(25-09-2023, 12:56)renatoa Wrote: Importanta controlului este supraestimata, daca ne referim la controlul de catre un calculator.
Prajirea asistata de electronica/calculator a aparut in lume de vreo 10-12 ani, la noi pe forum prima referinta la asa ceva este de prin 2014.
Pana atunci se lucra mai mult pe simturi, sau masurari simple de temperatura.
Cum continua sa faca si azi multi prajitori carora nu le e rusine de asta.
Reproductibilitatea prajirii este data de cat de controlabil si reproductibil este fluxul de caldura, restul sunt floricele.
Dacă lucrurile in zona cafelei nu ar fi evoluat, probabil ca as fi fost de acord cu cele de mai sus
Cand otomanii au introdus cafeaua in lumea europeană, pe la 1600-1700, metoda de preparare era doar una, iar prăjirea boabelor se făcea in acord cu cunoștințele de atunci.
Doar ca de la acele vremuri îndepărtate lucrurile au evoluat foarte mult, nu doar in zona soiurilor de cafea, cat si a metodelor de preparare si de prajire, iar consumatorii s-au diversificat si ei.
Ce e mai sus a fost un prim val al cafelei, când aceasta a început sa fie cunoscuta si sa între in viața oamenilor.
A urmat un val 2, când coffee shop urile au devenit prezente in orașe, in comunitățile mai numeroase, accesibila tuturor categoriilor sociale, nu doar elitelor.
A venit si valul al 3 lea, care a adus trasabilitatea cafelei, grija fata de prajire, scoaterea in evidentă a detaliilor fine din soiurile de cafea, arome, profile de prajire, tehnici de extracție…..
Se zice ca acum suntem intr-un val 4, când consumatorii doresc sa experimenteze mai mult, gusturi, arome, metode de extracții, când prăjirea a devenit știință iar 30 secunde sau câteva grade Celsius plus sau minus, între o prajire sau alta, pot aduce diferențe mari in ceașca, pot conduce la metode diferite de extracție care sa evidențieze diferit soiurile de cafea.
Deci, este evidentă evoluția care a avut loc si are loc încă.
Daca prăjirea nu evolua, nici aceste lucruri nu se întâmplau si, probabil, rămâneam la nivelul cafelei din perioada otomană.
Fiecare poate concluziona, ținând cont de cel întâmplate de la anii 1600 pana azi, dacă importanta controlului este sau nu supraestimata.