Espressoman fresh
Sighetu Marmatiei
Salutare! Va rog sa ma ajutati sa aleg un espressor si o rasnita cu bugetul pana in 2500 lei. Este pentru prima data cand achizitionez unul.
Multumesc!
Espressoman de import
București
22-04-2019, 14:11
(Edited 22-04-2019, 14:14 by micrenda.)
Salut Daniel
Trebuie sa ne spui ceva mai mult despre tine: ce tip de cafea iti place (cu lapte, fără lapte, etc.), dacă ai mai fost la o cafenea de specialitate, dacă ai experimentat metode alternative (V60, Aereopress, etc.), daca buget este flexibil sau nu, etc.
Ca un punct de plecare poți sa citești
răspunsul meu la o întrebare similara sau
aceasta postare foarte importanta despre espressoare si
aceasta despre râșnite.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
Espressoman fresh
Sighetu Marmatiei
(22-04-2019, 14:11)micrenda Wrote: Salut Daniel
Trebuie sa ne spui ceva mai mult despre tine: ce tip de cafea iti place (cu lapte, fără lapte, etc.), dacă ai mai fost la o cafenea de specialitate, dacă ai experimentat metode alternative (V60, Aereopress, etc.), daca buget este flexibil sau nu, etc.
Ca un punct de plecare poți sa citești răspunsul meu la o întrebare similara sau aceasta postare foarte importanta despre espressoare si aceasta despre râșnite.
Salut! Imi place espresso fara lapte. Sotia bea cappuccino cu lapte vegetal (ar fi si aici o intrebare, daca se poate face cappuccino cu lapte vegetal sa aiba aceeasi textura ca si cel conventional ). In vacante in Italia savurez la maxim cafeaua de acolo! Sunt inebunit dupa ea!
Momentan detin un aparat cu capsule la birou, dar nu mai vreau sa beau din plastic infierbantat.
Bugetul meu este usor flexibil.
Am baut o cafea facuta pe Lelit si mi-a placut mult.....
Multumesc!
Espressoman de import
București
Pe scurt:
1) Da, este posibil. Cele mai bune rezultate le am vazut cu Oat Milk (nu personal dar la o cafenea). Gustul foarte ok si textura similară cu lapte.
1bis) frotat laptelui, chiar daca pare usor, cere o anumita îndemânare. Cu lapte vegetal o sa fie un pic mai greu la începutul. Daca ai posibilitatea de a fi ajutat de cineva priceput ar fi o idea buna.
2) Cu un buget de 2500 RON va trebui sa iei ceva entry level. Dar, chiar daca sunt entry level, va fi peste orice autonomat sau orice aparat cu capsule care vei putea cumpăra cu o suma mult mai mare.
3) Ca o racomandare: 50% din buget pentru rasnita, 50% pentru espressorul. Din păcate eu nu sunt expert in rasnite, asa ca las pe colegi mei sa dea sfaturi mai pertinente. Eu am o rasnita manuala, Kinu M47, si ma gasesc foarte bine cu ea. In moment de fata exista Kinu M47 traveller cu un pret pe lista de circa 1000 RON cu aceasi mecanica lui M47.
Despre espressorul, in buget stau Gaggia Classic 2015/2019 si Lelit PL41 (diferite modele). Lelit PL41TEM sta cam greu in bugetul tau, fiind ca doar espresorul costa in jur de 2000 RON. Avantajul lui TEM este ca are un PID care controlează temperatura si te va ajuta cand vei cauta sweet spot-ul unei cafele (chiar 2 grade fac o diferență sesizabila). Iti sfătuiesc sa nu iei ceva cu rasnita incorporata, daca este posibil (PL42).
Exista niște oferte bune espressorul + rasnita in formular de reducere si de la importator Lelit / Gaggia si de la Barshaker (sunt si ei in formular). Uitate si pe acolo.
4) Fiind italian, înțeleg de ce iti place espresso-ul italian. In acest forum exista, in linea generala, doua tabere: iubitori de espresso in stil italian si iubitori de espresso in stile light (numit si 3rd wave sau de specialitate). Diferența intre ei este gradul de prajire ale boabele de cafea: un espresso in stil italian cere niste boabe prajite mai dark pentru o solubilitate mai ridicata si, eventual, un amestec si cu o percentuala de robusta. Acest tip de cafea are un corp destul de puternic, un gust ciocolatiu spre amăruie si un lichid viscos.
Iubitori de cafea in stil 3rd wave, cum sunt eu, prefera cafele prajite mai light, de origini specifice (de o specifica ferma). Acest tip de cafea are o gama de gusturi mai lata, in general mai acida (mai ales cu cafele din origini africane), corp redus si note fructate/floreale/spicy (depinde de cafea).
Am vazut multe persoane sa treacă de la stil italian la 3rd wave si, in acest forum, se discuta in general despre cafele cu prajiri mai light (dar exista si un thread dedicat iubitorilor de stilul italian). In Romania, mai ales in Cluj si in București, avem norocul de a avea destul de multe prajitorii care comercializează cafea de o calitate ridicata (fiecare prajitorie are stilul ei de prajire).
Sper ca iti este de folos!
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Michele, mai suntem si iubitorii de ceiutz de cafea... :)
Espressoman fresh
Sighetu Marmatiei
Multumesc pentru raspuns!
Ma gandesc sa cumpar varianta de Lelit PL41TEM si ma voi orienta si catre o rasnita.
Am vazut o varianta de la Lelit FRED PL043MMI cu 850 lei. Oare e ok aceasta varianta de rasnita + espressor cu PID?
Multumesc!
Espressoman infocat
Arad/Timisoara
Salut! Daca vrei sa obtii maxim de calitate cu bugetul tau, iti recomand sa iti iei o rasnita manuala ( comandante mk3 si daca vrei un upgrade la el redclix sau kinu m47 )Nu cred ca vei gasi o rasnita electrica buna sub 2000 de lei.
https://www.youtube.com/watch?v=dn9OuRl1F3k
Bianca V2, DF64 SSP cast, 078 sculptor, Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Poate nu găsește electrica ok sub 1000 de lei dar sub 2000 de lei sunt destule.
Espressoman infocat
Bucuresti
In bugetul tau recomand kinu m47 si lellit cu pid sh sau pavoni sh. Rasnita electrica ok ar fi sette sh..
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne; Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix; V60 + Kinu m68.
Espressoman Administrator
Bucuresti
Daca bugetul este spre 3000, cred ca una dintre alegerile cele mai ok in acest moment (pe langa ce au mai sugerat si colegii) ar fi pachetul Barista home Macap, varianta cu Macap M2M. Nu se compara PL43MMI cu M2M in ceea ce priveste robustetea si fiabilitatea.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper