Welcome Back Log In Create Account

SITE VST

(22-11-2014, 20:13)cabes84 Wrote: Va salut tuturor,

Am si eu o intrebare referitor la VSTurile:

care este diferenta intre sitele de pe siteul cafekultur.de si store.vstapps.com?

Are cineva experiente cu sitele IMS Single?

Tamparea e un pic mai delicata ( tamper de 41 mm ), sunt ceva filmulete pe net cu extratii cu astfel de site unde poti sa vezi cum se tampeaza , eu o folosesc rar, dar daca le nimeresc bine ( tamparea si macinatura ) rezultatul e ok. 
Londinium I , HG One, IMS competizione 17 &7 gr, tampere hand made 58.4 & 41 mm, Hario VST-200, Motta 35 &50 cl, Espro Toroid 35 cl, Hario Coffee Syphon, Fiftyeight Cups.

Reply
Da,am vazut ca sita VST are suprafata mai mare,deci necesita in mod logic fie o tampare mai ferma fie mai curand o rasnire mai fina la aceeasi forta de tampare,cu respectarea evident a cantitatii inscrisa pe ea(in cazul meu 18 grame).Cam asa am inteles ca ar fi bine a se proceda,altfel existand riscul unor timpi prea scurti de extractie ce au evident consecintele lor nedorite.Urmeaza partea a doua a chinului initiatic,frotarea laptelui dupa montarea tevii de rancilia silvia ce soseste azi.Sper sa reusesc.
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply
(11-12-2014, 14:59)organon Wrote: ... necesita in mod logic fie o tampare mai ferma fie mai curand o rasnire mai fina la aceeasi forta de tampare...
pentru ca suntem intr-un thread de tehnici de preparare/extractie...
nu trebuie sa interschimbam ca efecte "forta" de tampare, cu gradul de rasnire!
gradul de rasnire influenteaza direct debitul prin puc in timpul extractiei,
in timp ce tamparea nu!
tamparea e necesara, pentru a compacta uniform gramada de macinatura; un puc pregatit astfel , se va umfla uniform in timpul preinfuziei si se micsoreaza riscul aparitiei unor neuniformitati in volumul macinaturii, care inseamna scurtaturi pentru apa, debit crescut, subextractie - adica ceea ce se intelege prin channeling;
(spun subextras, pentru ca totalul extras este mai mic in cazul in care apa trece prin puc prin niste "scurtaturi" si lasa o mare parte din solidele solubile neextrase; o extractie normala inseamna 18-22% solide dizolvate din totalul de macinatura uscata)

o tampare puternica, "din toti bojocii :)" exercita o presiune mult mai mica decat presiunea de 9 bar a apei in extractie, dar in schimb, mareste riscul de a dizloca pucul cu orice mica neuniformitate in apasare (!);
in legatura cu tamparea sunt importante uniformitatea apasarii (unei macinaturi bine distribuite) si consistenta apasarilor, deci mentinerea aceliasi forte - care o fi ea - de fiecare data;
rolul tamparii poate fi mai bine inteles daca ne gandim la migrarea pulberii fine din puc (macinatura bimodala), dusa de apa de extractie in partea de jos a pucului, unde se formeza un pat de rezistenta hidraulica, parte importanta din efectul de restrictor de debit al pucului;  

complementar gradului de rasnire este doza si daca e nevoie de o rasnire mai fina, pastrand acelasi debit (esential acest debit pentru a pastra aceeasi rata de extractie!), trebuie micsorata corespunzator doza;
cum exista un anume grad de rasnire pentru extractia optima in cazul unei anume cafele si grad de prajire, odata acesta gasit, se regleaza in continuare numai din doza, debitul optim (vreau ristretto, normale sau lungo);
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Vreau sa va impartasesc experienta mea cu sita VST de 15g, pe care am achizitionat-o de curand, pentru ca am citit mai demult cateva postari ale unor posesori de Gaggia Classic care au fost dezamagiti de aceasta sau alti espressomani care spuneau ca gustul cafelei din ceasca este aproape insesizabil cu o sita profi la un GC .

Pentru mine, fata de sita Bezzera de 14g pe care am folosit-o aproape un an este o diferenta foarte mare, in bine desigur:
1. curgerea este mult mai uniforma si constanta.
Banuiesc ca este din cauza modului de realizare al gaurilor de la VST si a faptului ca sunt mai aproape de peretii sitei, curgerea facandu-se pe toate suprafata acesteia spre deosebire de Bezzera care are aproape 3 mm de la pereti pana la prima gaura.

Bezzera in stanga si VST in dreapta
[Image: WP_20150131_21_10_08_Pro.jpg]
[Image: WP_20150131_21_11_16_Pro.jpg]

2. espresso-ul are un gust mai bogat iar spuma este mai consistenta.

3. pentru prima data am avut un puc de cafea uscat. Finally Exclamation
Pana acum credeam ca gresesc eu cu ceva si ma cam resemnasem ca nu reuseam sa-mi dau seama unde...

Mentionez ca la sita Bezzera de 14g puneam 15g de cafea iar la sita VST pun 15,5g.
Lelit Bianca V3// Compak E8 // Eureka Atom 64// Kinu m47 Phoenix // Cafflano Kompresso
History: Gaggia Classic, Isomac Venus, Eureka Mignon, Mazzer MiniE with SuperJolly burrs, Expobar Brewtus IV

Reply
asa arata si sitele La  Marzocco Strada  - 14g. VST sunt de 15 g iar Marzocco de 14 g.
 A facut cineva teste intre ele ?

[Image: coffee-filter-la-marzocco-strada-14-g.jpg]
Bellezza Francesca | G-iota | Bezzera Unica | La Pavoni | Ceado E5P | Kinu M38 | Gene Cafe 

Reply
Pentru cei interesati, am vazut ca si pe acest site au site VST: http://cafe-kultur.de/collections/portafilter-1?page=2
Transportul este 6.
Expobar Brewtus IV | Honne

Reply
Daca a comandat cineva acele "VST" La Marzzoco semnalate de zuluafonu, si care sunt vandute din cate-mi dau seama si pe cafekultur.de l-as ruga sa ne spuna ceva impresii.
Deocamdata pe squaremillecoffee nu mai au ridgeless 15 g si ma gandeam sa ma orientez in alta directie.
Honne, Ceado E37S, Expobar Brewtus IV

Reply
Am vazut astazi,tot cautand pe net diverse,ca la Origo au din nou in oferta site VST de 18 grame la 150 de lei.Eu de la ei luasem sita de 18 mai de mult.Apoi epuizasera stocul.E bine ca au reaparut.Chiar daca ceva mi scumpe. Shy

Reply
(21-04-2015, 17:41)organon Wrote: Am vazut astazi,tot cautand pe net diverse,ca la Origo au din nou in oferta site VST de 18 grame la 150 de lei.Eu de la ei luasem sita de 18 mai de mult.Apoi epuizasera stocul.E bine ca au reaparut.Chiar daca ceva mi scumpe.
Da, apropo de 18g, asta e o alta dilema, eu fiind mai incepator in domeniu, nu mi-e foarte clar daca sa iau de 18g sau de 15g... :-/
Honne, Ceado E37S, Expobar Brewtus IV

Reply
Dupa mine, poti lua linistit de 18. 15 in general e folosita de cei care li se pare cea de 7 prea mica. Si in 18 daca vrei neaparat sa pui 15 numai pucul va fi mai namolos.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
E foarte buna sita.Poti face linistit 2 espesso mai lungi din cantitatea asta,desigur cu conditia rasnirii potrivite si a tamparii corecte,ma rog si a celorlalte conditii impuse de aparat(presiune ,temperatura),nu are orst sa le repet.Eu le fac cam de 44 de ml (am 2 pahare gradate de la concept art si ma ajuta foarte mult asta).Uneori ,depinde si de cafea parca asi bea mai mult odata si asi folosi ceva spre 20s au 22 de grame,ca sa scot 2 cafele de cate 60 ml fiecare.Dar cu 18 sau 19 ma descurc excelent.Cred ca este ca mai folosita sita de uz cotidian.Cea de 15 e buna cand vreaus a fac un espresso mai tare de 60 ml doar pentru mine.Doarasa o folosesc.In rest pentru 2 merg cu cea de 18 la 18 grame de cafea sau 19 grame(uneori mais capp si 20 dar tampez cam fortat).Oricum este regina sitelor. :) Asa ca nu ezita si improprietareste-te cu un exemplar.

Reply
Fara a fi specifica filtrelor VST, o situatie ce poate fi intalnita zilnic, si efectele asupra extractiei
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  Synesso, Mythos 1

Reply
Sa stii ca in sinea mea, mereu m-am gandit la posibilitatea descrisa in articol, si dintr-o apucatura aparent paranoica (vad acum, normala), dupa ce faceam un espresso aruncam imediat pucul, clateam portafiltrul (cu VST 18g) cu apa fierbite, apoi il montam in grup si lasam iar apa sa curga prin el vreo 4-5 secunde. Il stergeam abia inainte de folosire, tot la gandul de a nu exista particule ramase pe care sa le indes in vreo gaurica.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Si eu arunc imediat pucul si spal cu apa fierbinte. 
La cateva zile, scot sita si o curat cu o perie aspra.
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM

Reply
Eu am sesizat acest aspect de la bun început . 
Când am luat IMS-utile nu am sesizat vreo diferența notabila in gustul extracției însă am văzut ca ramân mai curate după îndepărtarea pucului si ca se spală mai bine si mai rapid . 
Este motivul pentru care nu am mai revenit la VST .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
O intrebare, a incercat cineva sita VST de 18g pe un Lelit de 58mm (pl41plus / pl60plus / pl91t / pl62t)..
Eram curios daca ar merge cu portafiltrul lor standard sau ar fi nevoie doar de bottomless
ECM Synchronika | DF83v | Comandante

Reply
Vreau sa iau si eu o sita pt un Brewtus 4 si vreau sa va intreb e vreo diferenta intre VST si IMS? Am luat deja un tamper concept art dinamometric cu baza 58.5 si as vrea sa se potriveasa pt acesta, sa nu tb sa iau o alta baza. Ar mai fi intrebarea legata si de ridgetless sau ridget ( sper ca am scris corect). Exista vreo recomandare pt un incepator? As lua si una mica de 7g pt perioada de reglaj, rasnita-espressor, sa nu arunc cafea degeaba.
Lelit Bianca V3, Flair 58, Niche Zero,  Kinu M47,  Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II

Reply
(21-10-2016, 09:33)Costa79 Wrote: Vreau sa iau si eu o sita pt un Brewtus 4 si vreau sa va intreb e vreo diferenta intre VST si IMS? Am luat deja un tamper concept art dinamometric cu baza 58.5 si as vrea sa se potriveasa pt acesta, sa nu tb sa iau o alta baza. Ar mai fi intrebarea legata si de ridgetless sau ridget ( sper ca am scris corect). Exista vreo recomandare pt un incepator? As lua si una mica de 7g pt perioada de reglaj, rasnita-espressor, sa nu arunc cafea degeaba.

Daca ai luat baza de 58.5 nu ai cum sa folosesti o sita VST de 7g.
Tamperul pentru o astfel de sita este 40.7-40.9mm.

Exista de la IMS site de single care merg cu tampere de 58, dar nu stiu sigur daca incape bine baza de 58.5, insa probabil ca da.

Referitor la sitele ridged sau ridgeless... portafiltrul are inauntru un inel de sarma care tensioneaza sitele in portafiltru. In cazul sitelor ridged, acestea au un canal in partea superioara in care intra acel inel de sarma si care blocheaza sita in portafiltru. Sitele se scot mai greu pentru curatare in acest caz.
Cele ridgeless nu au acest canal, de unde si faptul ca se pot scoate mult mai usor.
Am vazut multe pareri legate de cele doua variante, cum ca la stantarea cu acel canal de la cele ridged mai poate avea loc o deformare a peretelui sitei, putand favoriza uneori un chanelling perimetral, sau ca acea eventuala deformare poate aduce dificultati la utilizarea unui tamper mai fix asa cum este 58.5. Altii spun ca tocmai acel canal ajuta pentru a avea un reper la dozare...
Insa eu prefer cu siguranta varianta ridgeless, mai ales ca scot sita pentru curatare dupa fiecare sesiune.

Legat de IMS sau VST: gasesti multe articole pe net in care sunt comparate.
Ce pot spune e ca sitele IMS necesita o rasnire mai fina.
Ca si gust al cafelei produs cu sitele VST sau IMS e destul de dificil de spus care sita e mai buna.
Eu prefer si ti-as recomanda sitele VST (detin si site IMS).

Apoi ca incepator nu ti-as recomanda site de single. E mai greu sa scoti o cafea buna pe site de single.
Ti-as recomanda mai degraba o sita dubla VST, gen cea de 15g.
Fiind incepator e bine sa nu te zgarcesti la cafea, asa vei descoperi mai bine ce fel de extractii iti plac, cantitatile ideale pentru shoturi optime, etc.
Expobar Brewtus IV | Honne

Reply
Multumesc, ai facut putina lumina!

Vad ca sunt mai greu de gasit VST-urile, prin romania nu vinde nimeni? Sa caut si pe amazon.it . de sau co.uk
Lelit Bianca V3, Flair 58, Niche Zero,  Kinu M47,  Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II

Reply
cred ca gasesti la origo, vad ca au shop si online si poate livreaza si in Constanta.
asa cum zicea mai sus si Ovisod, e greu sa faci o alegere .. adevarul e ca diferenta la gust o face forma gaurilor, marimea lor si distanta intre ele.. (aftertaste acid sau mai fructat)
e cam greu sa-ti faci o idee care ar fi mai potrivita pentru tine.. diferentele sunt mici la espresso, zero la cappuccino
ECM Synchronika | DF83v | Comandante

Reply
Idea de baza e sa  mearga mai mult cu tamperul dinamometric CA de 58.5 mm, deja investitia initiala e considerabila, incerc si eu sa fiu mai atent pe unde se poate (am cam ajuns in sudul sacului!!!). Cat priveste gustul,  sunt convins ca nu  sunt suficient de antrenat pt face diferenta in IMS si VST prea curand.

Reply
Salutare! Știți pe unde găsesc site vst in Romania? La origo nu mai au și nici la barshaker.
Bianca V2, DF64 SSP cast, 078 sculptor,  Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60

Reply
Și eu caut dar în romania nu am găsit.
Doar în Anglia pe http://hasbean.co.uk au toate variantele. Nu știu cât durează sa ajungă în ro.

Trimis de pe al meu MAR-LX1A folosind Tapatalk
Bianca V3 Black <> FlairPro3 <> Ikape58<>EurekaSD <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> HarioSwitch <> Paragon Nucleus <> Refractometru <> Prajitor Nucleus Link
Past : Mara X

Reply
La mine in anunt, pe bursa forumului gasiti una de 20 Gr.  :D
ECM Synchronika cu robinet, DF64V + SSP, M47, ECM S-automatik 64
in trecut: df64, K30, Vario Home, Bezzera BB005, si Bezzera Mitica Top

Reply
Acuma am verificat anuntul, mersi de oferta dar eu caut ridgless :)
Bianca V2, DF64 SSP cast, 078 sculptor,  Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60

Reply
Am ridgeless de 25.Daca dorești, sunt dispus sa o dau.

Reply
Caut una fără inel de 20 g sa o pot scoate ușor pentru curățare după extracție.

(21-06-2021, 13:49)allex06 Wrote: La mine in anunt, pe bursa forumului gasiti una de 20 Gr.  :D
Ai pm cu nr meu de tel.

Bianca V3 Black <> FlairPro3 <> Ikape58<>EurekaSD <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> HarioSwitch <> Paragon Nucleus <> Refractometru <> Prajitor Nucleus Link
Past : Mara X

Reply
Mersi, dar sita de 25g e prea mare. Eu folosesc doza de 19g

Reply
[quote=Kosti;160155]
Și eu caut dar în romania nu am găsit.
Doar în Anglia pe http://hasbean.co.uk au toate variantele. Nu știu cât durează sa ajungă în ro.

Ajunge in 7-10 zile, dar cu posta externa, se face vama si se plateste si o taxa mica

Reply
Dureaza mai mult de 7-10 zile.La mine on jur de 30.Ti-au venit tie in 10 zile? Dar sunt seriosi oamenii. Nu am platit taxa vamala

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)