04-03-2021, 16:36 (Edited 04-03-2021, 16:40 by Alex_A.)
Cred ca de departe cel mai mare upgrade imaginabil pentru Gaggia Classic este boilerul vechi de 1500W cu o singura rezistenta. Ala cu capacitate de vreo 200ml si rezistenta turnata in perete, incolacita. Problma e ca il gasesti doar pe cateva modele foarte vechi si daca-l arzi aleluia. Dar cu PID si eventual cu inlocuit termostatul de abur cu o siguranta de calitate ar trebui sa reziste mult si bine.
04-03-2021, 18:08 (Edited 04-03-2021, 18:08 by CristianS.)
Mulțumesc. Da, știu topicul. Nu știu exact ce dimensiune are boilerul respectiv, dar cred că ocupa destul de mult rezistența. Nu as face atât de multe modificări, costul ar crește cam mult și apoi te gândești că mai bine făceai un aparat complet custom. Nici așa nu este foarte ieftin, dar poți scoate rezultate decente cu o investiție relativ mai mică.
E prea multa agitatie cu serpentina pentru niste beneficii neglijabile. Asta daca neglijam diversele zgomote suplimentare, ce apar in urma vibratiilor.
Orice fel de controller, capabil sa comande rezistenta cand actionezi butonul de brew, este un upgrade mult mai semnificativ pentru cine cauta stabilitatea superma.
Un aparat dotat cu un PID banal, care e lasat macar 30 de minute sa ajunga la echilibru termic, va oferi o extractie foarte ok. Am spus si cu alta ocazie, "profilarea" termica pe care o fac aparatele cu boilere mici este de cele mai multe ori benefica, pe finalul extractiei, pentru ca nu exista motive sa stresam pucul cu temperaturi inutil de mari.
E pacat de energia irosita pe un aparat cu posibilitati de upgrade veritabile, destul de limitate.
04-03-2021, 18:52 (Edited 04-03-2021, 18:54 by Alex_A.)
Degeaba controllerul comanda daca intra in boiler apa la 23 de grade si rezistenta nu poate compensa in cateva secunde. La asta foloseste serpentina. E cu totul altceva sa intre apa aia la 60-70 de grade, ideal ar fi sa ai pe serpentina cel putin volumul de apa al unui shot si cu asta-basta. Iar PID-ul sa asigure temperatura de start dorita.
Sa fim seriosi, un C100 e 14$ pe ali iar serpentina aia costa si ea cativa lei, nu e ca si cum ar fi cine stie ce investitii. Sunt destui hipsteri care au dat pe expresoare cu hx multe mii de euro ca sa-si dea pe urma seama ca fac surfing cu volume mari de apa trase din bidonul de Bucovina sau ce-o mai fi pe-acolo...
Mie imi place proiectul, eu unul m-as fi oprit la serpentina si la un PID dar nu e ca si cum modificarile nu au sens
04-03-2021, 19:41 (Edited 04-03-2021, 19:43 by CristianS.)
Da, sunt de acord, m-as fi putut opri si eu la serpentina si PID cred ca era suficient. Dar m-a luat valul si m-am aruncat la mai mult. Acum voi merge pana la capat cu planul, pentru ca oricum am aproape toate piesele. Stabilitatea termica este destul de buna cu serpentina si PID. Rezistenta are putere suficienta, @csabitec a facut teste pe topicul cu espressorul lui. In video-ul de aici se vede ca stabilitatea termica era destul de buna.
Cat despre vibratii suplimentare, in cazul meu nu sunt. Dar este adevarat ca am pompa ARS / Invensys, care sunt mai silentioase.
(04-03-2021, 18:52)Alex_A Wrote: Degeaba controllerul comanda daca intra in boiler apa la 23 de grade si rezistenta nu poate compensa in cateva secunde. La asta foloseste serpentina. E cu totul altceva sa intre apa aia la 60-70 de grade, ideal ar fi sa ai pe serpentina cel putin volumul de apa al unui shot si cu asta-basta. Iar PID-ul sa asigure temperatura de start dorita.
Sa fim seriosi, un C100 e 14$ pe ali iar serpentina aia costa si ea cativa lei, nu e ca si cum ar fi cine stie ce investitii. Sunt destui hipsteri care au dat pe expresoare cu hx multe mii de euro ca sa-si dea pe urma seama ca fac surfing cu volume mari de apa trase din bidonul de Bucovina sau ce-o mai fi pe-acolo...
Mie imi place proiectul, eu unul m-as fi oprit la serpentina si la un PID dar nu e ca si cum modificarile nu au sens
E un semn de curtoazie forumistica, sa avem trecute în semnătură, echipamentele cu care lucrăm sau am lucrat. Dincolo de flexarea evidenta, măcar să știm dacă vorbim din experiența noastră sau a altora.
Eu, de exemplu, am trecut prin mai multe etape de modificare a unui interior de Gaggia clasic și nu aș recomanda niciodată îmbunătățiri dincolo de un pid și o plăcuță de dispersie, de alamă sau inox. Concluzii la care am ajuns pentru că am măsurat, cât de bine am putut, temperatura apei la nivelul pucului.
E o fixație de tip tunnel vision vis-a-vis de stabilitate termică, printre posesorii de aparate sbdu cu boilere mici, și o ignorare aproape totală a efectului pe care îl are presurizarea foarte rapidă a patului de cafea.
(04-03-2021, 16:36)Alex_A Wrote: Cred ca de departe cel mai mare upgrade imaginabil pentru Gaggia Classic este boilerul vechi de 1500W cu o singura rezistenta. Ala cu capacitate de vreo 200ml si rezistenta turnata in perete, incolacita. Problma e ca il gasesti doar pe cateva modele foarte vechi si daca-l arzi aleluia. Dar cu PID si eventual cu inlocuit termostatul de abur cu o siguranta de calitate ar trebui sa reziste mult si bine.
Am avut eu un Baby luat pentru cineva care s-a razgandit. L-am vandut repede pe forum inainte sa aflu ce comoara era. Avea electrovalva chiar si la abur, in loc de robinet. Si aliajul am inteles ca e altul, nu se corodeaza asa usor.
(04-03-2021, 16:36)Alex_A Wrote: Cred ca de departe cel mai mare upgrade imaginabil pentru Gaggia Classic este boilerul vechi de 1500W cu o singura rezistenta. Ala cu capacitate de vreo 200ml si rezistenta turnata in perete, incolacita. Problma e ca il gasesti doar pe cateva modele foarte vechi si daca-l arzi aleluia. Dar cu PID si eventual cu inlocuit termostatul de abur cu o siguranta de calitate ar trebui sa reziste mult si bine.
Am avut eu un Baby luat pentru cineva care s-a razgandit. L-am vandut repede pe forum inainte sa aflu ce comoara era. Avea electrovalva chiar si la abur, in loc de robinet. Si aliajul am inteles ca e altul, nu se corodeaza asa usor.
Eu am dat pe un aparat din generatia aia marea suma de 100 de lei, il folosesc si acum la munca. Ii lipsea robinetul de plastic de la abur cand l-am luat. Nu avea OPV din fabrica, initial i-am pus pe pompa o porcarie de-aia de plastic si acum recent am inlocuit-o cu un OPV gen T de bronz de tipul celor care veneau pe Evolution (modelele mai vechi). Nici n-am desfacut boilerul vreodata, l-am decalcifiat preventiv cand l-am luat si n-a iesit nimic spectaculos din el, dupa care i-am facut doar o intretinere de bun-simt.
Intr-adevar aluminiul din care e facut boilerul pare diferit de cel din modelele mai noi.
Chestia e ca evident e vorba de o loterie la achizitie, data fiind varsta lor si faptul ca boilerul nu se mai gaseste ca piesa de schimb. La 100 evident ca a fost un no brainer, dar avand in vedere ca in decursul timpului am vazut pe olx Rancilio Silvia si chiar Lucy la 7-800 clar ca Gaggia astea vechi nu justifica preturi de achizitie prea mari, mai ales ca arata si foarte optzecist.
Am dat un search si am vazut ca acum niste ani il aveai pe asta https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...a-Espresso la 250, iti dai seama ca versiunea cu boiler vechi (de 1500W) e cu 3 clase peste CG varianta fara electrovalva. Apropo, daca mai tii minte, avea placa aia de aluminiu masiv pe care erau montate toate componentele, sau deja fusese eliminata?
Pe asta il mai am dar momentan nu il folosesc. In interior e ca Evolution: fara electrovalva, placa de dispersie de aluminiu, boiler de classic cu 2 rezistente, OPV tip T atasat la pompa.
Vorbescu de unul mai vechi Vand Gaggia Baby (espressoman.ro)
Da, am vazut si topicul ala. Te intrebam de cel Espresso Gaggia pentru ca eu am versiunea veche (cu boiler de 1500W, doua butoane pe panou, grup de bronz cromat si contactul de abur pe robinet) si eram curios daca la cel nou au pastrat placa de aluminiu.
Al tau are grupul de bronz sau de aluminiu?
E ultimul model, mai seamana doar carcasa. Cred ca sunt 20 de ani intre asta si al meu, pe putin.
Exact OPV de-asta i-am pus si eu la al meu. Cand il mai desfac ii fac o poza, parts diagram nu am gasit nicaieri pe net.
11-03-2021, 18:18 (Edited 11-03-2021, 18:19 by CristianS.)
Revenind la modificari, am primit adaptorul 1/8" NPT mama la 1/8" BSPT tata si am reusit sa montez senzorul de presiune.
Traseul este acum ceva modificat, ca sa fie montat senzorul de presiune pe verticala, pentru ca este foarte lung (14 cm cu tot cu adaptor si mufa).
In dreapta intra apa de la pompa, urmeaza un T in care este conectat OPV-ul, apoi un alt T in care este conectat senzorul de presiune, urmeaza debitmetrul Gicar, iar la iesire din debitmetru apa intra in serpentina de preincalzire.
Da, asa cum am spus in prima postare, incerc sa fac ceva asemanator cu espressuino. Pana la urma va fi exact la fel. Acum trag firele si sper sa fie functional cat de curand.
12-03-2021, 18:11 (Edited 12-03-2021, 18:13 by CristianS.)
Am terminat de instalat totul. Parca este alt aparat. Stabilitate termica foarte buna. Frotarea este foarte mult imbunatatita, nu mai ramane fara abur, ba chiar aproape ca da laptele afara din latiera. Inca mai experimentez, totul fiind nou momentan.
Foarte frumos lucreaza noul setup. Nu a fost foarte greu de instalat partea electrica. In trecut am facut imprimante 3D si mi se pare foarte asemanatoare experienta. Probabil ca o sa mai organizez putin si partea de cabluri in viitor. Dar momentan este functional. Si mai trebuie sa fac ceva sa nu mai stea in aer manometrul. O sa-l montez impreuna cu display-ul si butoanele. Inca ma gandesc la cea mai buna solutie.
19-04-2021, 17:56 (Edited 19-04-2021, 17:57 by CristianS.)
Da, e diferenta mare fata de configuratia din fabrica. Am tras aproape 50 de shoturi cu noile modificari si am avut rezultate foarte frumoase.
Cu ajutorul lui @vdub, a primit un upgrade si teava de abur, care incepuse sa curga chiar daca era stransa la maxim. Acum este foarte ok, nu mai are scapari de presiune.
Nu stiu daca putem discuta de planned obsolescence, reducerea costurilor eliminand o operatiune de prelucrare sau pur si simplu design defectuos, insa este cert ca problema nu a fost rezolvata nici la ultima revizuire.
Din cate stiu, sunt 2 sau 3 variante ale robinetului si toate au aceeasi buba, lipsa unui con de 60 grade in interior.
Ma bucur ca si al 2-lea robinet a iesit bine, mai ales ca ambele au plecat netestate de la mine. Nu stiam daca sunt perfecte sau mai praf decat atunci cand le-am primit :D
Timpul trece si acum am 160 de shoturi extrase cu aparatul. Totul merge foarte bine, imi place mult. Probabil ca o perioada mai lunga il voi pastra. Am schimbat teava de abur cu varianta a 3-a de la Rancilio Silvia. Inca ma acomodez cu ea.
In viitor sper sa reusesc sa cumpar si o rasnita G-Iota/DF64.
La espressor ar mai fi de capatat curajul si sa dau o garura pentru manometru sa nu-l mai tin pe afara. Iar pentru display si butoare deja am un plan de a face un loc in care sa-l montez, deasupra capacului unde este palnia pentru reumplerea rezervorului.
Cam la stadiul asta am reusit sa ajung cu Gaggia Classic. Investitia totala a fost cam mare, aprox. 2500 lei au costat piesele cu care s-au facut modificarile. Costul a crescut pe parcurs, in timp ce au aparut si idei noi, de asta initial nu am facut o estimare corecta. Dar a fost o experienta frumoasa, din care am invatat foarte multe.
Va multumesc celor care m-ati ajutat, singur nu as fi reusit sa finalizez proiectul.
In forma finala, am avut doar extractii bune si foarte bune. Am renuntat la GC, doar din cauza faptului ca spumez mult lapte si am preferat un dual boiler. Foarte util mai ales cand servesc mai multe persoane.