temperatura mai joasa?

Da, primele cafele care au fost super bune au fost pe treapta 1 care ar trebui sa fie in jur de 94 cred. Am incercat dupa cu treapta 0 si iar cu treapta 1, l-am lasat totusi pe 0 intr-un final fara mari diferente in ceasca
Treptele alea sunt valabile doar dacă nu umbli la OPV.

Eu zic sa folosești un termometru de grup dacă vrei sa ai cât de cât o idee despre ce faci, mai ales ca ai modificat presiunea...
|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)
 
Reply
#6
(02-01-2022, 00:24)Daaaaan Wrote:
(01-01-2022, 20:10)RobertRo Wrote:
(01-01-2022, 20:06)Darsidius Wrote: Ai probat cu o treapta de temperatura mai joasa?

Da, primele cafele care au fost super bune au fost pe treapta 1 care ar trebui sa fie in jur de 94 cred. Am incercat dupa cu treapta 0 si iar cu treapta 1, l-am lasat totusi pe 0 intr-un final fara mari diferente in ceasca
Treptele alea sunt valabile doar dacă nu umbli la OPV.

Eu zic sa folosești un termometru de grup dacă vrei sa ai cât de cât o idee despre ce faci, mai ales ca ai modificat presiunea...
Chestie e ca presiunea a fost primul lucru pe care l-am modificat inainte de prima cafea si au iesit foarte bune primele, in afara de cele din ultimele 2 zile jumate orice as fi incercat
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#7
Frumusetea espressorului e o treaba subiectiva, mie unul mi se pare chiar ok cu termometrul de la geisinger. 
Timpii de care zici sunt orientativi, de aceea zic ca e bine sa ai un indicator precis de temperatura. 
Ieri de exemplu am facut 2 shoturi, am frotat lapte si l-am lasat pornit. Dupa 3 ore jumate cand am vrut sa mai fac un shot, am pornit termometrul si era supraincalzit (97 grade). De ce? N-as putea sa-ti raspund…
#Lelit Mara X #Eureka Mignon XL #Duomo 8 #Bravo tamper #Felicita Arc
#AVX EM3202SW # Eureka Libra
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero)
 
Reply
#8
Mai e si chestia cu portafiltru, chiar daca e naked este bine sa faci cafelele in acelasi mod, ori cu portafiltru incalzit, ori cu portafiltru rece.

Daca faceti prima cafea cu portafiltru rece, si a doua cu el cald, o sa varieze si gustul si extractia.

La cea mai tare cafenea privata se folosesc portafiltre scoase din congelator (are cafenea in stil sushi bar, nu serveste mai mult de 3-6 clienti odata) si are un numar mai mare de portafiltre curate tinunte in congelator, defapt e un truct ce merge pe o rasnita unimodala, ca sa macini mai grosier, si sa ai o cadere de temperatura oarecum pe un grup saturat (wink).
 
Reply
#9
Am rezolvat-o dat intr un fel ciudat zic eu, m am dus pe ultima treapta de temperatura, contrar logicii, si am scapat de acel retrogust tonic. Am comandat si un termometru de grup de la geisinger ca pare ca pana nu il inteleg mai bine merg in golSmile
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#10
Nu stiu cum e la alte espressoare cu grup E61, dar la Mara x am observat ca trebuie lasat portafiltrul in grup ca sa se stabilizeze temperatura. 
Temperatura ambientala mai influenteaza stabilitatea termica, dar foarte putin. Am revenit acasa dupa o saptamana in care lasasem centrala pe 19 grade si am constatat ca dupa o ora de la pornirea espressorului nu mai ajunge la 92 de grade cum se stabiliza de obicei, ci la 91.6. La fel se intampla daca las usa deschisa de la balcon sa aerisesc (in perioada de iarna) si vine aer rece spre espressor. 

@Darsidius Cafeneaua de care zici este de la noi din tara? Chiar as vrea sa incerc Big Grin
#Lelit Mara X #Eureka Mignon XL #Duomo 8 #Bravo tamper #Felicita Arc
#AVX EM3202SW # Eureka Libra
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero)
 
Reply
#11
(03-01-2022, 12:34)neapci Wrote: Nu stiu cum e la alte espressoare cu grup E61, dar la Mara x am observat ca trebuie lasat portafiltrul in grup ca sa se stabilizeze temperatura. 
Temperatura ambientala mai influenteaza stabilitatea termica, dar foarte putin. Am revenit acasa dupa o saptamana in care lasasem centrala pe 19 grade si am constatat ca dupa o ora de la pornirea espressorului nu mai ajunge la 92 de grade cum se stabiliza de obicei, ci la 91.6. La fel se intampla daca las usa deschisa de la balcon sa aerisesc (in perioada de iarna) si vine aer rece spre espressor. 

@Darsidius Cafeneaua de care zici este de la noi din tara? Chiar as vrea sa incerc Big Grin
92 afisaj in termometrul de grup sau dupa ce ai calculat diferenta intre puctul eric si temperatura care ajunge in pucul de cafea?
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#12
(03-01-2022, 13:12)RobertRo Wrote:
(03-01-2022, 12:34)neapci Wrote: Nu stiu cum e la alte espressoare cu grup E61, dar la Mara x am observat ca trebuie lasat portafiltrul in grup ca sa se stabilizeze temperatura. 
Temperatura ambientala mai influenteaza stabilitatea termica, dar foarte putin. Am revenit acasa dupa o saptamana in care lasasem centrala pe 19 grade si am constatat ca dupa o ora de la pornirea espressorului nu mai ajunge la 92 de grade cum se stabiliza de obicei, ci la 91.6. La fel se intampla daca las usa deschisa de la balcon sa aerisesc (in perioada de iarna) si vine aer rece spre espressor. 

@Darsidius Cafeneaua de care zici este de la noi din tara? Chiar as vrea sa incerc Big Grin
92 afisaj in termometrul de grup sau dupa ce ai calculat diferenta intre puctul eric si temperatura care ajunge in pucul de cafea?

92 afisat pe termometrul de grup (nu in timpul extractiei).
#Lelit Mara X #Eureka Mignon XL #Duomo 8 #Bravo tamper #Felicita Arc
#AVX EM3202SW # Eureka Libra
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero)
 
Reply
#13
Inseamna ca in extractie ai cam 91.5 sau 92.5, dupa spusele de aici https://www.youtube.com/watch?v=YR_ml3GYvIM
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#14
Nu am masurat temperatura din portafiltru in timpul extractiei pentru ca nu am avut cu ce, dar din ce am citit (inclusiv pe topicul de aici de pe forum) trebuie sa scazi 4 grade fata de temperatura citita de termometru de grup afisata in timpul extractiei. La mine se duce pe la 94.5-95 in timpul extractiei, deci probabil am 90.5-91 grade in portafiltru.
Pana la urma si termometrul poate sa aiba abaterea lui, nu vine cu buletin de etalonare de la un laborator metrologic. Importanta termometrului de grup este ca ai o referinta de temperatura de la care stii cand sa pleci cu extractia.
#Lelit Mara X #Eureka Mignon XL #Duomo 8 #Bravo tamper #Felicita Arc
#AVX EM3202SW # Eureka Libra
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero)
 
Reply
#15
Da corect, eu ce am vazut pe yt teste cu MaraX apare ca diferenta ar fi de 2 grade in plus pe termometru in timpul extractiei
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#16
(03-01-2022, 14:39)neapci Wrote: Nu am masurat temperatura din portafiltru in timpul extractiei pentru ca nu am avut cu ce, dar din ce am citit (inclusiv pe topicul de aici de pe forum) trebuie sa scazi 4 grade fata de temperatura citita de termometru de grup afisata in timpul extractiei. La mine se duce pe la 94.5-95 in timpul extractiei, deci probabil am 90.5-91 grade in portafiltru.
Pana la urma si termometrul poate sa aiba abaterea lui, nu vine cu buletin de etalonare de la un laborator metrologic. Importanta termometrului de grup este ca ai o referinta de temperatura de la care stii cand sa pleci cu extractia.
Zi-mi te rog... De unde ai ajuns la concluzia ca se scad fix 4 grade?
|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)
 
Reply
#17
Asa cum am spus nu am facut eu masuratori, doar am citit si m-am uitat la filmulete facute de altii.
Spre exemplu poti sa citesti postarea #216 din acest topic. https://www.youtube.com/watch?v=l-WXDLp8qjA
#Lelit Mara X #Eureka Mignon XL #Duomo 8 #Bravo tamper #Felicita Arc
#AVX EM3202SW # Eureka Libra
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero)
 
Reply
#18
In comentarii scrie ca sonda sau cum s ar traduce "teck up" e rece iar in alt comentariu scrie ca diferentele de pe termometru sunt de +1/2 grade fata de temperatura care atinge pucul
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#19
Am nevoie de niste ajutor cat mai repede, m-am trezit de dimineata cu mara ca a lasat o balta la bucatarie sub ea. Am oprit-o am curatat sub ea, am sunat la service dar nu raspunde nimeni si surpriza, continua sa curga cate putin cate putin. I-am scos rezervorul dar mai mult nu stiu ce i-as putea face. S-a mai intamplat la altii, se opreste scurgerea aia sau tine asa mult si bine?
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#20
Asa am patit eu cu Brewtus in primele zile, acolo a fost o valva ce nu inchidea bine. Cel mai bine iti dai seama desfacand carcasa si vazand de unde picura, poate fi un simplu furtun iesit dar cum esti in garantie ori faci treaba asta cu manusi ori astepti ziua de luni ca sa poti vorbi cu cineva dimineata, bineinteles fara a mai folosi espressorul. Sunt fiare si se rezolva usor, se mai intampla pe orice categorie de pret a aparatelor.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#21
Am cam observat pe unde curge, problema e ca nu il pot deschide complet sa strang ce curge sau sa vad mai bine pentru ca are in spate surubelul ala mic pe care nu am cu ce sa il deschid. Dar am obervat ca doar cand pornesc pompa curge pe acolo pe jos, si prin grup trece doar foarte putina apa. Mersi oricum de sfat!
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#22
Robert ai nevoie de un imbus de 2,5mm si o surubelnita in cruce. Eu nu as avea rabdare pana Luni. Cred ca este ceva minor. Uite aici cum faci: https://youtu.be/1Hkfl3O2YlY. Imbus gasesti la orice magazin de bricolaj.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#23
M-am uitat, am acea scula, dar nu intra, am si de 3 si e prea mare, nu inteleg cum, dar pur si simplu cea de 2.5 e prea mica si are joc si cea de 3 e prea mare. Am reusit totusi sa ma uit pe deasupra cand am pornit pompa si am vazut un furtun rupt/spart de la o piesa albastra in T. Banuiesc ca este acea piesa de la modul cu OPV in apoi in rezervor in loc de tavita. Am mai observat si ca atunci cand introduc rezervorul tasneste pur si simplu apa de undeva din interior, mi s-a facut praf prin bucatarie in coltul espressorului.
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#24
Poate ai chei torx in loc de hexagonale, si de aceea nu se potrivesc. Teul albastru face legatura dintre pompa si OPV. Poate a iesit furtunul din acel Teu. Se poate rezolva usor numai sa poti desface surubul "minune". Eu l-as inlocui cu unul cu cap normal. Exista si metoda ciobaneasca de a incerca sa desurubezi cu un patent apucand capul surubului.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#25
Cheile sunt hex, am incercat si metoda ciobaneasca dar am zis sa poate fac zgarieturi. Legat de furtun, l-am vazut asa printre piesele din interior si nu e scos, e cumva "taiat" pe o buna bucata din el. Se poate sa fie din cauza temperaturii mari din interior si ca e aproape de boiler? Am modul de stand-by dezactivat
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#26
Nu m-am uitat, dar e posibil sa fie șurub imbus cu anti-tamper, un fel de "protecție" tocmai ca să nu poți umbla la el....are o putzulica in mijloc și ai nevoie de un imbus special, cu gaura în mijloc.

Nu sunt sigur dacă Lelit folosește asa ceva, dar la LaPavoni erau o grămadă de șuruburi cu protecție. [Image: df62d00b003dec4acf01cafbdd0ee61d.jpg]
|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)
 
Reply
#27
Zgrieturile din lateral sunt de la patentSmile
[Image: tXu2ovw.jpg]
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#28
Pare a fi un surub cu cap imbus (hexagonal) normal.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#29
Eu zic sa aștepți pana luni sa îl duci în garanție.
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#30
Am incercat cu 3 cheite diferite, toate de 2.5, am incercat si cu 2 si cu 3, dar nimic. Cel de 2.5 agata un pic si atat, mai mult da in gol
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)