Hello There, Guest! Login Register


Sfat cumparare Espressor cu rasnita incorporata pro/cons

#1
Salut,

Sunt nou pe forum, in cautare de sfaturi de calitate.
Long story short: caut sa achizitionez un espressor + rasnita intr-un buger de aprox 4000 lei.
Criterii de achizitie: nu trebuie sa ocupe mult spatiu ( si as tinde datorita acestui aspect catre un espressor cu rasnita incorporata)  sa fie robust si preferabil toate accesoriile sa fie din inox sau pretabile pentru masina de spalat pentru o buna curatare.
Utilizare: oricat de absurd ar suna pentru unii - flat white  , e preparatul pe care il beau in fiecare zi. Deci e importanta spumarea laptelui.
Istoric: in ultimii 2 ani am folosit un Breville Prima Latte manual deci upgrade-ul o sa fie unul substantial

M-am oprit la 2: PL042TEMD ( 2850 lei ) sau  Lelit PL82T (4350 lei , ambele preturi prin ofertele espressoman) .
Diferenta intre aceste modele , asa cum am vazut eu , prin comapratie este una de forma si mai putin de fond: 
-  acelasi boiler , aceeasi rasnita.  PL82T vine cu o constructie mai solita, mai mult inox ,58mm filterholder  si  LCC - New Lelit electronic control system. Diferenta de pret este insa una considerabila.

Si acum intrebarile: 
- care sunt mai degraba cons pentru rasnita incorporata si ce pareri averi de rasnita de pe aceste modele?
- Merita diferenta de pret intre cele 2 modele?
- sunt cele 2 modele recomandate avand in vedere nevoile? Alte recomandari?


Multumesc frumos de ajutor!
 
Reply
#2
Salut,
Daca o să citești pe forum o sa vezi că părerea generală este sa nu se meargă pe râșniță încorporată, partea cu spațiul câștigat la o râșnita încorporată este nu prea tine. Dimensiunile sunt cam aceleași, doar că ai două obiecte pe blatul de bucătărie. Dezavantaje sunt multe, trebuie sa lași boabele in coș și ele se încălzesc, trag umiditate daca se gătește mult, nu poți single dose, e posibil sa simți nevoia de un upgrade la râșnita după o vreme și atunci o sa pierzi mai mult.
Eu daca as fi in locul tau as merge pe Lelit 91T+ râșnita Kinu(daca nu ești total împotriva unei manuale) pe care o poți vinde fara sa pierzi prea mult pe forum sau o păstrezi pentru deplasări, după ce o sa faci upgrade la electrică.
In plus ar trebui sa mai aloci un minim de buget pentru un cantar și opțional poate o sită și un nivelator.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#3
Salut,

Nevoia de upgrade e cea mai importanta. Si eu acum un an am avut de ales intre PL042TEMD si 41TEM + 43MMI si ma bucur ca am ales varianta a doua pentru ca acum deja am comandat o rasnita noua Smile
Daca m-ai fi intrebat acum un an as fi zis ca nu o sa schimb nimic 5 ani, dar am avut noroc ca am urmat sfaturile de pe forum.

Bafta!
Bianca + Niche
Ex: Lelit PL41TEM, Lelit PL43MMI
 
Reply
#4
(22-10-2020, 15:59)razvandumitru1 Wrote: Salut,

Nevoia de upgrade e cea mai importanta. Si eu acum un an am avut de ales intre PL042TEMD si 41TEM + 43MMI si ma bucur ca am ales varianta a doua pentru ca acum deja am comandat o rasnita noua Smile
Daca m-ai fi intrebat acum un an as fi zis ca nu o sa schimb nimic 5 ani, dar am avut noroc ca am urmat sfaturile de pe forum.

Bafta!
Văd că avem același tip de espressor, mă gândesc și eu sa fac un upgrade la râșniță, tu pe ce ai mers?
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#5
Niche Zero. Saptamana trecuta am dat comanda, ajunge in doua luni Sad
Bianca + Niche
Ex: Lelit PL41TEM, Lelit PL43MMI
 
Reply
#6
(22-10-2020, 14:19)Cosminchir Wrote: Salut,
Daca o să citești pe forum o sa vezi că părerea generală este sa nu se meargă pe râșniță încorporată, partea cu spațiul câștigat la o râșnita încorporată este nu prea tine. Dimensiunile sunt cam aceleași, doar că ai două obiecte pe blatul de bucătărie. Dezavantaje sunt multe, trebuie sa lași boabele in coș și ele se încălzesc, trag umiditate daca se gătește mult, nu poți single dose, e posibil sa simți nevoia de un upgrade la râșnita după o vreme și atunci o sa pierzi mai mult.
Eu daca as fi in locul tau as merge pe Lelit 91T+ râșnita Kinu(daca nu ești total împotriva unei manuale) pe care o poți vinde fara sa pierzi prea mult pe forum sau o păstrezi pentru deplasări, după ce o sa faci upgrade la electrică.
In plus ar trebui sa mai aloci un minim de buget pentru un cantar și opțional poate o sită și un nivelator.

Multumesc frumos de feedback! am vazut opiniile cons rasnita incorporata insa datorita faptului ca e o masina compacta si cu un design frumos ma tenta. De acord ca , in cazul in care ma va prinde posibilitatea de upgrade va fi dificila. Nu am folosit rasnita manuala dar nu cred ca m-ar deranja daca nu face prea multa mizerie , o sa ma uit la detalii.  Ca solutie de compromis ,  pana la achizitia de rasnita , ce parere ai de cafea cumparata proaspat macinata si pastrarea ei max o saptamana? ( asta e ce fac acum)
 
Reply
#7
Sansele ca gradul de macinare sa fie optim pentru espressor sunt destul de mici, cand cumperi cafea gata macinata, deci nu cred ca ai avea parte de rezultate foarte bune in acest mod. Eventual, pana ajunge rasnita, poti incerca o varianta alternativa cu cafea gata macinata.
Eu folosesc Kinu alaturi de Gaggia Baby Class, si pana acum sunt foarte multumit. O scurta perioada am avut Hario Mini Mill, o rasnita care nu e capabila espresso, si sincer a fost chinuiala si frustrare (calibrare dificila, gust predominant amar).
Lelit PL91T Victoria | site IMS & AVX | Baratza Sette 270 | Logo Cups
 
Reply
#8
(22-10-2020, 17:04)vicentiubarbu Wrote:
(22-10-2020, 14:19)Cosminchir Wrote: Salut,
Daca o să citești pe forum o sa vezi că părerea generală este sa nu se meargă pe râșniță încorporată, partea cu spațiul câștigat la o râșnita încorporată este nu prea tine. Dimensiunile sunt cam aceleași, doar că ai două obiecte pe blatul de bucătărie. Dezavantaje sunt multe, trebuie sa lași boabele in coș și ele se încălzesc, trag umiditate daca se gătește mult, nu poți single dose, e posibil sa simți nevoia de un upgrade la râșnita după o vreme și atunci o sa pierzi mai mult.
Eu daca as fi in locul tau as merge pe Lelit 91T+ râșnita Kinu(daca nu ești total împotriva unei manuale) pe care o poți vinde fara sa pierzi prea mult pe forum sau o păstrezi pentru deplasări, după ce o sa faci upgrade la electrică.
In plus ar trebui sa mai aloci un minim de buget pentru un cantar și opțional poate o sită și un nivelator.

Multumesc frumos de feedback! am vazut opiniile cons rasnita incorporata insa datorita faptului ca e o masina compacta si cu un design frumos ma tenta. De acord ca , in cazul in care ma va prinde posibilitatea de upgrade va fi dificila. Nu am folosit rasnita manuala dar nu cred ca m-ar deranja daca nu face prea multa mizerie , o sa ma uit la detalii.  Ca solutie de compromis ,  pana la achizitia de rasnita , ce parere ai de cafea cumparata proaspat macinata si pastrarea ei max o saptamana? ( asta e ce fac acum)

E destul de greu sa te descurci cu cafea râșnita deja, pentru mine e aproape imposibil, eu pe o cafea care nu are minim 10-15 zile vechime sunt nevoit uneori sa modific râșnita de la o zi la alta.
Pe un espressor care are și preinfuzie in cel mai fericit caz e posibil sa ai un rezultat mediocru, adică ai putea să nimerești o măcinătura mai fină și să te ajuți de preinfuzie dar șansele sunt destul de mici. In plus la început cu cât introduci mai multe variabile cu atât pare totul mai complicat.
Sfatul ar fi să te înscrii pe lista de comanda de grup la Kinu, fiindcă se așteaptă cam o lună, și între timp mai primești recomandari de la colegii mai cu experiență pe partea de espressor.
PS
Pe Breville ce fel de cafea folosești?
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#9
(22-10-2020, 17:50)Cosminchir Wrote:
(22-10-2020, 17:04)vicentiubarbu Wrote:
(22-10-2020, 14:19)Cosminchir Wrote: Salut,
Daca o să citești pe forum o sa vezi că părerea generală este sa nu se meargă pe râșniță încorporată, partea cu spațiul câștigat la o râșnita încorporată este nu prea tine. Dimensiunile sunt cam aceleași, doar că ai două obiecte pe blatul de bucătărie. Dezavantaje sunt multe, trebuie sa lași boabele in coș și ele se încălzesc, trag umiditate daca se gătește mult, nu poți single dose, e posibil sa simți nevoia de un upgrade la râșnita după o vreme și atunci o sa pierzi mai mult.
Eu daca as fi in locul tau as merge pe Lelit 91T+ râșnita Kinu(daca nu ești total împotriva unei manuale) pe care o poți vinde fara sa pierzi prea mult pe forum sau o păstrezi pentru deplasări, după ce o sa faci upgrade la electrică.
In plus ar trebui sa mai aloci un minim de buget pentru un cantar și opțional poate o sită și un nivelator.

Multumesc frumos de feedback! am vazut opiniile cons rasnita incorporata insa datorita faptului ca e o masina compacta si cu un design frumos ma tenta. De acord ca , in cazul in care ma va prinde posibilitatea de upgrade va fi dificila. Nu am folosit rasnita manuala dar nu cred ca m-ar deranja daca nu face prea multa mizerie , o sa ma uit la detalii.  Ca solutie de compromis ,  pana la achizitia de rasnita , ce parere ai de cafea cumparata proaspat macinata si pastrarea ei max o saptamana? ( asta e ce fac acum)

E destul de greu sa te descurci cu cafea râșnita deja, pentru mine e aproape imposibil, eu pe o cafea care nu are minim 10-15 zile vechime sunt nevoit uneori sa modific râșnita de la o zi la alta.
Pe un espressor care are și preinfuzie in cel mai fericit caz e posibil sa ai un rezultat mediocru, adică ai putea să nimerești o măcinătura mai fină și să te ajuți de preinfuzie dar șansele sunt destul de mici. In plus la început cu cât introduci mai multe variabile cu atât pare totul mai complicat.
Sfatul ar fi să te înscrii pe lista de comanda de grup la Kinu, fiindcă se așteaptă cam o lună, și între timp mai primești recomandari de la colegii mai cu experiență pe partea de espressor.
PS
Pe Breville ce fel de cafea folosești?

Cumpar cafea de la o prajitorie locala ,proastapt prajita  ( Brasov) si am invatat granulatia care se potriveste ( stiu ca daca seteaza la 3 e potrivita pentru Breville. Daca e mai fin nu mai trece apa prin cafea . Problema e cand cumpar din alta parte unde cifra 3 nu mai inseamna mare lucru data fiind variabilitatea rasnitelor.
 
Reply
#10
(22-10-2020, 15:59)razvandumitru1 Wrote: Salut,

Nevoia de upgrade e cea mai importanta. Si eu acum un an am avut de ales intre PL042TEMD si 41TEM + 43MMI si ma bucur ca am ales varianta a doua pentru ca acum deja am comandat o rasnita noua Smile
Daca m-ai fi intrebat acum un an as fi zis ca nu o sa schimb nimic 5 ani, dar am avut noroc ca am urmat sfaturile de pe forum.

Bafta!


Same here: prin 2017 am luat microbul și am zis ca nu îmi trebuie altceva muuuult timp. 3 ani mai târziu am schimbat 3 mașini și din fericire doar o râșnița.

(22-10-2020, 18:10)vicentiubarbu Wrote:
(22-10-2020, 17:50)Cosminchir Wrote:
(22-10-2020, 17:04)vicentiubarbu Wrote:
(22-10-2020, 14:19)Cosminchir Wrote: Salut,
Daca o să citești pe forum o sa vezi că părerea generală este sa nu se meargă pe râșniță încorporată, partea cu spațiul câștigat la o râșnita încorporată este nu prea tine. Dimensiunile sunt cam aceleași, doar că ai două obiecte pe blatul de bucătărie. Dezavantaje sunt multe, trebuie sa lași boabele in coș și ele se încălzesc, trag umiditate daca se gătește mult, nu poți single dose, e posibil sa simți nevoia de un upgrade la râșnita după o vreme și atunci o sa pierzi mai mult.
Eu daca as fi in locul tau as merge pe Lelit 91T+ râșnita Kinu(daca nu ești total împotriva unei manuale) pe care o poți vinde fara sa pierzi prea mult pe forum sau o păstrezi pentru deplasări, după ce o sa faci upgrade la electrică.
In plus ar trebui sa mai aloci un minim de buget pentru un cantar și opțional poate o sită și un nivelator.

Multumesc frumos de feedback! am vazut opiniile cons rasnita incorporata insa datorita faptului ca e o masina compacta si cu un design frumos ma tenta. De acord ca , in cazul in care ma va prinde posibilitatea de upgrade va fi dificila. Nu am folosit rasnita manuala dar nu cred ca m-ar deranja daca nu face prea multa mizerie , o sa ma uit la detalii.  Ca solutie de compromis ,  pana la achizitia de rasnita , ce parere ai de cafea cumparata proaspat macinata si pastrarea ei max o saptamana? ( asta e ce fac acum)

E destul de greu sa te descurci cu cafea râșnita deja, pentru mine e aproape imposibil, eu pe o cafea care nu are minim 10-15 zile vechime sunt nevoit uneori sa modific râșnita de la o zi la alta.
Pe un espressor care are și preinfuzie in cel mai fericit caz e posibil sa ai un rezultat mediocru, adică ai putea să nimerești o măcinătura mai fină și să te ajuți de preinfuzie dar șansele sunt destul de mici. In plus la început cu cât introduci mai multe variabile cu atât pare totul mai complicat.
Sfatul ar fi să te înscrii pe lista de comanda de grup la Kinu, fiindcă se așteaptă cam o lună, și între timp mai primești recomandari de la colegii mai cu experiență pe partea de espressor.
PS
Pe Breville ce fel de cafea folosești?

Cumpar cafea de la o prajitorie locala ,proastapt prajita  ( Brasov) si am invatat granulatia care se potriveste ( stiu ca daca seteaza la 3 e potrivita pentru Breville. Daca e mai fin nu mai trece apa prin cafea . Problema e cand cumpar din alta parte unde cifra 3 nu mai inseamna mare lucru data fiind variabilitatea rasnitelor.


Aceste e un workaround. Nu ți-l face obicei... îți îngusteze multe din experiențe, și rele/neplăcute dar mai ales cele bune.

Dacă bei cu lapte caută un DB. Acesta ar fi sfatul meu. Și eu și soția bem cu lapte și am pornit de la Lelit SB. A fost interesant, dar in același timp, fără sa știu decizia pentru SB a fost și decizia de upgrade la DB.

Înțeleg ca bugetul are limita sa. Smile eu m-as învârti in așa fel încât din doua piese cumparate acuma (râșnița și espresor) sa trebuiască sa revând pentru upgrade doar una din ele.

Având in vedere situația de Brexit și dacă as dori o Niche as lua Niche și as folosi la V60 on cel mai rău caz (o perioada). Pana aduni de un espresor.
Varianta alternativa e un sb (eventual SH pe forum) și un Kinu - cu care vei rămâne însă și după upgrade de espresor, caci te va strânge bugetul.

Nu te minți , upgrade vei face. Întrebarea e cât rezisti, cât timp poți amâna momentul?
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#11
Pe lângă ce spunea colegul mai sus că îți limitezi rezultatul din ceașcă, din cate vad Breville-ul tau vine doar cu sită presurizată, adică ai o singura gaură prin care trece cafeaua, la noul espressor o sa ai o sită cu câteva zeci de găuri, unde trebuie sa optii rezistenta la apa prin gradul de măcinare. Acum rezistenta o da acea singura gaură.
Din cauza asta spuneam că e aproape imposibil să nimerești o cafea măcinată cum trebuie.l
Că sa îți dau un exemplu
Am fost acum câteva zile la Claro, este o prăjitorie cu cafenea din București.
Cu toate că au una din cele mai bune râșnițe la ora actuala, poți bea un singur tip de cafea într-o zi, fiindcă o setează dimineață pe un tip de cafea și până la finalul zilei nu mai umbla la ea, ar strica prea multa cafea daca ar schimba tipurile de cafea.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#12
(22-10-2020, 19:04)Cosminchir Wrote: Pe lângă ce spunea colegul mai sus că îți limitezi rezultatul din ceașcă, din cate vad Breville-ul tau vine doar cu sită presurizată, adică ai o singura gaură prin care trece cafeaua, la noul espressor o sa ai o sită cu câteva zeci de găuri, unde trebuie sa optii rezistenta la apa prin gradul de măcinare. Acum rezistenta o da acea singura gaură.
Din cauza asta spuneam că e aproape imposibil să nimerești o cafea măcinată cum trebuie.l
Că sa îți dau un exemplu
Am fost acum câteva zile la Claro, este o prăjitorie cu cafenea din București.
Cu toate că au una din cele mai bune râșnițe la ora actuala, poți bea un singur tip de cafea într-o zi, fiindcă o setează dimineață pe un tip de cafea și până la finalul zilei nu mai umbla la ea, ar strica prea multa cafea daca ar schimba tipurile de cafea.


Corect! Nu am văzut ce sita are.
Sita aia e o păcăleala, un truc, sa iasă spuma din orice cafea și din ‘60. Dar nu va fi crema.

La o anumită experiența setezi repede râșnița de la o cafea la alta, mai ales dacă deja știi cafelele cu care prepari. Dar adevărat ca arunci 1-2 shoturi și poate și inca câteva pana reglezi temperatura. Cafenelele și-ar permite, dar e nonsens. Wink

Idea rămâne însă valabilă. Bine punctat. Râșnița “musai.”
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#13
(22-10-2020, 19:31)N3cks Wrote:
(22-10-2020, 19:04)Cosminchir Wrote: Pe lângă ce spunea colegul mai sus că îți limitezi rezultatul din ceașcă, din cate vad Breville-ul tau vine doar cu sită presurizată, adică ai o singura gaură prin care trece cafeaua, la noul espressor o sa ai o sită cu câteva zeci de găuri, unde trebuie sa optii rezistenta la apa prin gradul de măcinare. Acum rezistenta o da acea singura gaură.
Din cauza asta spuneam că e aproape imposibil să nimerești o cafea măcinată cum trebuie.l
Că sa îți dau un exemplu
Am fost acum câteva zile la Claro, este o prăjitorie cu cafenea din București.
Cu toate că au una din cele mai bune râșnițe la ora actuala, poți bea un singur tip de cafea într-o zi, fiindcă o setează dimineață pe un tip de cafea și până la finalul zilei nu mai umbla la ea, ar strica prea multa cafea daca ar schimba tipurile de cafea.


Corect! Nu am văzut ce sita are.
Sita aia e o păcăleala, un truc, sa iasă spuma din orice cafea și din ‘60. Dar nu va fi crema.

La o anumită experiența setezi repede râșnița de la o cafea la alta, mai ales dacă deja știi cafelele cu care prepari. Dar adevărat ca arunci 1-2 shoturi și poate și inca câteva pana reglezi temperatura. Cafenelele și-ar permite, dar e nonsens. Wink

Idea rămâne însă valabilă. Bine punctat. Râșnița “musai.

Bun...despre Breville si "pacaleala" de sita numa de bine , pentru un esressor de 500 lei.Si-a facut traba pana acum si inca e "apt" insa o cafea mediocra  Wink
revenind , lund in calcul cele scrise aici inteleg ca Lelit PL91T  ar fi o optiune ok la care trebuie sa adaug o rasnita decenta. Ce variante am in aprox 1000 lei?
 
Reply
#14
Kinu prin formularul de pe forum are un preț special de 700 lei, este făcută în România, cu o calitate buna a măcinăturii, daca vrei aceași calitate pe electrica pe aici se spune că trebuie să te duci către zona 2000 lei.
Cei 300 de lei rămași de la râșniță ai putea sa ii bagi in accesorii.
Cantarul este un must, poate o sită de precizie, un nivelator..
Spuneai că bei flat white, dar e important e cate shot-uri vrei sa faci unul după altul, fiindcă cu single boiler folosești aceași apa și pt extracție și pentru spumare, și după spumare trebuie să aștepți până revine apa la temperatura optimă. Din cauza asta ți se recomanda dual boiler.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#15
PL91T cu Kinu a fost primul setup.
Cu laptele greuț pentru desene. Ca sa îl încălzești e ok. Wink dar după ce ai făcut un lapte, ai muuult de așteptat sa ai un rezultat bunicel la extracție.
Dacă bine îmi aduc aminte ridicam temperatura pentru abur la 136 C, asta după ce făceam extracția. Dacă mai vroia un musafir sau chiar eu încă o cafea sau un Shot... aveam de stat. Cred ca 20 min. Se zice ca are un sistem in care da apa calda in rezervor și ia rece, parca de aia erau doua furtune. Dar e mai mult un feature ce da bine pe hârtie, nu in viața reala.

Oricum, pentru început e un setup bunicel, adică sunt și variante mai “slabe”. Dar ma repet: dacă ai microb de espresso și vrei lapte bine frotat, achiziția acestei combinații te va duce direct la un upgrade.

E bine ca măcar accesoriile: cântar, tamper, site îți rămân, mai ales dacă rămâi pe 58 mm la următorul aparat.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#16
(23-10-2020, 00:17)N3cks Wrote: PL91T cu Kinu a fost primul setup.
Cu laptele greuț pentru desene. Ca sa îl încălzești e ok. Wink dar după ce ai făcut un lapte, ai muuult de așteptat sa ai un rezultat bunicel la extracție.
Dacă bine îmi aduc aminte ridicam temperatura pentru abur la 136 C, asta după ce făceam extracția. Dacă mai vroia un musafir sau chiar eu încă o cafea sau un Shot... aveam de stat. Cred ca 20 min. Se zice ca are un sistem in care da apa calda in rezervor și ia rece, parca de aia erau doua furtune. Dar e mai mult un feature ce da bine pe hârtie, nu in viața reala.

Oricum, pentru început e un setup bunicel, adică sunt și variante mai “slabe”. Dar ma repet: dacă ai microb de espresso și vrei lapte bine frotat, achiziția acestei combinații te va duce direct la un upgrade.

E bine ca măcar accesoriile: cântar, tamper, site îți rămân, mai ales dacă rămâi pe 58 mm la următorul aparat.

Sa știi că eu am reușit vreo câteva lalele, nu la mare arta dar destul de ok, dar asta abia după ce am dat de un post in care am aflat că pe 41tem e bine sa începi frontarea la 120 grade.
Dar ai dreptate, trebuie să aștept cam 15-20 de minute după frontarea că sa mai fac o cafea. Am noroc că atunci când am invitați majoritatea nu beau cu lapte.
Cu toate astea nu laptele mă face să simt nevoia de un upgrade ci nevoia de preinfuzie sau profilarea.
Oricum colegul după ce o sa treacă de pe un aparat de 500 lei pe un setup de 4000 o sa simtă că redescoperă cafeaua.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#17
(23-10-2020, 00:17)N3cks Wrote: PL91T cu Kinu a fost primul setup.
Cu laptele greuț pentru desene. Ca sa îl încălzești e ok. Wink dar după ce ai făcut un lapte, ai muuult de așteptat sa ai un rezultat bunicel la extracție.
Dacă bine îmi aduc aminte ridicam temperatura pentru abur la 136 C, asta după ce făceam extracția. Dacă mai vroia un musafir sau chiar eu încă o cafea sau un Shot... aveam de stat. Cred ca 20 min. Se zice ca are un sistem in care da apa calda in rezervor și ia rece, parca de aia erau doua furtune. Dar e mai mult un feature ce da bine pe hârtie, nu in viața reala.

Oricum, pentru început e un setup bunicel, adică sunt și variante mai “slabe”. Dar ma repet: dacă ai microb de espresso și vrei lapte bine frotat, achiziția acestei combinații te va duce direct la un upgrade.

E bine ca măcar accesoriile: cântar, tamper, site îți rămân, mai ales dacă rămâi pe 58 mm la următorul aparat.

Multumesc pentru informatii!
Rutina zilnica ar urmatoarea:  doua duble shoot consecutive si apoi spumare  lapte pentru a face din ele 2 flat white.
Se preteaza? Cat ar dura tot procesul? As  vrea sa evit sa petrec zeci de minute si sa fie un proces greoi.
Espresso nu ma intereseaza , nu pot sa il beau fara lapte. De fiecare data va fi un preparat  / doua cu lapte.
 
Reply
#18
La Lelit 91T: 20 minute minim incalzire + primult shoot dublu + 3 minute pana la al 2-lea shoot + 3 minute pana pot sa frotez laptele.
Lelit Victoria PL91T, Kinu M47, Eureka Mignon Specialita 17NX - Red
 
Reply
#19
(23-10-2020, 20:03)kimosabe Wrote: La Lelit 91T: 20 minute minim incalzire + primult shoot dublu + 3 minute pana la al 2-lea shoot + 3 minute pana pot sa frotez laptele.

Multumesc!
O idee  pentru a reduce cele 20 minute de incalzire . Se poate conecta la o priza programabila? incepe incalzirea imediatt dupa conectarea la priza daca are butonul de power setat pe on?
Esti multumit de espresor? ai avut probleme?
Combinatia cu Eureka Mignon Specialita 17NX e una reusita?
 
Reply
#20
Citesc postarile din forum de cativa ani buni. Am incercat sa asimilez cat mai multe informatii utile si am ajuns la concluzia (si nu sunt singur) ca cel mai bun shoot este cel care iti place tie.
Ca sa fiu foarte clar, deja ma gandesc la un upgrade, boala comuna la espressomani. Dar, nici cu o masina mai performanta nu ma vad frotand in paralel cu o extractie. 
Tinand cont de cele de mai sus: sub 20 minute de incalzire nu am avut shoot-uri reusite; cred ca se poate conecta la o priza programabila cu intrerupatorul pe ON; intra in st-by dupa 30 minute (se poate anula - vezi youtube); nu am avut niciun fel de probleme cu espresorul (apa Bucovina, backflush saptamanal cu Puly, anual cu solutie de sare de lamaie).
Contrar unor opinii de pe forum, folosesc Eureka in regim single dose cu hooper adaptat, printat 3D. Pentru cafelele italiene folosesc Kinu, sa nu "contaminez" Eureka.
Chiar daca contrazic unele pareri de pe forum, mie imi place ce obtin in ceasca.
Bafta !
Lelit Victoria PL91T, Kinu M47, Eureka Mignon Specialita 17NX - Red
 
Reply
#21
(23-10-2020, 21:20)kimosabe Wrote: .....
Dar, nici cu o masina mai performanta nu ma vad frotand in paralel cu o extractie. 
......

Never say never.
Se poate foarte ușor sa pornești extracția și sa frotezi. Iar dacă ai cumva extracție pe timp sau mai bine, volumetrica, e o joaca.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#22
Ai dreptate N3cks. Cand am facut afirmatia ma gandeam la masina pe care o am eu in vedere pentru upgrade.
Lelit Victoria PL91T, Kinu M47, Eureka Mignon Specialita 17NX - Red
 
Reply
#23
Fiindcă bei doar cu lapte, un dublu boiler sau un hx cred ca ar fi mai nimerite. Sau, buget redus, un compresso (sau alt manual) și un dispozitiv de spumat laptele. Rămâi cu bani berechet pt o râșniță electrică bună.
And please, don't shoot the coffee anymore!
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
#24
De ce nu poți să lași să curgă apă și să iasă abur după frotare, în timp ce cureți lancea și cu ocazia asta scazi și temperatura? Văd că unii așa fac. In 20 sec e la loc comanda, gata pentru espresso.
Mignon Specialita | Lelit PL91T | Bialetti V6
 
Reply
#25
Ar fi bine sa fie așa, dar uneori temperatura arătată pe PID e diferita de cea din grup, cu un termometru montat in grup cred că s-ar putea testa daca chiar funcționează metoda.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#26
Poți să vezi și ce iese în ceașcă față de cum e când faci normal espresso.
Mignon Specialita | Lelit PL91T | Bialetti V6
 
Reply
#27
Uite o sa incerc, dar sincer ma cam indoiesc ca dupa ce bag sufiicient de multa apa ca sa scad temperatura, espressorul meu este capabil ca in 20 secunde sa ajunga la o temeratura optima de extractie.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#28
(24-10-2020, 19:59)CoffeePlease Wrote: De ce nu poți să lași să curgă apă și să iasă abur după frotare, în timp ce cureți lancea și cu ocazia asta scazi și temperatura? Văd că unii așa fac. In 20 sec e la loc comanda, gata pentru espresso.
Nu este bine sa lasi laptele sa astepte dupa espresso deoarece nu o sa mai fie asa dens cum era la inceput si e posibil sa nu poti face latte art cu el. Nu mai stiu explicatia exacta dar oricum cam asta era logica. Espresso poate astepta , laptele nu. In ceea ce priveste tehnica de abur, da, functioneaza. Adică ca sa nu astepti probabil 2-3 minute sa scada temperatura pentru a incepe frotarea, deschizi aburul sa scada mult mai repede si scurtezi foarte mult din timp .
Lelit PL41TEM/Niche Zero/sita Ascaso 14-20gr/tamper Lelit 57.35mm/nivelator pretampare Motta 57mm/naked portafilter/handmade Kribli Grabli/Cafflano Kompresso/
 
Reply
#29
(24-10-2020, 20:58)IonutMihail Wrote:
(24-10-2020, 19:59)CoffeePlease Wrote: De ce nu poți să lași să curgă apă și să iasă abur după frotare, în timp ce cureți lancea și cu ocazia asta scazi și temperatura? Văd că unii așa fac. In 20 sec e la loc comanda, gata pentru espresso.
Nu este bine sa lasi laptele sa astepte dupa espresso deoarece nu o sa mai fie asa dens cum era la inceput si e posibil sa nu poti face latte art cu el. Nu mai stiu explicatia exacta dar oricum cam asta era logica. Espresso poate astepta , laptele nu. In ceea ce priveste tehnica de abur, da, functioneaza. Adică ca sa nu astepti probabil 2-3 minute sa scada temperatura pentru a incepe frotarea, deschizi aburul sa scada mult mai repede si scurtezi foarte mult din timp .

Nu inteleg raspunsul dar am inteles intrebarea  Confused
Sa inteleg ca , daca faci 1,2 espresso dupa care frotare lapte pentru cele 2 (sa faci de exemplu doua flat white din ele) , si apoi  lasi sa curga apa/ abur si cureti lancea  te poti apuca dupa imedait de un al treilea espresso. Daca e asa atunci am problema e rezolvata si pot sa iau un single boiler pentru ca imi satisface nevoine ( Lelit Victoria PL91 a ramas un candidat , inca ma documentez pentru rasnita insa pana acum am exclus manuala )
 
Reply
#30
https://youtu.be/xGYaUj4yS0c
Mignon Specialita | Lelit PL91T | Bialetti V6
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)