Espressoman fresh
Posts: 8
Joined: Jan 2021
Bucharest
Salutare,
De curand am inceput sa ma documentez pentru achizitia unui expressor si a unei rasnite.
Am citit multe thread-uri aici pe forum, m-am uitat si pe youtube si as merge pe varianta de expressor Gaggia Classic 2019 sau Lelit41TEM si o rasnita Eureka Mignon Specialista 15BL.
Nivelul investitiei n-as vrea sa depaseasca 4000 de lei si in acelasi timp nici nu as vrea sa cumpar ceva de care sa-mi para rau si sa-mi doresc imediat upgrade.
N-am inteles cat dureaza sa incalzeasca expressorul pana cand pot face un expresso. (din momentul in care il pornesc)
Am citit la un moment dat ca ar dura 20 de minute ceea ce mi se pare foarte mult.
Va multumesc anticipat pentru sfaturi.
Espressoman infocat
Posts: 86
Joined: Mar 2018
Bucuresti
05-01-2021, 17:23
(This post was last modified: 05-01-2021, 17:25 by tudorbog.)
Ai citit bine. Chiar daca boilerul ajunge la temperatura mai repede, aparatul (grupul, portafiltru) ajung la temp dorita mai greu. In principiu o priza programabila te scapa de acest mic inconvenient. La aparatele cu grup E61 se recomanda 45 min, ca idee, si totusi e plin de ele pe forum.
ECM Synchronika, Honne, Niche, Olympus, Kinu M47 + brew burr, Brewista Artisan, Brewista Smart Scale
Espressoman infocat
Posts: 397
Joined: Aug 2020
Bucharest
Timpul necesar încălzirii îl rezolvi cu o priza inteligenta de câțiva zeci de lei.
20 de minute nu este deloc mult, espressoare mult mai scumpe au nevoie de 45-60 de minute. Cu cât e mai mare fieratania cu atât se încălzește mai greu
Pl41tem+Honne, Kinu
Espressoman fresh
Posts: 8
Joined: Jan 2021
Bucharest
(05-01-2021, 17:23)tudorbog Wrote: Ai citit bine. Chiar daca boilerul ajunge la temperatura mai repede, aparatul (grupul, portafiltru) ajung la temp dorita mai greu. In principiu o priza programabila te scapa de acest mic inconvenient. La aparatele cu grup E61 se recomanda 45 min, ca idee.
Wow...speram sa nu fi inteles bine. Deci timpul de asteptare este 20 de minute in cazul ambelor tipuri de expressor?
Espressoman infocat
Posts: 397
Joined: Aug 2020
Bucharest
Eu îl las chiar 30 de minute. Când am cumparat Lelit, importatorul mi-a spus ca Gaggia se încălzește puțin mai repede. Dar mai repede inseamna cu 5 minute, nu cu 15...
Pl41tem+Honne, Kinu
Fără zahăr
Posts: 251
Joined: Oct 2019
București
Idem, al meu stă tot 30.
Lelit PL41LEM + IMS + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
Espressoman fresh
Posts: 8
Joined: Jan 2021
Bucharest
(05-01-2021, 17:25)Cosminchir Wrote: Timpul necesar încălzirii îl rezolvi cu o priza inteligenta de câțiva zeci de lei.
20 de minute nu este deloc mult, espressoare mult mai scumpe au nevoie de 45-60 de minute. Cu cât e mai mare fieratania cu atât se încălzește mai greu 
In cazul asta tot e bine ca nu trebuie sa astept o ora

) Banuiesc ce cele mari se folosesc in scop comercial si acolo deja e alta poveste si clar alte sume.
Multumesc frumos pentru info!
Espressoman infocat
Posts: 397
Joined: Aug 2020
Bucharest
(05-01-2021, 17:51)neapci Wrote: (05-01-2021, 17:25)Cosminchir Wrote: Timpul necesar încălzirii îl rezolvi cu o priza inteligenta de câțiva zeci de lei.
20 de minute nu este deloc mult, espressoare mult mai scumpe au nevoie de 45-60 de minute. Cu cât e mai mare fieratania cu atât se încălzește mai greu 
In cazul asta tot e bine ca nu trebuie sa astept o ora
) Banuiesc ce cele mari se folosesc in scop comercial si acolo deja e alta poveste si clar alte sume.
Multumesc frumos pentru info!
Când spunem cele mari, ne referim de obicei la DB cu grup E61, cele comerciale multi-grup sunt alta poveste.
Aici pe forum vorbim despre espressoare pe care te lasă soția sa le pui pe blat

cu un singur grup
Pl41tem+Honne, Kinu
Espressoman infocat
Posts: 32
Joined: Dec 2020
Brasov
Și eu am pornit de curând pe drumul acesta și am privit și spre gaggia, dar în final am ales lelit, în special pentru pid.
Trebuie să menționez că momentan nu reușesc să fac o cafea cum trebuie dar din scurta mea experienta pot sa spun că și manometru mă ajută să înțeleg că este o problemă și cam pe unde.
Am avut extracții în care presiunea nu urca de 3 bari, altele când ajungea peste 10 și rămânea destul de mult pe acolo iar altele când era undeva în jur de 9 bari.
Lelit PL042TEMD
Espressoman infocat
Posts: 299
Joined: Jun 2019
București
(05-01-2021, 18:36)iliescu.iulian Wrote: Și eu am pornit de curând pe drumul acesta și am privit și spre gaggia, dar în final am ales lelit, în special pentru pid.
Trebuie să menționez că momentan nu reușesc să fac o cafea cum trebuie dar din scurta mea experienta pot sa spun că și manometru mă ajută să înțeleg că este o problemă și cam pe unde.
Am avut extracții în care presiunea nu urca de 3 bari, altele când ajungea peste 10 și rămânea destul de mult pe acolo iar altele când era undeva în jur de 9 bari.
Salut,
Ar fi ideal pentru tine fiind la inceput sa iti mentionezi in semnătura aparatura de care dispui in momentul de fata. Asa pot vedea si alti colegi si iti pot oferi informații utile pentru tine. Extractii reusite!
Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Lelit PL41TEM/Niche Zero/sita Ascaso 14-20gr/tamper Lelit 57.35mm/nivelator pretampare Motta 57mm/naked portafilter/handmade Kribli Grabli/Cafflano Kompresso/
Espressoman infocat
Posts: 32
Joined: Dec 2020
Brasov
(05-01-2021, 21:32)IonutMihail Wrote: (05-01-2021, 18:36)iliescu.iulian Wrote: Și eu am pornit de curând pe drumul acesta și am privit și spre gaggia, dar în final am ales lelit, în special pentru pid.
Trebuie să menționez că momentan nu reușesc să fac o cafea cum trebuie dar din scurta mea experienta pot sa spun că și manometru mă ajută să înțeleg că este o problemă și cam pe unde.
Am avut extracții în care presiunea nu urca de 3 bari, altele când ajungea peste 10 și rămânea destul de mult pe acolo iar altele când era undeva în jur de 9 bari.
Salut,
Ar fi ideal pentru tine fiind la inceput sa iti mentionezi in semnătura aparatura de care dispui in momentul de fata. Asa pot vedea si alti colegi si iti pot oferi informații utile pentru tine. Extractii reusite!
Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Aș face dacă aș ști cum
Lelit PL042TEMD
Espressoman infocat
Posts: 397
Joined: Aug 2020
Bucharest
In options pe la final ai un camp care se numeste board style. Schimba Mobile cu Default, o sa iti apara mai multe optiuni, cum ar fi semnatura, activare PM, etc
Pl41tem+Honne, Kinu
Espressoman fresh
Posts: 8
Joined: Jan 2021
Bucharest
(05-01-2021, 17:25)Cosminchir Wrote: Timpul necesar încălzirii îl rezolvi cu o priza inteligenta de câțiva zeci de lei.
20 de minute nu este deloc mult, espressoare mult mai scumpe au nevoie de 45-60 de minute. Cu cât e mai mare fieratania cu atât se încălzește mai greu 
Imi poti spune te rog modelul de priza inteligenta pe care o folosesti? Am cautat pe emag dar nu-mi dau seama ce model s-ar putea controla de pe net prin aplicatie de la distanta. Ma refer nu cand sunt acasa conectat la aceeasi retea wireless, ci cand sunt in afara retelei wireless. Nu am sistem de smarthome si nu-mi dau seama daca se poate.
Espressoman infocat
Posts: 107
Joined: Oct 2019
Bucuresti
Lelit PL41TEM, Niche Zero
Espressoman infocat
Posts: 397
Joined: Aug 2020
Bucharest
Espressoman infocat
Posts: 32
Joined: Dec 2020
Brasov
(06-01-2021, 11:38)Cosminchir Wrote: https://www.emag.ro/priza-inteligenta-wi-fi-tp-link-hs100/pd/DBYS02BBM/?X-Search-Id=c664a12166d4690d9fbc&X-Product-Id=18542772&X-Search-Page=1&X-Search-Position=0&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view
Eu am tipul asta, merge sa o pornesc de pe telefon si cand nu sunt acasa.
Asta se face prin intermediul unei aplicatii care se instaleaza pe telefon, la fel ca si cele mentionate mai sus.
Este posibil ca cele care se folosesc de serviciile google sau amazon sa fie mai greu de configurat sau imposibil pentru cineva care nu are cunostiinte de programare.
Chiar daca priza nu este "inteligenta" si se poate controla din reteaua locala si dispui de un router decent, se poate expune priza la internet, dar in cazul acesta daca tu poti accesa priza oricine o poate accesa.
Lelit PL042TEMD
Espressoman fresh
Posts: 8
Joined: Jan 2021
Bucharest
Va multumesc pentru sfaturi.
Spre finalul lunii cred ca o sa le comand
Espressoman fresh
Posts: 8
Joined: Jan 2021
Bucharest
Mai revin cu o intrebare. Intre Eureka Mignon Specialista 15BL si Lelit PL72 ce imi recomandati?
Sunt diferente mari intre ele?
Espressoman fresh
Posts: 3
Joined: Oct 2020
Sibiu
Am utilizat pentru 8 luni o rasnita lelit pl72. Ca minusuri mentionez: destul de gălăgioasă, daca vrei sa faci sigle dose efectul de popcorn este destul de mare, nu este o rasnita chiar stepless (între trepte nu ai decât reglaj de 0.5). Dar in comparatie cu alegerea ta sunt și plusuri: cutite mai mari, motor mai puternic
ECM Classika pid, Eureka Atom 75/ Past Lelit PL91T, Lelit PL72
Espressoman infocat
Posts: 314
Joined: Dec 2017
Ploiești
Eu as alege mignon. Are suficienta putere pt acasă, silențioasa și retenție mai mica decât Pl72.
Nu știu despre Pl72 dar la mignon trebuie sa ai boabe in hopper pt rezultate constante
ECM Classika Pid, vst/ims, Niche, kribli (brew: v60 + xeoleo ghost)
Espressoman infocat
Posts: 106
Joined: Apr 2017
Bucuresti
La PL72 poti avea rezultate constante si cu boabe in hopper si single dose, chiar daca efectul de popcorn este prezent, asa cum spunea si colegul Dif23 mai sus; eu de 2 ani o folosesc aproape zilnic. Iar ca si retentie, nu stiu la Mignon, la PL72 ai 1,0 - 1,5 gr la prima rasnire; ulteior, cat bagi - atata scoti

. PL72 are un motor zdravan, nu are plastic decat acolo unde nu este necesar metal, cutite plane de 64, este OK ptr uz casnic. Aici ai un review facut de Lyvyoo
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...light=PL72.
Lelit PL72 William, Lelit PL92T Elizabeth, Kinu Phoenix
Espressoman fresh
Posts: 8
Joined: Jan 2021
Bucharest
Pentru varianta de rasnita de la Eureka am vazut intr-un clip pe youtube un accesoriu interesant pentru eliminarea retentiei de cafea. https://
www.youtube.com/watch?v=x20t5J7zgyw
Stiti de unde as putea comanda asa ceva?
Espressoman infocat
Posts: 314
Joined: Dec 2017
Ploiești
Blow ul iti sufla din cafea la motor și nu e ok pe termen lung
ECM Classika Pid, vst/ims, Niche, kribli (brew: v60 + xeoleo ghost)
espressoman amator
Posts: 1.236
Joined: Jul 2013
TIMISOARA
Pai și ceado sd cu blower?
[b]rocket giotto timer evoluzione r , cafflano kompresso, tamper panthera gear powered by suncoffee , rasnita Compaq k3 , kinu M 47, WDT tool by panthera, hario v60,BWT filter, ibric, nivelator mota.[/b]
Espressoman fresh
Posts: 3
Joined: Oct 2020
Sibiu
08-01-2021, 18:08
(This post was last modified: 08-01-2021, 18:40 by Dif23.)
Eu am blow up la atom 75, am auzit teoria cu cafeaua care ajunge la motor dar nu am gasit nici un material care sa ma convinga in acest sens. Logic ar fi sa fie izolată camera de rasnire de restul componentelor. In caz contrar si cutitele vor sufla cafea la motor. Blow upul din film cred ca este ceva improvizat, cel original il găsesti pe siturile celor care comercializează eureka .
Eu am blow up la atom 75, am auzit teoria cu cafeaua care ajunge la motor dar nu am gasit nici un material care sa ma convinga in acest sens. Logic ar fi sa fie izolată camera de rasnire de restul componentelor. In caz contrar si cutitele vor sufla cafea la motor. Blow upul din film cred ca este ceva improvizat, cel original il găsesti pe siturile celor care comercializează eureka .
ECM Classika pid, Eureka Atom 75/ Past Lelit PL91T, Lelit PL72
Espressoman Administrator
Posts: 11.507
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Nu trebuie cautat material ci trebuie desfacuta rasnita si cercetat.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30
Espressoman fresh
Posts: 8
Joined: Jan 2021
Bucharest
(08-01-2021, 15:23)lucimunteanu Wrote: Blow ul iti sufla din cafea la motor și nu e ok pe termen lung
Trebuie sa recunosc ca nu m-am gandit la asa ceva. Mie mi s-a parut util acel blower, dar mai bine lipsa decat sa stric rasnita.
Espressoman fresh
Posts: 8
Joined: Jan 2021
Otopeni
Salutare stimati espressomani. Sunt nou pe acest forum dar un vechi bautor de cafea espresso. Mai precis, de aproape 15ani beau cafea espresso facuta la un automat - Delonghi Espresso Corso. Fac aceste precizari ca sa puteti intelege dorinta mea de a trece la un espresso facut mai profesional care sa se apropie de gustul si savoarea cafelelor facute de cunoscatorii in domeniu. Pentru a putea face pasul spre achizitionarea unor scule adecvate dorintelor mele, va rog sa ma ajutati cu clarificarea unor nelamuriri pe care le am legate de acest proces de extractie a aromelor.
Prima intrebare se adreseaza posesorilor de rasnita Lelit PL043MMI si nu numai, doar ca precizarea modelului folosit m-ar ajuta mult.
1. Daca setati reglajul rasnirii pe minim (cel mai fin posibil), cafeaua rezultata este supraextrasa si rezultatul este o cantitate mica de cafea intr-un timp exagerat de mare?
2. Rezultatul rasnirii pe acest tip de rasnita, este uniform in general indiferent de reglaj ?
3. Daca o reglati pe o valoare considerata de voi ideala pentru gustul cafelei rezultate, si continuati sa faceti mai multe cafele cu aceeasi marca de cafea, in decursul mai multor zile, se schimba gustul cafelei de la un shot la altul (pastrand toate reglajele neschimbate atat la rasnita cat si la cafea)?
Pentru mine sunt foarte importante raspunsurile voastre, venite din experienta proprie si nu din teorii. Va multumesc mult pentru ajutor.
Espressoman infocat
Posts: 463
Joined: Jan 2016
Großwardein
13-01-2021, 13:22
(This post was last modified: 13-01-2021, 13:31 by Gozmin.)
(13-01-2021, 13:01)Dan_R Wrote: Salutare stimati espressomani. Sunt nou pe acest forum dar un vechi bautor de cafea espresso. Mai precis, de aproape 15ani beau cafea espresso facuta la un automat - Delonghi Espresso Corso. Fac aceste precizari ca sa puteti intelege dorinta mea de a trece la un espresso facut mai profesional care sa se apropie de gustul si savoarea cafelelor facute de cunoscatorii in domeniu. Pentru a putea face pasul spre achizitionarea unor scule adecvate dorintelor mele, va rog sa ma ajutati cu clarificarea unor nelamuriri pe care le am legate de acest proces de extractie a aromelor.
Prima intrebare se adreseaza posesorilor de rasnita Lelit PL043MMI si nu numai, doar ca precizarea modelului folosit m-ar ajuta mult.
1. Daca setati reglajul rasnirii pe minim (cel mai fin posibil), cafeaua rezultata este supraextrasa si rezultatul este o cantitate mica de cafea intr-un timp exagerat de mare?
2. Rezultatul rasnirii pe acest tip de rasnita, este uniform in general indiferent de reglaj ?
3. Daca o reglati pe o valoare considerata de voi ideala pentru gustul cafelei rezultate, si continuati sa faceti mai multe cafele cu aceeasi marca de cafea, in decursul mai multor zile, se schimba gustul cafelei de la un shot la altul (pastrand toate reglajele neschimbate atat la rasnita cat si la cafea)?
Pentru mine sunt foarte importante raspunsurile voastre, venite din experienta proprie si nu din teorii. Va multumesc mult pentru ajutor.
Salut.
1. Apa nu va patrunde prin puc. Macinarea fina este pentru ibric. Ideea este că, cu cît rîșnești mai fin cu atît vei întîrzia curgerea/extracția iar cu cît rîșnești mai grosier cu atît vei grăbi curgerea/extracția. De aceea se dau pe forum anumite referințe de timp și/sau cantitate.
2. Este destul de uniform, depinde de gradul de prajire al cafelei. Se obtin rezultate bune ținînd cont de prețul acestei rîșnițe. Bună pentru început/începători, shoturi decente.
3. Gustul cafelei se poate schimba dacă la măcinare gramajul nu este același întotdeauna, nu distribui corect măcinătura în sită, tampezi diferit/greșit, extragi la temperaturi diferite cu espressorul sau la temperaturi greșite. Să presupunem că toate cele menționate se execută corect, atunci gustul cafelei poate fi influențat în principal de metoda de pastrare a cafelei și de vechimea acesteia. Rîșnița trebuie permanent reglată/ajustată ori de cîte ori intervin modificări în extracție și în rezultatul extracției pentru a te apropia de timpul de extractie și cantitatea de espresso dorită, funcție de gustul dorit/profilul dorit.
Recomandare: Mănîncă de 3 x pe zi informațiile de pe forum dacă vrei să înțelegi cum funcționează prepararea unui espresso. Si raspunsurile vor veni singure, de multe ori. Pentru restul, suntem aici.
Now: ACS Minima/Gaggia Baby Millenium '01, Eureka Atom Speciality 65 White/Lelit PL043MMI
& Then: Gaggia Classic '15, Fiorenzato F5 GT
Espressoman fresh
Posts: 8
Joined: Jan 2021
Otopeni
Multumesc pentru raspuns. Daca la reglajul pe gradatie minima, apa nu mai trece prin puc, iar reglarea rasnitei este micrometrica, rezulta ca pot obtine gradul de rasnire necesar pentru un bun espresso. De aici nelamurirea mea, de ce este de incepatori aceasta rasnita? Modelul Lelit 72 are facilitati electronice legate de timpul de rasnire si cutite mai mari dar plate, ceea ce obliga producatorul ca din punct de vedere tehnologic sa mareasca diametrul pentru a avea o fiabilitate (uzura) apropiata de cele conice. Deci as spune ca modelul 72 este pt incepatori fiindca incearca sa-ti faciliteze munca in procesul rasnirii. Ce vreau de fapt sa spun, fara a fi considerat chitibusar, este ca practic pot obtine aceeasi calitate a rasnirii pe un model simplu. Recunosc, va fi mai greu cu stabilirea corecta a gramajului, neavand un temporizator, dar calitatea care de fapt influenteaza rezultatul final, (cafeaua din ceasca) este acelasi.
Am observat pe acest forum o mare scrupulozitate in a rasni strict cantitatea necesara la un shot. Daca pun in hopper mai multa cafea boabe o data, (necesarul unei zile) si apoi rasnesc temporizat la fiecare cafea, voi avea rezultate atat de diferite de la o cafea la alta doar datorita asa zisei oxidari a cafelei?