(27-08-2017, 00:50)razvanMB Wrote: ...prima extractie, in care am avut un debit constant de cca 8ml/sec la 8 bari (am ales debitul asta pentru ca multe espresoare moderne functioneaza standard in jurul acestei valori) ...
vad ca perseverezi in utilizarea acestui limbaj, probabil tehnic, probabil folosit in comunicarea intre profesionisti, in care referirile la setarile Mina le faci intr-un fel de debit 'virtual' /debit in gol!
ori in lumea reala, a espressoarelor de toate felurile, mai moderne sau mai traditionale, pe care le au miile de espressomani inscrisi in forum si potentiali cititori, debitul in extractie - de cate ori am mai spus-o? - e de ordinul a 1-2 ml/sec; e singurul debit real, pe durata extractiei! si datorita acestui debit, are loc extractia!
el rezulta, dintr-o presiune (deasupra pucului, in camera de extractie) si o restrictie de debit prin puc;
nu mi se pare a avea noima, exprimarea in valori de debit in gol, cand vorbim de extractie!
la masinile E61, sau cele cu capabilitati de
preinfuzie, exista o faza initiala, 2-3 s, sau reglabila unde e cazul, cand debitul masurabil e mai mare (umplerea unei 'incinte' la debit in gol), poate fi si 10 ml/sec sau din contra, poate fi facut sub 1 ml/sec, pentru o preinfuzie prelungita; sau poate fi 10 ml/sec timp de 5-6 sec, cum e la Strega: pentru ca foloseste o pompita vibratoare care are de umplut o incinta de 50-70 ml!
vorbim de preinfuzie, cand inca nu avem debit prin puc, nu curge nimic in ceasca si are loc doar inmuierea, saturarea macinaturii de cafea, cu apa fierbinte de extractie; mai mult, in faza asta, pucul se comporta ca un restrictor de debit de valoare foarte mare; si ideal, pucul ramane in acest status, pana cand deasupra lui a inceput sa se formeze o presiune care va duce la 'strapungerea' sa, la saturarea sa, moment in care apar picurii de cafea la baza pucului, se termina preinfuzia cu aparitia debitului prin puc;
stiu, masinile moderne, cel putin manualele lor, bănui, vorbesc de debit mai ales in partea de preinfuzie, ori eu consider rolul acestor parametrii chiar invers: in preinfuzie, ceea ce are semnificatie este presiunea, in timp ce in extractie, debitul devine parametrul semnificativ; mi se pare destul de intuitiv, avand in vedere ca - nu numai eu - consider extractia ca avand loc in debit!
dar in extractie, cand are loc transferul solubilelor in debitul de apa, un debit de 8 ml/sec, de care se vorbeste explicit in cele citate mai sus, si timp de 20-30 sec, e omorâtor!
pentru a nu genera confuzii - informatiile tale vin totusi dintr-un mediu profesional si nu cred ca se adreseaza posesorilor, sau potentialilor, de Mina - cred ca ar trebui sa te referi la setarile DFR ca valori procentuale, sau fractionale (5/10 etc.), si nu la un debit ireal, cel care ar corespunde probabil mersului in gol al masinii, cu diverse setari DFR...
iar daca stii debitul real in extractie, corespunzator pucului ce l-ai preparat si setarii (sau setarilor) DFR, atunci da, merita sa-l indici pe acela!
sau macar - si asta ar fi important - valoarea presiunii in grup pentru diversele trepte programate;
deocamdata, cand dau de debitele astea ireale in extractiile ce le descrii, ma blochez si-ti las balta scrisu...
(27-08-2017, 01:15)CatalinH Wrote: ... logica daca este sa ne luam dupa refractometru este data peste cap: supraextractie cu tds mai mic. ...
n-ar trebui sa te superi, dar TDS-ul nu este un indicator al gradului de extractie!
nu e o problema de logica, ci de cunoastere, de definitie termeni!
TDS-ul indica
taria (
strength) extrasului de cafea si este foarte posibil ca sa ai o cafea in medie supraextrasa, de tarie mica si invers, o cafea in medie subextrasa, de tarie mare! cand faci un cappuccino, TDS-ul bauturii espresso de baza scade mult, poate de la 9.5 la 1.9, dar faptul ca ai folosit o cafea care in medie a fost sub, sau supra extrasa, ramane! la fel cum ramane si EY-ul!
Extraction Yield-ul este cel care poate fi folosit ca un indicator al gradului de extractie si putem vorbi de cafele subextrase, la un EY sub 18% si supraextrase, la un EY de peste 22%;
dar atentie, chestia asta cu sub si supra extrasul este la espresso un calificativ mediu, pentru intreaga cantitate extrasa, pentru care de fapt, se si calculeaza EY-ul;
in intimitatea procesului de extractie espresso, avem intotdeauna clustere de sub, respectiv supra extractie (acea supra, sau sub extractie zonala, de care zice
razvanMB)!
iar in stilul nordic al valurilor cafelei, extractiile sunt in medie subextractii, pentru ca se merge pe doze mari si debit scazut (ristretto), deci cu rate de extractie mult deasupra a 50%; si se stie ca un EY de extractie normala se obtine la rate de extractie de maxim 50%, adica, acel 1:2 pe care sunt probabil destui care nu stiu dece trebuie sa-l respecte...(s-a tot vorbit in forum, ce-i drept!)
si da, EY-ul este un
indicator al gradului de eficienta al extractiei, tehnic deci, al calitatii acesteia; apreciate obiectiv! folositor in mentinerea unei consistente a shot-urilor;
de asemenea indicatori e nevoie in lumea profesionala a cafelei si alegerea acestui EY s-a facut deja demult!
daca fugim de
channeling, inseamna ca dorim o extractie cat mai completa din intreaga doza de macinatura folosita si EY-ul ne indica acelasi lucru: cat de eficient am putut folosi cafeaua din dotare
de ex.: nu e posibil sa am un EY mare, peste 20% si sa am in medie, pe shot-ul respectiv, o subextractie!
un barista de performanta, poate sa-si testeze 'reteta' la inceputul lucrului si daca are un EY bun, atunci marea majoritate a clientilor sai vor fi multumiti de espresso-ul facut de el!
(la noi se merge cel mult pe degustare, pe experienta si preferinte; adica pe facutul dupa ureche, pe genunchi... ceea ce la 'cafeaua lunga' ceruta de majoritate, si la cafeaua de vending, nici nu e asa rau

)
poate merita amintit, fara formule si fara linkuri (cati din miile de espressomani stiu, sau sunt interesati de ce ceea ce reprezinta
extraction yield-ul), care sunt cei 3 indicatori de baza ai
extractiei:
Yield: cate solubile din macinatura au trecut in ceasca, "cat de mult ai luat din macinatura de cafea?"
Tarie: cat din bautura finala e cafea, "cat de mult este in ceasca?"
Raport (rata): simplu, "cum ai ajuns acolo?"
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)