(13-01-2023, 13:35)Andreea Capri Wrote: Salutare! Am achizionat de curand espressorul Sage Barista Express. Inca sunt la setat pentru a obtine cea mai buna cafea. Am avut 250g de cafea prajita de aprox 2 luni de la Slone care s-a terminat pe testari :D. Acum vreau sa-mi iau o alta cafea, proaspat parjita, o cantitate mai mare a.i. sa merg mai departe cu ea. Voiam sa intreb aici cine are acest espressor, ce cafea foloseste si cel mai important: cum a setat a.i. sa obtina acel shot perfect? <3
Merci!
Salutare.
Ce iti pot spune eu, posesor de SBE.
In primul rand uita de cafele light, trebuie sa te orientezi pe cafele Mediu sau Medium/Dark. Deasemenea Decaf este greu de extras pe Express.
Ce sfaturi iti pot da, si cu siguranta o sa iti imbunatatesti extractiile.
1. Ia in calcul cafea normala de incercare.Nu strica cafea proaspat prajita, sau daca ai buget nici o problema. Trebuie sa-l cunosti putin.
- Primele incercari le faci cu rasnita. Rasnesti, extragi,gusti. Si repeti procesul pana iti gasesti un raport rasnire-timp-gust.
2. Nu lua in calcul manometrul. Extractiile bune pe BE sunt peste rang-ul manometrului unde este indicat ( espresso range ). Asta poti vedea doar daca folosesti un bottomless portafilter. Poti vedea daca si ce fel de chaneling ai.
3. Foloseste site de 18g sau 20g sau 22g. in full. Cu o tampare 25-30 kgf. Poti face un test de kgf aplicand tampare pe un cantat de baie. La tampare este foarte important sa ai o tampare constanta si ca nivel si ca forta de tampare. Tinem cont ca BE foloseste portafiltru de 54mm iar presiunile la extractie sunt mai mari fata de un 58mm.
4. Foloseste hartie de cafea pe fundul portafiltrului. Aici depinde si daca iti place, aceasta hartie absoarbe si uleiul din cafea la extractie.
5. Foloseste site de calitate - IMS.
6. WDT obligatoriu. Rasnita BE rasneste bine dar nu poti scapa de acei bulgarasi care se formeaza la rasnire.
7. Foloseste o palnie daca rasnesti direct in portafiltru ( sunt si printate 3D ).
8. Lasa aparatul sa se incalzeasca 30 min. Daca extragi cand zice el ca este gata o ai o ceasca sarata si te intrebi de ce.
Rutina:
1. Foloseste Single dose in functie de sita folosita.
2. Rasnire. Gradul de rasnire se poate modifica de la zi la zi.
3. WDT dupa rasnire.
4. Distribuire ( Nu este obligatoriu )
5 Tampare corecta. Se invata in timp sau folosesti un tamper gen Normcore Tamper V4.
6. Extractie in gol sa incalzesti bine sita aparatului inainte de extractie.
7. Start extractie pe modul manual. Tine apasat 3-5 sec pe unul din butoanele 1 sau 2 cafele. Dupa dai drumu la buton si il opresti cand doresti. Asta ajuta sa nu urce presiune foarte rapida de la 2 la 14 bari. Express este un aparat ce lucreaza la 14 bari, nici vorba la 9 bari. Pro-ul este setat din fabrica la 8 bari. Poti incerca extractie totala numai in preinfuzie ( o da ramai surprins). Tine apasat unul din butoanele 1 sau 2 cafele pe toata perioada de extractie 30 sec de ex.
6. Extractie ( Ratia 1:2 este doar o recomandare - Extrage in functie de gustul tau. ). Eu de ex ma duc cu extractie de 20g IN / 60g OUT / 30sec+5sec preinfuzie - 35 sec total pe o cafea Mediu/Dark
Referitor la cafea: 100% Arabica
Ce am incercat eu din Ro: Sarkis; Sloane; Yume; Dropshot.Sincer raman o perioada pe Sarkis Blend - Sweet, Equilibrium si Next.
Eu personal sunt multumit de Express pentru ca ma invatat multe, si inca mai am.
Acest Express a fost un start de un nou hobby.
Totul depinde de tine. Poti obtine extractie in ceasca ce nu poate fi deosebita de o extractie cu echipamente de top.
Eu am invatat multe de la Hoon's Coffee pe YT.
Dedicati pe Breville ( Sage ) mai sunt si "ahmed ergin karahan" sau "Lifestyle Lab"
Setup:
https://imgur.com/gallery/zjOyOsK
ROCKET Giotto R / DF64 / Scale Timemore Nano/ IMS Shower Screen/ Tamper Normcore V4 / WDT Normcore V2/ Distributor Normcore/ ( More Espresso Less Depresso )