Hello There, Guest! Login Register


Sesiune cupping

#1
Auzind de intalnirea 'clandestina' ce s-a petrecut in locul secret al lui Bubucalu ma gandeam daca nu ar fi interesant sa aliniem cele mai bune cafele din portofoliul prajitoriilor noastre si sa facem o sesiune de blind cupping : Papa Jacques, Sarkis, Keskerian, BluBean, Origo, Guido, Yume, Claro, Hotspot si lista este deschisa.
 
Reply
#2
Ideea e foarte buna - propun un blind cupping! Rolleyes
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#3
Ar trebui cafea proaspata de la toti. Si prajita pentru acelasi mod (espresso/filtru).
Cea mai grea mi se pare sincronizarea prajirilor.
Desi ideea in sine nu e rea, probabil ar da nastere unei competitii neechilibrate.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#4
Sunt convins ca putem sa facem rost de cafea proaspat prajita de la fiecare din ei, proaspat prajita insemnand un interval de 5-10 zile pentru o prajire adaptata pentru espresso sau 2-6 zile pentru o prajire adaptata pentru filtru.
 
Reply
#5
Corect ar fi sa aliniati aceeasi origine de la fiecare prajitor. La cupping se foloseste prajire light pentru brew. Folositi fise de cupping de la Cup of Excellence pentru usurinta in punctare.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
 
 
Reply
#6
Luand in considerare cele spuse de stefandinescu am creat doua 'grupe' alcatuite din cafele africane prajite pentru metode alternative :

Rwanda :
1. Papa Jacques : Rwanda Intore
2. Yume Coffee Roasters : Rwanda Kagano
3. Origo : Rwanda Musasa
4. Claro Cafe : Rwanda Kigeyo

Etiopia :
1. Guido Coffee : Etiopia Hunkute
2. BluBean Coffee : Etiopia Sidamo Shakisso
3. Hotspot Coffee : Etiopia Sidamo
4. Ecuator Cafe : Etiopia Yirgacheffe
 
Reply
#7
Dragilor. Cred ca este important ca dupa degustare sa punctati cafelele, nu prajitoriile. Ca sa poti compara prjitorii, trebuie sa organizezi concurs de roasting adica acelasi cuptor, aceleasi cafele si cupping la 24 de ore dupa prajire. Atata timp cat comparati cafele diferite, incercati sa vedeti ce va place la fiecare cafea.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
 
 
Reply
#8
Stefan,
Nu este vorba de nicio competitie aici, nu vrea nimeni sa evalueze tehnica de prajire a artizanilor, nu vrem sa facem clasamente sau topuri. Vrem sa vedem care este oferta de cafele proaspat prajite in acest moment a micro-prajitoriilor de la noi si sa facem o evaluare 'de nespecialisti' adoptand o procedura acceptata la nivel international si anume tehnica de cupping.
Astfel de actiuni se organizeaza in mod regulat in comunitatile de cafegii de peste tot.

La sfarsitul zilei este vorba despre o noua intalnire intre cei de aici, despre bunadispozitie si despre pasiunea pentru cafea.

Aceasta este fisa de cupping folosita la Cup of Excellence, asa cum a sugerat Stefan : COE
 
Reply
#9
Atunci va doresc distractie placuta si la cat mai multe evenimente de acest fel.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
 
 
Reply
#10
Eugen,
Ceea ce vrei tu sa faci este o comparatie intre niste cafele. Aceasta comparatie este inutila pentru ca tu vrei sa compari cafele din categorii de pret si calitate diferite. Singurul motiv pentru care cineva ar face ceea ce tu propui ar fi sa evalueze preferintele de prajire si de gust ale espressomanilor, ceva similar cu ceea ce a facut Mihai Honciuc acum cativa ani cand a proiectat blendurile lui. De ce ai face asta? Cred ca vrei sa-ti deschizi prajitorie.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#11
Nici eu nu sunt convins de relevanta și nici nu înțeleg scopul acestui test.
Practic, tu făcând cupping din cafele diferite, prăjite diferit, dar extrase la fel, dorești sa evaluezi skill-urile prăjitorilor.
Cam asa o sa iasă, deși spui ca nu iti propui asta.
Expobar Brewtus IV Rotary Pump, Fiorenzato F4E Nano
 
Reply
#12
Asa ceva se face pe neve ca sa nu existe supărări Smile))
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#13
Eu cred ca intentia acestei initiative nu este utilitatea sau relevanta. La cum vad eu lucrurile, va fi vorba in primul rand de placerea unei intalniri intre noi, cativa membri ai acestui forum. Cei care nu se stiu vor avea posibilitatea sa se cunoasca.

In al doilea rand, vom discuta despre pasiunea noastra: cafeaua. In al treilea rand, vom degusta mai multe cafele si vom schimba impresii.

Vad asadar o zi frumoasa si consider ca ar trebui sa ne vedem mai des, sa iesim din sfera online-ului. Eu sunt pentru.
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig E65S, Kinu M47
 
Reply
#14
(24-06-2016, 20:49)eugenm Wrote: ... ma gandeam daca nu ar fi interesant sa aliniem cele mai bune cafele din portofoliul prajitoriilor noastre si sa facem o sesiune de blind cupping : Papa Jacques, Sarkis, Keskerian, BluBean, Origo, Guido, Yume, Claro, Hotspot si lista este deschisa.
Nu vreau sa fiu înțeles greșit. Întâlnirile de acest sens sunt interesante, constructive și plăcute; am fost la prima și voi reveni ori de cate ori voi putea.
Însă, postarea lui Eugenm suna puțin a concurs intre prăjitori, fără ca aceștia din urma sa poata influenta în vreun fel procesele prin care trece cafeaua lor după ieșirea din cuptor (păstrare, vechime, extractie). Din acest punct de vedere lucrurile pot deveni sensibile și pot da naștere la polemici.
Expobar Brewtus IV Rotary Pump, Fiorenzato F4E Nano
 
Reply
#15
De acord, din punctul asta de vedere da. Insa ulterior cred ca lucrurile au fost lamurite si putem avea o intalnire frumoasa
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig E65S, Kinu M47
 
Reply
#16
Rostul cupping-ului eu il vad diferit; e OK daca vrei sa vezi cum ai prajit sau la un concurs de roasting, cum zicea si Stefan mai sus.
La intalnirea asta mai degraba as vedea-o ca un prilej de socializare, de degustare... Fara formulare.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#17
Imi cer scuze pentru modul ambiguu in care am deschis acest subiect, ar fi trebuit sa detaliez si sa motivez demersul meu.

In primul rand as aduce aminte tuturor ca munca lui Lyvyoo si a membrilor cei mai pasionati si patimasi ai acestui forum a ajutat in cristalizarea unei comunitati a iubitorilor de cafea de specialitate. O astfel de comunitate evident nu poate exista in abstract, ea trebuie sa aiba in componenta ei furnizori de cafea verde, baristi, tehnicieni, prajitori, etc. iar Lyvyoo a reusit sa faca tot ce i-a stat in putinta sa ii aduca in fata noastra. Prajitorii de la noi au inceput timid sa apara sa intre intr-o hora complicata si de la an la an sa ne puna in ceasca de cafea licori uluitoare.

Credinta mea este ca acum dupa ceva ani (nu multi) exista o oferta de cafele proaspat prajite si artizani care si-au slefuit mestesugul, si-au pus amprenta si au ridicat suficient nivelul calitativ. Gandirea mea era ca putem pune pe masa in fata unor oameni pasionati cafea pentru a putea dezbate calitatile individuale a fiecareia dintre ele, in care unul dintre noi sa fie entuziasmat de 'piersicile' din ceasca X, iar altcineva sa fie mirat de 'fructele de padure' din ceasca Y sau ciocolata din ceasca Z. NU am gandit nicio secunda o actiune de tip concurs sau evaluare prajire sau orice activitate similara cu aceastea. Dealtfel asa cum a punctat fiecare dintre voi acest lucru este imposibil si nimeni nu face asa ceva si nici nu as vedea vreo relevanta intr-un astfel de demers, pentru asta sunt competitii oameni profesionisiti care pot evalua dupa criterii bine puse la punct!

Pentru mine in portofoliul fiecarui prajitor de-al nostru exista cafele care imi plac foarte mult si incerc sa cumpar de la fiecare si sa descopar o noua origine sau un stil diferit de abordare a profilului de prajire.

A fost un drum greu si complicat, fiecare a dat cu greu din coate iar acum cred ca putem organiza o actiune de degustare sau cupping in care sa cautam ceea ce este mai bun in fiecare cafea, in niciun caz sa cautam nod in nu stiu ce papura sau sa facem vreo clasificare de vreun fel intre prajitori.

Eu doar am incercat sa propun un punct de plecare si am spus sa ne orientam spre o origine, dar putem gasi cu totul alt criteriu (pret, zona geografica, varietal, etc.).

Propunerea de a face cupping este deoarece aceasta este o procedura foarte simpla de preparare, standardizata la nivel international, cu foarte putine variabile si foarte antrenanta. Cine nu cunoaste putem discuta in detaliu procedura sau putem incerca alta metoda.

Eu zic ca ar trebui sa fie un motiv de mandrie si satisfactie pentru fiecare prajitor sa poata sa se 'faleasca' cu produsul sau. Vreau sa vina ziua in care intr-o cafenea din Berlin, Londra sau orice alta capitala europeana, barista-ul sa imi spuna ca ma serveste cu un espresso preparat cu o cafea prajita de Papa Jacques sau Claro sau Yume sau BB sau oricare din prajitoriile romanesti.

Daca inca exista putin prea multa sensibilitate putem sa ne 'reorientam' si sa incercam prajitoriile de afara : Sapid, HasBean, Barn, etc.

Raman la credinta mea ca lumea cafelei nu este numai despre cafea este si despre oameni, iar orice ocazie am avut sa ne intalnim s-a concretizat intr-o zi reusita, in care am putut sa dezbatem idei, pareri, sa aflam lucruri, etc. Eu pe acest forum am cunoscut oameni extraordinari, cu unii dintre ei ramanand prieteni si intalnindu-ne si in afara sferei cafelei de specialitate.

Acesta este sensul si motivatia propunerii mele!
 
Reply
#18
Sunt putini prajitori, chiar si din lista ta, care prajesc pentru filtru separat sau soiuri dedicate...
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#19
Sambata, 9 iulie, incepand cu ora 11 dimineata se organizeaza o intalnire intre forumisti la aceeasi locatie. Tematica ramane sub dezbatere Smile.
La Pavoni, Mazzer
 
Reply
#20
Vin cu paleta?
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#21
(25-06-2016, 13:47)eugenm Wrote: ... cristalizarea unei comunitati a iubitorilor de cafea de specialitate. O astfel de comunitate evident nu poate exista in abstract, ea trebuie sa aiba in componenta ei furnizori de cafea verde, baristi, tehnicieni, prajitori, etc. ...

... cred ca putem organiza o actiune de degustare sau cupping in care sa cautam ceea ce este mai bun in fiecare cafea, in niciun caz sa cautam nod in nu stiu ce papura sau sa facem vreo clasificare de vreun fel intre prajitori. ...

cred sincer ca orice intalnire live face cat o viata petrecuta pe 'socializarile' virtuale!
mai cred ca nimeni nu poate ajunge sa traiasca placerea unei cafele bune fara sa aiba o scala de referinta; adica experienta castigata prin confruntare in viata reala;
deci toate OK in postul precedent!

cei drept, din considerente practice ale fiecaruia, intalnirile acestea se fac cu o majoritate a 'reprezentantilor' din Capitala, iar eu, cu atat mai mult, nu sunt un participant activ;
ceea ce incerc sa suplinesc aici:

- comunitatea espressoman.ro cuprinde nu numai entuziastii espresso de acasa, nu? sau da?
n-are relevanta acum... dar parca, as separa - mereu incerc - pasiunea, pagubitoare cum o considera unii, a celor pasionati de preparare si baut, de implicarea rationala, de multe ori eficienta, intr-o afacere din lumea cafelei;
de altfel, nu odata au aparut evidente contradictiile dintre cele 2 lumi: cea a amatorilor entuziasti pentru prepararea espresso-ului acasa si cea a profesionistilor cafelei;
diferentele exista si nu e mare lucru sa le intelegem, dar si sa le acceptam si sa traim cu ele;

- poate nu toti trecatorii pe-aici ma vor intelege gresit (), dar in afara de comportament civilizat, politete, bun simt - toate normale in relatiile unei comunitati respectabile, nu cred ca vreun consumator de cafea boabe, 'cheltuitor' adica, datoreaza atata recunostiinta reala, nu politicoasa, celor ce ne-ar plasa in ceasca "licori uluitoare", contra cost, de altfel! 
pana la urma, am inteles acel "in cautarea espresso-ului perfect" ca o lupta cu propriile limite, ceea ce presupune - ca dinamica pozitiva - cunoasterea si depasirea lor de catre fiecare dintre noi;
fara a astepta ca sa vina specialistul profesionist sa ne spuna ce e aia cafea "uluitoare"...

ce vreau sa spun: avem nevoie - eu cel putin am - de propriile noastre clasificari!
intr-o atmosfera de multumire unanima fata de toti prajitorii, singurii care am avea de pierdut suntem noi, cei ce cumparam cafeaua boabe, nu? mi se pare natural, normal, sa intervenim cu propriile clasificari; eu de ex., folosesc pentru mine, un sistem de notare (din 100 de puncte) al fiecarui sortiment - nu minutios, nu tehnic, pur si simplu o impresie generala asa cum m-am 'descurcat' cu boabele respective, de la stadiul de raw, de verde, pana la inclusiv, consumarea 'licorii' din ceasca;
sistem de notare in care intervin mereu cu corecturi, fara sa-mi fac probleme de corectitudine; este sistemul meu, l-am inclus in mesaje private, dar nu e unul oficial, stiintific etc.

gandindu-ma la altii care ar vedea tot asa problema, astept deci o clasificare a cafelelor degustate, intr-o ordine subiectiva rezultata din media de acceptare: bourbon x (68-77 pct), tipica y (71-80 pct), blend n de la z (74-81) etc.
(cu micsorarea dispersiei prin eliminarea extremelor)
punctele, atunci cand notam, ne ajuta sa ne formam o ierarhie proprie, fara de care nu vom putea face niciodata o cafea buna; pentru noi, sau pentru ceilalti...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#22
Fara suparare, nu sint de acord cu parerea lui Papa Jacques (postingul #10). Evenimentul propus de eugenm mi se pare foarte interesant si sint absolut de aceeasi parere cu ce a postat Alin T mai sus (postingul #13).
Personal am participat la doua intilniri pina acum, si, indiferent de tema, am savurat discutiile foarte interesante, pe tot felul de teme legate de cafea. Eu vad propunerea lui Eugen ca o platforma de a invata sa degustam cafele, de a putea sa schimb opinii si pareri cu alti oameni afini cu subiectul cafea, totul avind loc intr-o atmosfera destinsa. In concecinta, a propune cafele de la prajitori diferiti, alese dupa regiuni, mi se pare foarte OK, chiar daca sint de categorii diferite. Si ce daca?
Poate iese la blind test ca ne place la toti o cafea la care nu se astepta nimeni, poate iese ca cafeaua cea mai scumpa este si cea mai buna, si fiecare nu are decit sa decida pentru el daca este disous sa o cumpere, sau nu. In acest context, sistemul propriu, simplificat de punctaj propus de radudani mai sus mi se pare o alternativa interesanta la sistemul profesional.
Pe scurt: multumesc organizatorilor, si nu ma intereseaza absolut de loc, daca unul din participanti are de gind sa lucreze intr-un an sau zece intr-un business legat de cafea. Ma bucur de revedere si de schimbul de experienta cu voi!
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#23
Referitor la blind taste, am organizat acum cateva luni in Constanta o intalnire cu blind taste si unora dintre participanti le-a placut corpul unei cafele. Era Vietnam Robusta Smile
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
 
 
Reply
#24
Ar fi o idee buna ,
Cum vad eu o asemenea actiune :
1. Se stabileste modul de degustare
2. Zona de origine a cafelei ( ex Africa , America de Sud , Oceania , etc )
3. Analiza sa cuprinda ce identificam fiecare la cafelele degustate ( note florale , consistenta , buchet , aciditate , etc)
Tinand cont ca este un produs FOARTE SUBIECTIV ar fi gresit sa ne exprimam ca una este mai buna decat alta .
Totodata nu numai prajitorii ar putea sa vina cu cafele ci si din cei ce prajesc acasa pot sa " puna la bataie o testare " nu de alta dar sa vedem si noi cum are gustul o cafea facuta la" popcorn" , nu de alta dar nu am gustat niciodata
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#25
fie-mi permisa interventia, desi nu voi participa la sesiune;
in fond, sesiunea e pentru placerea participantilor, dar sper, in beneficiul a cat mai multi din comunitate...
 
(27-06-2016, 14:49)honciucmihai Wrote: ... 3. Analiza sa cuprinda ce identificam fiecare la cafelele degustate ( note florale , consistenta , buchet , aciditate , etc)
daca denumirea e "sesiune cupping', atunci sigur, ar trebui o anume 'rigoare pro' dar...
 
(27-06-2016, 14:49)honciucmihai Wrote: Tinand cont ca este un produs FOARTE SUBIECTIV ar fi gresit sa ne exprimam ca una este mai buna decat alta .

ei, aici, se pare ca ai avut si alte opinii, pe care le consider drepte si potrivit a fi reamintite:
(09-07-2013, 20:18)honciucmihai Wrote: Mai oameni buni , cuppingul reprezinta un anumit mod de evaluare a cafelei , mod pe care voi nu-l folositi in viata de zi cu zi , ca atare nici aromele identificate nu vor fi aceleasi , daca as fi prajit putin mai mult sau mai putin alta ar fi fost perceptia voastra . Tocmai asta este frumusetea cafelei , la diferite grade de prajire si macinare , pe diferite modalitati de preparare ne descopera altceva , mai bun sau mai rau in functie de gustul fiecaruia . oricare dintre cafele pe acelasi grad de prajire cand il pregatim la ibric spune ceva dar daca facem la espresso spune altceva , Atunci de ce sa facem cupping ?
Sunt un adversar al acestui mod de evaluare ce dpmdv nu este altceva decat manipulare .
Da , sunt de acord cu incercari pe moduri de preparare ( aeropress , espresso , ibric , french-press , etc ) pe grade de prajire ( light , city ,city+ , full city , frenchroast , etc ) dar sa prajesc cafeaua light , sa o macin grosier dupa care sa declar sus si tare cu litera de lege ACESTEA SUNT CARACTERISTICILE CAFELEI SI ASTA TREBUIE SA DESCOPERITI VOI .
PLACEBO in toata regula , daca eu va spun ca are note de migdale voi ,inconstient le ve-ti cauta si sunt convins ca mai devreme sau mai tarziu ve-ti da de ele .
NU , trebuie sa cautati si sa descoperiti ce cafea va place , nu va luati dupa ce spun eu sau altii organismul vostru va va spune " ASTA IMI PLACE " .
...
Asa ca lasati parerile "specialistilor " , singurul specialist este gustul vostru
 (subl. mea)

o alegere justa pentru mine presupune o ierarhizare prealabila; sigur, dupa criteriile mele de preferinte;
si la acest tip de clasificare ma refer; clasificarea subiectiva a fiecaruia, din care rezulta ca pentru cel ce a facut-o, o cafea este mai buna decat alta!
 
(27-06-2016, 14:49)honciucmihai Wrote: si din cei ce prajesc acasa pot sa " puna la bataie o testare " nu de alta dar sa vedem si noi cum are gustul o cafea facuta la" popcorn" , nu de alta dar nu am gustat niciodata
asta-i o idee chiar buna! probabil mai chinuit si expus la inechitabil, cand cu pusul in practica, dar includerea unor cafele 'standard' prajite acasa cu metode 'standard' si degustate 'blind' (!) ar fi ceva remarcabil!
daca tot zicea Lyvyoo ca unii forumisti vor deveni prajitori [Image: smile.gif]
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#26
(27-06-2016, 15:34)radudani Wrote: fie-mi permisa interventia, desi nu voi participa la sesiune;
in fond, sesiunea e pentru placerea participantilor, dar sper, in beneficiul a cat mai multi din comunitate...
 
(27-06-2016, 14:49)honciucmihai Wrote: ... 3. Analiza sa cuprinda ce identificam fiecare la cafelele degustate ( note florale , consistenta , buchet , aciditate , etc)
daca denumirea e "sesiune cupping', atunci sigur, ar trebui o anume 'rigoare pro' dar...
 
(27-06-2016, 14:49)honciucmihai Wrote: Tinand cont ca este un produs FOARTE SUBIECTIV ar fi gresit sa ne exprimam ca una este mai buna decat alta .

ei, aici, se pare ca ai avut si alte opinii, pe care le consider drepte si potrivit a fi reamintite:
(09-07-2013, 20:18)honciucmihai Wrote: Mai oameni buni , cuppingul reprezinta un anumit mod de evaluare a cafelei , mod pe care voi nu-l folositi in viata de zi cu zi , ca atare nici aromele identificate nu vor fi aceleasi , daca as fi prajit putin mai mult sau mai putin alta ar fi fost perceptia voastra . Tocmai asta este frumusetea cafelei , la diferite grade de prajire si macinare , pe diferite modalitati de preparare ne descopera altceva , mai bun sau mai rau in functie de gustul fiecaruia . oricare dintre cafele pe acelasi grad de prajire cand il pregatim la ibric spune ceva dar daca facem la espresso spune altceva , Atunci de ce sa facem cupping ?
Sunt un adversar al acestui mod de evaluare ce dpmdv nu este altceva decat manipulare .
Da , sunt de acord cu incercari pe moduri de preparare ( aeropress , espresso , ibric , french-press , etc ) pe grade de prajire ( light , city ,city+ , full city , frenchroast , etc ) dar sa prajesc cafeaua light , sa o macin grosier dupa care sa declar sus si tare cu litera de lege ACESTEA SUNT CARACTERISTICILE CAFELEI SI ASTA TREBUIE SA DESCOPERITI VOI .
PLACEBO in toata regula , daca eu va spun ca are note de migdale voi ,inconstient le ve-ti cauta si sunt convins ca mai devreme sau mai tarziu ve-ti da de ele .
NU , trebuie sa cautati si sa descoperiti ce cafea va place , nu va luati dupa ce spun eu sau altii organismul vostru va va spune " ASTA IMI PLACE " .
...
Asa ca lasati parerile "specialistilor " , singurul specialist este gustul vostru
 (subl. mea)
 
(27-06-2016, 14:49)honciucmihai Wrote: si din cei ce prajesc acasa pot sa " puna la bataie o testare " nu de alta dar sa vedem si noi cum are gustul o cafea facuta la" popcorn" , nu de alta dar nu am gustat niciodata
asta-i o idee chiar buna! probabil mai chinuit si expus la inechitabil, cand cu pusul in practica, dar includerea unor cafele 'standard' prajite acasa cu metode 'standard' si degustate 'blind' (!) ar fi ceva remarcabil!
daca tot zicea Lyvyoo ca unii forumisti vor deveni prajitori...
Daca sunteti atent am folosit termenul "degustare" nu "cupping".
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#27
desi sunt convins ca exista membrii care au expertiza cupping-ului, nici nu cred ca se discuta de altceva decat de o intalnire colegiala, cu degustarea cafelelor produse de varia prajitori;

ceea ce si incercam sa sugerez mai sus:
"daca denumirea e "sesiune cupping', atunci sigur, ar trebui o anume 'rigoare pro' dar..."

p.s.
oricum, eu consider foarte adevarate cele spuse cu ani in urma de honciucmihai:
" cuppingul reprezinta un anumit mod de evaluare a cafelei , mod pe care voi nu-l folositi in viata de zi cu zi ... de ce sa facem cupping ? ... dpmdv nu este altceva decat manipulare"

si ca sa lungesc putin...  ca amator entuziast al prepararii cafelei acasa (espresso, V60, press), nu voi face niciodata mai mult decat degustare de cafea... si ca barista si prajitor de casa voi avea propriile pareri despre felul cum imi prajesc si apoi fac extractia cafelei, pareri exprimate colorat dar corect de boar_d_laze (HB), potrivite - le vad eu - pentru toti prajitorii implicati in degustarea in discutie si citate de mine de n ori:
There are only two types of coffee descriptions, yours and theirs. If theirs aren't like yours, screw 'em. That doesn't mean theirs are wrong, but screw 'em anyway.   Smile
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#28
Eu la asta ma refer , degustarea cafelelor produse de diferiti prajitori , din aceeasi zona
geografica ( cafeaua 😀Wink , expunere de pareri pe fiecare in parte si bineinteles socializare intre pasionati
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#29
In primul rand as dori sa salut interventia lui honciucmihai si ma bucur ca ideea unei sesiuni de, cum sa ii zic, 'cunoastere' a mai multor cafele proaspat prajiite il incanta din pozitia lui de artizan prajitor.
Fara nicio problema si nu cred sa fie cineva in defavoarea unei astfel de idei, putem sa discutam cu toti amatorii de home roasting printre care ma includ si pe mine sa aducem si noi mostre pentru cupping.

As dori sa detaliez putin subiectul 'cupping' :

Cuppingul (sau 'degustarea de cafea') este o procedura standardizata la nivel international prin care, folosind metode simple, se pot evalua la nivel olfactiv si de gust urmatoarele caracterisitici ale cafelei : mirosul, aroma, retrogustul, aciditatea si corpul. Metodologia a fost promovata si 'inventata' de Hills Brothers in San Francisco undeva la inceputul secolului 20, asa cum am citit intr-o postare pe blog a lui William Boot.

Intr-un interviu campionul la prajit de cafea de anul trecut Audun Sorbotten, acesta spunea ca exista persoane specializate pe diferite tipuri de cupping : 
- Cupping descriptiv : cel in care cei mai buni dintre cei mai buni pot detecta acele note de bergamota, nuci macadamia, etc. [Image: smile.gif] ;
- Cupping pentru achizitia de cafea verde : unde accentul se pune pe calitatea cafelei verzi si detectarea defectelor de productie (procesare, cules, etc.) ;
- Cuppingul de productie : este cel in care ajustezi acordul fin al profilului de prajire astfel incat sa poti scoate ce este mai bun din cafeaua verde ;
- Cuppingul de competitie.

Procedura cu pricina este urmatoarea :
1. Cafeaua trebuie sa fie prajita light-mediu ;
2. Ratia recomandata este de 8.25 grame cafea la 150ml apa ;
3. Macinatura trebuie sa fie cea tipica pentru V60 ;
4. Cafeaua trebuie infuzata in cel mult 30 minute de la macinare ;
5. Macinara se face dupa un anumit protocol astfel incat sa se poata elimina contaminarea unui mostre noi cu cafea de la ultima mostra care a lasat captiva pe circuitul rasnitei putina cafea;
6. Imediat dupa macinare cafeaua se pune in cesti si se acopera ;
7. Apa trebuie sa aiba un TDS de 125-175ppm (ideal) ;
8. Temperatura apei de infuzie trebuie sa fie 93gr.C ;
9. Infuzia trebuie sa dureze intre 3 si 5 minute (uzual 4minute) ;
10. Se evalueaza mirosul cafelei macinate si mirosul cafelei dupa ce crusta este sparta si particulele amestecate;
11. Se culeg particulele de la suprafata si spuma dupa care se trece la evaluarea gustului ;
12. Se ia cu o lingura adanca un pic de cafea si se soarbe in asa fel incat sa poti imprastia cat mai mult din cafea pe toata suprafata limbii si a boltei palatine ;
13. Se gusta in diverse stadii de temperatura pentru a putea evalua si cum se comporta aromele odata ce aceasta scade ;
14. Se noteaza dupa un sistem care poate fi decis a fi unul oficial cum sunt cele propuse de SCAE si/sau SCAA sau dupa un sistem propriu.

Aceasta este metodologia care se pretrece dupa pasii de mai sus in ferme, in depozitele de cafea verde, la prajitorii, fie ca este vroba de Papua Noua Guinee, Etiopia sau alta tara din America Centrala sau de Sud.

L.E. Nu cred ca am reusit sa captez sensul in limba romana a notiunii de cupping folosind 'degustare'. Neoficial noi folosim aici notiunea de degustare in sensul de a testa cafea preparata folosind o metoda de infuzie sau preparare de espresso.
 
Reply
#30
Se tot vorbeste de "generatia Facebook" care sta la orice ora atintita in online si retele sociale, dar atunci cand se propune sa mai lasam mouse-ul jos si mai facem o intalnire, gasim oprelisti. Eu zic sa vina inclusiv prajitorii daca vor, caci poate fi si pentru ei o experienta interesanta sa vada ce are concurenta, eventual sa prajeasca ceva din portofoliul propriu, pe un artizanal si sa ne impartaseasca din experienta. Ba mai mult, chiar fac apel la orice prajitor ne citeste si vrea sa trimita o mostra de cafea, sa o faca sau la orice coleg homeroaster sa pregateasca o sarja pentru noi, caci asta e singura cale de a fi mai uniti, comunicarea fata in fata si discutiile interminabile pe marginea cafelei.

Standardele (de degutare in acest caz), ne vor ajuta pe noi sa punem o oarecare ordine in lucruri, fara a avea pretentia de sentinte. Pana la urma e clar ca fiecare isi face o ordine de valori in functie de papilele proprii si e liber sa o spuna, caci un forum a carui tema deriva din gastronomie ca si tema mai ampla, este tot timpul supus subiectivului ascuns in fiecare user.

Tare mult mi-as dori sa-l avem si pe Radudani intr-o zi alaturi de noi!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)