Quote:E chestie de finețe la aprecierea cantității, râvnire și tâmplărie. Am aceeași problema uneori. Am ales sa pun 3g în plus de cafea si sa râvnesc mai putin fin. Acum iese. Dar mai am de testat. Pucul îmi iese nămol mereu când am puțină cafea.
La un moment dat am renuntat la a mai cantari cafeaua folosita la o extractie .
Am revenit la cantar deoarece incepusem sa am un numar cam mare de nereusite . Cantaresc , din nou , boabele pe care le pun in rasnita , macin tot , pana la ultima fārâmā si las toata macinatura sa curga in sita .
Am vazut ca 1g in plus sau in minus fac difrenta intre un shot reusit si unul mai putin ok.
La acelasi grad de macinare este important sa mentinem aceeasi cantitate de cafea , pentru a avea o curgere constant reusita si , astfel , un gust constant bun .
De aceea este foarte importanta rasnita !
In reusita unui shot avem 2 constante , cantitate de cafea cu forta de tampare si o variabila , gradul de macinare .
Astfel , un cantar si un tamper dinamometric ajuta la mentinerea celor doua constante iar o rasnita perfomanta va permite reglajul de finete pentru obtinerea cantitatii de 30 - 60 ml de cafea in 25-30 sec , adica a unui espresso perfect .