• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Gaggia Classic cu PID

#1
Azi am reusit sa finalizez montarea unui nou PID Espressuino la GC.
Contine senzor de prensiune, comanda pt. electrovalva, comanda pt. rasnita, PID pt. rezistenta de incalzire.
Urmeaza niste teste si reglari PID.


Attached Files Thumbnail(s)
                                       
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#2
Blush

Foarte rapid te-ai mișcat...Și arată foarte bine...

Te-ai obișnuit cu el? O comparație cu poemia poți să faci în acest moment?

Termostatul de 145 l-ai păstrat pentru siguranță?

Încă una și te las...Big Grin

Am văzut că măsori presiunea prin un t și un furtun de...8—10 cm care se duce în jos spre traductor...apa aia de la t la traductor nu cred că circulă deloc. Nu e posibil să apară probleme de apă stătută?
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#3
(31-08-2013, 19:50)nickso Wrote: Blush

Foarte rapid te-ai mișcat...Și arată foarte bine...

Te-ai obișnuit cu el? O comparație cu poemia poți să faci în acest moment?

Termostatul de 145 l-ai păstrat pentru siguranță?

Încă una și te las...Big Grin

Am văzut că măsori presiunea prin un t și un furtun de...8—10 cm care se duce în jos spre traductor...apa aia de la t la traductor nu cred că circulă deloc. Nu e posibil să apară probleme de apă stătută?

Mersi.
Inca nu m-am obisnuit, dar urmeaza Smile .
Momentan astept sa soseasca tamperul si pf fara fund.

Ce am observat e modul de incalzire a boilerului.
Poemia incalzea boilerul frumos linear (rezistenta de incalzire e inauntru in boiler, care incalzeste apa si treptat peretele inox a boilerului, temperatura fiind masurata pe aceasta), iar GC incalzeste foarte rapid si apar oscilatii pana se stabileste temperatura la val. setata (are 2 rezistente de incalzire in exterior, presat in peretele boilerului de aluminiu).
La Poemia masori constant temperatura apei, iar la GC masori temperatura aluminiului, incalzit direct de rezistente, care poate avea oscilatii relativ mari de temperatura, pana cand apa este incalzit la temperatura setata.

Cealalta diferenta e cu temperatura de aburi.
La poemia am setat 129C (termostatul decupla cand atingeam 130C) si era super ok.
La GC nu stiam de ce nu am presiune, si varful in lapte fluiera intruna foarte tare (la 129C). Dupa care m-am uitat la termostatul de aburi (145C) si am dat drumul la aburi de la intrerupatoarele frontale, m-am uitat la temperatura, care urca pana la 155C, deci temperatura de lucru la GC e mult mai mare fata de Poemia.

Exact, termostatul l-am pastrat pentru siguranta.

La problema cu apa statuta nu stiu ce sa zic, e cantitate mica si sper ca totusi mai circula un pic apa pe acolo Smile .
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#4
Dacă temperatura lui de lucru pentru abur este 145+— 10 grade, și se simte bine așa, s-ar putea să ai nevoie de un termostat de 165 pentru siguranță.

Am observat în poze niște ssr-uri micuțe...poți să pui un link cu specificații și preț?
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#5
(02-09-2013, 11:34)nickso Wrote: Dacă temperatura lui de lucru pentru abur este 145+— 10 grade, și se simte bine așa, s-ar putea să ai nevoie de un termostat de 165 pentru siguranță.

Am observat în poze niște ssr-uri micuțe...poți să pui un link cu specificații și preț?

Are si o siguranta termica pe boiler (nu m-am uitat ce valoare are).

Azi dimineata, am incercat sa fac crema lapte, din pacate nu a iesit nimic, asa tare fluiera teava, ca trebuia sa-l opresc, altfel trezeam din somn tot orasul. Nu stiu ce se intampla. Poemia nu scotea nici un sunet si facea crema foarte buna.

De aici poti cumpara SSR-ul.
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#6
(02-09-2013, 11:44)csabitec Wrote: Azi dimineata, am incercat sa fac crema lapte, din pacate nu a iesit nimic, asa tare fluiera teava, ca trebuia sa-l opresc, altfel trezeam din somn tot orasul. Nu stiu ce se intampla. Poemia nu scotea nici un sunet si facea crema foarte buna.

Huh poti sa pui un filmulet? Am probleme cu vecinii dar de la muzica...nu de la frotare...Tongue adica tin minte ca face zgomot dar parca nu chiar asa...

Parca mi-ai zis asta si inainte sa ii pui espressuino...te-ai uitat sa nu scape abur pe undeva? Varful este strans bine? Fara lapte face la fel de mult zgomot?
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#7
(02-09-2013, 17:41)nickso Wrote:
(02-09-2013, 11:44)csabitec Wrote: Azi dimineata, am incercat sa fac crema lapte, din pacate nu a iesit nimic, asa tare fluiera teava, ca trebuia sa-l opresc, altfel trezeam din somn tot orasul. Nu stiu ce se intampla. Poemia nu scotea nici un sunet si facea crema foarte buna.

Huh poti sa pui un filmulet? Am probleme cu vecinii dar de la muzica...nu de la frotare...Tongue adica tin minte ca face zgomot dar parca nu chiar asa...

Parca mi-ai zis asta si inainte sa ii pui espressuino...te-ai uitat sa nu scape abur pe undeva? Varful este strans bine? Fara lapte face la fel de mult zgomot?

O sa mai incerc azi.
Totul e ok. Sunetul se aude doar daca introduc teava in cana cu lapte.
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#8
Blush

Hai bine, ca ma speriasei...Tongue spor la treaba
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#9
Revin cu update Smile
M-am tot jucat cu apa+pur.
Am setat temperatura din PID pe 145, prima data temp. urca pana la 147 (termostatul inca nu apuca sa decupleze), in acest moment dau drumul la aburi. In timpul frotarii temp. scade pana la 141, temp. ramane constant.
Toata problema cu sunetul incepe cand introduc teava in lapte.
Pana cand laptele nu incepe sa se invarte ca lumea si inca nu sunt introduse bule de aer, se aude acest zgomot destul de puternic, dupa care se aude doar sunetul specific frotarii.
Acum la prima incercare, cu lapte am reusit sa fac crema lapte cat de cat ok.
Trebuie sa ma obisnuiesc, doar sotia nu stiu cum se va obisnui, cand o trezesc dimineata cu acest sunet Smile .
Poemia era super silentios.
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#10
Domnilor, nu am Gaggia, insa am un Lelit care face si el un zgomot bun de trezit mortii. Imi vine greu sa cred ca are probleme. Reușesc sa frotez un lapte foarte bun la el. Cred ca pur si simplu asta este (ar fi comic sa aflu la alți colegi de forum contrariul).
Ca info, încep frotarea cand temperatura este pe la 130+ (deci sub a voastra). La sfârșitul frotarii ajung pe la 120gc.
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#11
(03-09-2013, 10:24)Cosminp Wrote: Domnilor, nu am Gaggia, insa am un Lelit care face si el un zgomot bun de trezit mortii. Imi vine greu sa cred ca are probleme. Reușesc sa frotez un lapte foarte bun la el. Cred ca pur si simplu asta este (ar fi comic sa aflu la alți colegi de forum contrariul).
Ca info, încep frotarea cand temperatura este pe la 130+ (deci sub a voastra). La sfârșitul frotarii ajung pe la 120gc.

Problema cu sunetul e doar la inceput, dar cumva am reusit sa scot si aceasta.
Pornesc frotarea incet cu teava bagat exact pe suprafata laptelui, sunetul se aude (mult mai slab) doar pt. un timp foarte scurt. Dupa ce am introdus un pic de aer, dau drumul la aburi mai tare si sunetul acela dispare complet.
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#12
Am terminat softul si o scurta documentatie pt. PIDEspressuino pe Gaggia Classic, pe care cei interesati pot descarca de aici.

Comanda electrovalvei fiind facuta de la PID, se pot utiliza toate functiile implementate anterior in Poemia (Preinfuzie, Reumplere boiler automat in timpul frotarii, Control Presiune din soft care pt. GC nu mai are rost).
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#13
Test preincalzire, preinfuzie in modul Auto.

Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#14
cred ca preinfuzia ar merita secvente de macar cate doua secunde...ca mi s-a parut ca da foarte putina apa...

ce nu inteleg totusi...ce presiune masoara pe perioada de incalzire? ca am vazut ca variaza in jurul valorii de 10 bar...dar imi da cu virgula de ce...
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#15
(03-09-2013, 22:36)nickso Wrote: cred ca preinfuzia ar merita secvente de macar cate doua secunde...ca mi s-a parut ca da foarte putina apa...

ce nu inteleg totusi...ce presiune masoara pe perioada de incalzire? ca am vazut ca variaza in jurul valorii de 10 bar...dar imi da cu virgula de ce...

Se poate regla din soft perioada si durata impulsului (care de fapt regleaza debitul, momentan e aproape 100ms). Din meniul doar numarul de impulsuri se poate seta (max.20 cred ca ajunge).
In mod normal prin incalzirea apei, creste si presiunea in boiler.

Alt test cu preincalzire dupa 8 minute.
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#16
Huh

O să te rog să îmi scuzi insistența, dar nu reușesc să înțeleg cum poate ajunge la 10 bar...

După ce încălzește apa la peste 100 grade va începe să crească presiunea...Dar presiunea din boiler la temperatura de abur va fi de...0,7...1,5 bar maxim...plus că variază foarte mult...

Sigur nu e o eroare de citire undeva?
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#17
(03-09-2013, 23:09)nickso Wrote: Huh

O să te rog să îmi scuzi insistența, dar nu reușesc să înțeleg cum poate ajunge la 10 bar...

După ce încălzește apa la peste 100 grade va începe să crească presiunea...Dar presiunea din boiler la temperatura de abur va fi de...0,7...1,5 bar maxim...plus că variază foarte mult...

Sigur nu e o eroare de citire undeva?

Asta se intampla si invers, cand apa este incalzita.
Traductorul de presiune e foarte sensibil, nu e ca unul mecanic, la care in timpul incalzirii boilerului nici nu cred ca s-ar misca acul. Eu afisez doar valoarea returnata de catre aceasta. Am comparat valoarea cu un manometru instalat pe pf fara sita. Valorile au fost la fel, adica 10.5 la cat e reglat OPV-ul.
Variatia cred ca apare din cauza OPV-ului si pompei cu vibratii.
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#18
Mă gândeam eu că funcția de citire este aceeași...

Trebuie aprofundat...Singura explicație pe care o găsesc este că pompa închide etanș circuitul și, deoarece lichidul nu se comprimă, cresterea volumului lichidului acționează ca un piston asupra traductorului...(Nu știu dacă există aer, care să se comprime, în instalație).

Încă o dată felicitări...luând în calcul ușurința cu care faci asta, poate nu ar fi rău să urmezi sfatul lui liviu și să îți oferi...experiența contra cost...Tongue
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#19
(04-09-2013, 08:45)nickso Wrote: Mă gândeam eu că funcția de citire este aceeași...

Trebuie aprofundat...Singura explicație pe care o găsesc este că pompa închide etanș circuitul și, deoarece lichidul nu se comprimă, cresterea volumului lichidului acționează ca un piston asupra traductorului...(Nu știu dacă există aer, care să se comprime, în instalație).

Încă o dată felicitări...luând în calcul ușurința cu care faci asta, poate nu ar fi rău să urmezi sfatul lui liviu și să îți oferi...experiența contra cost...Tongue

Intotdeauna exista un pic de aer, poate chiar si in traductor.
Mersi, vedem ce iese mai incolo.
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#20
Am mai adaugat niste functii noi in program.

Flush - tinand apasat butonul Start/Stop, pt. 2 secunde, se porneste pompa pt. 1 secunda (sau oricat).

Preinfuzie - Se apasa butonul Start/Stop (scurt). Se porneste pompa in impulsuri pt. perioada setata ( -- perioada de intarziere). Dupa impulsuri, se poate activa (ramane activ pe toata durata de preinfuzie si extractie) sau dezactiva electrovalva pt. a scoate presiunea din portafiltru. Urmeaza intarzierea (delay, setabil din soft), dupa care se porneste automat extractia.

Power Save Mode - Oprirea rezistentei de incalzire dupa o anumita perioada.

Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#21
Primul shot cu pf bottomless, aproape reusit, (23 secunde) cu preinfuzie (Columbia de 3 zile, gust super).

Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#22
Ai comparat back to back cu Philips? Simti diferenta de gust?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#23
(08-09-2013, 20:54)Lyvyoo Wrote: Ai comparat back to back cu Philips? Simti diferenta de gust?

La inceput nu simteam nici o diferenta, am spus si la un coleg de pe forum, doar acum am primit tamperul inox si am mai reglat un pic rasnita, gustul a devenit mai puternic (intens), si putin mai cremos decat la Poemia dar nu cu mult.
Stabilitatea termica, la prima vedere, mi se pare foarte bun la Classic, dar sa nu uitam ca termistorul e atasat direct la boilerul de aluminiu, care e in contact direct cu rezistenta de incalzire, astfel cred ca racirea brusca a apei se observa mai greu, dar va urma un test si cu aceasta.
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#24
Csabi, nu te-ar bate gândul să pătrunzi prin peretele boiler-ului? Eventual în partea de jos că parcă termostat-ul de sus e puțin în exterior, dacă îmi aduc bine aminte...
Adică...ai posibilitatea de a controla extracția cum nu prea o mai are nimeni pe un classic...e păcat să fii limitat de designul aparatului, pentru care probabil nu s-a luat în calcul un grad ridicat de control...

Acum...e problema etanșării pentru 9 bar, dar nu e ceva ce un filet și o garnitură nu ar rezolva...Big Grin
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#25
Test stabilitate termica (double shot cu preinfuzie) de azi dimineata, in Auto Mode dupa 8 minute de Preincalzire.
La pornirea pompei, automat se schimba valorile PID-ului, pt. o incalzire mai puternica in timpul extractiei.
Traductorul de presiune, cateodata face figuri, imi trimite valori prea mari, deja calculez media aritmetica a 3 valori anterioare, dar de acele varfuri tot nu pot scapa (poate e un pic de aer in conducta)

Nickso:
Ba da, ma bate gandul, dar ma tem ca nu pot etansa acest termistor din sticla, pe un surub gaurit. As avea nevoie de ceva epoxy ce se poate folosi in acest domeniu.

Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#26
As dori sa implementez o functie simpla pt. decalcifiere.
Nu stiti cumva, la ce temperatura trebuie mentinut boilerul in timpul decalcifierii (40C-70C) si cat timp?
Mersi
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#27
Mai tehnic decat a scris Tex aici, nu cred ca vei gasi. Temperatura ar trebui sa fie cea normala de operare in espresso, cu acele pauze de 15min. Uite:


Attached Files
.pdf   Maintenance - Descaling SBDU espresso machines.pdf (Size: 9 KB / Downloads: 45)
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#28
(09-09-2013, 22:03)Lyvyoo Wrote: Mai tehnic decat a scris Tex aici, nu cred ca vei gasi. Temperatura ar trebui sa fie cea normala de operare in espresso, cu acele pauze de 15min. Uite:

Mersi.
Ma gandeam ca exista o temperatura constanta, la care se poate face decalcifiere mai corecta (safe), fara sa atingi temperaturi de 90C.
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#29
Nu as crede. Mai degraba exista o concentratie "safe" de sare de lamaie sau o solutie profesionala "safe" care foloseste acid citric si agenti de pasivare.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#30
Am introdus o functie noua in soft: Program Automat de Decalcifiere

Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)