![]() |
|
Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii) +--- Forum: Sfaturi la cumparare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Sfaturi-la-cumparare) +--- Thread: Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON (/Thread-Sfat-achizitie-rasnita-Buget-3500-RON) |
Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - CosminPaul - 07-08-2020 Salutare, Ma gandesc sa fac un upgrade de la Vario Home. Am in minte acum Atom 65 sau chiar noul Helios 65, despre care se pare ca nu gasesc inca pareri. Orice sugestii pentru achizitie sau informatii despre cele doua mentionate sunt mai mult decat bine venite. Multumesc. RE: Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - Kontrast - 08-08-2020 Salut, și eu sunt într-o dilemă asemănătoare, chiar am luat și eu în considerare cele două enumerate de tine. Problema lor este că nu sunt gândite să fie utilizate single dose și au nevoie de improvizații. Din acest punct de vedere Niche pare mult mai ok. Momentan am comandat Kinu. RE: Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - CosminPaul - 08-08-2020 (08-08-2020, 07:02)Kontrast Wrote: Salut, și eu sunt într-o dilemă asemănătoare, chiar am luat și eu în considerare cele două enumerate de tine. Problema lor este că nu sunt gândite să fie utilizate single dose și au nevoie de improvizații. Din acest punct de vedere Niche pare mult mai ok. Momentan am comandat Kinu. Merci de raspuns. Punctual, care ar fi dezavantajele faptului ca nu sunt gandite single dose? Retentia prea mare? Inconsistenta pe parcursul rasnirii? Nevoia de a tine prea mult boabele in hopper? Se simte diferenta in ceasca? Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - dev - 08-08-2020 Da, la toate întrebările. Te poți obișnui cu rutina single dose, dar s-ar putea sa nu poți râșni anumite cafele pentru o extracție corectă. RE: Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - renatoa - 08-08-2020 Diferenta in ceasca nu e totul, multi zic pas la un echipament pentru ca ajung sa nu le mai faca placere sa il utilizeze... ca si la foto, sunt aparate, pacat de calitatea imaginii lor, daca interfata cu utilizatorul te face sa ratezi poze. RE: Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - Kontrast - 08-08-2020 Îmi place robustețea dată de comerciale, gen macap sau eureka dar oricum fac, cel puțin la a mea, rămâne cafea între cuțite și acel cioc (un mic canal între ele). Ok, se poate extrage c-o periuță și-un blower dar parcă ar fi mai fain să n-ai acea grijă cum mi se pare că văd la niche. Niche parcă nu mi se pare așa robustă, poate mă contrazic deținătorii mai vechi de un an să zicem? Aș încerca eureka atom speciality 65 sau mignon 55 dar primul gând este să le dau ecranul jos (care oricum nu-mi folosește deoarece îmi cântăresc dinainte dozele) să am acces ușor la acea pipă de ieșire, unde după câte am văzut în reviews se cam adună cafea. Mi se pare că la ECM 64 manuale se poate da ușor acel cioc (poate e magnetic?) dar nu sunt răspândite ... RE: Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - cradun - 08-08-2020 Am avut eu ECM, nu poti rasni fara ecranul antistatic, pentru ca zboara fines-urile peste tot. Si nu e vorba numai de ECM, probabil toate rasnitele facute sa rasneasca cu boabe in hopper au canalul ala intre cutite si calea de evacuare. Canalul de care zici trebuie sa fie plin pt ca fines-urile sa fie distribuite in macinatura in mod uniform, altfel nu am reusit cu unele cafele sa macin suficient de fin pt un espresso extras ok. Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - d2florin - 08-08-2020 Da un baratza sette...? RE: Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - coffeemilk - 08-08-2020 Nu e bună că bârâie și are plastic mult, cum râșnește mai contează!? :) RE: Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - Kontrast - 08-08-2020 (08-08-2020, 15:01)cradun Wrote: Am avut eu ECM, nu poti rasni fara ecranul antistatic, pentru ca zboara fines-urile peste tot. Si nu e vorba numai de ECM, probabil toate rasnitele facute sa rasneasca cu boabe in hopper au canalul ala intre cutite si calea de evacuare. Canalul de care zici trebuie sa fie plin pt ca fines-urile sa fie distribuite in macinatura in mod uniform, altfel nu am reusit cu unele cafele sa macin suficient de fin pt un espresso extras ok. Ce ECM ai avut? Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - N3cks - 08-08-2020 Dacă as da timpul înapoi tot Niche as lua. In aceeași situație am fost... e drept ca nu am avut in test niciuna din concurente, dar am pus pe lista +/- din cei ce utilizează și din “data sheet”. RE: Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - cradun - 08-08-2020 ECM Automatik 64 RE: Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - CosminPaul - 08-08-2020 (08-08-2020, 18:02)cradun Wrote: ECM Automatik 64Ar fi vreu motiv pentru care ECM Automatik 64 este recomandabila fata de EUREKA ATOM sau HELIOS 65? RE: Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - cradun - 08-08-2020 Pt utilizare casnica, in pret similar, as merge pe Honne fara sa stau pe ganduri. Nu cunosc Eureka, par foarte ok. ECM e bine facut, dar trebuie boabe in hopper pt o calitate buna a macinaturii. RE: Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - CosminPaul - 08-08-2020 (08-08-2020, 19:57)cradun Wrote: Pt utilizare casnica, in pret similar, as merge pe Honne fara sa stau pe ganduri. Nu cunosc Eureka, par foarte ok. ECM e bine facut, dar trebuie boabe in hopper pt o calitate buna a macinaturii. Daaaa, Honne, dar e prea mult, parca vreo 5400 RON.... aproape dublu RE: Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - Costa79 - 08-08-2020 Nu gasesti un coleg din Bucuresti sa arunci un ochi la Niche? Chiar e foarte ok, dar depinde si ce aspiratii ai. Raport cost/calitate cred ca f bun la Niche. Plus ca e mica si draguta! Am si o Eureka Zenith 65, e un tanc pe langa Niche, cele comerciale nu se preteaza la single dosing, retentia e uriasa, tb depus ceva efort sa o reduci. Variantele cred ca raman Honne si Niche. Daca nu vrei sa dai 5400 pe Honne...ai raspunsul. RE: Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - gioni - 08-08-2020 Ultima data era atom 75 la 4200 ron cu reducere pentru espressoman. La 250 de grame pe saptamana eu unul nu am simtit diferente in ceasca cu boabe in hopper. Din ce am vazut pe home barista e comparabila cu k30 la gustul din ceasca. Eu unul o recomand cu caldura: este construita foarte bine, e silentioasa, se regleaza usor, in 4 sec macina 18gr, se curata usor si macinatura e foarte ok. De cand o am nu mai folosesc wdt decat foarte rar, iar curgerea este uniforma. La gust , am avut Kinu si Macap M2M, si nu exiata termen de comparatie. Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - micrenda - 08-08-2020 Eu am văzut de persoana un Niche și arata foarte bine (chiar dacă, ca estetica prefer Honne Slim). Impresia mea, când le am văzut una lângă alta este ca în realitate Niche este mai mare decât arata în poza, și Honne este mai mica. Acum, îmi dau seama ca să mergi over-buget este greu, mai ales când sunt sume importante. Dar cea mai mare diferență între ele este ca Niche are cuțite conice iar Honne hybride (și conice și plate, dar de fapt sunt plate). Acum depinde de ce cauți. Eu as merge spre Honne, dar este o preferinta personala, fiind ca în ultimul an am început sa apreciez ce poate scoate un Ek43. RE: Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - reo_rc - 26-08-2020 (08-08-2020, 23:01)gioni Wrote: Ultima data era atom 75 la 4200 ron cu reducere pentru espressoman. La 250 de grame pe saptamana eu unul nu am simtit diferente in ceasca cu boabe in hopper. Din ce am vazut pe home barista e comparabila cu k30 la gustul din ceasca. Eu unul o recomand cu caldura: este construita foarte bine, e silentioasa, se regleaza usor, in 4 sec macina 18gr, se curata usor si macinatura e foarte ok. De cand o am nu mai folosesc wdt decat foarte rar, iar curgerea este uniforma. La gust , am avut Kinu si Macap M2M, si nu exiata termen de comparatie. Atom 75 este 4200 lei iar Atom 65 cam 3374 lei. Este diferenta asa de mare intre cele 2 pentru a justifica diferenta de pret? Banuiesc ca inainte de achizitia Atom 75 ai studiat un pic fenomenul... :) RE: Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - gioni - 26-08-2020 La mine e simplu mi-a recomandat-o un prieten si la randul meu o recomand pentru ca este o rasnita foarte buna. Am testat-o inainte de cumparare si mi-a placut. Prefer cafele prajite mai mai light si am zis ca 75 e mai ok. Retentia e mica, poti face si single dose. Din ce am citit pe home bariata la celelalte atomuri e mai mare. Viteza de rasnire e de asememea mai mare. Apoi parerea generala ca pe plate, cutitele mai mari ofera o claritate mai buna. La cafea insa e cu diminishing returns, daca cumperi o rasnita de doua ori mai scumpa, nu inseamna ca obtii un gust de 2 oti mai bun. RE: Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - radudani - 27-08-2020 gioni Wrote:... Retentia e mica, poti face si single dose. sorry, nu in legatura cu alegerea facuta intervin, ci in considerarea celor de mai sus, care imi par fraze de dogma ![]() retentia e ceva foarte relativ: daca o rasnita are 5g retentie, asta inseamna ca la fiecare shot rasnita isi ia un uium de 5g?! dupa 10 shoturi am ascunse in rasnita... 50 de grame?! s.a.m.d. dupa mine - experienta a vreo 4-5 ani cu Macap cu 75 mm si Casadio 64 mm, ambele plane si cu doser (oribil, nu?!) - retentia poate fi facuta oricat de mica la rasnitele obisnuite pentru acasa! retentia nu e un criteriu relevant pentru rasnita, ci doar pentru un mod de utilizare impropriu! vreau sa spun ca rasnitele de bar si de pravalie, sunt concepute cu retentie! face parte din functionalitatea masinii... despre claritatea planelor, am mai intervenit pe-aici: cum se face o comparatie tehnic echitabila intre 2 rasnite? poate rasnita A, cu plane mari, e imbatabila la o anume granulatie, doza si varietate/prajire cafea, in timp ce rasnita B, cu conice mari, da cel mai echilibrat si mai placut gust, la o alta granulatie, alta doza si alta varietate/mod prajire cafea! am tot spus-o - sweet spot-ul unei rasnite e un lucru tare mare :) ca sa fiu mai clar: e ca si in anecdota aceea cu 2 pisici, fiecare la unul din capetele unei tevi drepte, mari etc. si... nu se vad: se uita in zile diferite :) in continuare, ma dau batut: nu ma pricep, imi lipseste organul cu care sa cuantific (aritmetica, deci) 'bunatatea' unei cafele! cum imi dau seama ca o cafea e de doua ori mai buna decat cealalta!? si daca - sa zicem - eu ajung sa-mi dau seama (chestia cu iluminarea), cat de probabil este ca si cel de alaturi sa faca o aceeasi apreciere pentru cele 2 cafele in comparatie?! corolar (... nu coronar!): daca iau masina espresso B, cu 30% mai scumpa decat masina espresso A, voi obtine - toate celelalte identice - un espresso cu 30% mai bun! oare?! oarece :) RE: Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - cradun - 27-08-2020 La cum inteleg eu retentia unei rasnite cu cutite plane, e cam asa: pe canalul acela dintre cutite si capatul canalului de iesire se aduna cafea. Sa zicem ca ar fi vorba de cazul ideal si se aduna doua tipuri de fractii, asa cum ies din cutite, alternativ (cel mai probabil) fractie mare (M) si fractie fina (F). Si asa, intr-un mod ideal, avem in mod oarecum "ordonat" acolo, pe acel canal, o macinatura care contine ceva de genul MFMFMFMFMFMFM si tot asa, ca aproximare. Aceasta macinatura distribuita "normal" adica o macinatura normalizata, cum zice radudani, este impinsa de la spate de ce iese din cutite si cade in portafiltru tot asa, normalizat. In acest fel, in puc, vom avea o macinatura "ordonata", "normalizata", care corespunde felului cum a iesit cafeaua din cutite si aceasta ar fi o distributie "corecta", care da cele mai bune shot-uri de care e capabila acea rasnita. Acum, dc eliminam cafeaua de pe acel canal si rasnim single dose, o mare mare din fractia fina, electrizata, se va lipi de toti peretii posibili, va zbura prin aer pe langa portafiltru si, in loc sa avem MFMFMFMFMF..., vom avea ceva de genul MMMFMFFFFMMMMM, de unde nevoia de WDT si de macinaturi mai fine, cu modificarea in consecinta a gustului. RE: Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - gioni - 27-08-2020 @ Radudani Ce am inteles eu legat de cutite e asta: marimea diferita, geometria si alinierea cutitelor iti ofera ce zicea Cradun mai sus o distribuire diferita a fractiilor. Nu toate rasnitele iti pot oferi aceeasi distributie. O distributie diferita a fractiilor iti da o extractie diferita. O extractie diferita iti ofera o perceptie diferita a gustului. Cum exista un consens general legat de claritatea gustului pe cutite mai mari eu m-am ghidat dupa asta. Nu sunt inginer si inca sunt la inceputuri in ceea ce priveste espresso. Ca sa se elucideze colegul le poate testa si sesiza diferentele. La retentie, ma refeream la retentia totala. La atom 60 ai 6 g care iti raman in rasnita, ca sunt din cele vechi, noi, de o luna nu stiu. Prefer sa am cat mai putina cafea statuta in rasnita. In ceea ce defineste "bunatatea" unui espresso, este pentru mine o chestiune ce tine de judecata subiectiva a fiecaruia. Nu cred ca exista ceva universal acceptat. RE: Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - rob8402000 - 08-10-2020 Intrebare. Avem utilizatori de eureka mythos plus cu cutite de titan. Se preteaza cat de cat la single dose? Ar fi capabila sa macine pudra cafeaua pt cafea turceasca si in acelasi timp sa fie buna pt espresso? Citeam de ceva timp, nu mai gasesc postul, ca un user a cumparat ceva rasnita desteapta pe care nu o putea folosi ca nu avea ceva cip sau placuta care sa "deblocheze" softul. E si asta vre un avion din asta? Imi pare destul de digitalizata. RE: Sfat achizitie rasnita. Buget 3500 RON - radudani - 10-10-2020 sorry, intervin offtopic: nu ma refer la rasnitele avute in vedere de OP, dar aici se poate spune ca 3500 lei incepe sa devina comfortabila ca pret pentru o rasnita capabila espresso! asa ca alegerea ar trebui sa fie (fost?) usoara si bazata pe o decizie proprie, fara multe sfaturi! coffeemilk Wrote:Nu e bună că bârâie și are plastic mult, cum râșnește mai contează!? +1 aici in forum, Sette e batuta-n cuie... nu poate mai mult, gata! in timp ce o rasnita manuala se dovedeste mult mai versatila: evolueaza odata cu muschii posesorului! concluzia mi se pare evidenta: cu o rasnita manuala buna poti obtine de la un moment dat incolo, o macinatura mai buna decat cu oricare din electricele mari! gioni Wrote:... marimea diferita, geometria si alinierea cutitelor iti ofera ce zicea Cradun mai sus o distribuire diferita a fractiilor. ... chestia asta cu distributia dimensionala sau /si gravimetrica a particulelor de macinatura ma preocupa si acum, desi am tot facut referiri la ea cu ani in urma, avand exemplul proiectului 'titan grinder' (TGP, al celor de la home-barista, inceput undeva prin 2007); trecand peste suveranul 'gust in ceasca' cu drept universal de veto, de capacitataea (nativa?) a unora de a simti distributia particulelor de macinatura cu buricele degetelor, de atatea laude si review-uri in toate directiile, trebuie sa mentionez ca in multi ani de forum nu mi-a fost dat niciodata sa intalnesc o afirmatie despre performantele unei rasnite, sustinuta argumentat, cu o asemenea diagrama de distributie dimensionala a particulelor, apartinatoare, la concret, rasnitei in discutie si facuta de o terta parte macar aparent obiectiva! fara sa mai insist ca, asemenea determinarii EY-ului (extraction yield) cu refractometrul, si munca de laborator implicata in obtinerea de caracteristici de distributie a particulelor e greoaie, subiectiva si implica echipamente scumpe! exemplul lui Matt Perger cu munca lui de evanghelizare a rasnitei EK43 vs. Robur, de ex., mi s-a parut elocvent destul la vremea respectiva! cat priveste claritatea gustului... "despre claritatea planelor, am mai intervenit pe-aici: cum se face o comparatie tehnic echitabila intre 2 rasnite?" si din nou cadem in adancitura: plane vs. conice! espreso-ul traditional cere fines si la asa ceva se pricep foarte bine conicele (zdrobire gravimetrica), in timp ce planele se preteaza la rasnire spre unimodala (taiere centrifugala), deci pentru valurile curente ale cafelei... personal, nu cred in (nu sunt capabil sa disting) superioritatea absoluta a uneia sau alteia, nici macar intr-o diferenta obiectiv sesizabila! da, rasnirea single-dose vs. on demand. sau rasnirea unor boabe prajite usor vs. boabe prajite intens, sau boabe prajite mediu dar din cafele mai dure (Kenya, SHB-uri) sau mai moi, boabe cu umiditati diferite etc. - toate astea dau diferente sesizabile usor la masa de lucru, dar si in gust! desigur, toate celelalte in procesarea espresso, ramanand neschimbate; ramane drept cauza - asa cum spunea si gioni - distributia diferita a particulelor in cazurile respective, sau chiar - cum spunea cradun - omogenitatea proasta ce rezulta pentru macinatura! am spus-o si eu si altii: e o ironie ca aici in forum, se face oarecum apologia rasnitelor plane, dar mai toate rasnitele laudate si acoperite de magia dogmelor se intampla sa fie cu cutite... conice! ok, probabil e si subiectivitatea mea aici, pentru ca eu am pus si Sette printre rasnitele... laudate ![]() si sigur, pe un wish list al meu figureaza o conica mare! si multa cafea verde curata si proaspat culeasa
|