Hello There, Guest! Login Register


Sfat prim espressor

#1
Salutare,

Am ajuns aici fiindca m-am saturat de cafeaua la ibric Smile
Bauturile preferate in schimb sunt Flat White, iar prietena espresso scurt cu lapte.

Am citit sugestiile de pe forum, si importanta unei rasnite bune. Cu toate astea, as vrea sa incep prin a ma bucura de achizitie / cafea Smile
Din cate am citit, as merge pe varianta urmatoare:
 Lelit Grace PL81T  - 2690 lei + tamper precizie Lelit  57.55mm + filtru apa + sita blind incluse

Urmand ca rasnita sa mi-o cumpar undeva Prin vara.

Iar cafeaua, sa mi-o cumpar de la cafenele de specialitate (Zissou, Two Minutes, etc.).

Ce parere aveti?
 
Reply
#2
E o fractura logica undeva dacă după atât de multă lectura nu a rămas fixat faptul că nu se poate espresso fără o râșniță capabilă espresso.

De asemenea, pentru băuturi cu lapte ar merita luat în calcul și AVX DB1.
 
Reply
#3
(08-02-2021, 16:52)dev Wrote: De asemenea, pentru băuturi cu lapte ar merita luat în calcul și AVX DB1.

AVX DB1 pentru ca are 1 termobloc pentru prepararea cremei de lapte?
 
Reply
#4
Confirm cele spuse de dev, în sensul că un espressor fără site presurizate nu îți va oferi decât o licoare fie acră fie amară în absența unei râșnițe. Așadar fie începi cu o râșniță și un moka pot, fie cu râșniță și epressor.

Eu aș sta, momentan, un pic departe de AVX DB1 pentru că este încă nou și "unproven". Ideal ar fi un espressor din gama celor consacrate aici pe forum, mai cu seamă un Gaggia Classic Pro sau PL41TEM sau PL81T etc.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#5
Întăresc ce au spus si antevorbitorii mei. Fara râșniță e ca și când ți-ai cumpara masina fara sa ai permis. Râșnița face espresso!
Pe de alta parte observ volubilitatea recomandarilor unor espressoare si rasnite noi pe forum, pe care, in afara de cei ce le vând, nu le-a laudat nimeni.....
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
#6
Salut, iti spun din proprie experienta: am un AVX-EMTB1 si am inceput cu o Hario Skerton si o manuala de la Ikea (cu aparatul de dinainte, no name, sc sita presurizata, erau ok...). Cu AVX-ul, jale, doua saptamani am baut numai zeama, din cauza rasnitelor...Apoi am facut upgrade la AVX CG1; s-a vazut brusc o imbunatatire, dar tot aveam in 50% din cazuri extractii ratate (prin prisma gustului).

Apoi am facut upgrade la Kinu Phoenix...si nu am cuvinte, diferentele sunt MAJORE, desi nu am crezut asa ceva. Deci da, pe pielea mea am intelex ca mai intai rasnita si dupa aia expressorul...
DUO DE/XL/KINU/BRAVO/KRIBLI
past:SAB HX E61/ANFIM
 
Reply
#7
Din curiozitate, in lipsa achiziție rasnitei acum, cum te-ai gândit sa macini cafeaua?
[b]Shop[/b]: Slayer Espresso / Mahlkonig E65S gbW / Mahlkönig Guatemala / Varia Aku / Felicita Square / Moccamaster KBG 741 Select
[b]Home:[/b] Wilfa Uniform / Moccamaster Cup-One / ChemeX / Fellow Stagg / AeroPress / Felicita Arc / Origami Dripper
 
Reply
#8
(08-02-2021, 19:31)Dimitriyus Wrote: Întăresc ce au spus si antevorbitorii mei. Fara râșniță e ca și când ți-ai cumpara masina fara sa ai permis. Râșnița face espresso!
Pe de alta parte observ volubilitatea recomandarilor unor espressoare si rasnite noi pe forum, pe care, in afara de cei ce le vând, nu le-a laudat nimeni.....
E ceva strigător la cer. Mai sunt unii care cumpără aparate și râșnițe de mii de euro care nu au fost validate pe un forum. Nebunie curată.
 
Reply
#9
Si fara sa astepte sa le faca Hoffman review...  Tongue
Sau, mai rau... le iau chiar daca review-ul este negativ... asa, in ciuda...
 
Reply
#10
(08-02-2021, 23:46)Bogdan M Wrote: Din curiozitate, in lipsa achiziție rasnitei acum, cum te-ai gândit sa macini cafeaua?

Salut! Ma gandeam initial sa cumpar cafeaua gata macinata.

Multumesc pentru raspuns tuturor. Daca varianta la care m-am gandit eu, espressor + cafea macinata mai intai, nu este o varianta buna, o sa mai astept pana cand pot cumpara si rasnita.
 
Reply
#11
Alegere gresita din nou... corect este sa iei rasnita, vei fi surprins ca acum ies mult mai bune cafelele de dinainte, prin orice metoda, si poate nu vei mai lua espressor niciodata ...  Angel
Sau, vei gasi ca se poate "stoarce" cafeaua si prin alte metode...
 
Reply
#12
(09-02-2021, 12:12)renatoa Wrote: Alegere gresita din nou... corect este sa iei rasnita, vei fi surprins ca acum ies mult mai bune cafelele de dinainte, prin orice metoda, si poate nu vei mai lua espressor niciodata ...  Angel
Sau, vei gasi ca se poate "stoarce" cafeaua si prin alte metode...
+1
Din păcate se pornește cu espresso și apoi se descoperă brew.
Mai ales când ai un buget limitat cred ca poți sa bei o cafea mult mai buna prin metode alternative, decât un espresso tras pe un setup care este la limita capabil espresso.
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#13
E foarte greu sa faci ceva mai bun decat espresso din brew. O singura data am reusit ceva cu Aeropress-ul, BR 1:6, pe care clar l-as fi prefera multor shot-uri de espresso facute de mine. Dar de atunci nu am mai reusit sa repet, tot incerc retete de temperatura si timp de expunere la apa in speranta ca voi reusi :)
Honne, DC Studio, Wilfa Uniform, Aergrind, Outin
 
Reply
#14
E foarte usor sa faci ceva mai bun decat espresso din brew.

Iar incepem?  Smile
 
Reply
#15
(08-02-2021, 16:42)Crosy Wrote: Salutare,

Am ajuns aici fiindca m-am saturat de cafeaua la ibric Smile
Bauturile preferate in schimb sunt Flat White, iar prietena espresso scurt cu lapte.

Am citit sugestiile de pe forum, si importanta unei rasnite bune. Cu toate astea, as vrea sa incep prin a ma bucura de achizitie / cafea Smile
Din cate am citit, as merge pe varianta urmatoare:
 Lelit Grace PL81T  - 2690 lei + tamper precizie Lelit  57.55mm + filtru apa + sita blind incluse

Urmand ca rasnita sa mi-o cumpar undeva Prin vara.

Iar cafeaua, sa mi-o cumpar de la cafenele de specialitate (Zissou, Two Minutes, etc.).

Ce parere aveti?
Salut,
Iti recomand si urmatoarea varianta: espressor IKOHS, 19 bar, 1450 W. Merge atat cu cafea macinata cat si cu capsule.Calitatea espresso-ului este incontestabila si ai si avantajul celor 2 variante (cafea macinata si capsule).Mult succes!
 
Reply
#16
(09-02-2021, 13:19)cradun Wrote: E foarte greu sa faci ceva mai bun decat espresso din brew. O singura data am reusit ceva cu Aeropress-ul, BR 1:6, pe care clar l-as fi prefera multor shot-uri de espresso facute de mine. Dar de atunci nu am mai reusit sa repet, tot incerc retete de temperatura si timp de expunere la apa in speranta ca voi reusi :)
Cafeaua ai schimbat-o? :D
Glumesc.
Eu sa stii ca pe brew am reușit sa scot fructele pe care le văd însirate in descrieri, pe espresso mai greu.
Rezultatele cele mai bune le am însă cu cafea prăjită exclusiv pentru filtru.
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#17
Cu ness Amigo ai incercat storm? La 19 bari cred ca iasa spuma buna!
ECM Synchronika cu robinet, DF64V + SSP, M47, ECM S-automatik 64
in trecut: df64, K30, Vario Home, Bezzera BB005, si Bezzera Mitica Top
 
 
Reply
#18
Crosy, te rog sa asculti si sa judeci singur povestea mea. Acum o luna dupa ce timp de 14 ani am baut espresso facut la un Delonghi automat cu rasnita inclusa, am hotarat sa-mi upgradez aparatul si sa trec la un Lelit cu rasnita inclusa (fiind obisnuit cu automatul din dotare). Tot atunci, am facut cunostinta cu acest forum, pe care citindu-l, am constatat ca majoritatea sfaturilor erau sa nu cumperi un espressor cu rasnita inclusa, fiindca nu o sa ai calitatea dorita a rasnirii si nici flexibilitate in cazul in care vei dori sa upgradezi apratele. A fost primul semnal de alarma pe care am decis sa-l analizez mai amanuntit ( eu avand deja un aparat cu rasnita inclusa). Mi-am amintit ca de multe ori am vrut sa rasnesc mai fin cu vechiul aparat, dar treptele de rasnire erau atat de grosiere, incat se bloca espressorul. Cand am vrut sa folosesc cafea deja rasnita, espressorul vechi, nu extragea lichid, blocandu-se. Am crezut ca nu are presiune suficienta. Totusi, citind pe acest forum, m-am hotarat sa iau in considerare sfaturile unor oameni care au trecut deja prin acest proces si am cumnparat o rasnita Eureka Mignon Specialita. Din prima incercare, fara sa schimb cafeaua (cu acelasi aparat vechi), doar cu granulatie mai fina obtinuta cu noua rasnita, am avut alt gust in ceasca. Inca nu mi-am cumparat espressorul Lelit, dar deja beau o alta cafea. Achizitia unui espressor nou va veni, dar nu mai sunt asa grabit.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#19
Mă bag și eu în seamă...poate puțin tardiv...

Către ințiator și nu numai: este destul de greu de înțeles faza cu râșnița, mai ales la început de drum. Mie mi-a fost aproape imposibil. Smile
După ce am citit și am răs-citit, după ce am tot stat de vorbă cu unul și altul, treptat-treptat mi s-a luminat mintea în această privință. Dar tot nu puteam pricepe de ce costă atât de mult o râșniță mai de „Doamne-ajută”. Nu puteam concepe să dau 6-10 milioane pe un instrument (entry level) care face același lucru (în mintea mea de atunci) ca altul mai ieftin.
După alte căutări și documentări privind tipul de macinatură, consistența acestuia și mai ales mărimea constantă a particulelor rezultate am dat (cu greu recunosc) banii pe un Ascaso I Steel I1.

Nu vă mai zic cât mi-a luat să-mi conving draga mea consoartă...
Ulterior 9după aprox doi ani) atât ea, dar mai ales eu, am simțit nevoie unui upgrade al râșniței. Lucru pe care l-am și realizat. Ba chiar pot spune că am primit râșnița cadou de la ea. :ax:

Acum...parcă nu mă mai mulțumește gustul cafelei Tongue
Dar mă mai joc încă cu tempertura, cu gramajele, cu gradul de râșnire, cu tipurile de cafea.

Concluzionând, e greu pt un începător să înțeleagă doar din cărți cât de importantă este râșnița. Tb. să încerce pe propria lor piele, să experimenteze, să se oripileze la gusturile obținute, să încerce (și) cu cafea râșnită de la magazin, să vadă diferențe între gradele râșnirii, apoi între râșnițe. Pe scurt, e nevoie de ceva experiență ca să ți să aprindă becul.

Scuze de intervenție și spor la experimentat și la educat gustul.
Lelit PL81T+Ascaso Precision Competition Filter+tamper Lelit PL100+nivelator Lelit PL121, Baratza Sette 270 [b]Wi [/b]și Ascaso iSteel I1, separat și Bialetti Fiametta+Hario Skerton
 
Reply
#20
Concluzia este: fara o rasnita buna nu vei obtine o cafea de calitate, indiferent de cat de bun este espressorul achizitionat. Mai bine investeste intr-o rasnita buna si daca bugetul nu o permite cumpara un espressor mai ieftin. Calitatea o va da in primul rand rasnirea.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#21
(09-02-2021, 14:23)allex06 Wrote: Cu ness Amigo ai incercat storm? La 19 bari cred ca iasa spuma buna!

Am incercat cu cafea macinata bio torefiata manual si cu capsule Lavazza. Te asigur ca rezultatul este un espresso cremos fara bule. Crema este de calitate fiindca ramane pe peretii cestii.Este greu sa accepti ca se poate obtine un espresso de calitate si in acest mod cand tu ai investit mult in aparatele tale.
 
Reply
#22
Cafeaua nu conteaza, rasnita nu conteaza, espressorul si mai putin decat nimic. In schimb stoarcem crema din capsule. Cred ca ar trebui sa ne oprim.
Bezzera Unica PID, Hone Slim 2020, Kinu M47
Ex. Lelit PL41E

 
 
Reply
#23
(09-02-2021, 16:21)storm Wrote:
(09-02-2021, 14:23)allex06 Wrote: Cu ness Amigo ai incercat storm? La 19 bari cred ca iasa spuma buna!

Am incercat cu cafea macinata bio torefiata manual si cu capsule Lavazza. Te asigur ca rezultatul este un espresso cremos fara bule. Crema este de calitate fiindca ramane pe peretii cestii.Este greu sa accepti ca se poate obtine un espresso de calitate si in acest mod cand tu ai investit mult in aparatele tale.


Poti transcrie in romana “cafea macinata bio torefiata manual”...?
Iar legat de crema, te asigur ca daca pui ulei ramane mai mult pe peretii cestii. [emoji23]
Pana la urma aparent calitatea de care vorbesti este doar la crema. Nu as putea spune ca ma surprinde. [emoji12]
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#24
(09-02-2021, 16:37)florinespresso Wrote: Cafeaua nu conteaza, rasnita nu conteaza, espressorul si mai putin decat nimic. In schimb stoarcem crema din capsule. Cred ca ar trebui sa ne oprim.
Te simt nițel invidios pe colegul care are crema pe pereții ceștii, mai mult ca sigur ca e și tigrată. In plus nici măcar nu trebuie sa stra cu strungul pe blat ca noi, bagă o capsula și gata ?

Semnul de întrebare se voia un emoticon :D
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#25
(09-02-2021, 16:37)florinespresso Wrote: Cafeaua nu conteaza, rasnita nu conteaza, espressorul si mai putin decat nimic. In schimb stoarcem crema din capsule. Cred ca ar trebui sa ne oprim.

Eu nu am afirmat cele de mai sus.Eu am oferit si alta alternativa nu doar ceea ce se ofera pe acest forum.Observ doar radicalism in mesajul dumitale.
 
Reply
#26
De alternativa putem vorbi dupa ce am testat variantele. Eu am inceput cu capsule, am tot testat, si am ajuns la ce apare in semnatura. Care ar fi experienta dumitale cu altceva decat capsule si aparat din plastic?
Bezzera Unica PID, Hone Slim 2020, Kinu M47
Ex. Lelit PL41E

 
 
Reply
#27
Nu trebuie să fim agresivi și să sărim în capul colegului că noi am descoperit apa caldă și el nu. La ce folos? Dreptul la opinie unde e? Atât cunoaște colegul momentan, nu a dat cu parul, a avut doar o opinie, un pic de toleranță nu ne strică.

Spor.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
#28
(09-02-2021, 16:59)storm Wrote:
(09-02-2021, 16:37)florinespresso Wrote: Cafeaua nu conteaza, rasnita nu conteaza, espressorul si mai putin decat nimic. In schimb stoarcem crema din capsule. Cred ca ar trebui sa ne oprim.

Eu nu am afirmat cele de mai sus.Eu am oferit si alta alternativa nu doar ceea ce se ofera pe acest forum.Observ doar radicalism in mesajul dumitale.
Daca dupa ce o sa mergi intr-o cafenea de specialitate, o sa mai spui ca cafeaua ta la capsule e la fel de buna...pana la urnă gusturile sunt gusturi.
Pana atunci cred ca ești încă in bula de marketing care ni se servește zilnic la tv.
Cât despre fanatism, e ca și cum ai recomanda pe un forum de impătimiți de burgeri, care își toaca ei carnea, îl frig, etc sa meargă pe la Mc, ca ai mâncat tu acolo și e cu sos bun :D
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#29
(09-02-2021, 16:45)Mihai L Wrote:
(09-02-2021, 16:21)storm Wrote:
(09-02-2021, 14:23)allex06 Wrote: Cu ness Amigo ai incercat storm? La 19 bari cred ca iasa spuma buna!

Am incercat cu cafea macinata bio torefiata manual si cu capsule Lavazza. Te asigur ca rezultatul este un espresso cremos fara bule. Crema este de calitate fiindca ramane pe peretii cestii.Este greu sa accepti ca se poate obtine un espresso de calitate si in acest mod cand tu ai investit mult in aparatele tale.


Poti transcrie in romana “cafea macinata bio torefiata manual”...?
Iar legat de crema, te asigur ca daca pui ulei ramane mai mult pe peretii cestii. [emoji23]
Pana la urma aparent calitatea de care vorbesti este doar la crema. Nu as putea spune ca ma surprinde. [emoji12]
Inseamna urmatorul lucru: cafeaua este torefiata artizanal in mod lent.
Daca recunosti ca este calitate la crema inseamna ca nu esti un taliban al espresso-ului :)

(09-02-2021, 17:16)coffeemilk Wrote: Nu trebuie să fim agresivi și să sărim în capul colegului că noi am descoperit apa caldă și el nu. La ce folos? Dreptul la opinie unde e? Atât cunoaște colegul momentan, nu a dat cu parul, a avut doar o opinie, un pic de toleranță nu ne strică.

Spor.

Man sunt multumit cu apa calda pe care o am :) Spor cu aparatele pe care le aveti si uite aici ceva pe gustul vostru si care (probabil) nu ati incercat:
https://astoria.com/en/macchine-per-caff...-machines/
 
Reply
#30
(09-02-2021, 16:45)Mihai L Wrote: Poti transcrie in romana “cafea macinata bio torefiata manual”...?

Cred că vrea să spună că a încercat ceva cafea la pungă, prăjită manual.

@storm, nu pricep exact de ce te-ai înscris pe acest forum însă ceea ce tu nu pricepi, probabil, este că mai toți cei de pe aici au început modest, fie cu capsule fie cu Lavazza și ceva eXpressor 9999 bar. Faptul că am ajuns la echipamentul pe care-l avem acum, modest la unii și de-a dreptul pro la alții, este semn că da, echipamentul contează mult când vine vorba de acest hobby.

Decât să faci caterinci d-astea de colțu' străzii, mai bine ai pune mâna și te-ai înființa acasă la vreun espressoman de pe la tine din zonă/oraș/județ și ai vedea cu ce se mănâncă o cafea bună. Sigur, există și varianta de a încerca un flat white pe la vreo cafenea 3'rd wave de pe lângă tine (asta dacă ai norocul să existe vreuna).
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)