Hello There, Guest! Login Register


Reparatie si modificare Gaggia Classic

#1
Salutare, 

Am cumparat primul espressor care va face espresso. Am mai avut in trecut cateva modele cu sita presurizata si folosesc uneori Aeropress. 

Azi am cumparat de pe olx un Gaggia Classic din 2007 si o rasnita Gaggia MDF. Aparatul a ajuns cu panoul de comanda facut praf la transport. Dar se va rezolva, pentru ca mai am un Gaggia Classic cumparat cu boilerul defect, care are pe el multe piese pe care le voi transfera pe cel primit azi. Rasnita nu o pastrez, o voi aduce intr-o stare cat mai buna si apoi se va vinde. Vanzatorul a vrut sa vanda doar pachetul complet. Intre timp voi mai cauta un Mazzer Super Jolly sau Mazzer Major in stare buna.

Aparatul vreau sa il desfac si sa-l curat bine inainte de al pune in functiune, inclusiv boilerul. Proprietarul mi-a spus ca are deja ceva timp de cand sta espressorul, deci sigur nu e de bine. Am vazut ca are uleiuri depuse pe grup, ca un fel de mâzgă. Cu ce as putea curata eficient depunerile de genul asta? Daca exista o substanta care sa le dizolve.

Ca planuri cu acest espressor ar fi sa il aduc intr-o stare cat mai buna, cu multe upgrade-uri apoi as vrea sa incerc sa fac ce a facut colegul csabitec la proiectul Espressuino. Probabil o sa incerc sa fac si o solutie preheating inainte de intrarea apei in boiler. Am deschis acest topic ca sa pot documenta procesul, care cu siguranta va fi unul frumos, dar si pentru a primi ajutor si sugestii unde voi avea nevoie.


Attached Files Thumbnail(s)
               
 
Reply
#2
pentru mizerie poti folosi

https://www.kfea.ro/puly-caff-detergent-...lush-570gr

iti ramane si pentru backflush ulterior
congrats pt achizitie si spor la treaba

Olympia Cremina 67 # LaPavoni-all models # Brewtus IV # LaSanMarco # Rancilio Epoca
Aeropress # Röstmeister # Mazzer Major # Kinu Classic M47
 
Reply
#3
Multumesc frumos, o sa comand si incerc.
 
Reply
#4
daca tot dai comanda la ei poti sa iei si
https://www.kfea.ro/garnitura-rosie-sili...up-e61-9mm
la mine s-a potrivit chiar daca e de 9mm
poti merge si la sediu cu un telef inainte(sunt pe la 11iunie)

si daca difuzerul e aluminiu si e prea uzat iti recomand sa il inlocuiesti cu unul de alama

[Image: d133f2cdcfb472cb9f5a95065a04387f.jpg]

Olympia Cremina 67 # LaPavoni-all models # Brewtus IV # LaSanMarco # Rancilio Epoca
Aeropress # Röstmeister # Mazzer Major # Kinu Classic M47
 
Reply
#5
Backflush cu Puly, având placa de dispersie stoc de aluminiu, e o idee destul de nefericită.

Înlocuirea plăcii de dispersie, cu una de inox sau alama, e destul de obligatorie la un Classic.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#6
Eu recomand inox. Am avut alama și mi se părea că în timp prinde un gust cafeaua... Nu știu dacă e de la alama sau din capul meu, dar cu inox mă împac altfel.
Anyway, placa de alama la mine sta degeaba, pot sa o donez inițiatorului, daca dorește.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Baratza Sette 270Wi ║ Gaggia Baby Millennium
 
Reply
#7
Si daca tot s-a ajuns in punctul asta, intervin si eu cu o intrebare, suruburile care tin placa unde se pot gasi? As vrea sa le inlocuiesc, inclusiv pe cel care tine sita...
 
Reply
#8
(07-01-2021, 10:38)junioru11 Wrote: Si daca tot s-a ajuns in punctul asta, intervin si eu cu o intrebare, suruburile care tin placa unde se pot gasi? As vrea sa le inlocuiesc, inclusiv pe cel care tine sita...

La Mag-pro gasesti toate componentele de pe Classic. Daca nu le au pe stoc, ti le vor aduce pe comanda. Cauta manualul tehnic online pentru coduri, asa va fi mai usor si pentru ei sa identifice piesa de care ai nevoie.
Lelit PL91T Victoria | site IMS & AVX | Kinu M47 Phoenix | Logo Cups
 
Reply
#9
[Image: 7bJJLo7.jpg]

Conform schemei, ce ma intereseaza pe mine ar fi 26=M6x12 si 24=M5x8. Am gasit, multumesc.
 
Reply
#10
Multumesc de sugestii, foarte utile. Am deja placa de dispersie de alama, trebuie doar instalata. Azi m-am ocupat de rasnita si am inceput prost. Dupa ce am curatat totul, am incercat o modificare stepless si am reusit sa blochez cutitul de sus. Acum ma chinui sa-l deblochez, sper sa reusesc.

Later edit: Am reusit sa o deblochez. Merge destul de ok cu 2 ture de banda de teflon, 4 cred ca este cam mult. Urmeaza sa o fac doserless. Dar nu imi trece prin cap de unde sa fac rost de ceva ca o palnie care sa-l bag in dozator, cum este in a 2-a poza.


Attached Files Thumbnail(s)
       
 
Reply
#11
Am desfacut aparatul si m-am speriat de ce am gasit inauntru. A fost foarte multa umezeala. Probabil garnitura de la boiler, nici vorba sa fi fost vreodata schimbata. Din boiler se vede ca a curs. Depunerile de pe el sunt wow... nu stiu daca se mai poate curata asa ceva. Poate mai bine cumpar un boiler nou si am terminat. Las pozele sa vorbeasca, eu sunt oripilat 31


Attached Files Thumbnail(s)
               
 
Reply
#12
De unde as putea cumpara un set complet de garnituri? Nu le gasesc pe toate la un singur furnizor.

Later edit: M-au ajutat cei de la mag-pro, am reusit sa comand totul de la ei.
 
Reply
#13
Groaznic arata, probabil nu l-a decalcifiat niciodata....
Gaggia Classic Pro, Kinu M47 Phoenix.
 
Reply
#14
Nu se rezolva nimic cu decalcifiere, ce e acolo nu e doar calcar.
Chestia aia se va repeta, si asa arata in interior orice boiler, oricat de mult l-ati bibili.
Se mira doar cine nu a avut niciodata vreun kettle sau un moka pot, sunt exemple elocvente de ce se depune in orice vas in care se fierbe repetat apa, maxim la 3 luni cere curatare, si curatare mecanica, cu periere, nu doar clatire.
Puneti voi praf decalc intr-un kettle si doar agitati sa vedeti daca se duce complet... daca vi se pare curat ce a ramas, dati o perie in interior si va lamuriti.
Din motivul asta am mai scris in alte topice, am zis pa definitiv la orice masina cu boiler inchis, si sfatuiesc pe oricine sa faca la fel.
 
Reply
#15
Da, asa e. Sunt persoane care nu ingrijesc deloc aparatura, doar o folosesc. Mi-a confirmat fostul proprietar ca espressorul sta de ceva vreme si ca in 3 ani de cand este la el, a facut doar backflush ocazional. 

Am acum o alta problema. Cred ca va trebui sa schimb si grupul. Placa de dispersie s-a sudat efectiv pe grup, aproape ca am distrus placa si tot nu o pot scoate. Am dat filet cu un tarod pe cele 4 gauri de dispersie, am pus suruburi si am tras cat am putut. Unul din suruburi s-a rupt. Am incercat si cu ciocanul. Degeaba. Asta e! Invatatura de minte. Te gandesti ca iei ceva ieftin si il faci tu sa fie bun. Gresita ideea! Trebuie investiti bani si munca, ca pana la urma se merita mai bine sa iei unul nou.
 
Reply
#16
Ai filetat cu tarod M5 pentru gauri strapunse sau infundate? Daca ai folosit unul pentru gauri strapunse, atunci filetul a fost realizat cam pana la jumatatea placii de 12mm si practic suruburile nici nu au atins grupul.
Ideea este buna, chiar daca cele 4 gauri au diametre de ~4.4mm in loc de 4.2 cat sunt recomandate pentru M5.

Incearca sa incalzesti bine placa si sa o racesti cu apa rece in timp ce o fortezi cu o surubelnita sau cleste reglabil. Teoretic ar trebui sa se contracte mai repede decat corpul grupului si in acelasi timp sa se dezlipeasca.
 
Reply
#17
Cu placa de dispersie, nu am reusit nimic. Am pus un grup care il aveam deja si am rezolvat. Am si grupul blocat, dar nu pare ca ar vrea sa iasa de nici o culoare. O sa mai incerc, cand imi recapat puterile, momentan sunt prea obosit.  

Momentan am finalizat aparatul, totul este functional.


Attached Files Thumbnail(s)
                           
 
Reply
#18
Revin cu cateva modificari la espressor. Am cam cheltuit ceva bani, dar as vrea sa pastrez espressorul. Am pus toate piesele care se vad mai jos, am ascultat de sfatul de a monta placa de dispersie de inox. Am pus boiler si grup nou.

Am o problema cu felul in care curge apa. Am incercat cu sita IMS si cu sita normala. In mare parte curg picaturi, dar intr-un singur loc sau in 2 locuri din sita curge jet de apa si strapunge pucul in timpul extractiei. Nu se formeaza mereu in acelasi loc. Nu stiu exact de la ce apare fenomenul, poate s-a mai lovit cineva de asta pana acum.

Pe de alta parte, am pus o garnitura cafelat de 8.5mm si portafiltru abia mai pot sa-l rotesc putin. Probabil din cauza ca e si grupul nou. Ar fi trebuit sa merg pe o varianta mai subtire?

Pompa Insensys este mai silentioasa decat Ulka E5, dar interesant este ca are 4 mufe, in loc de 2. Am luat-o dintr-un alt espressor, cu tot cu instalatia electrica de acolo si am montat-o cu totul. Nu stiu pentru ce sunt celelalte 2 fire si daca va ajuta pe viitor sa poate fi controlata mai bine. Altcineva a mai facut upgrade la pompa de genul asta?


Attached Files Thumbnail(s)
                       
 
Reply
#19
Nu am experienta cu acea sita de pe placa de dispersie, insa am cumparat candva cu titlu de upgrade ims ga 35 wm care, la fel, producea presiune si "spraya" apa ducand la deteriorarea pucului. Folosesc sita originala de aluminiu cu succes.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
#20
(16-01-2021, 19:42)CristianS Wrote: Am o problema cu felul in care curge apa. Am incercat cu sita IMS si cu sita normala. In mare parte curg picaturi, dar intr-un singur loc sau in 2 locuri din sita curge jet de apa si strapunge pucul in timpul extractiei. Nu se formeaza mereu in acelasi loc. Nu stiu exact de la ce apare fenomenul, poate s-a mai lovit cineva de asta pana acum.

Sita e prea aproape (sau lipita) de placa de dispersie. Incearca sa desfaci putin surubul.
Nuova Simonelli Oscar; La Pavoni Europiccola (EN); Mazzer Super Jolly; M38
Behmor 2020SR
 
Reply
#21
Salut. Multumesc de sugestii. Am incercat cu alte 2 placi de dispersie si cu alte 2 site originale, cu surub strans sau mai putin strans, dar inca nu am avut rezultatele asteptate. Revin cu noutati cand voi avea.

Mai am un alt espressor Gaggia Classic pe care l-am curatat si reasamblat, dar nu are problemele care le are asta.
 
Reply
#22
(19-01-2021, 11:12)CristianS Wrote: Salut. Multumesc de sugestii. Am incercat cu alte 2 placi de dispersie si cu alte 2 site originale, cu surub strans sau mai putin strans, dar inca nu am avut rezultatele asteptate. Revin cu noutati cand voi avea.

Mai am un alt espressor Gaggia Classic pe care l-am curatat si reasamblat, dar nu are problemele care le are asta.

Salut !
M-ar interesa daca oferi service , contra cost , binenteles , si altor posesori de GAGGIA CLASIC. Al meu are ceva probleme  cu garniturile ( in momentul in care il pornesc  sa se incalzeasca ,  iese abur prin partea de jos ) , vreau sa le inlocuiesc , si nu as vrea sa apelez la service-ul oficial GAGGIA , avand in vedere ca sunt multe plangeri la adresa lor ) . Sau , daca  nu , macar  ceva sfaturi , sa fac  singur operatiunea.... Astept un semn !
 
Reply
#23
Salutare, ti-am trimis un pm.
Gaggia Classic 2006 Espressuino | naked PF | Rancilio Silvia Steam Wand V2 | VST 18g ridgeless | Tamper Normcore 58.5mm V3 | Kinu M47 Phoenix | AeroPress | NanoFoamer

ex: Gaggia MDF
 
Reply
#24
(16-01-2021, 19:42)CristianS Wrote: Am o problema cu felul in care curge apa. Am incercat cu sita IMS si cu sita normala. In mare parte curg picaturi, dar intr-un singur loc sau in 2 locuri din sita curge jet de apa si strapunge pucul in timpul extractiei. Nu se formeaza mereu in acelasi loc. Nu stiu exact de la ce apare fenomenul, poate s-a mai lovit cineva de asta pana acum.

..............
Pompa Insensys este mai silentioasa decat Ulka E5

E posibil ca debitul acestei pompe la presiunea setata sdin OPV a fie prea mare. Nu cumva ai 60ml mai repede decat ar trebui? Ar merita testat si cu un ULKA si vazut daca se repeta fenomenul.
 
Reply
#25
Parerea mea este ca in timpul extractiei, sub presiune, curgerea este diferita de testarea in gol. Apa va “invada” toate spatiile libere ale sitei.
Lelit Victoria PL91T, Kinu M47, Eureka Mignon Specialita 17NX - Red
 
Reply
#26
Da, cam asta cred si eu. Momentan am obtinut unele shoturi destul de bune. Saptamana viitoare voi pune preincalzire la boiler si cat de curand un PID, sa scap de temperature surfing.
Gaggia Classic 2006 Espressuino | naked PF | Rancilio Silvia Steam Wand V2 | VST 18g ridgeless | Tamper Normcore 58.5mm V3 | Kinu M47 Phoenix | AeroPress | NanoFoamer

ex: Gaggia MDF
 
Reply
#27
Azi am desfacut boilerul sa vad ce s-a adunat pe acolo in aprox. 1 luna in care l-am folosit espressorul la un shot / zi + lapte spumat. Se vede cum arata in primele 2 poze. Am facut doar backflush dupa fiecare shot, cu apa, fara solutii curatare. Sita de dus, placa de dispersie si garnitura au fost foarte curate. Cu siguranta, un espressor trebuie foarte mult neglijat ca sa ajunga in starea in care l-am cumparat. Bineinteles ca fostul proprietar mi-a ascuns aceste amanunte (achizitie de pe site de anunturi, nu de pe forum).

Am inceput sa montez serpentina de preincalzire. In locul OPV-ului, este o piesa facuta cu ajutorul userului vdub. Acolo se conecteaza iesirea din serpentina si manometrul. Debitmetrul este deja montat. Mai trebuie sa primesc saptamana viitoare traductorul de presiune. Dupa ce termin cu partea de hardware, o sa ma apuc sa trag fire. 

Manometru impreuna cu display-ul si butoanele intentionez sa le pun deasupra, pe capacul de la palnie.


Attached Files Thumbnail(s)
                           
Gaggia Classic 2006 Espressuino | naked PF | Rancilio Silvia Steam Wand V2 | VST 18g ridgeless | Tamper Normcore 58.5mm V3 | Kinu M47 Phoenix | AeroPress | NanoFoamer

ex: Gaggia MDF
 
Reply
#28
Serpentina aceea arată yummy.
Și boilerul e foarte ok pentru unul din aluminiu.
DAR, acea serpentină nu echivalează cu mai multă apă stătută între două sesiuni, adică apă verzuie la început?
Eu scot apă (ușor) verzuie dimineața, când preîncălzesc sita și ceașca. Aparatul meu are boiler de bronz. O fi cocleală? Mai pățește cineva așa ceva?
Anyways, abia aștept să citesc despre îmbunătățirile scoase cu acest GC.
Mazzer SJ  | Zwänger Favorite Typ0  |  Isomac Giada  | Promac Lollo |  Tecnosystem Blitz | Gaggia Dose
 
Reply
#29
Nu mi s-a intamplat pana acum, apa a fost mereu curata. Oricum, am obiceiul de a face un flush de aprox. 100ml cand pornesc espressorul, ca sa nu fac cafea cu apa statuta. De acum voi face un flush putin mai lung. Inca nu am putut testa, maine primesc senzorul de presiune ca sa pot inchide traseul.
Gaggia Classic 2006 Espressuino | naked PF | Rancilio Silvia Steam Wand V2 | VST 18g ridgeless | Tamper Normcore 58.5mm V3 | Kinu M47 Phoenix | AeroPress | NanoFoamer

ex: Gaggia MDF
 
Reply
#30
Fac un mic update la proiect. Momentan am instalat preincalzirea in aparat, OPV La Pavoni, manometru si am pastrat in continuare termostatul original, pentru a vedea cum se comporta, ce avantaje aduce fiecare modificare. 

Inlocuirea OPV-ului a adus un mare plus aparatului. Acum nu mai am jeturi de apa din sita de dus picura foarte frumos. Shoturile au mai mult gust, nu doar acreala sau amareala. Incep sa se simta si alte arome. 

Am primit si senzorul de presiune, dar m-am lovit de o alta problema. In poza atasata se vede in stanga racordul care are filet BSP si in dreapta senzorul de presiune cu filet NPT. Desi sunt ambele 1/8", nu sunt compatibile si este nevoie de un adaptor. Din nou voi primi ajutor de la vdub, va face el un adaptor din alama. Mentionez ca teava de cupru pentru preincalzire si fitting-urile necesare tot el le-a lucrat. Un coleg foarte priceput si dotat cu destule scule, il recomand cu toata increderea. Eu doar am instalat piesele pe care el le-a facut.


Attached Files Thumbnail(s)
   
Gaggia Classic 2006 Espressuino | naked PF | Rancilio Silvia Steam Wand V2 | VST 18g ridgeless | Tamper Normcore 58.5mm V3 | Kinu M47 Phoenix | AeroPress | NanoFoamer

ex: Gaggia MDF
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)