(30-12-2014, 15:00)stefandinescu Wrote: M-am uitat pe anuntul dev pe OLX. Userul este"piese expressor" si este din Buzau.
Sunt uimit de cat de frumoase si intregi ies pucurile din portafiltru.
Accept cu placerevorice sfat referitor la procedura devlucru. La ce shortcut te referi?
Trebuie sa incep prin a spune ca rezultatele tale s-ar putea sa difere, dat fiind posibile diferente intre aparate, plus micile modificari pe care le-a suferita al meu : boiler izolat; modificare ansamblu presostat - am inlocuit tot setup-ul cu care vine Treviso.E vorba de un combo: presostat+supapa antivaacum+supapa siguranta+orificiu pentru capilar manometru, deci 4 in 1.
[Image: unnamed_zpsf6311b36.jpg]" />
Solutia tehnica adoptata de producator pentru managementul termic al boiler-ului lasa de dorit, parerea mea.Se putea face mai simplu si mai efficient.Tin sa amintesc aici ca mag-pro adduce presostatul ma-ter xp700 la ~500 lei cu TVA.Sirai sau Parker se invart pe la 200 de lei.
Cand zic shortcut ma refer la o scurtatura pe curba de invatare, curba ce poate deveni uneori o linie la verticala.Eu m-am lovit de cateva ori de zid…poate ca sunt eu mai greu de cap, poate ca aparatul avea niste bube. Cand ai atatea pe cap la care sa te gandesti, cum ar fi: grind, dose, tamp – mai ales daca esti la inceput - e bine sa ai o idée despre cum trebuie operat aparatul HX cand vine vorba de flush-uri.
Fiecare aparat HX, in functie de durata de recuperare/rebound a temperaturii in schimbatorul de caldura si grup - determinata de solutia tehnica (restrictoare termosifon, lungime tubulaturi, grad de imersie schimbator de caldura, lungime injector apa, asezare boiler, design schimbator de caldura, etc) adoptata de proiectant/producator - impune proceduri diferite de lucru.Unele aparate se impaca bine cu procedura flush&go, in special cele tip Dragon, dar nu numai ; altele, cum ar fi Sanremo Treviso de ex. - mixer in opinia mea, sunt mai avantajate de procedura de flush&wait .
In primul si in primul rand seteaza-ti presostatul incat la varful de temperatura in boiler manometrul sa indice maxim 1.30 bari.La mine dead-band-ul cu noul presostat Ma-ter xp110 este de 0.15 bari, acul de la manometru ruland in intervalul 1.10-1.25 bar.
Procedura (inca nemasterizata )pe aparatul este urmatoarea:
Acord aparatului cel putin 45 de min.ca sa ajunga la temperatura de lucru, de regula o ora.
Procedura shot 1: flush pana la finalizare flash-boil+2 sec . & wait 3:30 min.In acest timp pregatestc cele necesare extractiei.Asteptarea poate fi intre 3 si 4 min., de obicei merg pe 4.
Procedura shot-uri in sesiune: dupa finalizarea primului shot, debarasez imediat pucul, dau un flush scurt pentru curatare grup & wait 2min, dupa care initiez extractia.Merg pe aceasta secventa pentru toate shot-urile din sesiune.Asteptarea poate sa varieze de la 1:30 pana la 2:30 min.
Procedura shot aleator cu idle intre 5 si 45 min.- regim casnic : flush pana la finalizare flash-boil - wait 2min –initiere shot.
Ar fi multe de spus, dar nu are rost sa o lungesc aiurea.
Experimenteaza ambele variante (flush & go ; flush&wait) si vezi care ti se potriveste.
YMMV.
Adi