razvanMB Wrote:... eu personal sunt convins ca in 5 ani prepararea cafelei folosind profilarea debitului va deveni la fel de standard cum este acum profilarea cafelei folosind macinatura... Tehnologiile vor deveni mult mai accesibille iar know how ul barista mult mai avansat. Principiile sunt aceleasi, doar ca se inverseaza variabilele : ramane fixa macinatura si variabil flow ul versus acum, cand fix este debitul si macinatura variabila. ...
nu te-nteleg, si asta n-ar avea mare importanta, dar ma gandesc ce usor trec anii si ce repede vor fi acei "in 5 ani",
cu mare parte din parcul de masini actual al espressomanilor (... "doar preturile nu imbatranesc,noi da")!
cum se va reflecta impactul tehnologiilor "mult mai accesibile" asupra celor care vor folosi aceste masini!?
pentru ca nici acum, in nici un caz,
debitul nu e fix si nici
macinatura nu e variabila pentru toti: unii merg pe doza fixa si
la presiune fixa, pe masini cu extractie prin pompa,
vor avea debit variabil pe parcursul extractiei, mai rau, acesta va fi
crescator!
elementul comun acestor multe masini prosumer din dotarea espressomanilor nostrii este
extractia la presiune fixa, limitata prin acel OPV la pompa vibratoare, sau setarea pompei rotative;
mai poate fi in majoritate vorba despre
grupul de tip E61, ceea ce inseamna de regula si o temperatura relativ fixa in timpul extractiei;
(si atentie, grupul acesta E61 nu este cea mai buna solutie tehnica pentru o masina de casa, ci este cel mai bun compromis tehnica-economic! din multele care se fac cu masinile de casa!
exemplul tipic este in folosirea acestui grup la masinile dual boiler... si La Marzocco si Dalla Corte, cand au folosit un boiler separat pentru
brew, l-au pus corp comun cu grupul, nu legat prin termosifon de un grup E61, asa cum a facut Faema in... 1961! dar cu un singur boiler si HX...)
RaduCarutasu Wrote:... mai cred ca, acasa, cei mai multi dintre noi doresc sa bea o cafea buna, pe care sa o obtina cat mai rapid si cu un minim de efort. Dorinta fireasca de a mai schimba gustul, de a-l imbunatati ar trebui sa se realizeze intr-un mod constient, modificand controlat cativa parametri la aparatele din lantul de preparare, pentru a putea reproduce cu usurinta rezultatele care ne multumesc.
ce spui mai sus descrie lucrul cu masini automate de facut cafea;
performante, ok, dar asta nu e o problema de tehnologie, doar de bani, incluzand in asta si mentenanta;
si despre astea vorbeam
nu demult:
argumentul cu comoditatea e fara replica;
si e adevarat, un HX sau un (spring-)lever presupun si motivatie pentru participarea directa, cu oarecare manualitate;
si daca scopul e sa bei acasa o cafea care sa-ti placa, fara prea multa truda, atunci poti sa mergi pe un DB!
asta pana cand - nici nu cred ca peste mult timp - se vor intampla 2 lucruri, pe rand sau amestecat [Image: smile.gif]
- o sa apara automate performante, in are se rezolva ieftin problema macinatului de calitate si a prepararii pucului pana la tampare; multe din ele vor permite, asemeni anuntatelor Decent Espresso, sa programezi shot-ul in detaliu si apoi sa te uiti pe un ecran, la reprezentari virtuale ale procesului;
de aici, pana la miros virtual si gust virtual mai sunt doar cativa pasi...
- masinile espresso made in... undeva in asia, vor fi foarte multe, sa ai de unde alege... sigur ca mai incolo, cele 2 de mai sus se vor contopi [Image: smile.gif]
dar atentie, chestia cu "Forumul Espressoman -
In cautarea espresso-ului perfect" isi pierde sensul in conditiile in care prepararea cu entuziasm a espresso-ului acasa se reduce la niste setari - apasari pe butoane, de un fel sau altul - care sa
reproduca fidel un acelasi rezultat!
propuneam odata colegilor un exercitiu de imaginatie - valabil si acum: o imensa majoritate de entuziasti ai prepararii espresso-ului acasa, folosesc masini in stare sa reproduca cu exactitate un acelasi espresso in rezultat si acesta este
espresso-ul perfect pentru fiecare! adica, cine nu vrea sa ramana in nirvana perfectiunii, odata ajuns acolo!?... "am baut un espresso perfect" nu mai vreau inca unul, vreau ca urmatorul sa fie mai prost!" ha...!
cum e atunci cand toata lumea bea un espresso perfect?! gata, s-a terminat cautarea? ce-am gasit?!
a, stiu, alte setari, alte gusturi in ceasca, si
da capo...
v-amintiti de
Dune (Muad'Dib) - a cata oara incerc sa spun asta:
Any road followed precisely to its end leads precisely nowhere.
sau, cand zici espresso e vorba de cafea, nu de masini? acei 95% din cautarile noastre sunt reprezentate de boabele verzi si apoi prajite?!
ce vreau sa spun: o cafea boabe verzi de calitate, da o cafea prajita buna, chiar daca mai sunt unele greseli in procesare, iar o cafea boabe prajita buna, da un espresso bun, chiar daca masinile au limite, nu au profilare etc.
ma uit pe de o parte la furnicarul de oameni din
barul DE.GA din Napoli, care intra, mesteca in ceasca si o dau pe gat, apoi pleaca la treaba (cati au...), vs. un sofisticat cautator de espresso perfect care in graba diminetii, cu ochii la ceas si gandul la treaba, savureaza acasa, in... tihna, cu simturile ascutite (...), o cafea nobila, scumpa, de specialitate...
Kudos lui ca poate
[Image: smile.gif]
RaduCarutasu Wrote:... Loteria gusturilor, determinata de posibilitatile reduse de control ale aparatelor si/sau de manualitatea excesiva nu cred ca reprezinta o optiune constienta, prea des intalnita, in randurile celor care isi prepara acasa, prin metoda espresso, cafeaua.
ba da, eu vad din partea cealalta...
[Image: smile.gif]
e suficient sa parcurgi un thread ca "
Post a pic of your home espresso setup" din home-barista...masinile espresso traditionale, chiar si cele de casa
high-end, au posibilitati nelimitate de control proces!
si dece asta? pentru ca sunt manuale, sau semi (automate) si deci operatorul uman face parte din proces, ceea ce adauga acea nota de imperfectiune care de fapt ne motiveaza!
nu sunt eu cel care aseamana prepararea unui espresso la o masina
spring-lever traditionala, cu cantatul la vioara! si fiindca veni vorba de vioara (mi-am petrecut vreo 10 ani din copilarie cu lectiile de vioara, ca sa descopar mai tarziu ca-mi place pianul...), stim ca efectele de sunet, incepand cu notele muzicale - ton, semiton - se realizeaza apasand cu buricele degetelor corzile, in diverse puncte; procedeul e pur analogic, adica la fel cu actionarea unei paddle, sau levier etc.
reproducerea aceleiasi note e o problema de exercitiu, de manualitate, cu siguranta una excesiva (!) - cum am putea numi altfel, atingerea maiestriei dupa zeci de ani de exercitii!
si asta - stim bine cu totii - e talentul, darul pe care-l avem intr-un fel sau altul cu totii, din momentul in care descoperim ca putem fi incercati de pasiune!
cum spuneam inca demult, viitorul masinilor espresso este al celor automate, cu siguranta; doar niste entuziasti ai prepararii espresso-ului prin metode traditionale, vor ramane fideli manualitatii si masinilor cu control analogic...
dar mai sunt destule domenii, cum era si exemplul de mai sus, in care robotizarea intru unidimensionalitate e mai lenta: inca orchestrele simfonice - si sunt Slava Domnului, destule - folosesc instrumente traditionale si nimeni nu asteapta aparitia interpretului unui concert in... re-major pentru vioara digitala
[Image: smile.gif] sau a Simfoniei a IX-a la percutie electronica...cu pid
[Image: smile.gif]
RaduCarutasu Wrote:Regimul casnic nu se compara cu cel din horeca si de aici, cred eu, si nevoile oarecum diferite in materie de expresoare si de rasnite.
cum spuneam mai sus: problema noastra, a entuziastilor prepararii espresso-ului acasa, este ca
nu vedem ce gard zdravan ne desparte in multe privinte, de lumea espresso-ului comercial!
mirceat Wrote:... Profilarea manuala este dificil de reprodus, cere concentrare marita in timpul extractiei, operatorul nu poate savura momentul, samd.
Beneficiul adevarat se vede la profilarile automate, pe un espressor asistat de calculator. Utilizatorul selecteaza un profil prememorat si doar apasa tasta Brew. Se poate pastra acelasi profil saptamani si luni intregi... acesta este viitorul in materie de profilare si control espressor.
sorry, dar iti pui problema pe ce masina se intampla asta? adica selectezi un profil si apesi un buton?!
nu e asta modelul tipic de masina automata de facut cafea?
si care-i "beneficiul adevarat" ? ca in loc sa 'pierzi' un sfert de ora pe zi cu bautul apei, inghiti o pilula... de sete?!
pai, pana n-am devenit androizi, sclavi ai automatelor, automatismelor cazone si rutinei, nu-i mai ... omeneste, daca tot economisesti un sfert de ora pe zi, sa te duci in liniste la un izvor?! cum spunea Micul Print?
e o fundatura unde am ajuns (eu, adica - nu generalizez!) cu discutia!
toti ne bazam pe banii ce i-a dedicat Laurentiu Remus cumpararii unei masini espresso?
cati din cei 3600+ din forum, sunt interesati de beneficiile in ceasca ale profilarii de...?
cati au incercat macar, din cei in acest thread sa ma contrazica, sa argumenteze altfel, apropo de profilare, ca
in preinfuzie avem profilare de presiune, iar
in extractie avem direct profilare de debit?!
spring-levers-urile sunt masini care (1) te pot fascina mereu, sau (2) cu care poti trai impartind un spatiu stramt, sau (3) pe care le urăsti - de la inceput, sau dupa ceva convietuire...
dar cati vorbim de ele?
hipe-ul actual cu profilarile e bazat in mare parte pe o tehnologie de acum 70 de ani!
tehnologie imbracata in automate de facut cafea, pe care le stapanim punandu-le sa faca ceea ce ne dau voie cei ce le-au facut! marja de participare creativa e minima cand apesi pe butoane!
dar sigur, in State, doar 6% din noile masini pe piata au cutie manuala! si se fac lectii speciale pentru condus cu
stick shift...
[Image: smile.gif] ... intr-un viitor va apare un nou
hipe cu schimbatoare manuale, dar sigur va fi vorba de un
''baț'
asistat, la fel cum e acum volanul la cele mai multe (nu lucrezi asupra rotilor prin transmisie mecanica, ci asupra unor traductoare preluate de electronica masinii...)
apropo de schimbatorul de viteze automat redus la actionare manuala... din butoane: mai stie cineva de acea manevra din conducerea sportiva
talon-pointe? mai are sens la cutiile automate cu dublu ambreiaj? sau mai stie cineva cum e sa conduci o masina cu 1-2 trepte nesincronizate in cutia de viteze? manuala; la ce-ar mai folosi azi?
Liviu.Mihu Wrote: Cred ca ne amăgim crezând ca in domeniul espresso, tradiționalul va rămâne de neegalat.
da, adevarat - cu tehnologia impinsa mereu mai departe, se depaseste mereu performanta traditionalului!
doar ca problema e pusa gresit, atunci cand iti propui sa darami traditionalul, sa-l depasesti;
e ca si cum ti-ai nega propria istorie careia ii apartii, proprii parinti!
trebuie sa inveti sa traiesti alaturi de 'traditional'!
la o cabana din muntii Capatanii (Cheia) e o inscriptie:
"manelele atrag ursii!"
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)