Espresso Man
Rosu
08-10-2014, 16:54
(Edited 08-10-2014, 16:55 by RaduCarutasu.)
(08-10-2014, 09:58)amarok Wrote: E bine ... ;)
... Dar nu e o diferenta majora precum s-ar crede.
Probabil si datorita faptului ca eu pacalesc sistemul folosind sita de 14g pentru o singura ceasca de cafea. O sa incerc sa reduc cantitatea de cafea (acum 9 sec de rasnire) si sa gasesc zona de minim la care cafeaua-si pastreaza calitatile. Oricum melita era la 10 sec si un grad de rasnire mai mic (la gradul actual se infunda sita).
Dpmdv , faptul ca folosesti sita de 14 g pentru o cafea nu are importanta .
Eu o folosesc pe cea de 15 ( in care pun 16,5-17 g de cafea macinata ) .
La o preparare corecta , insa , ar trebui sa ai diferente notabile folosind o cafea proaspat prajita si rasnita , fata de una prajita nu se stie cand .
Poate ca ai avut norocul sa fi luat o cafea gata prajita , dar prajirea sa fi avut loc la o data mai recenta ( greu de crezut avand in vedere traseul pana la raft )
Parerea mea este ca trbuie sa insisti mai mult pe manopera aferenta pregatirii shotului si sa pui in sita de 14 g vreo 15-16 grame de cafea proaspat macinata , astfel incat sa poti face nivelarea la gura sitei .
Succes !
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
Espressoman infocat
Banat
Apreciez mai curand taria cafelei decat aroma ei. Saltul la sita nepresurizata a fost urias, trecerea la cafea proaspata nu asa de evidenta. Poate sunt si eu de vina nefiind prea pretentios la detalii... :D
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
Espresso Man
Rosu
08-10-2014, 18:32
(Edited 08-10-2014, 18:34 by RaduCarutasu.)
(08-10-2014, 17:31)amarok Wrote: Apreciez mai curand taria cafelei decat aroma ei. Saltul la sita nepresurizata a fost urias, trecerea la cafea proaspata nu asa de evidenta. Poate sunt si eu de vina nefiind prea pretentios la detalii... :D
Taria = suma aromelor cafelei !
Daca apreciezi taria , inseamna ca te intereseaza tocmai intensitatea si complexitatea buchetului de arome care rezulta in urma unei extractii .
Tocmai de aceea manopera este foarte importanta .
Din pacate , stabilitatea termica a aparatului nu este una de invidiat
Din acest motiv paleta aromelor din cafea va avea de suferit .
Daca pregatirea shotului nu va fi facuta cu mare atentie se vor adauga si alti factori care vor contribui la denaturarea gustului lichidului din ceasca .
Rabdare , perseverenta si vei ajunge la rezultatele dorite !
Aici suntem off topic !
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
Espressoman fresh
București
Servus,după ce am citit acest forum m-am decis sa încep sa beau cafea....vreau sa achizitionez set complet din semnătura LyvyoExpobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario, VST 18g ridgeless, La Marzocco 7g ridged, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art
Pot fi ajutat cu informații privind prețul , loc ,modul in care pot sa le achizitionez? Multumesc !
Espressoman infocat
Banat
Deschide un topic nou cu cele ce doresti sa le achizitionezi.
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
Espressoman infocat
Banat
Azi am aniversat un an de folosinta.
Din pacate va trebui sa faca o plimbarica la Bucuresti, azi pompa a capotat.
Espressoman infocat
ro
pur si simplu?
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
Espressoman Administrator
Bucuresti
Faci des lungeli de 40-60 de secunde? E de mirare căci pică foarte greu, inclusiv la chinezarii sau profesionale.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman infocat
ro
asa am crezut si eu, acum un an si ceva, ca e dusa pompa sau ceva de genul, dar de fapt avea nevoie doar de decalcifiere si am rezolvat treaba. mi-au si zis doi amici mai tehnici, ce, nu vezi ca nu pompeaza nimic, ce decalcifiere?
Espressoman infocat
Banat
Rezolvat, nu fu nici o problema.
Revin mai tarliu.
Espressoman infocat
Banat
Ok am revenit.
Sotia e cea ce face cafeaua si intr-adevar cand actionai butonul basculant aferent pompei nu se intampla nimic. Am incercat si cu blind si .. la fel. L-am scos din priza, suna la depozit dupa cutie, contactat serviceul, etc.
Dupa o cafea execrabila facut la vechiul expressor de aragaz (scula nu avea nici o vina, cafeaua era o ciudatenie primita din canada) am zis sa ma mai uit o data la aparat: si ... am remarcat ca basculantul de abur era in jos. L-am pus pe zero (cealalta pozitie) si am facut o curatare cu blindul. Hip-hip-ura jucaria functiona. :D
Expressoul e folosit doar pentru cafea bascularea probabil fu accidentala...
Asa ca intram in al doilea an far de probleme.
Espressoman Administrator
Bucuresti
Sunt unii
pe aici care au intrat in anul 15 :)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman infocat
ro
09-12-2014, 00:56
(Edited 09-12-2014, 00:57 by sms.)
deci tu erai pe abur si ai crezut ca s-a dus pompa? M-ai invins!
Si ca sa nu scapi netaxat, cum ai zis? ciudatenie primita din Canada? Ce scurt e drumul de la Melitta la ciudatenie :))
Espressoman infocat
Banat
09-12-2014, 01:28
(Edited 09-12-2014, 01:31 by amarok.)
Nu era melita, era ceva cafea mai ciudata partial decofeinizata gata macinata, ca si gust (pudra) e undeva intre nes si macinata.
Mellita e bestiala fata de acest
van houtte :D