Hello There, Guest! Login Register


Sfat upgrade de la ECM Clasik si Atom la Linea Mini / EK43 sau alte variante

#1
Salut, de o perioada ma bate gandul sa fac un upgrade echipamentului din dotare (ECM classika pid si atom 75) din dorinta de a trece la un nivel superior. Intrebarea este pe care dintre directii sa merg espressor sau rasnita?
 In legatura cu espressorul m-am gandit sa merg pe LM Linea Mini din dorinta de a trece la un grup saturat si pompa rotativa dar in acelasi timp nu stiu daca este o alegere ok tinand cont ca pierd preinfuzia specifica grupului E61.
Mentionez ca nu consum bauturi pe baza de lapte si prefer cafelele light prajite.
   A doua directie spre care m-as indrepta, rasnita, este EK43S. Aici mentionez ca si  rasnita actuala o folosesc in regim SD si consum numai espresso. Mentionez ca va fi inlocuit cel mult unul din aparatele care le detin in prezent.  Astept sfaturi din partea celor care au utilizat sau utilizeaza aparatele la care ma gandesc. Multumesc anticipat!
LMLM, Eureka Atom 75, Bravo tools, Acaia lunar, kinu M47 classic, bialetti brikka/ Past ECM Classika pid, Lelit PL91T, Lelit PL72
 
Reply
#2
Cred ca ar fi util de stiut ce anume doresti sa imbunatatesti prin acest upgrade. Mai pe romaneste ce te nemultumeste? In felul asta posesorii ambelor aparate (LM si EK), ar putea sa confirme daca merita upgradul si care din ele in mod prioritar.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R
 
Reply
#3
Ce doresc sa îmbunătățesc- gustul. In mare parte sunt mulțumit si de ce obțin acum dar stiu ca se poate mai mult deoarece din aceiasi punga de cafea ies unele cafele senzaționale și altele comune deși cifrele raman constante (temperatura, ratie, curgere). O parte din dorinta de schimbare vine si din dorinta de "vreau jucărie noua".
LMLM, Eureka Atom 75, Bravo tools, Acaia lunar, kinu M47 classic, bialetti brikka/ Past ECM Classika pid, Lelit PL91T, Lelit PL72
 
Reply
#4
Eu am mers pe DC Studio si manat de confort:
- se incalzeste in maxim 10 minute
- no backflush
- auto clean
- controlul de debit ajuta la cafelele light
Primele doua le aveam si pe DC Mini.
Pe langa asta, da, este si stabilitatea termica si alte lucruri nice.

La rasnita astept un Weber EG-1 v2 
- calibrare destul de simpla
- curatarea ultra simple
- utilizarea la fel
- real sigle dose
- fara cafea irosita aiurea
- dimensiunea

Gustul poate fi discutabil. Poate cu Bentwood scoti mai mult in ceasca, poate la fel cu EK43s, dar se merita? 
La EK43s am tot auzit povesti de calibrare. 
La majoritatea stiu ca e o distractie cu curatarea. (La Compak F8 e hell daca vrei sa ajungi la cutite)
EK43s si probabil Bentwood stau bine cu retentia.
Now: DC Studio / DC Mini, Weber EG-1 v2, Compak F8, Bravo Tools, Airscape
Past: Lelit, Compak E8, Kinu M47
 
Reply
#5
(21-12-2021, 21:31)IoanB Wrote: Eu am mers pe DC Studio si manat de confort:
- se incalzeste in maxim 10 minute
- no backflush
- auto clean
- controlul de debit ajuta la cafelele light
Primele doua le aveam si pe DC Mini.
Pe langa asta, da, este si stabilitatea termica si alte lucruri nice.

La rasnita astept un Weber EG-1 v2 
- calibrare destul de simpla
- curatarea ultra simple
- utilizarea la fel
- real sigle dose
- fara cafea irosita aiurea
- dimensiunea

Gustul poate fi discutabil. Poate cu Bentwood scoti mai mult in ceasca, poate la fel cu EK43s, dar se merita? 
La EK43s am tot auzit povesti de calibrare. 
La majoritatea stiu ca e o distractie cu curatarea. (La Compak F8 e hell daca vrei sa ajungi la cutite)
EK43s si probabil Bentwood stau bine cu retentia.

EG1:
-producator de prost gust (cam ca kafatek)
-portcutit care umbla sus jos in timpul rasnirii, astfel nu este o constructie solida si masiva, cand rasnita are boabe multe va avea o presiune ridicata desparting cutitele maxim, iar la final cand mai ai cateva fragmente cutitele se vor apropia mai mult, este vorba de microni dar conteaza.
- rasnita espressso dar stepped ? tu glumesti? 
- este nasol de dus de la filtru la espresso, trebuie cu rasnita pornita si tot iei reglajul si il bagi pe gaura, adica trebuie sa te uiti ce faci mereu.
- exagerat de scumpa, se lucreaza doar cu blink shaker, nu ai ce extractii sa faci cu ea direct in pf, mai ales cu ultra burrs, trebuie amestecat 1 minut in ea:

 
Reply
#6
(21-12-2021, 18:32)Dif23 Wrote:  

Pentru rasnita te poti inspira si de aici: https://www.youtube.com/watch?v=6LGeBcUZ9YA&t=636s 
Personal eu nu m-as incurca cu EK43S, prea multe ajustari de facut.

Referitor la espressor, mie imi place mult, are si profilare iar grupul saturat este "the ultimate upgrade".
Bugster-Black Edition & Honne Slim by Hedone, ECM Classika PID, TIMEMORE 2021
Past: Expobar Brewtus IV, Quamar Q13-75mm flat. 
 
Reply
#7
Se pare ca ek43 nu mai este o variantă. Am contactat importatoru prin intermediul formularului de pe forum si mi-au comunicat ca nu este pe stoc si posibil sa nu o mai aducă. Poate ar trebui actualizată informatia din secțiunea reduceri in cazul acesta.
LMLM, Eureka Atom 75, Bravo tools, Acaia lunar, kinu M47 classic, bialetti brikka/ Past ECM Classika pid, Lelit PL91T, Lelit PL72
 
Reply
#8
Nu pot fi toate râșnițele fără hopper "real single dose", orice o fi însemnând asta...

Or fi unele mai reale decât altele chiar dacă nu au marketing la fel de bun.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#9
Linea mini e cam overkill pentru acasa, dar merita daca-ti place anume modelul. Daca bei cafele light sa stii ca se poate modifica pentru preinfuzie pe paddle.
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
#10
@flipu2k am văzut ca se poate modifica preinfuzie dar nu am gasit nimic concret, ce modificări tehnice trebuie să faci. Presupun ca automat pierzi garanția. Preinfuzie de tip on/off, din aplicatie, nu cred ca ajuta prea mult. Am avut-o pe lelit si nu am sesizat un plus notabil. Imi poti spune te rog ce diferențe ai sesizat atunci când ai trecut de la e61 la grup saturat?
LMLM, Eureka Atom 75, Bravo tools, Acaia lunar, kinu M47 classic, bialetti brikka/ Past ECM Classika pid, Lelit PL91T, Lelit PL72
 
Reply
#11
https://www.kaffee-netz.de/threads/lm-li...od.142606/

foloseste translator.
 
Reply
#12
Da, ai varianta "full" de flow control (ce a trimis Darsidius), dar acelasi tip face si un kit la 500E doar pentru preinfuzie gen slayer in pozitia din mijloc a padelei. Aia o reglezi "din hardware" la cat vrei tu si aia e. Vine cu instructiuni si o poti monta singur. Probabil ca zici pa-pa la garantie, nu stiu.

Ce e acum disponibil in app e doar "pre brew", nu preinfuzie, dupa parerea mea e useless.

De la E61 la LM poate n-o sa ai diferente enorme la gust, dar o sa ai constanta de la un shot la altul. In rest depinde ce asteptari ai si ce-ti doresti, in functie de buget.
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
#13
(22-12-2021, 15:35)Dif23 Wrote: Se pare ca ek43 nu mai este o variantă. Am contactat importatoru prin intermediul formularului de pe forum si mi-au comunicat ca nu este pe stoc si posibil sa nu o mai aducă. Poate ar trebui actualizată informatia din secțiunea reduceri in cazul acesta.

Trimite formularul 5 catre Artisan, ei au devenit importatori. 
Intr-adevar, trebuie facute niste actualizari, ma voi ocupa.
#Lelit Bianca V3 #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #K30 
 
Reply
#14
@Lyvyoo mulțumesc pentru raspuns. @flipu2k scuza-ma ca te bombardez cu atatea întrebări dar am văzut intr-o alta discutie ca ai modificat giglerul cu cel de 0.6 (bănuiesc că standardul este de 0.8) si ai redus presiunea pompei la 8. Care a fost cauza? Sti cumva daca portafiltru fara fund de la ECM se potriveste pe LMLM. Mulțumesc pentru raspunsurile date.
LMLM, Eureka Atom 75, Bravo tools, Acaia lunar, kinu M47 classic, bialetti brikka/ Past ECM Classika pid, Lelit PL91T, Lelit PL72
 
Reply
#15
Linea mini iese din fabrica calibrat pt uz comercial, pentru acasa prinde bine un debit mai mic, sa nu rupa pucul de cafea. Presiunea e o preferinta personala, si la vechiul aparat o tineam mai mica. Daca mai ai intrebari linistit da-mi PM.
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
#16
Depinde de rasnita. Eu am debit de 25 g/s acum si nu am probleme nici pe cel mai light roast, insa folosesc puck screen de la bplus, si mai important, controlez preinfuzia. Adica dupa ce umplu pucul cu apa si ajung la presiunea dorita de mine, pot face pauza cat doresc pana incep extractia.

Defapt si de drept, cam aici este problema masinilor retardate nu e vorba ca au debit prea mare in extractie, e vorba ca bombardeaza pucul cu un debit masiv, iar preinfuzia este mult prea scurta.

Sa dau un exemplu cat se poate de simplu, o linea mini are un debit de 13-14g/s iar pentru o sita de 18g cu headspace-ul de la la marzocco care nu exista ai nevoie cam de 3 secunde sa umpli tot pucul cu apa dupa care urci in presiunea de extractie setata la 6-12 bar si extragi.

3 secunde nu sunt suficiente indiferent de ce rasnita ai sau ce grad de prajire ai. E nevoie de 6-8 secunde minim, asa cum are din fabrica un e61.  Asta ca sa nu creada lumea ca debitul masiv in preinfuzie este rau, nu este deloc rau, e vorba de durata preinfuziei sa lasi apa sa intre peste tot, ca sa ai un puck saturat complet si o extractie uniforma.

Ca si o analogie, o macinatura foarte fina provenita de la rasnitele unimodale care rasnesc uniform si mai fin, nu va face casa buna cu un debit asa mare in preinfuzie, decat daca o lungesti cu un fel de bloom.
 
Reply
#17
(21-12-2021, 21:40)Darsidius Wrote:
(21-12-2021, 21:31)IoanB Wrote: Eu am mers pe DC Studio si manat de confort:
- se incalzeste in maxim 10 minute
- no backflush
- auto clean
- controlul de debit ajuta la cafelele light
Primele doua le aveam si pe DC Mini.
Pe langa asta, da, este si stabilitatea termica si alte lucruri nice.

La rasnita astept un Weber EG-1 v2 
- calibrare destul de simpla
- curatarea ultra simple
- utilizarea la fel
- real sigle dose
- fara cafea irosita aiurea
- dimensiunea

Gustul poate fi discutabil. Poate cu Bentwood scoti mai mult in ceasca, poate la fel cu EK43s, dar se merita? 
La EK43s am tot auzit povesti de calibrare. 
La majoritatea stiu ca e o distractie cu curatarea. (La Compak F8 e hell daca vrei sa ajungi la cutite)
EK43s si probabil Bentwood stau bine cu retentia.

EG1:
-producator de prost gust (cam ca kafatek)
-portcutit care umbla sus jos in timpul rasnirii, astfel nu este o constructie solida si masiva, cand rasnita are boabe multe va avea o presiune ridicata desparting cutitele maxim, iar la final cand mai ai cateva fragmente cutitele se vor apropia mai mult, este vorba de microni dar conteaza.
- rasnita espressso dar stepped ? tu glumesti? 
- este nasol de dus de la filtru la espresso, trebuie cu rasnita pornita si tot iei reglajul si il bagi pe gaura, adica trebuie sa te uiti ce faci mereu.
- exagerat de scumpa, se lucreaza doar cu blink shaker, nu ai ce extractii sa faci cu ea direct in pf, mai ales cu ultra burrs, trebuie amestecat 1 minut in ea:


Ca să-ți folosesc vorbele: mai ușor cu pianul pe scări ca trezești vecinii.

Nu știu ce ți-a făcut ție producătorul, mie mi-au fost de ajutor în orice probleme. Răspund repede și detaliat.

Individul din filmul asta, cu care am discutat în privat pe HB, are o problema cu rasnita. A mea nu mișcă nici măcar 1 mm.

La orice rasnita la care mergi de la grosier la fin, e recomandat sa o faci cu motorul pornit.

Stepped cu 5 microni pe gradație. O fi suficient, nu o fi, fiecare hotaraste după ce folosește rasnita.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
#18
Rasnitele prin constructie sunt facute la fel, portcutitul care se invarte are un joc intentionat din fabrica, sus jos.

De asta cu cutitele ultra de la ssp, trebuie sa rasnesti la atingerea cutitelor ca defapt cand bagi boabele presiunea formata de ele departeaza cutitele. La stepped ma refer ca trebuie sa bagi niste gauri pe niste pini, nu poti misca un mecanism pe filet stanga dreapta. Pe mine ma enerveaza chestia asta, mai ales cand trebuie sa vii de la v60 la espresso si trebuie sa tot bagi de cateva ori pini pe gaura, super enervant. In rasnire cu super light roasts variaza un pic turatia (lucru enervant). Motorul este cam slab si uneori se poate bloca in mers, defapt Gagne de asta arunca boabele incet la ultra low rpm, pentru ca altfel blocheaza rasnita.

Si cel mai enervant, ramane evident zgomotul, dar asta este subiectiv la fel ca si chestiile de mai sus. 

Asta este zgomotu de care ma plang:

https://www.youtube.com/watch?v=e4lrZeZR4x0


Laddu ma bucur ca esti multumit de rasnita, eu nu sunt si nu as fi, de asta nu am cumparat niciodata una, am preferat alte rasnite.

Vezi ce se intampla pe la min 1 si 20 sec

https://youtu.be/t0DJV3XgGeU?t=81
 
Reply
#19
Iti repet, la mine nu se misca portcutitul deloc, nici macar 1 mm si am incercat expres pentru a vedea daca "asa fac toate" sau nu. Nici cel superior, statorul, cum e in filmul de l-ai dat mai sus, nici cel inferiori, rotorul. Poate nu am facut eu testul corect, asa ca sunt dispus sa mai incerc.

La mine s-a blocat exclusiv cu cutitele SSP, folosite in espresso, atunci cand nu am turnat incet. Cu cutitele core nu s-a blocat niciodata.

Explicatia mea pentru sunetul care se ascuteste cu cutitele SSP e alta. In primul rand se evacueaza complet cafeaua ramasa intre cutite si metalul cutitelor incepe sa faca zgomot si apoi se stabilizeaza rotorul la rotatia de lucru si se pozitioneaza central pe planul axului. E posibil totusi sa ma insel.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
#20
(23-12-2021, 10:43)Laddu Wrote: La mine s-a blocat exclusiv cu cutitele SSP, folosite in espresso, atunci cand nu am turnat incet. Cu cutitele core nu s-a blocat niciodata.

Turnatul boabelor incet e in pachetul de instructiuni cu care vine rasnita?

Pare o limitare destul de drastica la un produs atat de scump si mai mult ca sigur afecteaza calitatea/distributia macinaturii, din moment ce nu exista un feed constant.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#21
Cuțitele SSP sunt recomandate/concepute a fi folosite exclusiv pentru brew. Dacă decizi sa le folosești pt espresso trebuie sa recurgi la diverse artificii, cum ar fi turnatul boabelor încet. O faci pe propria răspundere.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
#22
(23-12-2021, 11:38)dev Wrote:
(23-12-2021, 10:43)Laddu Wrote: La mine s-a blocat exclusiv cu cutitele SSP, folosite in espresso, atunci cand nu am turnat incet. Cu cutitele core nu s-a blocat niciodata.

Turnatul boabelor incet e in pachetul de instructiuni cu care vine rasnita?

Pare o limitare destul de drastica la un produs atat de scump si mai mult ca sigur afecteaza calitatea/distributia macinaturii, din moment ce nu exista un feed constant.

Sa dai atatia bani pentru o manopera de genul acela…m-as lua la palmi de dimineata pana seara. Smile
ACS Minima, Sette 270, Eureka Atom Specialty 75E
 
Reply
#23
Quote:Cuțitele SSP sunt recomandate/concepute a fi folosite exclusiv pentru brew.

Adica nu am voie sa macin pentru ibric cu cutitele SSP?

Mi se pareau jenante scuzele gasite de cei care foloseau Honne, dar sa zicem ca erau de inteles raportate la pretul produsului romanesc versus cel american, dar la o rasnita de 4000$ e deja dincolo de penibil.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#24
Tu ai voie sa faci ce vrei. Trebuie doar sa navighezi pe lângă constrângerile impuse de designul cuțitelor.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
#25
Gresit.

E o constrangere impusa de producator prin sub-dimensionarea componentelor. Daca o G-iota, cu cutite SSP de brew, poate macina cat de fin vrea utilizatorul un produs de 10 ori mai scump nu poate?
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#26
Adică componentele sunt subdimensionate doar pentru un tip de cuțite din 3 disponibile? Subdimensionarea ar trebui sa fie general valabila, altfel e altceva la mijloc.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
#27
Cand construesti un produs la limita, pe care tu ca producator o stabilesti apriori sau te lovesti de ea pe parcurs, exista un calcul care se face si care da ca rezultat, de cele mai multe ori, faptul ca limita respectiva e acceptabila versus costurile necesare depasirii acelei limite.

De asta, multi producatori "boutique" nici nu se obosesc sa obtina certificari pentru uz comercial pentru produsele lor.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#28
Am luat decizia de a achiziționa espressoru LMLM. Mulțumesc celor care mi-au oferit informații.
LMLM, Eureka Atom 75, Bravo tools, Acaia lunar, kinu M47 classic, bialetti brikka/ Past ECM Classika pid, Lelit PL91T, Lelit PL72
 
Reply
#29
Felicitări ptr alegere. Așteptăm poze Wink
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#30
Frumos cadou de Craciun. Sper ca "noua jucarie" sa te surprinda placut si sa fie schimbarea asteptata. Poate ne spui ulterior si pareri versus espressorul actual (ECM).
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)