Hello There, Guest! Login Register


Sage barista express

#1
Salutare,

De curand am cumparat renumit aparat Breville/Sage barista express, venind ca un upgrade de la vechiul de longhi dedica style.

Problema este ca nu am reusit nicicum sa ii fac reglajele initiale, fiind si incepator in ale espressoului nepresurizat.

Am observat ca a trebuit sa reglez burr'ul intern de la 6 cat vine din fabrica pana la 1 si sa folosesc setarea 1 si pe rotita laterala pentru a obtine ceva presiune la extractie.

Merg pe o setare 18 in - 36-40 out in 25-30 secunde.

Partea ciudata este ca am reusit doar de cateva ori ce mi'am propus insa espresoul era foarte amar iar pucul supa. Am urmarit zeci de videoclipuri pe youtube pentru a intelege fundamentele dar partea practica tot nu iese.

Dupa o punga de cafea de 1 kg si multi nervi am decis sa caut o persoana din Bucuresti care sa ma ajute contra cost sa setez masina pentru boabele alese. Ajustarile fine le pot face si eu ulterior in momentul in care schimb cafeaua.

Asadar avem vreo persoana in Bucuresti disponibila sa ma ajute? Nu stiu ce altceva as putea sa ii mai fac.

Mersi!
 
Reply
#2
Salut,
Ce fel de cafea ai bagat in el, te intreb asta ca se ne dam seama cat de dificila de extras este
Ce ai mai putea sa faci, pana se ofera cineva sa ajunga la tine, este sa faci un filmulet. Cu tot workflow, rasnit, preparat puc, extractie, etc.
Poate reusim sa ne dam seama ce nu merge...
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#3
Am cumparat o cafea buna dar din magazin (deci proasta).. Lavaza crema, cea de genul, am aruncat punga.

Idee este ca mi se pare suspect sa trebuiasca sa modific si intern si extern pe 1.. gen cel mai fin pentru a putea obtine presiune... Daca nu am boabe de cafea si dau drumul la rajnita are un suet ascutit ceea ce nu mi se pare bine, pare ca freaca.

Ca si sidenote ma pot deplasa eu, nu trebuie sa vina la mine.... ma intereseaza sa imi rezolv aparatul sa ma pot bucura de el.

EDIT:

Este frustrant pentru ca teoria an citit'o si rascitit'o de cateva saptamani... dar nu pare sa se aplice.. orice setare de rajnite am folosit, pana nu l'am pus la minimul posibil din constructie nu a urcat acul nici 1 mm.. 

Cantarit cafea 18g si lichidul la final 36 era gata in 7 secunde pana sa faca ajustarile astea.
 
Reply
#4
Eu am patit acelasi lucru. Am avut acelasi aparat ca tine, dar l-am retunat dupa 2 zile.
Acum....pe vremea aia eram 0 la capitolul deprinderi, nu stiam nimic despre cum se face o cafea. Ce pot sa iti spun este ca aveam o cafea comerciala, poate daca as fi avut o cafea prajita proaspat aveam alte rezultate.
Primul pas este sa mergi sa cumperi o cafea de la un prajitor. Daca ne zici prin ce zona locuiesti putem sa iti recomandam un porajitor care prajeste cat mai solubil.
Daca nici asa nu merge, o solutie ar fi sa gasesti de imprumut un Kinu sa vezi cu o alta rasnita daca se schimba ceva.
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#5
Locuiesc in sector 4
 
Reply
#6
Mabo, Sarkis, Drophot...prajesc destul de solubil.
Mabo este de la Hala Traian putin mai sus, Sarkis pe la Piata Gemenii, iar Dropshot pe la Apaca.
Daca ai vreun Mega din ala mare in zona, poti cauta si acolo, un coleg de forum spunea ca a gasit de la Dropshot.
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#7
Multumesc de sugestii. O sa incerc initial la mega langa mine. Inca sper ca se gaseste cienva care ar putea sa ma ajute
 
Reply
#8
Salut, daca esti dispus sa te deplasezi cu aparatul da-mi un PM poate reusesc sa te ajut.
Current: ECM Synchronika, Honne, Atom 75, DIP DS68, Kinu M47, Acaia Lunar , Brewista Smart Scale
Past: Lelit PL91T, Lelit PL72, Niche, Sette, Olympus
 
 
Reply
#9
Magnusy, ai un Mega mare pe Grădiștea care ar trebui să aibă Dropshot. Mai este unul la Brâncoveanu, la intersecția mare (Nițu cu Brâncoveanu). Mai este unul care sigur are pe Brâncoveanu cu Secuilor. Dacă nu, are cel de la Sudului de la World Class și tot așa. Smile
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#10
Iti dau PM cu cineva sa te ajute.
Filtroman infocat
V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Cafflano Krinder (de vanzare)
 
Reply
#11
Buna Magnusy, ai reusit ceva cu Sage-ul? Cum merge? Ne gandeam sa luam si noi unul. Am cumparat de Craciun un Sage Barista Touch de la Amazon, care s-a stricat din pacate ( el nu mi-a cerut decalcifiere, eu nu am facut). L-am trimis inapoi, si acum ma gandeam la un Express...e mai ieftin, iar Touch-ul nu cred ca merita diferenta, plus ca acum mi-e teama de thermoblocul asta, e foarte comod, cald in 3 secunde, dar foarte sensibil. Dar pucurile ieseau bine, aveam macinatoarea interna la 4, iar cea externa o foloseam intre 7 si 9.
 
Reply
#12
(15-02-2021, 22:58)LauraM Wrote: [...] thermoblocul asta, e foarte comod, cald in 3 secunde [...]

Și un boiler de 250 de ml se încălzește imediat. Problema e ca atât la termobloc cât și la boiler trebuie să lași aparatul să se încălzească niscaiva minute bune pt. ca tot traseul apei să ajungă la o temperatură cât mai apropiată de cea a apei din boiler. Altfel obții acel lichid amărui-acrișor caracteristic unui aparat rece.

Scuze pt. hijack.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#13
Am inteles de la baietii de la kfea.ro ca un lelit trebuie sa se incalzeasca 25 min, ceea ce nu am timp dimineața.....eu m-am gandit că atata dureaza pana se incalzeste apa, dar poate au vrut sa spuna ca dureaza 25 min pana se incalzeste tot aparatul? La Barista Touch faceam cafeaua imediat ce-i dadeam drumul...e drept ca in toată luna ianuarie cat am avut aparatul cam toata cafeaua era usor acrisoara, si nu mi-a iesit nicicum ca la OMV. Poate era aparatul rece....eu nu am prea citit despre cafea inainte, acum am inceput sa studiez, deci orice parere e binevenita, nicidecum hijack
 
Reply
#14
Majoritatea dintre noi am rezolvat partea cu încălzirea cu o priza inteligenta. A mea e programată sa pornească la 7, ca sa am espressorul sabil termic pe la 7:45.
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#15
Absolut, Laura: orice aparat de cafea (probabil cu excepția automatelor) trebuie lăsat să se încălzească suficient în prealabil. Acest "suficient" este relativ, depinzând de modelul aparatului. Eu, spre exemplu, las Lelit-ul din dotare la încălzit ~25 de minute.

Motivul pt. care încălzirea prealabilă este importantă este acela că gustul din ceașcă este dependent de mai mulți factori, unul dintre cei mai importanți fiind temperatura apei care trece prin cafea. Dacă temperatura este mai mică, gustul va fi mai acrișor. Dacă temperatura este mai mare, gustul va fi mai amar. Un aparat care nu poate livra apa la temperatură constantă rezultă într-o licoare atât amară cât și acră, deci nu te vei putea bucura de cel mai bun gust al cafelei pe care o extragi.

Ca să explic și ce face încălzirea, trebuie să știi că aparatul măsoară temperatura doar la nivelul boilerului. Când apa din boiler ajunge la temperatura programată de către fabricant/utilizator, aparatul oprește procesul de încălzire. Dar dacă boiler-ul nu este și el încins la temperatura apei, apa din el începe imediat să se răcească. Dacă tu pornești atunci pompa ca să-ți faci o cafea, apa aceea mai rece trece prin grupul care este rece și el și ceea ce ajunge în ceașcă este... well... prea rece, de unde are să îți rezulte o cafea subextrasă.

Nu uita să lași și portafiltrul în grup cât timp se încălzește aparatul, deoarece și el are componente metalice care, dacă sunt reci, îți pot răci apa care ajunge la pucul de cafea în timpul extracției.

De încheiere, în legătură cu problema încălzirii aparatului dimineața, atât eu cât și colegii folosim prize programabile care-ți pornesc aparatul la ora specificată de tine. Deci când te trezești aparatul este deja pornit de 20-30 de minute și tu te poți apuca instantaneu să faci cafea.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#16
Acum abuzez de voi  si mai intreb niste lucruri Smile

1.  la un aparat cu boiler gen Lelit, Gaggia Classic etc pot sa fac  mai multe cafele una dupa alta? Daca avem musafiri, sa zicem 6-7 bautori de cafea, putem face rapid 6 cafele? Boilerul de 250ml poate furniza suficienta apa intr-un timp relativ scurt pt atatea cafele, unele poate transormate in Americano sau cappuccino? Sau trebuie sa tot astept cate 5 minute dupa fiecare 2 cafele sa reincalzeasca apa 

2. PID-ul e important, adica am vazut la Lelit diferenta de vreo 500lei de la primul model pana la cel cu PID, ar trebui sa caut neaparat un espressor care imi permite sa schimb temperatura? Barista Express are PID conform site-ului, dar nu am vazut sa poti modifica temperatura ca la celelalte
 
Reply
#17
Boilerul se reumple automat si rezistentele incalzesc apa (ai martor luminos pe buton). Cu siguranta poti face 5-6 espresso legate. Dar tot vei avea pauze in care aparatul se mai stabilizeaza termic, atunci cand rasnesti. Daca vrei sa introduci si factorul abur pe aici, se diversifica abordarea ta!
Totusi nu scapa din vedere râșnița.... fara ea vei rata multa cafea.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
#18
Utilizarea aparatelor cu boiler relativ mic, cu sau fara PID, cere respectarea unor anumiti timpi intre extractii si intre extractii si spumarea laptelui. 

La Gaggia Classic Pro, de exemplu, ar trebui sa se aplice urmatoarea rutina:
Quote:We recommend the following procedure when starting the Gaggia:

as soon as both of these lamps light up, the process can begin
Press the espresso button and let the water run for 10 seconds.
Hold the portafilter briefly under the hot water so that it also adopts the brewing temperature.
Dry the portafilter well and begin the grinding and tamping process.
45 seconds are available for this. 45 seconds after the initial rinse, we measured a suitable brewing temperature of 92-93 degrees.
Without this step we had a brewing temperature of more than 98 degrees and the coffee was correspondingly bitter.

If more espressos are to be prepared immediately afterwards , we recommend the following procedure:

Serve the espresso that has just brewed (approx. 15 seconds)
Unclamp portafilter, rinse over the draw-off key for 2 seconds.
Clean, grind, etc. the portafilter.
45 seconds after rinsing, the brewing temperature is again suitable.

If cappuccino is brewed in between, the procedure should be repeated as at the start. So with a rinsing phase of 10 seconds.
 
Piece of cake...

https://kaffeemacher.ch/gaggia-new-classic/
 
Reply
#19
(16-02-2021, 15:24)LauraM Wrote: Acum abuzez de voi  si mai intreb niste lucruri Smile [...]

Dev ți-a dat un răspuns perfect, bineînțeles: dacă tragi espresso-uri, trebuie să aștepți 20-30-40 de secunde între ele. Dar asta vei face oricum, că durează ceva până cureți PF-ul, macini o doză nouă, tampezi... Problema apare atunci când faci 6 cafele cu lapte. Un aparat single boiler ceva mai firav (PL41TEM, PL81T etc.) poate spuma eficient cam 250-300 de mililitri de lapte. Deci dacă faci pt. musafiri 6 cappuccino de 200 de ml per cană, va trebui să:

- tragi 2 espresso;
- spumezi lapte pt. 2 cappuccino;
- răcești aparatul extrăgând apă prin grup sau wand până ce ajunge boiler-ul înapoi la temperatura de brew (de la 135 de grade la ~90);
- tragi 2 espresso etc.

Dacă vei avea des musafiri care beau cu lapte, cel mai bine investești într-un aparat cu boiler dedicat pt. abur (dual boiler), care-ți dă voie să extragi cafea și să spumezi lapte în același timp. Doar că na, vezi plăti ceva mai mult. Smile
Mai există și varianta HX (heat exchanger), dar na, un DB ar fi ideal (este mai ușor de folosit).
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#20
Multumesc mult pt raspunsuri.
Am inteles asa : daca vreau cafele cu lapte trebuie sa aleg un termobloc sau dual boiler. Hx la o cautare rapida am vazut ca sunt peste 2000 euro, deci...nu. iar pt dual boiler trebuie sa sar bine de 3000 lei. Cred ca tot Sage Barista expres ramane, vad ca e la Altex cu 2600. Daca ne-ar spune si colegul Magnusy cum ii mai merge aparatul, ar fi super
 
Reply
#21
Da și nu.

Pt. cafele cu lapte este suficient un SBDU (single boiler). La noi în casă se consumă strict capp/flat white și merg de aproape 2 ani foarte relaxat cu un PL41LEM (un 41TEM fără PID). Ca nr. de cafele, se beau 4 pe zi: 2 dimneața și 2 la prânz. Situația devine ceva mai nasoală atunci când am musafiri și trebuie să fac mai mult de două cafele cu lapte pt. că, așa cum am zis mai sus, trebuie să fac niște magie și să răcesc aparatul după fiecare 2 cafele. Deci un dual boiler/HX nu este necesar ci doar mai convenabil.

Sage Barista Express este tot un aparat SB, care se supune și el regulilor de mai sus. Sigur, nu te obligă nimeni să urmezi regulile. Aparatul face cafea și imediat după ce-l treci de pe abur pe cafea. Ce cafea iese, totuși... asta e altă poveste.

Pe scurt, dacă-ți place BBE-ul, ia-l înapoi. Dacă ție-ți place ceea ce iese din el și ești mulțumită de preț, asta e tot ceea ce contează. Este însă important să știi că se poate face cafea mult, mult mai bună cu condiția să ai răbdare să înveți.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#22
Ce luasem eu era Sage Barista Touch, a fost vreo 4500 lei. Ma asteptasem sa fie o nebunie de cafea. Stiu acum ca in termenii impatimitilor de cafea 4500 lei e putin, dar pt mine care plecam de la un automat delonghi cumparat second hand acum 3 ani este foarte mult ( si ala mi s-a parut enorm la vremea lui, 1500 lei, pt ca inainte de el am avut un filtru cu 200 lei). Sa revin....nu mi-a placut cafeaua, cred ca am nimerit vreo 2 espresso-uri bune, in rest ba acru, ba amar. Cu rasnita pe 9 curgea mult prea repede, cu 8 prea incet. Am crezut ca eu nu stiu cum sa-l reglez, nu m-am descurajat. Dar acum, daca tot s-a stricat si mi-am primit banii inapoi, ma gandeam sa ii cheltui altfel: sa iau o rasnita Eureka mignon specialista, iar de diferenta un espressor mai ieftin, dar nu stiu ce
Si da, as vrea sa invat sa fac o cafea buna, mi-a placut tot ritualul de preparare al cafelei, desi initial nici nu am vrut sa aud de asa ceva ( eu doream tot un espressor complet automat, cu cafeaua la un click distanță , sotul meu a insistat pt semiautomat)
 
Reply
#23
Poți lua AVX DB1 alături de Mignon. Espressorul ar trebui sa facă fără probleme la extracții multiple iar termoblocul pentru abur e ok la început de drum.
 
Reply
#24
Wow, OK. Păi 4500 de lei e un buget arhisuficient pt un espresso/cappuccino bun.

Eureka Mignon Specialita este o râșniță foarte bună pt. gama ei de preț, mai ales că ai reducerea de forum. Deci poți cumpăra varianta neagră cu 1727 RON de pe Barshaker. De restul... alegerea îți aparține. Poți să mergi pe un Gaggia Classic Pro (1750 RON) pt. grupul de 58 de mm pt. care găsești accesorii câte vrei (fiind diametru profesional). Poți să mergi pe un Lelit PL41TEM (2350 RON) care are PID reglabil și este un model consacrat. Iar dacă vrei ceva mai evoluat, un Lelit PL81T (2690 RON) este ideal.

Ia aminte că variantele de espressor de mai sus sunt toate SB, deci vei suferi un pic atunci când prepari mai mult de două cafele cu lapte în succesiune rapidă.

Aparatele de mai sus sunt dintre cele mai consacrate modele entry aici pe forum. Sigur că există și altele la prețuri oarecum apropiate. Las colegii să-ți recomande alternative, dacă este cazul.

P.S. - Cel mai accesibil/comod dual boiler nou (e mic și destul de automatizat) ar fi Lelit Elizabeth, la 5400 de lei. Ca HX ar fi Lelit Mara la 4500 de lei și Mara X (mai evoluat) la 5450. Dacă ai asemenea buget, te poți uita și la Bezzera, ECM etc.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#25
LauraM, nu cred ca merita sa risti din nou si sa mergi pe Sage/Breville. Se pare ca au probleme de fiabilitate. Cred ca decizia ta de a achizitiona rasnita Eureka Mignon Specialita este foarte buna. Daca vei lua aceasta rasnita si vei incerca sa folosesti vechiul Delonghi (daca este inca functional) vei avea surpize placute. Pasul urmator bineinteles este un espressor, dar care nu este obligatoriu sa fie din categoria celor super scumpe. Asa cum te-au sfatuit deja colegii de pe forum, eu cred ca un Gaggia Classic Pro este super suficient si bun. Mai raman si 1000 de lei pentru alte urgente.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#26
Vechiul Delonghi era unul automat, si l-am si vandut. In acest moment bem cafele fierte pe plita Smile)). Gaggia cred ca mi-ar place ca design mai mult decat Lelit, dar nu imi dau seama cat va fi de deranjant faptul ca nu se poate programa....plus ca l-am vazut pe James Hoffman spunând ca e instabil termic . Sage pe de alta parte este foarte usor de utilizat, are posibilitatea de programare a duratei de extractie, si e foarte laudat pe forumurile de afară. Speram ca poate am avut eu ghinion. De la espressor superautomat la unul complet manual.....hmmmm cale lunga. Sage Barista era cumva la mijlocul distanței . Iar Avx Db1 este ....urat
 
Reply
#27
Asta cu instabilitatea este relativă, în sensul că nici un espressor din clasa entry nu va fi perfect stabil termic. Stabilitatea perfectă costă, de asta se dau bani grei pe un La Marzocco Linea Mini, spre exemplu. Smile

Faptul că Gaggia Classic nu are PID nu reprezintă neapărat un dezavantaj. Eu am un Lelit fără PID și cred că doar de vreo două ori mi-am dorit să fi avut PID, atunci când am avut pe mână o cafea prăjită BINE. Singura șmecherie e că trebuie să faci "temp surfing", adică să scoți apă din aparat înainte de extracție până ce intră în modul de încălzire. De abia după ce ajunge iarăși la full temp (10 secunde, poate 15?) va fi OK să faci cafeaua. Facem asta ca să fim siguri că apa care ajunge la puc este încălzită așa cum trebuie înainte de fiecare extracție.

Dacă zici că-ți place procesul și te vezi făcând asta, eu îți recomand din start un PL81T. Este mai scump dar e deștept și arată și bine.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#28
Salut, da, eu am rezolvat, m'a ajutat colegul de mai sus. Obtin la 18 in - 36 out in 25-30 de secunde de cand incepe sa curga cafeaua un espresso bun, spre amarui putin dar mult mai bun decat am baut pana acum.
 
Reply
#29
Salut,

Tocmai ce am achizitionat Sage Barista Express, si am aceeasi problema ca si Magnusy.
Am incercat aceeasi setare ca si tine  18 in - 36-40 out in 25-30 secunde, tot ce scot este acru/amar.
Folosesc cafea Dropshot.
Ma puteti ajuta cu o parere despre setari?

Multumesc!
 
Reply
#30
@Nimda ia de aici din acest topic, tot despre setari de Barista Express; sigur iti vor fi de folos:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...ess-setari
Sage/Breville Barista Express BES875 // Niche Zero // Timemore Sculptor 064s //
Hario V60 // 1Zpresso K-Max
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)