Cum zicea si Liviu, cauta sa scrie heat exchanger. Grupul E61 a fost creat pentru stabilitatea termica a apei pe traseul de la boiler la grup/portafiltrul atasat, stabilitate inteleasa in doua sensuri: intra-shot (sa mentina temperatura apei constanta in timpul shot-ului, cele 25-30-35 de secunde), cat si inter-shot, adica sa ofere constanta temperaturii de extractie pe parcursul zilei, intre mai multe shot-uri (adica sa stii ca, daca ai lasat espressor-ul la incalzit 40 de minute, poti sa ai o temperatura de extractie identica si acum si peste 5 shot-uri, daca respecti niste pasi).
Faza cu grupul masiv E61 este ca, fiind incalzit (prin el circula apa fierbinte in mod continuu) ajuta la stabilizarea temperaturii apei in timpul extractiei. Adica, chiar daca temperatura apei care pleaca din boiler scade (atat intr-un boiler de SBDU, cum e cel din link-ul tau, cat si din teava unui heat exchanger - HX), parcurgand traseul prin grupul E61, diferentele de temperatura se atenueaza.
Un SBDU fara grup E61, cum este Gaggia Classic sau Lelit 41TEM nu are acest grup incalzit si are si un boiler mic, ceea ce inseamna ca scaderea temperaturii in extractie este mai mare, ceea ce afecteaza gustul. In fine, au fost experimente care au aratat ca totusi temperatura nu scade atat de mult in 41TEM, insa, avand in vedere rezultatul din ceasca, comparativ, tind sa cred ca E61 are un rol important in aceasta stabilitate.
Informatii despre diferentele intre SBDU, HX si DB vei gasi multe pe forum.
HX-urile au boilere mari, de obicei, 1.5l, 2l, insa apa pentru brew nu vine din acele boilere, ci dintr-o teava care trece prin mijlocul acelui boiler, de cupru, si care este incalzita de temperatura din boiler (aprox 120 de grade). Teava am citit ca poate avea in jur de 250 de ml. Rolul HX-ului e sa ofere in mod rapid si abur (din boilerul de 2l, de exemplu) si apa pentru espresso (din teava schimbatorului de caldura). Fiind si apa din teava incalzita la 120 de grade, trebuie sa faci un flush ca sa scapi de aceasta apa supraincalzita. De aceea, multe persoane evita HX-ul, pentru ca nu ar oferi precizie in temperatura de extractie si ar presupune ceva bataie de cap cu flush-ul. Unii insa apreciaza simplitatea constructiei unui HX:
https://www.home-barista.com/hx-love.html
Pe cand un SBDU are incalzire "clasica", cu o rezistenta care incalzeste un boiler si, ca sa streci de la modul de brew la modul de aburi si inapoi ia ceva timp, e incomod si asta te poate face sa nu prea iti doresti sa faci bauturi pe baza de lapte. Insa, daca ai si PID la SBDU, tot ce trebuie sa faci e sa faci un flush, de data asta de incalzire a grupului.
O alta diferenta este ca apa din boilerul SBDU este incalzita in mod repetat, pe cand la HX se spune ca apa e "proaspata". Insa sunt multe pareri care spun ca nu conteaza acest aspect, ca apa nu se "strica" daca este incalzita in mod repetat intr-un boiler de alama/cupru/inox.
Alte grupuri (cum ar fi la Bezzera BZ10 sau BZ13 sau Strega) sunt incalzite electric, ceea ce ar oferi avantajul incalzirii mai rapide a grupului. Grupul lui Pavoni (si Elektra), de exemplu, se incalzeste avand o legatura intre grup si boiler prin care circula abur fierbinte.
Deci, aparent, un SBDU cu grup E61 si PID (cum ar fi Bezzera Unica) e alegerea ideala pentru cei care nu prea sunt interesati de bauturi pe baza de lapte.
Ceea ce nu reusesc eu sa imi dau seama este cat de bine se incalzeste grupul E61 la un SBDU, avand in vedere ca apa care circula prin grup nu este ca la un HX, de 120 de grade, ci in jur de 100 de grade. Unii denumesc asta "cold nose" si spun ca primul shot iese cam cu 2 grade mai putin decat temperatura dorita, pe undeva pe home barista am citit. In al doilea rand, parca ma incanta ideea de apa "proaspata" folosita la un HX, desi e discutabil daca are vreo relevanta faptul ca apa e luata direct din rezervor sau daca sta in boiler.
Mai este si Bezzera Strega, care in loc de pompa foloseste un levier cu arc, e un thread pe forum daca vrei sa citesti despre acest espressor.