Welcome Back Log In Create Account

Sfat cumparare Espressor cu rasnita incorporata pro/cons

Vicentiubarbu - ai înțeles putin eronat raspunsul meu. Din cate vad vrei sa prepari 2 flat white. La un single boiler, mai ales cum am eu cu grup mic, respectiv Lelit PL41TEM, trebuie sa astepti minim 3 minute intre 2 shot-uri consecutive, asta ca temperatura per general sa se stabilizeze. Răspunsul meu se referea strict la partea de frotare. După ce termini shot-urile, te apuci de frotare. Aici este iarasi alta tehnica, te poți documenta in postul dedicat pentru aceasta. Adica, frotarea trebuie sa inceapa la o temperatura mai scazuta cand nu intra rezistenta in functiune, adica cand aparatul are destula putere sa creeze vârtejul necesar frotarii. Poate nu am explicat foarte bine dar colegii mai experimentați au detaliat exact procedura in postul frotarii laptelui. Raman la aceeasi concluzie ca si colegii, pentru necesitatile tale si pentru a scurta foarte mult din timpii expuși de mine mai sus este recomandat un dual boiler. Spor!

(24-10-2020, 21:30)CoffeePlease Wrote: https://youtu.be/xGYaUj4yS0c
Salut,

Acest video se vede clar că este o prezentare generala a aparatului in cauza si nu a procedurii corecte de executare a 2 capucino/flat white etc. Dupa cum observi omul e cam varza la latte art, eu unul personal le facem mai bine [emoji846]. Daca te uiti la cat mai multe videoclipuri pe YT cu persoane mult mai experimentate decât respectivul in cauza ai sa observi ca au deja pregătit espresso la momentul frotarii sau le fac in paralel (dual boiler, HX). Te sfatuiesc, fiind la inceput de drum, sa mai răsfoiești forumul pe subiectele de interes pentru tine, cred ca te ca ajuta mult sa vezi imaginea de ansamblu. Extractii reusite! [emoji846]
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM

Reply
(24-10-2020, 21:30)CoffeePlease Wrote: https://youtu.be/xGYaUj4yS0c

Multumesc pentru video , clar! 
Intrebare:  de ce nu face mai intai espresso si dupa crema de lapte?
Sunt de vine cele 45s de asteptare pentru ca temperatura sa creasca sau alt motiv?

Reply
Nu am studiat în detaliu, nici nu am testat pe cont propriu, însă am observat că așa fac unii. Propusesem, de asemenea, un test banal cu o sondă de termometru în ceașcă. Faci un espresso "by the book" și unul după ce răcești forțat și aștepți un pic. Și vezi la ce temperatură aterizează espresso în ceașcă. Și guști ce iese.

Da, ok, dual boiler așa și pe dincolo ... Da. Știu. Dar poate nu toată lumea vânează acel grad diferență, acel procent de aciditate pierdut, etc.

Din nou, teoretizez, am zero experiență.
Mignon Specialita | Lelit PL91T | Bialetti V6

Reply
Pana la urma ce face calitatea unui lapte frotat ok.. Dual boiler neapărat sau poate fi și un sbdu.., capacitatea boilerului?
Eu am un lelit și iese ok dar tre sa fiu super atent la unele detalii și nu iese chiar Lal the time aceea crema.. Cum vad la altele.. Dual boiler hx etc..
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Nici eu nu mă pot plânge de calitatea cremei de lapte, este adevărat că abia după ce am dat pe postarea lui Radu au început să apară rezultatele.
Cat despre dual boiler, atunci când există buget pentru el, la pachet cu acel boiler suplimentar pentru aburi de multe ori primește grup E61, stabilitate termică, posibilitatea de montare kitt profilare. Pentru mine asta ar justifica un upgrade la dual boiler, sa pot face jumătate de litru de crema de lapte și apoi un shot fara să aștept, nu mi se pare un mare câștig.
Bugster+Honne, Kinu

Reply
(25-10-2020, 11:00)CoffeePlease Wrote: Nu am studiat în detaliu, nici nu am testat pe cont propriu, însă am observat că așa fac unii. Propusesem, de asemenea, un test banal cu o sondă de termometru în ceașcă. Faci un espresso "by the book" și unul după ce răcești forțat și aștepți un pic. Și vezi la ce temperatură aterizează espresso în ceașcă. Și guști ce iese.

Da, ok, dual boiler așa și pe dincolo ... Da. Știu. Dar poate nu toată lumea vânează acel grad diferență, acel procent de aciditate pierdut, etc.

Din nou, teoretizez, am zero experiență.

Am testat eu racirea dupa frotare ca in clip, nestiintific , dar eu zic ca merge super bine dupa gustul meu. Dupa ce am scos tot aburul in 20sec, am macinat alta cafea italiana f prajita, deci in cateva min am facut al treilea espresso.
Avand in vedere ca era asa de prajita (avea nevoie de 88-90 grade) si a iesit ca de obicei, daca era peste 90-92 gr atunci
ar fi fost amara ca fierea
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
Photo 
Dupa indelungi cautari am luat decizia de a achizitiona  espressor Lelit Victoria PL91 si rasnita Lelit William PL72 pe care le utilizez de o saptamana.
Pana acum sunt extrem de multumit de achizitie  si sunt in faza de experimentat si "tocat" cafea.
Imi ies double shot decente  folosind 16g pe care de fiecare data le prepar cu Lapte. A obtine o crema perfecta de lapte mi se pare la fel de provocator ca a obtine un espresso decent atunci cand schimb tipul de cafea.

Cel mai important , ma bucur de o cafea buna acasa ,  folosind cafea de la prajitorii locale.
Oricum a bea la cafenea nu mai era o optiune dat fiind ca servirea inauntru nu mai e posibila iar afara...se raceste pana sa te bucuri de ea.

Dupa o saptamana am reusit sa scot si ceva ce aduce a  latte art.

[Image: thumbnail?appId=YMailNorrin&downloadWhen...true&pid=2]

Mai e drum lung dar ma bucur de drum.

Multumesc tututor celor ce au contribuit cu sfaturi!

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)