sorry, intervin offtopic: nu ma refer la rasnitele avute in vedere de OP, dar aici se poate spune ca 3500 lei incepe sa devina comfortabila ca pret pentru o rasnita capabila espresso! asa ca alegerea ar trebui sa fie (fost?) usoara si bazata pe o decizie proprie, fara multe sfaturi!
coffeemilk Wrote:Nu e bună că bârâie și are plastic mult, cum râșnește mai contează!? 
+1
aici in forum, Sette e batuta-n cuie... nu poate mai mult, gata!
in timp ce o rasnita manuala se dovedeste mult mai versatila: evolueaza odata cu muschii posesorului!
concluzia mi se pare evidenta: cu o rasnita manuala buna poti obtine de la un moment dat incolo, o macinatura mai buna decat cu oricare din electricele mari!
gioni Wrote:... marimea diferita, geometria si alinierea cutitelor iti ofera ce zicea Cradun mai sus o distribuire diferita a fractiilor. ...
... exista un consens general legat de claritatea gustului pe cutite mai mari ...
chestia asta cu distributia dimensionala sau /si gravimetrica a particulelor de macinatura ma preocupa si acum, desi am tot facut referiri la ea cu ani in urma, avand exemplul proiectului 'titan grinder' (TGP, al celor de la
home-barista, inceput undeva prin 2007);
trecand peste suveranul 'gust in ceasca' cu drept universal de veto, de capacitataea (nativa?) a unora de a simti distributia particulelor de macinatura cu buricele degetelor, de atatea laude si review-uri in toate directiile, trebuie sa mentionez ca in multi ani de forum
nu mi-a fost dat niciodata sa intalnesc o afirmatie despre performantele unei rasnite, sustinuta argumentat, cu o asemenea diagrama de distributie dimensionala a particulelor, apartinatoare, la concret, rasnitei in discutie si facuta de o terta parte macar aparent obiectiva!
fara sa mai insist ca, asemenea determinarii EY-ului (
extraction yield) cu refractometrul, si munca de laborator implicata in obtinerea de caracteristici de distributie a particulelor e greoaie, subiectiva si implica echipamente scumpe! exemplul lui Matt Perger cu munca lui de evanghelizare a rasnitei EK43 vs. Robur, de ex., mi s-a parut elocvent destul la vremea respectiva!
cat priveste claritatea gustului...
"despre claritatea planelor, am mai intervenit pe-aici: cum se face o comparatie tehnic echitabila intre 2 rasnite?"
si din nou cadem in adancitura: plane vs. conice!
espreso-ul traditional cere
fines si la asa ceva se pricep foarte bine conicele (zdrobire gravimetrica), in timp ce planele se preteaza la rasnire spre unimodala (taiere centrifugala), deci pentru valurile curente ale cafelei...
personal, nu cred in (nu sunt capabil sa disting) superioritatea absoluta a uneia sau alteia, nici macar intr-o diferenta obiectiv sesizabila!
da, rasnirea
single-dose vs.
on demand. sau rasnirea unor boabe prajite usor vs. boabe prajite intens, sau boabe prajite mediu dar din cafele mai dure (Kenya, SHB-uri) sau mai moi, boabe cu umiditati diferite etc. - toate astea dau diferente sesizabile usor la masa de lucru, dar si in gust! desigur, toate celelalte in procesarea espresso, ramanand neschimbate;
ramane drept cauza - asa cum spunea si
gioni - distributia diferita a particulelor in cazurile respective, sau chiar - cum spunea
cradun - omogenitatea proasta ce rezulta pentru macinatura!
am spus-o si eu si altii: e o ironie ca aici in forum, se face oarecum apologia rasnitelor plane, dar mai toate rasnitele laudate si acoperite de magia dogmelor se intampla sa fie cu cutite... conice!
ok, probabil e si subiectivitatea mea aici, pentru ca eu am pus si Sette printre rasnitele... laudate

si sigur, pe un
wish list al meu figureaza o
conica mare! si multa
cafea verde curata si proaspat culeasa
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)