Hello There, Guest! Login Register


Sfaturi cumparare prajitor ieftin si bun sarje mici

#1
Buna stimati colegi,
va cer sfaturile pentru a gasi un prajitor de cafea ptr acasa. Cantitatea de cafea consumata nu depaseste 300 game pe saptamana.
Exista prajitoare ieftine cu care sa pot praji cafeaua acasa pentru filtru ?
Am vazut o oferta de prajitor la Barshaker, este ok ? se poate folosi sau mai bine merg mai departe ?
https://barshaker.ro/BS3397-Hot-Air-Coffee-Roaster.
Hario V60 / Switch Immersion Dripper/ Kingrinder K6 / Kettle Klarstein
Arco manual grinder + POB / Adler AD 1349 kettle
Skywalker roaster v1



 
Reply
#2
Pt 1,2 kg pe luna nu cred ca renteaza, marea problema in prajirea acasa inclusiv in tigaie sau alte metode ieftine este lipsa caramelizarii
 
Reply
#3
Multumesc.
Inteleg ca e mai complicat decat credeam eu. Deci nu exista variante simple, ieftine si bune.
Renunt la prajire home made.
Hario V60 / Switch Immersion Dripper/ Kingrinder K6 / Kettle Klarstein
Arco manual grinder + POB / Adler AD 1349 kettle
Skywalker roaster v1



 
Reply
#4
(20-09-2023, 16:06)alin1970 Wrote: Multumesc.
Inteleg ca e mai complicat decat credeam eu. Deci nu exista variante simple, ieftine si bune.
Renunt la prajire home made.
Nu spun ca nu se poate dar din prajirea la popcorn ce e similar cu acel aparat cat si in prajirea la tigaie am avut un gust plat de cafea coapta.
 
Reply
#5
Caramelizarea zaharurilor are loc in zona 165-190 grade, daca nu s-a intamplat inseamna ca nu ati ajuns acolo, si nici nu a avut loc reactia exoterma care duce la craparea boabei (first crack).
 
Reply
#6
nu trebuie sa renunti .... eu prajesc cu un pistol de aer cald de mult timp, si cateodata cand nu apuc sa prajesc sau nu am chef, mai iau cate o cafea prajita de specialitate. Am avut prajeli peste cele de la specialisti ... dar si unele fade si coapte, dar baubile. Ce e clar .... e mult mai ieftin pentru mine si am cafea foarte proaspata si prajita cat de tare vreau eu/sotia. Smile 
Evident, nu imi ies identice prajirile, dar nici nu incerc. Testez , ma joc. In jumatate de an cred ca am aruncat o singura prajire. 
Depinde daca esti dispus sa investesti si ceva timp, daca iti face placere sa faci asta. Mie imi si place si mai fac si ceva economie de bani. (etiopia sca 88, daca iau 5kg, ajunge la 75lei/kg cu tot cu transport inclus.... daca comand de la oricine 250gr cafea .... dau inca 10-20 lei doar pe transport .... fiind din ploiesti)

in fine, idee e ca sunt destui care folosesc prajitoare ieftine sau pistol de aer cald intr-un bol de mancare de caini :)))
Daca ai un pistol de aer cald acasa .... cumpara 1kg de cafea verde si incearca... poate iese ceva bun, daca nu ... nu pierzi mare lucru.  :57:
 
Reply
#7
Sunt putin contradictorii cerinta cu solutia asta.
Se doreste explicit cafea pentru filtru dar se obtine ceva prajit, perpelit sau ars. Fara control. Adica daca iti iese o prajire din doua sau din trei, parca nu mai este asa de ieftin… Nu mai zic daca le ratezi pe toate sau ce iese decent nu se dezvolta cum trebuie.

Nu mai zic ca poate iei 3-5kg dintr-o cafea care nu-ti place cum iese sau pe care nu o poti praji corect cu solutia asta.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#8
Intrebare :
cafeaua asta e prajita ok pentru filtru sau trebuie mai light ?
[Image: UG0dZiY.jpg]
Hario V60 / Switch Immersion Dripper/ Kingrinder K6 / Kettle Klarstein
Arco manual grinder + POB / Adler AD 1349 kettle
Skywalker roaster v1



 
Reply
#9
Importanta controlului este supraestimata, daca ne referim la controlul de catre un calculator.
Prajirea asistata de electronica/calculator a aparut in lume de vreo 10-12 ani, la noi pe forum prima referinta la asa ceva este de prin 2014.
Pana atunci se lucra mai mult pe simturi, sau masurari simple de temperatura.
Cum continua sa faca si azi multi prajitori carora nu le e rusine de asta.
Reproductibilitatea prajirii este data de cat de controlabil si reproductibil este fluxul de caldura, restul sunt floricele.

(25-09-2023, 12:55)alin1970 Wrote: Intrebare :
cafeaua asta e prajita ok pentru filtru sau trebuie mai light ?

Aceea ESTE o prajire light, un indiciu fiind "celulita" de pe boabe.
Cat de light mai poti mai merge, in jos sau in sus, sau daca este nivelul optimal pentru arome maxime, asta doar prajitorul o decide.
 
Reply
#10
Multumesc ptr raspuns.
Deci am cafea de filtru! Deja sunt pe directia corecta! :)
Bineinteles ca nu este prajita de mine sa nu se inteleaga gresit cumva.
Nu am pistol cu aer cald, dar pot cumpara unul sau un prajitor de popcorn ptr experimente.
Hario V60 / Switch Immersion Dripper/ Kingrinder K6 / Kettle Klarstein
Arco manual grinder + POB / Adler AD 1349 kettle
Skywalker roaster v1



 
Reply
#11
Daca espresso-ul ti se parea acru, sa vezi astea de filtru prajite gresit cum sunt… [emoji23][emoji23][emoji23]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#12
nu ma speria !
la filtru e ok cafeaua, chiar imi place putin acra.
Hario V60 / Switch Immersion Dripper/ Kingrinder K6 / Kettle Klarstein
Arco manual grinder + POB / Adler AD 1349 kettle
Skywalker roaster v1



 
Reply
#13
(25-09-2023, 12:09)Mihai L Wrote: Sunt putin contradictorii cerinta cu solutia asta.
Se doreste explicit cafea pentru filtru dar se obtine ceva prajit, perpelit sau ars. Fara control. Adica daca iti iese o prajire din doua sau din trei, parca nu mai este asa de ieftin… Nu mai zic daca le ratezi pe toate sau ce iese decent nu se dezvolta cum trebuie.

Nu mai zic ca poate iei 3-5kg dintr-o cafea care nu-ti place cum iese sau pe care nu o poti praji corect cu solutia asta.

nu imi par perpelite sau arse .... dar na, fiecare mai bine incearca cu mana lui ... teoretic stim multe, practic ....

[Image: 3s8RLU6.jpg]
 
Reply
#14
(25-09-2023, 12:56)renatoa Wrote: Importanta controlului este supraestimata, daca ne referim la controlul de catre un calculator.
Prajirea asistata de electronica/calculator a aparut in lume de vreo 10-12 ani, la noi pe forum prima referinta la asa ceva este de prin 2014.
Pana atunci se lucra mai mult pe simturi, sau masurari simple de temperatura.
Cum continua sa faca si azi multi prajitori carora nu le e rusine de asta.
Reproductibilitatea prajirii este data de cat de controlabil si reproductibil este fluxul de caldura, restul sunt floricele.

Dacă lucrurile in zona cafelei nu ar fi evoluat, probabil ca as fi fost de acord cu cele de mai sus
Cand otomanii au introdus cafeaua in lumea europeană, pe la 1600-1700, metoda de preparare era doar una, iar prăjirea boabelor se făcea in acord cu cunoștințele de atunci.
Doar ca de la acele vremuri îndepărtate lucrurile au evoluat foarte mult, nu doar in zona soiurilor de cafea, cat si a metodelor de preparare si de prajire, iar consumatorii s-au diversificat si ei.

Ce e mai sus a fost un prim val al cafelei, când aceasta a început sa fie cunoscuta si sa între in viața oamenilor.
A urmat un val 2, când coffee shop urile au devenit prezente in orașe, in comunitățile mai numeroase, accesibila tuturor categoriilor sociale, nu doar elitelor.
A venit si valul al 3 lea, care a adus trasabilitatea cafelei, grija fata de prajire, scoaterea in evidentă a detaliilor fine din soiurile de cafea, arome, profile de prajire, tehnici de extracție…..
Se zice ca acum suntem intr-un val 4, când consumatorii doresc sa experimenteze mai mult, gusturi, arome, metode de extracții, când prăjirea a devenit știință iar 30 secunde sau câteva grade Celsius plus sau minus, între o prajire sau alta, pot aduce diferențe mari in ceașca, pot conduce la metode diferite de extracție care sa evidențieze diferit soiurile de cafea.

Deci, este evidentă evoluția care a avut loc si are loc încă. 
Daca prăjirea nu evolua, nici aceste lucruri nu se întâmplau si, probabil, rămâneam la nivelul cafelei din perioada otomană.

Fiecare poate concluziona, ținând cont de cel întâmplate de la anii 1600 pana azi, dacă importanta controlului este sau nu supraestimata.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#15
(25-09-2023, 12:56)renatoa Wrote: Importanta controlului este supraestimata, daca ne referim la controlul de catre un calculator.
Prajirea asistata de electronica/calculator a aparut in lume de vreo 10-12 ani, la noi pe forum prima referinta la asa ceva este de prin 2014.
Pana atunci se lucra mai mult pe simturi, sau masurari simple de temperatura.
Cum continua sa faca si azi multi prajitori carora nu le e rusine de asta.
Reproductibilitatea prajirii este data de cat de controlabil si reproductibil este fluxul de caldura, restul sunt floricele.
Nu e vorba de automatizare aici, ci pur si simplu de niste log-uri.
Sa zicem ca prajesti in tigaie boabele de cafea. Nu iese cum iti place, insa nimeni nu te poate ajuta. Fara sa vezi o curba, fara sa stii niste temperaturi, totul este in orb. Loz in plic, mai pui o sarja, mai tragi o data. [emoji23]
Cineva cu experienta se va descurca (experienta capatata in niste ani de prajire, evident, sa fie familiarizat cu timpii, mirosul, temperatura echipamentului).
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#16
M-am gandit si eu la un moment dat sa cumpar un prajitor ieftin si bun pentru acasa, asa doar pentru experimente din cand in cand, baza fiind tot cafeaua de specialitate de la diverse prajitorii. Daca asa ceva, ieftin si bun, exista in domeniul espressoarelor, in cazul prajitoarelor eu deocamdata nu am gasit ceva convenabil.

Initial am zis sa incerc o tigae specializata
https://www.ecocapsule.ro/prajitor-de-ca...amica.html
apoi am vrut ceva cu controlul temperaturii si am dat de Cascabel
https://hiveroaster.com/collections/all
In Europa pretul e dublu, undeva spre 300euro.

Oricum nu mai sunt pe stoc, asa ca voi cupara linistit cafea prajita in continuare Smile

Cred ca pana la urma, asa pentru prajire ocazionala, cel mai bun e un pistol cu aer cald, se poate folosi si in alte scopuri. Wink
 
Reply
#17
Lasati prajirea pt cei care au nevoie de un hobby, unde vor sa experimenteze multe, sa prajeasca multe, sa invete si sa citeasca mult.

Am un kaffelogic pe masa de 1 saptamana. Am oarece experienta cu prajitul inainte de asta (3 aparate construite diy- fluid bed, un prajitor pe gaz cu tambur de otel, manometre si reglaje pt aer- deci the real deal, traditional, si un Roest ± 1500 prajiri la activ.

Treaba ca treaba, insa sa pot obtine ceva de top, trebuie bibilit kaffelogic asta de nu iti vine sa crezi. De la masuratori de rezistenta (ohm si bagat in sistem) la masuratori de voltaj la priza si facut corectie in sistem, la masurat si calibrat debitul de aer cu X boabe verzi ca sa fi sigur ca ai agitatia corecta, si apoi profilul potrivit pt boabele potrivite.

Cu alte cuvinte, cine crede ca ia un profil de pe net si da play si scoate boabe bune, cred ca nu e cu picioarele pe pamant. Evident, aici vorbim de prajiri bune, aromate, clean, crisp, acide si juicy, cu note clare, fara fum, fara boabe flat sau cu aftertaste de carton presat.

E de bibilit la orice prajitor, ca e gene, prajitor pe tambur, fluid bed, ori Roest. Nu merge luat un profil de la altul si aplicat la acelasi aparat pt ca sunt diferente de la caldura, la senzori, la ventilatie/evacuare aer si asa mai departe. Prajitul de cafea la nivel bun e ceva complex, se poate praji bine si cu ceva ieftin, insa necesita mult timp si multa experimentare, sa nu crezi ca iei un prajitor si dupa 10 prajiri scoti ceva wow, poate daca iti arata cineva ce sa faci, dar nu pe net ci pe al tau prajitor.

Daca ar fi sa iau ceva ca si pasionat, mai ieftin, as lua probabil un second hand huky, quest m3, sau ceva pe acolo, ceva sa ma lase sa reglez aerul si caldura, si sa prajeasca niste sarje potrivite pt experimente. Dejeaba iti iei bullet daca tu inveti sa prajesti in multe sarje, si pe fiecare sarja bagi 500g minim. Dupa 10 sarje esuate in 1 zi ai aruncat 5 kg de cafea, sau o faci donatie, sau na daca te tine te fortezi sa o bei ca e buna, not.
Nu vreau sa va descurajez, ci trebuie sa aveti asteptari realiste. Sa ne uitam la prajitorii comerciali, sunt convins ca ati avut cafea nu prea reusita pe ici pe colo, prajitorul nu e chiar asa de usor chiar daca ai scule sau experienta, tot e dificil.


Daca vrei doar sa te joci si din cand in cand sa mai lovesti o prajire buna, iar pe restul sa dai vina pe boabe, atunci merge si cu tigaie, sau manual invartit la mana.
Kinu Phoenix, Classic, Simplicity, Titan (Turin dm47+k2+POB), Roest L100+, v60+Orea v4
 
Reply
#18
Va multumesc la toti pentru raspunsuri.
Va admir foarte mult pentru ce realizati referitor la prajirea acasa. Eu imi doresc sa fiu un minitehnicus, dar din pacate trebuie sa recunosc ca nu prea sunt ( cel putin asa zice nevasta mea ).
Se pare ca nu am luat in seama cel mai important factor: SOTIA.
Voi cum v-ati convins sotiile sa va lase sa prajiti acasa ? Vreau si eu una ca a voastra ! De unde le-ati luat ? se mai gasesc ?
A mea a zis ca daca ma prinde cu asa ceva in bucataria ei , sa ai fac fumsi mizerie, mi le arunca pe geam. Cu 30 de ani in urma ma vedea cel mai priceput, acum ori s-a trezit din vis ori eram eu mai grozav atunci. Huh
Cum sa trec de acest obstacol, asta stiti ?
Hario V60 / Switch Immersion Dripper/ Kingrinder K6 / Kettle Klarstein
Arco manual grinder + POB / Adler AD 1349 kettle
Skywalker roaster v1



 
Reply
#19
Din pacate nu cred ca ai multe variante. Ori ramai cu sotia, ori cu prajitul.
Faci o analiza SWOT. [emoji23][emoji23][emoji23]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#20
Sotie-geam-scule... alege DOUA !
 
Reply
#21
Grea alegere ! Huh
Dar tot nu ma las. Vreau si eu un prajitor!
Vad eu cum impac si capra si varza sa fie bine. :)
Prajirea acasa ar fi doar o solutie de avarie pentru cazurile cand raman fara cafea prajita. De baza va ramane tot prajitoria profesionista.
Intre un popcorn modat si pistol cu aer cald+masina de paine care este varianta mai optima de ales? Cred ca mai am o masina de paine care zace nefolosita dar nu am pistolul cu aer cald.
Hario V60 / Switch Immersion Dripper/ Kingrinder K6 / Kettle Klarstein
Arco manual grinder + POB / Adler AD 1349 kettle
Skywalker roaster v1



 
Reply
#22
Avand in vedere partea cu mizeria, cred ca la aparatul de popcorn e mai curat.
Nu stiu ca prajire insa.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#23
Daca ai deasupra aragazului o hota buna care evacueaza in exterior aerul aspirat ( am precizat asta fiindca sunt si hote cu filtre de carbune care recircula aerul), atunci problema mirosului ai rezolvat-o. Restul reprosurilor, poti sa le eviti obtinand prajiri bune care sa o convinga ca merita efortul. Iti vorbesc din proprie experienta.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#24
Ambele folosesc un flux de aer cald. Incalzitoarele lucreaza la puteri apropiate, in plaja 1000-1500W
Diferenta consta in faptul ca la fluid bed (popcorn) mai mult de jumatate din energie se consuma, ca sa nu zic ca se risipeste, pentru agitare.
Cu cat consumi ca sa prajesti 100g pe un fluid bed, prajesti peste 300g folosind o metoda oarecare de agitatie mecanica. Masina de facut paine e doar una din metode, exista multe altele.
La cantitati mici poti avea probleme de uniformitate la agitarea mecanica, depinde de constructia ei.
Nu stiu daca poti praji 100g intr-o masina de paine, e posibil ca sa fie un singur strat de boabe care paleta sa nu il poata atinge. Evident, totul se poate rezolva prin diverse modificari.

Mizeria este aceeasi, captatorul de pleava are constructie similara la toate masinile cu aer cald.

In schimb fumul si mirosul emis de prajirea a peste 250g de cafea nu mai e simplu de gestionat doar cu o hota.
 
Reply
#25
Eu am prajitorul din semnatura, adica Gene. Datorita sotiei prajeam in beci, dar iarna fiind temperatura scazuta iar sarjele mai lungi, colegul Renato a insistat sa gasesc un loc mai calduros. Am cerut sotiei o derogare, pentru o prajire sub hota ( am un Bosch cu putere mare de aspiratie) si la final am primit acceptul. Hota face fata fara probleme la mine cu viteza maxima.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#26
[Image: IMG-20230926-183340520-HDR.jpg]Etolia India Monsooned Malabar prajita intr-un ibric mai mare pt a ajuta la agitare.
Am prajit-o in 12 minute cu primul crack undeva la minutul 9


(25-09-2023, 12:09)Mihai L Wrote: Sunt putin contradictorii cerinta cu solutia asta.
Se doreste explicit cafea pentru filtru dar se obtine ceva prajit, perpelit sau ars. Fara control. Adica daca iti iese o prajire din doua sau din trei, parca nu mai este asa de ieftin… Nu mai zic daca le ratezi pe toate sau ce iese decent nu se dezvolta cum trebuie.

Nu mai zic ca poate iei 3-5kg dintr-o cafea care nu-ti place cum iese sau pe care nu o poti praji corect cu solutia asta.
Aici ai dreptate,eu am probleme in a doua etapa unde incepe caramelizarea am marit focul si vad ca india nu mai are deloc gust fad dar e posibil sa nu se mai caramelizeze nimic din moment ce nu mai are zaharuri
 
Reply
#27
Aparatele de popcorn modate pentru prajire cafea necesita si amestecare manuala la inceput ( ex Zilan ) pentru ca fluxul de aer nu este suficient de puternic pentru a amesteca boabele verzi grele ? Si ca o amestecare mecanica ar fi mai ok decat amestecarea in curent de aer fierbinte ? Am inteles bine ?
Am vazut ca exista si prajitoare de popcorn care amesteca mecanic boabele ca si masina de paine acestea nu se preteaza mai bine la modarea pentru prajire cafea?
am vazut asa ceva
https://www.tenq.ro/products/aparat-de-f...gLL9vD_BwE
a folosit cineva asemenea cuptoare ?
Sunt si alte variante mai ok decat modarea popcorn Zilan, SilverCrest etc ?
Hario V60 / Switch Immersion Dripper/ Kingrinder K6 / Kettle Klarstein
Arco manual grinder + POB / Adler AD 1349 kettle
Skywalker roaster v1



 
Reply
#28
Pana pe la 60-65 grame le amesteca singur fara ajutor, depinde de densitatea boabelor.
Intre 65 si 80 e cu semnul intrebarii.
Peste 80 grame tot ce am atins pana acum necesita lingura in primul minut, pana se usurau putin...
Cu exceptia acelui silvercrest minune, care a disparut acum 3-4 ani, care era capabil si de 200 grame, dupa cum au demonstrat colegii in topicele deja existente despre popcorn, care daca erau citite... [emoji12]

Genul acela de prajitoare de mai sus nu sunt indicate pentru cafea, transferul de caldura este majoritar prin contact, iar agitarea prea mica ca sa produca o convectie semnificativa. Rezultatul: boabe care vor fi tarate, nu rostogolite, in aceasi pozitie, minute in sir, producand o arsura de contact in punctul respectiv. Si coaceri lungi, de peste 20 minute, nu prajiri.

Personal, pentru constructii de la zero, am povestit aici ca acesta este genul de masina care o prefer.
 
Reply
#29
Daca nu te-ai prins, iti ma zic inca odata, nu-ti irosi banii pe prostii. Nu popcorn maker pentru ca trebuie modat puternic sa ai rezultate, chiar si dupa modare iti trebuie niste cunostinte de calibrare (Cat de tare sa dai aerul pt agitare) care e caldura maxima ce o poti pompa in bob si asa mai departe. Popcornul ala ordinar are un termostat care taie si cupleaza caldura sacadat, asa nu prajesti cafea.

Si dupa daca vrei sa faci manevre, iti trebuie piese, aerul ecuplat la alimentarea de motor cu ceva piesa care ii taie din curent, deci nu ai cum sa le cumplezi separat ci iti trebuie un alimentator pt ventul de pe popcorn maker.

Sa ne intelegem, aici nu vorbesc de sus, sau ca asa am citit, ci vorbesc din experienta.

[Image: yU8PzEq.jpg][Image: v5E6ICi.jpg][Image: E9y6THe.jpg]
Kinu Phoenix, Classic, Simplicity, Titan (Turin dm47+k2+POB), Roest L100+, v60+Orea v4
 
Reply
#30
Quote:Home coffee roasting is as simple (or as technical), as you want to make it.

Sa recitim vorba asta inainte de a ne revolta la o postare sau alta :)

Si de asemenea, postul de start al topicului, ca sa ne dam seama de la ce s-a pornit.
Chiar si acel roaster necesita modare, asa cum vine ai FC la sub 5 minute, si dezvoltare de 30 secunde dupa care te trezesti in SC. Si nici un reglaj, totul e pe maxim.

Chiar si experientele personale pot fi diferite. Am modat o masina de la aceasi firma ca cea din OP, o clona de FreshRoast, si la final nu se vedea nimic in plus fata de fabrica, decat firul senzorului de temperatura. Si o mufa usb, daca o cautai cu atentie. Si display-ul OLED in locul celor 4 digiti care masurau timpul la cel original.
Si prajirea decurgea tot ca din fabrica, apasai un buton si erai spectator. Doar ca era ca la carte.


Attached Files Thumbnail(s)
           
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)